Eindproject (B-KUL-G0O61B)






Doelstellingen
De student is in staat :
• inzicht te verwerven in de stand van zaken van een bepaald onderzoeksthema aan de hand van de studie van recente literatuur en discussie met onderzoekers in het domein;
• onder begeleiding een individueel onderzoeksproject op te stellen:
-) onderzoeksdoelstellingen te formuleren,
-) het project te situeren in de ruimere context van het onderzoeksdomein en van de toepassingsmogelijkheden,
-) een onderzoeksplan op te stellen (aard van de experimenten en timing),
-) de chemische en biologische risico's verbonden aan de geplande onderzoeksactiviteit te analyseren en te formuleren.
• het geplande onderzoeksproject te presenteren en verdedigen;
• de geplande experimenten kritisch en kwaliteitsvol uit te voeren, rekening houdend met de veiligheidsvoorschriften, en/of data bekomen binnen de onderzoeksgroep te analyseren;
• een schriftelijk onderzoeksverslag op te stellen;
• de resultaten van zijn eigen onderzoeksproject te presenteren aan een publiek van medestudenten en wetenschappers in de vorm van een poster;
• projecten van medestudenten kritisch te beoordelen.
Begintermen
Het maken van een eindproject vereist voldoende inzicht in organisatie, functionaliteit en diversiteit van levende organismen, en in moleculaire structuren en structuur-funktie relaties en vaardigheid in het omgaan met courante biochemische technieken.
Bachelor biochemie & biotechnologie fase 1 en 2.
Volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Je mag dit opleidingsonderdeel enkel opnemen als je nog maximaal 80 studiepunten moet verwerven om het diploma te behalen.
Je moet voldoen aan een volgtijdelijkheidsvoorwaarde om dit opleidingsonderdeel te mogen opnemen. Volgtijdelijkheid kan STRENG of SOEPEL zijn of een GELIJKTIJDIGHEID inhouden. Ook kan een diplomaNIVEAU als voorwaarde gesteld zijn.
Verklaring:
STRENG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je geslaagd zijn voor of een tolerantie ingezet hebben voor de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt.
SOEPEL: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, gevolgd hebben.
GELIJKTIJDIG: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ook de opleidingsonderdelen waarvoor dit soort voorwaarde geldt, opnemen of al opgenomen hebben.
NIVEAU: Om dit opleidingsonderdeel op te nemen, moet je ten minste deze graad behaald hebben.
SOEPEL( G0O57C ) OF SOEPEL( X0B43D )
Bovenstaande codes van opleidingsonderdelen stemmen overeen met onderstaande omschrijvingen van die opleidingsonderdelen:
G0O57C : Geïntegreerd practicum in de biochemie en biotechnologie I
X0B43D : Geïntegreerd practicum
Identieke opleidingsonderdelen
Dit opleidingsonderdeel is identiek aan de volgende opleidingsonderdelen:
X0D20A : Eindproject
Plaats in het onderwijsaanbod
Onderwijsleeractiviteiten
6 sp. Eindproject (B-KUL-G0O61a)




Inhoud
De bachelorproef bestaat uit één onderzoeksproject in het domein van de biochemie/biologie/biotechnologie en loopt over het volledige academiejaar. De voorbereiding gebeurt in het eerste semester, de uitvoering van het experimenteel werk en data-analyse in het tweede semester (behalve uitzonderingen gelinkt aan de aard van het onderzoek en veiligheidsvoorschriften). Elk project heeft een promotor en een begeleider uit één van de onderzoeksgroepen die betrokken zijn bij de opleiding, waar ook het project wordt uitgevoerd.
• De ontvangende onderzoeksgroepen bieden één of meerdere onderzoeksthema’s aan overeenkomstig de actieve onderzoekslijnen van het lab. Elke student krijgt na een keuzeronde een studententeam en een onderzoeksthema toegewezen en werkt op basis hiervan in het eerste semester in groep een concreet projectvoorstel/literatuurstudie uit in nauw overleg met de promotor/begeleider. Het project is op bachelor niveau en moet uitvoerbaar zijn binnen de opgegeven tijdslimieten. Regelmatige contactmomenten worden onderling afgesproken. Het projectvoorstel wordt uitgeschreven volgens de voorgeschreven richtlijnen.
• De student voert in groep het geplande onderzoek uit in het tweede semester.
• De student analyseert de bekomen resultaten en stelt een individueel schriftelijk eindrapport op van het werk.
• De student schrijft individueel een vulgariserende samenvatting van het project en presenteert in groep de resultaten van het project in de vorm van een poster tijdens een gemeenschappelijke postersessie.
Meer gedetailleerde richtlijnen worden aangeboden via Toledo.
Studiemateriaal
Wetenschappelijke vakliteratuur ter beschikking gesteld door de onderzoeksgroepen en door de student zelf opgezocht in literatuurdatabanken.
Toelichting onderwijstaal
De formele voertaal is het Nederlands. Begeleiding kan eventueel in het Engels gebeuren indien de moedertaal van de begeleider niet het Nederlands is. Gebruik van het engels voor het projectvoorstel en het eindrapport wordt aanbevolen, maar is niet verplicht. De finale poster dient verplicht in het Engels te worden opgesteld. De vulgariserende samenvatting dient verplicht in het Nederlands te worden opgesteld.
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Eindproject (B-KUL-G2O61b)
Toelichting
De evaluatie is permanent en gebeurt op basis van volgende onderdelen met weging:
1) het uitgeschreven projectvoorstel (groepswerk)
2) het experimenteel werk (groepswerk)
3) het schriftelijk eindrapport (individueel)
4) de vulgariserende samenvatting (individueel)
5) de presentatie/verdediging van de poster (groepswerk)
Elk onderdeel is verplicht. Bij niet afleggen van een onderdeel wordt de bachelorproef beschouwd als "niet geslaagd" (NA).
De evaluatie gebeurt door de promotor/begeleider (voor het projectvoorstel, experimenteel werk en eindrapport), collega-studenten (peer-evaluatie voor de vulgariserende samenvatting en de posterpresentatie) en praktijkassistenten (voor de posterpresentatie). De evaluatie gebeurt met behulp van een scoreformulier.
Gedetailleerde informatie wordt ter beschikking gesteld via Toledo.
Een noodzakelijke voorwaarde om te slagen voor dit opleidingsonderdeel is het opladen in Toledo van een certificaat informatievaardigheden. Dit certificaat kan behaald worden via de facultaire Toledo-community “Wetenschappelijke integriteit aan de Faculteit Wetenschappen”. Het behalen en opladen van het certificaat informatievaardigheden wordt via ‘pass/fail’ beoordeeld. Een student die een ‘fail’ krijgt voor het certificaat, krijgt een ‘fail’ voor het volledige opleidingsonderdeel, die wordt omgezet in een niet-tolereerbaar cijfer. Concreet betekent dit dat wie het certificaat niet behaalt en oplaadt, niet kan slagen voor het opleidingsonderdeel en het opleidingsonderdeel ook niet kan tolereren.
Dit opo komt niet in aanmerking voor het tolerantiekrediet.
Toelichting bij herkansen
Er is geen tweede examenkans.