Educatieve master in de lichamelijke opvoeding (verkort programma) (Diepenbeek)

CQ Educatieve master in de lichamelijke opvoeding (verkort programma) (Diepenbeek)

Opleiding

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s kun je als (toekomstige) student o.a. het officieel studieprogramma raadplegen. 

Je vindt ook alles over toelatingsvoorwaarden en aanvullende opleidingen, detailinformatie over de opleidingsonderdelen, je uurrooster per week …

Ben je toekomstig student?

Neem dan zeker eerst een kijkje op de pagina van de verkorte educatieve master in de lichamelijke opvoeding.

Je leest er alles over

- Inhoud van de opleiding

- Beginprofiel

- Toekomstmogelijkheden

- Infomomenten & brochures

- Je campus

- ...

 

Toelatingsvoorwaarden

Educatieve master in de lichamelijke opvoeding (verkort programma) (Diepenbeek)onderwijsaanbod.kuleuven.be/2024/opleidingen/n/SC_54953056.htm#activetab=voorwaarden

Doelstellingen

Leerresultaten component leraarschap

OLR1) Beschikt over aantoonbare kennis en wetenschappelijk inzicht in de eigen vakdiscipline, vakdidactiek en algemene pedagogisch-onderwijskundige kaders (m.i.v. onderwijstechnologische expertise) en in de onderbouwing en evolutie ervan. Hij/zij heeft inzicht in de interactie tussen deze drie domeinen en kan deze geïntegreerd, kritisch en gedifferentieerd inzetten en bijsturen.


OLR2) Kan vanuit de erkenning van diversiteit verschillende vormen van diversiteit herkennen en er adequaat, kritisch en verantwoord mee omgaan in alle aspecten van het educatieve handelen.


OLR3) Zoekt actief naar en analyseert kritisch wetenschappelijk onderzoek binnen de drie eerder genoemde domeinen en kan zelfstandig en op wetenschappelijke wijze onderwijsrelevant onderzoek ontwerpen en uitvoeren. Hij/zij stuurt op basis hiervan autonoom de eigen praktijk bij en neemt initiatief om de resultaten en hun implicaties actief te dissemineren binnen de educatieve context.


OLR4) Kan leer- en onderwijsprocessen ontwikkelen en verantwoorden: a) zowel zelfstandig als in samenwerkingsverband; b) vanuit een vakeigen, multi- en interdisciplinair perspectief; c) op groeps- en organisatieniveau; d) aangepast aan de beginsituatie van alle lerenden; e) met aandacht voor taalsensitief leren; f) m.i.v. het ontwerpen en selecteren van leermaterialen.


OLR5) Kan leer- en onderwijsprocessen planmatig proactief organiseren en begeleiden: a) zowel zelfstandig als in samenwerkingsverband; b) vanuit een vakeigen, multi- en interdisciplinair perspectief; c) op groeps- en organisatieniveau; d) aangepast aan de beginsituatie van alle lerenden; e) met aandacht voor taalsensitief leren; f) via een efficiënt klasmanagement; g) m.i.v. het kritisch evalueren en bijsturen van de leer- en onderwijsprocessen, en aanpassen van leermaterialen; h) m.i.v. het evalueren en terugkoppelen van de leeruitkomsten van de lerenden.


OLR6) Kan zelfstandig en in samenwerkingsverband een positief leer- en leefklimaat op groepsniveau creëren, uitbouwen, wetenschappelijk verantwoorden, kritisch evalueren en bijsturen, met oog voor het emotionele en fysieke welzijn van elke lerende, en gericht op (de voorbereiding van) maatschappelijke participatie.


OLR7) Kan zelfstandig en in samenwerkingsverband processen op organisatieniveau met betrekking tot een positief leer- en leefklimaat onderzoeksgericht analyseren en een leidende rol opnemen in het optimaliseren en opstellen van nieuwe wetenschappelijk onderbouwde processen. Hij/zij is in staat om deze processen, vanuit een multi- en interdisciplinair perspectief, kritisch te evalueren en bij te sturen.


OLR8) Kan helder communiceren met lerenden, schoolteam, ouders/verzorgers en externen. Hij/zij kan de effectiviteit van de communicatie aftoetsen en zo nodig de communicatie bijsturen.


OLR9) Kan een beargumenteerd standpunt innemen over, en actief deelnemen en bijdragen aan het (inter)nationale publieke debat over actuele maatschappelijke thema’s en ontwikkelingen binnen de drie eerder genoemde domeinen.


