Master in de kunstwetenschappen (Leuven)

Master of Arts

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s kun je als (toekomstige) student o.a. het officieel studieprogramma raadplegen. 

Je vindt ook alles over toelatingsvoorwaarden en aanvullende opleidingen, detailinformatie over de opleidingsonderdelen, je uurrooster per week …

Ben je toekomstig student?

Neem dan zeker eerst een kijkje op de pagina van de master in de kunstwetenschappen.

Je leest er alles over

- Inhoud van de opleiding

- Beginprofiel

- Toekomstmogelijkheden

- Infomomenten & brochures

- Je campus

- ...

Opleidingsspecifieke leerresultaten Master in de kunstwetenschappen

Wetenschappelijke (discipline-specifieke) competenties

1. De Master in de kunstwetenschappen kent grondig de structurele samenhang van artistieke fenomenen vanuit zowel tijdvakspecifieke als tijdvakoverschrijdende invalshoeken. Ook is hij zich bewust van transculturele aspecten. De kunstwetenschappelijke benadering is objectgecentreerd, discours-, transcultureel of methodologisch gericht.
2. De Master in de kunstwetenschappen kan de actuele stand van het onderzoek over de West-Europese beeldende kunst en architectuur opvolgen.
3. De Master in de kunstwetenschappen heeft een gespecialiseerde kennis en inzicht opgebouwd op het vlak van een of meerdere deelgebieden waaronder kunst en architectuur van de Nederlanden en België, global art, curatorship, publieksbemiddeling en erfgoed.
4. De Master in de kunstwetenschappen is in staat om op interdisciplinaire wijze onderzoeksresultaten van andere wetenschappelijke disciplines te integreren en te interpreteren (zoals antropologie, digital humanities, geschiedenis, literatuurwetenschap, politieke en sociale wetenschappen, recht, technologische beeldvorming, theologie en wijsbegeerte).

Algemene wetenschappelijke competenties

1. De Master in de kunstwetenschappen kan een onderzoeksvraag zelfstandig formuleren, analyseren en contextualiseren.
2. De Master in de kunstwetenschappen maakt adequaat gebruik van alle instrumenten aangeboden in de papieren en digitale bibliotheek. Hij/zij is in staat om relevante informatie uit het overvloedige aanbod te filteren.
3. De Master in de kunstwetenschappen beschikt over de nodige onderzoekscompetenties om primaire en secundaire bronnen kritisch te kunnen evalueren.
4. De Master in de kunstwetenschappen kan een adequate onderzoeksmethode kiezen, creatief ontwikkelen en integreren.
5. De Master in de kunstwetenschappen kan standpunten innemen op basis van zelfstandig wetenschappelijk onderzoek en anticiperen op tegenwerpingen vanuit een andere methodologische invalshoek.
6. De Master in de kunstwetenschappen kan op een wetenschappelijk verantwoorde wijze zowel mondeling als schriftelijk rapporteren over het gevoerde onderzoek aan een gespecialiseerd en breder publiek.

Algemene competenties

1. De Master in de kunstwetenschappen gaat feitelijk tewerk bij de interpretatie en verklaring van kunstvoorwerpen en -uitingen.
2. De Master in de kunstwetenschappen is zich bewust van de contextualiteit en complexiteit van elke kunstuiting.
3. De Master in de kunstwetenschappen gaat creatief om met de verschillende interpretatie- en verklaringsmogelijkheden.
4. De Master in de kunstwetenschappen kan omgaan met onzekerheid, twijfel en falen eigen aan wetenschappelijk onderzoek.
5. De Master in de kunstwetenschappen handelt met respect voor de deontologie en ethiek van het vakgebied.
6. De Master in de kunstwetenschappen kan op een genuanceerde manier rapporteren over de verworven kennis en inzichten.
7. De Master in de kunstwetenschappen bezit een ingesteldheid tot levenslang leren en tot het voortdurend bijstellen van de eigen kennis, vaardigheden en attitudes.

Professionele competenties

1. De Master in de kunstwetenschappen is in staat om de verworven inzichten en vaardigheden in te zetten in een brede waaier van professionele en sociale contexten (erfgoed, musea- en tentoonstellingswezen, galeriewezen of kunsthandel, publieksbemiddeling, kunsteducatie en andere culturele actoren, beleid).
2. De Master in de kunstwetenschappen kan professioneel functioneren en binnen een team communiceren.
3. De Master in de kunstwetenschappen kan aan een kunstwetenschappelijk project participeren en kan het zelfstandig uitwerken.

De webpagina over het Letterenprofiel bevat een gedetailleerd overzicht van de vormingsdoelen.

De Faculteit Letteren wil haar studenten tot zorgvuldige taalgebruikers en communicatoren vormen die nieuwsgierig en fijngevoelig in de maatschappij staan en met een open blik streven naar een grondig en genuanceerd begrip van maatschappelijke diversiteit en machtsverhoudingen; die zich bewust zijn van het belang van nuance en multiperspectiviteit in het maatschappelijke debat, zichzelf en de ander kritisch durven bevragen vanuit hun kennis van andere tijden en culturen en de weg kennen in de moderne kennis- en informatiemaatschappij.  

 

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk
Bestand PDF document Blauwdruk_MA_Kunstwetenschappen.pdf

COBRA 2019-2023
Bestand PDF document COBRA-fiche_MA_Kunstwetenschappen.pdf

COBRA 2015-2019
Bestand PDF document COBRA-fiche_MA_Kunstwetenschappen.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?
Rechtstreeks:
Na toelating:
Toelating mits het volgen van een voorbereidings- of schakelprogramma of een verkorte bachelor: