Analytische organische chemie (B-KUL-I0U12A)

8 studiepuntenNederlands117 urenEerste semesterUitgesloten voor examencontract
Sels Bert (coördinator) |  Rombouts Ine |  Sels Bert
POC Bachelor Bio-ingenieurswetenschappen

Het hoorcollege beoogt de student inzicht te geven in de principes en de uitwerking van kwalitatieve en kwantitatieve bepalingen van organische moleculen in diverse matrices waarmee de toekomstige bio-ingenieur wordt geconfronteerd. De leerstof omhelst verschillende spectroscopische analysetechnieken.

De oefensessies sluiten nauw aan bij het hoorcollege. Ze hebben tot doel de student de interpretatie en voorspelling van verschillende spectra aan te leren, en de kwantificering van organische moleculen met behulp van de aangeleerde analytische technieken in te oefenen.

Het practicum beoogt de student vaardigheden aan te leren om in een labo-omgeving organische moleculen kwantitatief en kwalitatief te bepalen in levende wezens en hiervan afgeleide producten. De studenten leren op een correcte manier in een organisch labo te werken en resultaten gestructureerd voor te stellen in een rapport (individueel). De studenten maken hiervoor gebruik van een chemisch tekenprogramma. Daarnaast werken ze in groep aan de hand van een literatuurstudie een chemische analysemethode uit met aandacht voor validatiecriteria. De studenten presenteren en verdedigen dit groepswerk voor een jury.

Hoorcollege+oefenzittingen en practicum behandelen verschillende leerstof en hebben complementaire leerdoelen.

Een goede kennis van algemene en organische chemie, alsook een basiskennis instrumentele analytische chemie zijn noodzakelijk. 

Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.


SOEPEL( I0T52A ) OF SOEPEL( X0D00A ) OF SOEPEL( X0E52A )

Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
I0T52A : Instrumentele analytische chemie
X0D00A : Analytische basistechnieken
X0E52A : Analytische basistechnieken

Onderwijsleeractiviteiten

5 sp. Analytische organische chemie: hoorcollege (B-KUL-I0U12a)

5 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College39 urenEerste semester
POC Bachelor Bio-ingenieurswetenschappen

In het hoorcollege worden  verschillende analysetechnieken besproken: optische spectroscopie zoals UV-, Vis-, NIR- en fluorescentiespectroscopie en FT-IR en Raman spectroscopie, alsook spectroscopieën op basis van magnetische resonantie zoals NMR en ESR, en tot slot massaspectrometrie. Na een beknopte uiteenzetting over de theoretische achtergrond wordt aandacht gegeven aan de nieuwste analytische ontwikkelingen, al dan niet in combinatie met een chromatografische scheiding zoals (UP)LC-MS, GC-MS, MS/MS, TOF/MS, IRMS  enzoverder, zodat deze cursus een gedegen analytisch basiswerk wordt voor de verdere loopbaan.    
De analytische informatie, die specifiek is voor elke techniek, wordt bediscussieerd aan de hand van goed gedefinieerde voorbeelden en oefeningen, en dit voor een ruime selectie aan organische functionele groepen. Analyses door chemisch testen en derivatisering worden hier beschouwd naast de spectroscopische technieken. Zo krijg de student een beter inzicht in de fysische en chemische eigenschappen van moleculen in relatie tot hun functionele groepen. Het nut en de toepasbaarheid van de analytische technieken worden uitvoerig geïllustreerd met relevante voorbeelden uit de industriële organische chemie, agro- en voedingschemie, farmaceutische chemie, archeologie en milieu- en bodemchemie. Extractie en opzuiveren van organische moleculen uit complexe matrices is hier een essentieel onderdeel. Het hoorcollege behandelt de concepten van solventextractiesystemen zoals soxhlet, ASE en ScCO2, opzuiveringskolommen en SPME’s.  De student leert vervolgens om geïsoleerde complexe moleculen (zoals vitaminen, hormonen, synthetische polymeren en biopolymeren zoals triglyceriden, koolhydraten, eiwitten en nucleïnezuren) te identificeren en te kwantificeren. De voorbeelden zijn zo gekozen dat ze het belang van de functionele groep onderstrepen in functie van hun reactiviteit (organische reacties), maar ook met het oog op hun biologische functies (functionaliteit). Er wordt aandacht geschonken aan de bepaling van regio-, enantio- en stereoselectiviteit, alsook aan begrippen zoals polymerisatiegraad en bepaling van moleculaire polymeerstructuren.  

Cursustekst, Toledo en facultatieve handboeken, zoals: 
- D. H. Williams, I. Fleming, Spectroscopic Methods in Organic Chemistry, McGRAW-HILL, 4th edition, 1989.
- P.W. Atkins, Physical Chemistry, Oxford University Press, 6th edition, 2000.
- T. N. Sorrel, Interpreting Spectra of Organic Molecules, University Science Books, California  

1 sp. Analytische organische chemie: oefeningen (B-KUL-I0U13a)

1 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum26 urenEerste semester
POC Bachelor Bio-ingenieurswetenschappen

De sessies (2u) zijn georganiseerd per onderdeel (techniek) en geven de student de gelegenheid de theorie verder toe te passen en zowel eenvoudige als complexere opdrachten op te lossen. Oplossingen worden ter plaatse voorzien en via Toledo, zodat de student kennis en kunde kan verifiëren. Er worden ook extra oefeningen aangeboden via toledo zodat de student de leerstof thuis op eigen tempo verder kan inoefenen. Oefeningen worden eerst gemaakt per analysetechniek. Wanneer de student de verschillende individuele analytische technieken onder de knie heeft, wordt overgestapt naar complexere analyses (met reële voorbeelden), die aan de hand van een combinatie aan technieken dienen opgelost te worden.

