Stage in de pediatrische revalidatie (B-KUL-L09G4B)

18 studiepuntenNederlandsTweede semesterUitgesloten voor examencontract
POC Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

Na het beëindigen van de stage is de student  in staat om
- op een gevorderd niveau een gericht kinesitherapeutisch onderzoek uit te voeren, behandeldoelen op te stellen op korte en lange termijn te selecteren en een behandelingsplan bij pediatrische aandoeningen op te stellen
- gespecialiseerde behandelingsstrategieën en –middelen met een wetenschappelijke kritische ingesteldheid bij pediatrische aandoeningen toe te passen,
- mondeling en schriftelijk gevallenstudies te rapporteren,
- een adequate attitude ten opzichte van kinderen, andere ziekenverzorgers en het beroep te vertonen.

Beginvoorwaarden creditcontract
Hiervoor is een toelating noodzakelijk omwille van onderwijskundige en organisatorische aspecten. Deze gebeurt op basis van een individuele aanvraag bij de CIAP.

Begintermen

- Algemene evaluatie- en behandelingstechnieken der motorische revalidatie (inspectie, goniometrie, manuele spiertest/ spierbehandeling,…)
- Onderzoeksmethodologie, het ICF model and principes van Evidence-Based Practice
- Anatomie, neuro-anatomie, neurofysiologie en motorisch leren
- Klinisch neurologisch onderzoek
- Normale motorische ontwikkeling
- Medische achtergrond, klinisch beeld en behandelingsmogelijkheden bij kinderen met neurologische, orthopedische, cardiorespiratoire, oncologische, metabole aandoeningen; bij kinderen met aandoeningen in het domein van de pelvische reëducatie, en bij kinderen met milde motorische problemen.

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


( ( STRENG(L05C5A) OF STRENG(L09J7A) ) OF ( STRENG(L09J4A) EN GELIJKTIJDIG(L09K7A) ) OF ( STRENG(L08M3A) EN ( GELIJKTIJDIG(L05L4A) OF GELIJKTIJDIG(L08M4A) ) ) OF
( STRENG(L05L1A) EN GELIJKTIJDIG(L05L5A) ) OF ( STRENG(L05L2A) EN ( GELIJKTIJDIG(L08M4A) OF GELIJKTIJDIG(L05L4A) ) ) OF
( STRENG(L05L3A) EN GELIJKTIJDIG(L09K7A) ) ) EN
GELIJKTIJDIG(L06F9B) EN GELIJKTIJDIG(L07F5C) EN GELIJKTIJDIG(L07F8A) EN GELIJKTIJDIG(L08F8A) EN GELIJKTIJDIG(L9X24B) EN STRENG(L07A0E) EN STRENG(L06C0B)

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
L05C5A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie
L09J7A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie : 20 weken
L09J4A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie deel 1: 15 weken
L08M3A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 1: 10 weken
L05L1A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 1: 5 weken
L05L2A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 1: 10 weken
L05L3A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 1: 15 weken
L07A0E : Neurologische ontwikkeling en neuropediatrische revalidatie
L06C0B : Ziekteleer en onderzoek van de neurologische patiënt
L09K7A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie deel 2: 5 weken
L05L4A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 2: 10 weken
L08M4A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 2: 10 weken
L05L5A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 2: 15 weken
L08M4A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 2: 10 weken
L05L4A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen deel 2: 10 weken
L09K7A : Klinische stage in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie deel 2: 5 weken
L06F9B : Neurological Aspects of Rehabilitation in Children
L07F5C : Orthopaedic and Biomechanical Aspects of Rehabilitation in Children
L07F8A : Evidence Based Clinical Reasoning in Paediatric Rehabilitation: Case Studies
L08F8A : Rehabilitation of Respiratory, Cardiovascular and Metabolic Disorders in Children
L9X24B : Rehabilitation of Mild Motor Problems in Children with Developmental Disorders

Onderwijsleeractiviteiten

18 sp. Stage in de pediatrische revalidatie (B-KUL-L09G4a)

18 studiepuntenNederlandsWerkvorm: StageTweede semester
POC Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

De student loopt stage in specifieke voorzieningen voor kinderen in talrijke centra in het binnenland en in buitenlandse centra. Stageplaatsen zijn medisch pedagogisch instituten, revalidatiecentra, scholen voor bijzonder onderwijs, centrum voor ontwikkelingsstoornissen,  zelfstandige praktijken, afdelingen van de Universitaire Ziekenhuizen van de K.U.Leuven.  Op deze wijze wordt getracht de student te confronteren met een brede waaier van patiënten met verschillende aandoeningen in diverse hulpverleningsystemen.