OLR10) Kan initiatief en verantwoordelijkheid nemen om innovaties uit het brede onderzoeks- en onderwijsveld zelfstandig en in samenwerkingsverband actief te zoeken, te ontwikkelen op basis van wetenschappelijk onderzoek en uit te voeren op groeps- en organisatieniveau.


OLR11) Kan zich autonoom en proactief documenteren over juridische en administratieve aspecten van het leraarschap en kan hieruit zowel zijn/haar eigen rechtspositie en deontologie, als die van de lerenden, afleiden en duiden.



Leerresultaten en vormingsdoelen domeincomponent

ACADEMISCHE COMPETENTIES: GEVORDERDE WETENSCHAPPELIJK-DISCIPLINAIRE KENNIS EN KRITISCH WETENSCHAPPELIJK DENKEN

OLR12) De student heeft een gevorderde kennis van en inzicht in de domeincomponent van de educatieve master lichamelijke opvoeding volgens de afstudeerrichting Prestatie- en actievelevensstijlcoaching van de master bewegings- en sportwetenschappen.

OLR13) De student heeft kennis van de nieuwste inzichten in het vakgebied en heeft de competenties om deze levenslang te actualiseren met het oog op het inzetten ervan in de maatschappij.

OLR13.1.) De student is op de hoogte van de actuele vraagstellingen binnen het toepassingsdomein van de prestatie- en actievelevensstijlcoaching (PALC):

OLR13.2.) De student is op de hoogte van de recente wetenschappelijke inzichten

OLR13.3.) De student kan zijn/haar competenties permanent actualiseren, doordat hij/zij:

  • OLR13.3.1.) de gespecialiseerde vakliteratuur kan raadplegen en kritisch analyseren.
  • OLR13.3.2.) in staat is om zelfstandig betekenis te verlenen aan nieuwe informatie en zelfstandig kennis te integreren en toe te passen op uitgebreide probleemstellingen binnen het domein van PALC.
  • OLR13.3.3.) een attitude van ‘levenslang leren’ in de praktijk brengt.

OLR14) De student kan gefundeerde, kritische en creatieve standpunten innemen in verband met maatschappelijke, juridische en ethische aspecten in de domeincomponent van de educatieve master lichamelijke opvoeding volgens de afstudeerrichting Prestatie- en actievelevensstijlcoaching.


OLR15) De student kan complexe problemen passend benaderen. Vanuit een inzicht in de relaties tussen de wetenschapsdomeinen kan de student vanuit de uniciteit van iedere discipline een eigen bijdrage leveren bij het oplossen van multidisciplinaire problemen.

OLR16) De student bezit de competenties nodig voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek binnen de educatieve master lichamelijke opvoeding op het niveau van een beginnend onderzoeker.

OLR16.1.) De student kan een onderzoekshypothese formuleren binnen het domein van de educatieve master lichamelijke opvoeding

OLR16.2.) De student kan relevante wetenschappelijke literatuur verzamelen die betrekking heeft op de onderzoeksvraag/hypothese

OLR16.3.) De student kan deze (Engelstalige) wetenschappelijke literatuur interpreteren, kritisch analyseren en met elkaar in verband brengen.

OLR16.4.) De student kan de wetenschappelijke methoden selecteren voor de hypothesetoetsing.

OLR16.5.) De student kan de wetenschappelijke methoden correct toepassen.

OLR16.6.) De student kan de resultaten van het onderzoek interpreteren en relateren aan de onderzoeksvraag/hypothese en de wetenschappelijke literatuur.

OLR16.7.) De student is in staat over het eigen onderzoek een wetenschappelijk verantwoord werkstuk te schrijven.

OLR16.8.) De student kan na reflectie op het eigen denken en werken komen tot gerichte bijsturing.

OLR16.9.) De student kan zowel mondeling als schriftelijk over het eigen onderzoek constructief van gedachten wisselen.

OLR16.10.) De student kan zowel mondeling als schriftelijk de resultaten van het eigen onderzoek op een duidelijke manier presenteren aan de hand van moderne communicatietechnologie en deze vertalen naar de praktijk van het werkveld.

OLR16.11.) De student hanteert een kritische en oplossingsgerichte ingesteldheid.

OLR16.12.) De student kan de verschillende deelcomponenten van wetenschappelijk onderzoek op integratieve wijze uitvoeren en toont hierbij de competentie om eigen wetenschappelijk onderzoek te verrichten op het niveau van een beginnend onderzoeker en praktische implicaties te formuleren naar de praktijk van het werkveld.

