Ecologische stage en excursies (B-KUL-G0L68A)
Doelstellingen
De student(e) verwerft op een observerende en proefondervindelijke manier fundamentele inzichten in de relatie tussen de aanwezigheid en de abundantie van planten- en diersoorten enerzijds, en het abiotisch milieu anderzijds. De student(e) is in staat om die empirische waarnemingen in het veld terug te koppelen naar theoretische concepten aangereikt in OPO’s zoals Ecologie (ba—2) en Natuurbehoud en -beheer (ba--3). De student(e) verwerft inzicht in hoe natuurbeheer door de manipulatie van het abiotische en biotische milieu een invloed kan uitoefenen op de abundantie en de aanwezigheid van dier- en plantensoorten. Hij/zij is zich bewust van de maatschappelijke context van het natuurbehoud (bijvoorbeeld in relatie tot recreatie, soortenbehoud, invasieve soorten en de verhouding met de landbouwsector), en hij/zij kan op een wetenschappelijke en gestructureerde manier de abiotische en biotische karakteristieken, en hun interactie, van een bezocht gebied schriftelijk rapporteren.
Tijdens de ecologische stage leert de student(e) op basis van de Engelstalige wetenschappelijke literatuur, en in teamverband, een statistisch verantwoord experiment of systematische waarnemingsreeks op te zetten, om een vooraf gespecificeerde ecologische vraagstelling te onderzoeken. De student(e) leert nauwkeurig werken onder veldomstandigheden, het juiste veldmateriaal uit te kiezen, data te verzamelen, die data te manipuleren in rekenbladen, statistisch te verwerken in gespecialiseerde software en ten slotte te interpreteren in het kader van de oorspronkelijke vraagstelling. De student(e) werkt constructief samen met zijn/haar teamgenoten en hij/zij kan de bevindingen op een kritische en gestructureerde manier schriftelijk en mondeling rapporteren. Hij/zij is in staat om kritische vragen te beantwoorden rond het opzet van de studie, de dataverzameling en de interpretatie van de gegevens.
Begintermen
Basiskennis zoals aangereikt in de vakken ecologie, diversiteit van dieren, en diversiteit van wieren, schimmels en planten, of gelijkaardige vakken.
Volgtijdelijkheidsvoorwaarden
Je mag dit opleidingsonderdeel enkel opnemen als je nog maximaal 66 studiepunten moet verwerven om het diploma te behalen.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor in de biologie (Leuven) 180 sp.
- Bachelor in de biologie (programma voor studenten gestart vóór 2023-2024) (Kortrijk) (Optie Biologie) 180 sp.
- Bachelor in de biologie (programma voor studenten gestart in 2023-2024 of later) (Kortrijk) (Optie Biologie) 180 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. Ecologische stage en excursies (B-KUL-G0L68a)
Inhoud
1) Twee veldexcursies in Vlaanderen met als thema 'natuurbehoud'
2) Een ecologische stage van een week in Frankrijk (Brenne)
Studiemateriaal
Engelstalige wetenschappelijke literatuur (ter voorbereiding van de Veldstage)
Heukels' Flora van nederland (veldgids)
Laptop
Evaluatieactiviteiten
Evaluatie: Ecologische stage en excursies (B-KUL-G2L68a)
Toelichting
De excursies (totaal 20% van de punten van dit OPO) worden beoordeeld op basis van een natuurbeheerrapport over een natuurbeheerprobleem dat door de student wordt ingediend.
De ecologische veldstage (80% van de punten van dit OPO) wordt beoordeeld op basis van de motivatie en medewerking van de student gedurende de veldstage, en op basis van de presentatie en verdediging van de stageresultaten door de student, op het einde van de veldstage.
Studenten die hetzij één of meerdere excursies missen en/of geen natuurbeheerrapport indienen; hetzij niet deelnemen aan de veldstage kunnen niet slagen voor dit OPO (NA).
Omwille van de aard van dit OPO en de wijze van evalueren is een herkansing gedurende de derde zittijd niet mogelijk. Niet geslaagde studenten dienen het volledige OPO dus opnieuw op te nemen.
Toelichting bij herkansen
Er is geen tweede examenkans.