Opgavebundel beschikbaar viaToledo

2 sp. Analytische organische chemie: practicum (B-KUL-I0U14a)

2 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Practicum52 urenEerste semester
POC Bachelor Bio-ingenieurswetenschappen

De practica zijn verplicht en starten reeds de eerste week van het academiejaar.

Identificatie van onbekende organische moleculen:

Elke student identificeert individueel onbekende componenten aan de hand van fysische en chemische testen, karakterisatietechnieken, en de bereiding van derivaten. De resultaten worden individueel gerapporteerd. Reacties en bijhorende mechanismen worden uitgetekend met behulp van chemische tekenprogramma’s.

Uitwerken van een chemische analysemethode:

Elke groep werkt aan de hand van een literatuurstudie een methode uit om één of meerdere organische moleculen te kwantificeren in een complexe matrix. De resultaten van deze probleemgestuurde opdracht worden voorgesteld en verdedigd in een korte presentatie. Uiteenlopende scheidings- en analysetechnieken komen hierbij aan bod.

(1) Shriner, Hermann, Morill, Curtin en Fuson. The Systematic Identification of Unknown Organic Compounds. 8e ed.Wiley & Sons (2004). (Cursusdienst LBK / ACCO)

(2) Eigen literatuurstudie. (Boeken en artikels opzoeken en/of ter beschikking in het labo en via toledo)

(3) Handleiding. (Beschikbaar via toledo)

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Analytische organische chemie (B-KUL-I2U12a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Verslag, Presentatie, Self assessment/Peer assessment, Medewerking tijdens contactmomenten, Take-home
Vraagvormen : Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Geen


Hoorcollege en oefenzittingen

  • Eindexamen: examen tijdens de examenperiode (schriftelijk, oefeningen): 15/20

 

Practicum

  • Blokpracticum: identificatie van onbekende organische moleculen (individueel, permanente evaluatie: attitude-GLP, verslag, take home; detail via toledo): 2,5/20
  • Projectwerk: uitwerken van een chemische analysemethode (in kleine groep, permanente evaluatie: paper, presentatie; de groepsscore wordt aangepast op basis van peer evaluatie; detail via toledo): 2,5/20

 

Alle practicumonderdelen, inclusief infosessies, zijn verplicht.

- Een afwezigheid moet zo snel mogelijk en uiterlijk vóór de start van de sessie gemeld worden aan de lesgever. Bovendien moeten studenten hun niet-deelname verantwoorden aan de hand van een geldig bewijsstuk. Gewettigd afwezige studenten moeten de gemiste sessie inhalen wanneer en zoals gecommuniceerd door de lesgever.

- Studenten die niet (tijdig) hun afwezigheid melden of niet (tijdig) een geldig attest bezorgen of de sessie niet inhalen, worden uitgesloten voor het eindexamen van het opleidingsonderdeel (OPO) in alle examenperiodes van het betreffende academiejaar. Het betreffende OLA en OPO worden in alle examenperiodes van dat academiejaar als "niet-afgelegd" (NA) beschouwd.

 

Tijdige indiening van bepaalde opdrachten is verplicht (detail: zie toledo).

- Een laattijdige indiening moet zo snel mogelijk en uiterlijk vóór de voorziene indiendatum gemeld worden aan de lesgever. Bovendien moeten studenten de laattijdigheid verantwoorden aan de hand van een geldig bewijsstuk. Bij gewettigde laattijdigheid moeten de studenten de eventueel aangepaste inhaalopdracht indienen wanneer en zoals gecommuniceerd door de lesgever.

- Studenten die de laattijdigheid niet (tijdig) melden of niet (tijdig) een geldig bewijsstuk bezorgen of de inhaalopdracht niet tijdig inleveren worden uitgesloten voor het examen in alle volgende examenperiodes van het betreffende academiejaar. Het betreffende OLA en OPO worden in alle  examenperiodes van dat academiejaar als "niet-afgelegd" (NA) beschouwd.

 

Een score vanaf 2,5/5 voor het practicumonderdeel kan worden overgedragen naar het volgende academiejaar. Vóór de ISP-deadline van semester 1 van het volgende academiejaar richt de student hiertoe zijn vraag per e-mail aan de verantwoordelijke lesgever.

 

Studenten kunnen niet slagen voor het OPO indien ze een score van minder dan 8/20 behalen voor het eindexamen (dus < 6/15) of voor het practicum (dus < 2/5). Indien voor één van beide een deelscore van minder dan 8/20 behaald wordt, kan voor het OPO maximaal 9/20 behaald worden.

Er is geen herkansing voor het practicumonderdeel. Het resultaat voor het OLA behaald bij de eerste examenkans wordt overgedragen naar de derde examenperiode.