OLR16.13.) De student is zich bewust van het belang van het vermijden van plagiaat in de onderzoekscontext en heeft aandacht voor de ethische aspecten van wetenschappelijk onderzoek binnen het domein van de educatieve master lichamelijke opvoeding.


ACADEMISCH-PROFESSIONELE COMPETENTIES


OLR17) De student beheerst de algemene en specifieke beroepsgerichte competenties nodig voor de zelfstandige aanwending van wetenschappelijke kennis op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar.

OLR17.1.) De student kan de opgedane kennis en vaardigheden integreren en concretiseren in toepassingen binnen het toepassingsdomein van de prestatie- en actievelevensstijlcoaching.

OLR17.2.) De student heeft kennis gemaakt met het werkveld als basis voor de ontwikkeling van een professionele ingesteldheid en communicatie.

OLR17.3.) De student kan vanuit een eerste ervaring met het werkveld functioneren in een multidisciplinair team.

OLR17.4.) De student heeft een leergerichte houding ontwikkeld als toekomstig beroepsbeoefenaar die zijn eigen leerproces stuurt.

OLR17.5.) De student kan functioneren op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar binnen de gekozen afstudeerrichting door integratie van de verworven kennis, vaardigheden en attituden bij het analyseren en het passend behandelen van probleemstellingen in het werkveld.


OLR18) De student bezit de competenties die nodig zijn om als beginnend beroepsbeoefenaar enerzijds personen te motiveren en begeleiden naar een gezonde actieve levensstijl en anderzijds jeugd- en (prestatie)sporters te coachen en te trainen en dit op didactische, veilige, ethische en sportwetenschappelijk gefundeerde wijze. De student verdiept en specialiseert zich in de fysieke activiteit, fitheid en gezondheid en vermindering van sedentair gedrag of hij/zij verdiept en specialiseert zich in één sport(sub)discipline.

OLR18.1.) De student kan een kritisch en wetenschappelijk onderbouwd standpunt innemen ten opzichte van de innovaties en de actualiteit omtrent concepten, meetmethoden en methodieken ter bevordering van de gezondheidsgerelateerde fysieke fitheid en fysieke activiteit enerzijds en in functie van de prestatiesportbegeleiding anderzijds.

OLR18.2.) Naargelang de gekozen specialisatie binnen PALC; fysieke activiteit, fitheid en gezondheid (FAFG) of prestatiesportbegeleiding (PSB), kan de student doelstellingen op korte, middellange en lange termijn formuleren en deze doelstellingen bijsturen indien nodig.

  • OLR18.2.1.) De student kan doelstellingen vertalen naar een concreet geïndividualiseerd   beweegprogramma of trainingsprogramma dat rekening houdt met de specifieke noden van het individu   en/of team of klas
  • OLR18.2.2.) De student kan deze doelstellingen vertalen en begeleiden door middel van trainings- of   lesplanning en –periodisering.
  • OLR18.2.3.) Bij de invulling van het beweeg- of trainingsprogramma hanteert de student een multidisciplinaire aanpak: de student kan adviezen van leden van het begeleidingsteam van het individu (bijvoorbeeld kinesitherapeuten, voedingsspecialisten, …) interpreteren en implementeren binnen het begeleidings- en/of trainingsproces.
  • OLR18.2.4.) De student kan op wetenschappelijk verantwoorde wijze leerlingen, sporters, teams of klassen evalueren, de gegevens interpreteren, rapporteren en eventueel bijsturingen implementeren.

OLR18.3.) De student kan volgende individuen, sporters of teams begeleiden, trainen of coachen tijdens beweeg- of trainingsprogramma’s en dit op een didactische, veilige, ethische en wetenschappelijk verantwoorde wijze:

  • - Individuen met sedentair gedrag: motivatie tot fysieke activiteit
  • - Het actieve individu / de occasionele sporter
  • - De recreatieve sporter: van jeugdspeler tot volwassen amateur sportbeoefenaar
  • - De jonge sporter: talentdetectie, -selectie en –begeleiding
  • - De prestatiesporter: van talentvolle jeugdspeler/atleet tot competitieve sportbeoefenaar

OLR18.4.) Bij het begeleiden, trainen, coachen van deze individuen, sporters of teams:

  • OLR18.4.1.) kan de student de basisprincipes van blessurepreventie toepassen en aanpassen aan de noden   van het individu
  • OLR18.4.2.) kent de student de voornaamste mentale motivatietechnieken en kan hij deze toepassen in verschillende (beweging)situaties.
  • OLR18.4.3.) kan de student courante multimedia-toepassingen gebruiken om individuele of teamprestaties te evalueren.