De student wordt begeleid door een therapeut met bijzondere expertise in het domein van de pediatrische revalidatie, in het opstellen en uitvoeren van een klinisch kinesitherapeutisch onderzoek, het conceptualiseren van een behandelingsplan en het verwerven van specifieke vaardigheden in het behandelen. Regelmatig wordt een mondeling en/of schriftelijk rapport gemaakt van een gevallenstudie en voorgelegd aan medestudenten, stageleider, arts of in teamvergaderingen. Er wordt  kans geboden deel te nemen aan teamvergaderingen, seminaria, en andere mogelijkheden op de specifieke stageplaats. De nodige aandacht wordt besteed aan het kritisch reflecteren over de voor het domein specifieke vakliteratuur. 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Stage in de pediatrische revalidatie (B-KUL-L29G4b)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Medewerking tijdens contactmomenten


Er is aanwezigheidsplicht tijdens de stages. Regels omtrent afwezigheid op stage, overmacht en het al dan niet inhalen van stage worden gecommuniceerd via Toledo.

Studenten die tijdens de examenperiode stage lopen worden twee halve dagen vrijgesteld van de stage per af te leggen examen.

Indien de student herhaaldelijk of op ernstige wijze de stageverplichtingen niet nakomt, zullen deze feiten en een mogelijke sanctie (bijvoorbeeld de eindbeoordeling 'niet afgelegd' en/of het ontzeggen van een 2e examenkans) besproken worden binnen een beperkte examencommissie in samenspraak met de programmadirecteur en de betrokken docenten.

Bij het einde van elke stageperiode wordt de student beoordeeld. De evaluatie is gebaseerd op een gestandaardiseerde scoringslijst. De eindscore is het rekenkundig gemiddelde van de stageperiodes. Indien de student faalt op 1 stageperiode, kan hij niet slagen voor het opleidingsonderdeel. In dit geval wordt de eindscore maximum 9/20. 
De student wordt verwacht op de hoogte te zijn van het onderwijs- en examenreglement alsook van de facultaire aanvullingen.

Binnen dit opleidingsonderdeel zijn er deeloverdrachten bij een geslaagd deelresultaat:

  • Beoordeling stageperiode 1 (binnen academiejaar)
  • Beoordeling stageperiode 2 (binnen academiejaar)
  • Beoordeling stageperiode 3 (binnen academiejaar)

Indien studenten niet slagen voor het opleidingsonderdeel na afloop van de junizittijd, dienen zij enkel de stagemaanden waarvoor zij geen voldoende behaalden, te hernemen (= deeloverdracht binnen het academiejaar). Deze herkansing wordt ingepland in de periode juli-augustus-september en is bijgevolg niet beperkt tot de tijdsspanne van de 3e examenperiode. Omwille van de beperkte tijdsduur van de periode juli-augustus-september, kan de student maximum 2 stageperiodes herkansen. De opleiding kan opteren om een stageperiode te laten herkansen voor de junizittijd omwille van organisatorische redenen. 

Na het hernemen van 1 (of meerdere) stageperiodes, vervalt het punt van de gefaalde stageperiode(s) en wordt dit vervangen door het punt van de herkansing(en). Het nieuwe totaalpunt wordt berekend op basis van de reeds geslaagde stageperiodes en de herkansing. De nieuwe eindscore wordt pas van kracht na afloop van de derde examenperiode.

Een student die afziet van de deeloverdracht moet dit melden volgens de procedure bij art 89 van het onderwijs-en examenreglement: ‘Hernemen van examens over opleidingsonderdelen binnen het academiejaar – deeloverdrachten’.