OLR18.5.) De student bezit de competenties die nodig zijn om bewegingsactiviteiten aan te bieden aan personen met een beperking.

OLR18.6.) De student kan specifieke aandachtspunten identificeren en bespreekbaar maken binnen de brede omkadering van het individu (zoals bijvoorbeeld ouders, begeleiders etc. ) en kan hier tevens gepast op reageren.

OLR18.7.) De student kan op zelfstandige wijze de verworven competenties en wetenschappelijke inzichten, die onder meer opgedaan werden uit de wetenschappelijke literatuur, vertalen naar geschikte beweegdoelstellingen

OLR18.8.) De student kan op een wetenschappelijk verantwoorde wijze beweegprogramma’s en lessen evalueren, bijsturen, leiden en begeleiden.

OLR18.9.) De student heeft kennis gemaakt met het werkveld tijdens de stage die plaatsvindt onder supervisie van een gekwalificeerde stagementor. De student toont een professionele attitude.

OLR18.10.) De student kan kritisch reflecteren over de aanpak, organisatie, inhoud en evaluatie van deze stage activiteiten.

OLR18.11.) De student (h)erkent de grenzen van het eigen beroepsprofiel en kan op basis van dit inzicht gepast doorverwijzen naar andere gezondheidsexperts en/of functioneren in een multidisciplinair team in het domein van gezondheidspromotie of in het domein van de prestatiesport.

1) De educatieve master in de lichamelijke opvoeding beschikt over een wetenschappelijk onderzoekende houding in de eigen vakdiscipline, vakdidactiek en binnen het algemene pedagogisch-onderwijskundige domein, met aandacht voor creativiteit en duurzaamheid.  Hij/zij is daarbij in staat om te reflecteren over zijn/haar eigen onderwijsvisie en -praktijk en deze kritisch te bevragen en bij te sturen.

 

2) De educatieve master in de lichamelijke opvoeding erkent het voorkomen van verschillende vormen van diversiteit (onder meer binnen grootstedelijke contexten), ontwikkelt een open, onderzoekende houding inzake de (h)erkenning ervan, en gaat er adequaat, kritisch en verantwoord mee om.

 

3) De educatieve master in de lichamelijke opvoeding ontwikkelt een nieuwsgierige houding in het kader van een continue professionele ontwikkeling voor de vakdiscipline, vakdidactiek en het algemeen pedagogisch-onderwijskundig domein inzake zijn/haar educatieve handelen, en toont daarbij bereidheid en enthousiasme om te innoveren.

 

4) De educatieve master in de lichamelijke opvoeding zich voor actualiteit en voor onderwijs in het algemeen, en is gepassioneerd en geëngageerd voor het vakgebied en het educatieve handelen.

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk
Bestand PDF document Blauwdruk_EMA_Lichamelijke opvoeding.pdf

COBRA 2019-2023
Bestand PDF document NVAO Accreditatierapport_EM_Educatieve Master Lichamelijke Opvoeding.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?

SC Educatieve master in de lichamelijke opvoeding (verkort programma) (Diepenbeek)

programma

Het programma verandert in het academiejaar 2024-2025. Voor studenten ingeschreven vóór het academiejaar 2024-2025 geldt het volgende:

-   Met ingang van 2024-2025 schrijven studenten in in het nieuwe curriculum en werken het opgenomen studietraject af. Verworven credits worden behouden en aangevuld met opleidingsonderdelen uit het nieuwe curriculum.
-   Het programma is niet zwaarder, noch uitgebreider. In een aantal gevallen zijn er overgangsmaatregelen (uitdovende opleidingsonderdelen uit het oude curriculum) mogelijk: indien zo, dan worden deze vermeld in de programmagids en gecommuniceerd via Toledo.

In geval van vragen bij het samenstellen van het individueel studieprogramma neemt de student contact op met de studieloopbaanbegeleider.

Studenten die al een creditbewijs hebben verworven voor een opleidingsonderdeel dat deel uitmaakt van het programma van een EM, kunnen hiervoor een vrijstelling aanvragen. Dat geldt ook voor keuzevakken in de EM.

Studenten kunnen opleidingsonderdelen van andere vestigingsplaatsen in hun studieprogramma opnemen. Voor een aantal keuzeopleidingsonderdelen wordt het toegelaten aantal studenten beperkt. Indien dit van toepassing is wordt dit vermeld in de ECTS-fiche van het opleidingsonderdeel.

printECTS33.xsl

ECTS Stage wetenschappen en technologie (B-KUL-G0D64A)

6 studiepunten Nederlands 20 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract
N.

Doelstellingen

De student

  • zoekt actief naar wetenschappelijke kennis en inzichten uit de gevolgde vakdidactiek en bijbehorende discipline en algemeen educatieve wetenschappelijke kennis en inzichten en zet deze kritisch in bij het observeren, ontwerpen en begeleiden van leer- en onderwijsprocessen in de vakken gekoppeld aan de vakdidactiek in de context van een secundaire school;
  • zoekt actief naar wetenschappelijke kennis en inzichten uit de gevolgde vakdidactiek en bijbehorende discipline en algemeen educatieve wetenschappelijke kennis en inzichten en zet deze kritisch in bij het observeren van activiteiten die het groepsniveau overstijgen en bij het reflecteren hierover;
  • kan leer- en onderwijsprocessen voor deze vakken kritisch en gericht observeren in de context van een secundaire school;
  • stelt zich constructief, flexibel en open op en communiceert vlot met de vakmentor en stagebegeleider/titularis;
  • kan zelfstandig leer- en onderwijsprocessen voor deze vakken ontwerpen en realiseren in de context van een secundaire school;
  • kan een positief leer- en leefklimaat creëren;
  • heeft aandacht voor diversiteit onder leerlingen en kan hier adequaat op inspelen;
  • kan reflecteren over de ontwikkelde en begeleide leer- en onderwijsprocessen en bijsturen waar nodig;
  • kan schoolactiviteiten die het klasniveau overstijgen kritisch en gericht observeren in de context van een secundaire school;
  • kan gericht op zoek gaan naar een passende vakspecifieke nascholing en kan op basis hiervan zijn vakinhoudelijke en/of vakdidactische kennis en inzichten verder ontwikkelen;
  • kan zijn competenties evalueren in het licht van de basiscompetenties van de leraar.

Begintermen

Om dit OPO te kunnen opnemen dient de student de inhouden, vaardigheden en attitudes van het OPO Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1, en de opgenomen vakdidactiek (aardrijkskunde, biologie, bio-engineering, chemie, engineering en technologie, fysica, informatica of wiskunde) al verworven te hebben of gelijktijdig te verwerven.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG(G0D31A) OF GELIJKTIJDIG(G0D32A) OF GELIJKTIJDIG(G0D33A) OF GELIJKTIJDIG(G0D34A) OF GELIJKTIJDIG(G0D35A) OF GELIJKTIJDIG(G0D36A) OF GELIJKTIJDIG(G0D37A) OF GELIJKTIJDIG(G0D49A) OF GELIJKTIJDIG(G0Z03A) OF GELIJKTIJDIG(G0Z04A) OF GELIJKTIJDIG(G0Z05A) OF GELIJKTIJDIG(G0Z24A) OF GELIJKTIJDIG(G0Z06A) OF GELIJKTIJDIG(G0Z07A) OF GELIJKTIJDIG(G0Z08A) OF GELIJKTIJDIG(G0Z09A) OF GELIJKTIJDIG(G0Z10A)


G0D31AG0D31A : Vakdidactiek aardrijkskunde
G0D32AG0D32A : Vakdidactiek biologie (Leuven)
G0D33AG0D33A : Vakdidactiek chemie (Leuven)
G0D34AG0D34A : Vakdidactiek engineering en technologie (Leuven)
G0D35AG0D35A : Vakdidactiek fysica (Leuven)
G0D36AG0D36A : Vakdidactiek informatica (Leuven)
G0D37AG0D37A : Vakdidactiek wiskunde (Leuven)
G0D49AG0D49A : Vakdidactiek bio-engineering (Geel)
G0Z03AG0Z03A : Vakdidactiek aardrijkskunde (Gent)
G0Z04AG0Z04A : Vakdidactiek biologie (Geel)
G0Z05AG0Z05A : Vakdidactiek wiskunde (Geel)
G0Z24AG0Z24A : Vakdidactiek wiskunde (Gent)
G0Z06AG0Z06A : Vakdidactiek biologie (Kortrijk)
G0Z07AG0Z07A : Vakdidactiek chemie (Gent)
G0Z08AG0Z08A : Vakdidactiek engineering en technologie (Gent)
G0Z09AG0Z09A : Vakdidactiek fysica (Gent)
G0Z10AG0Z10A : Vakdidactiek wiskunde (Kortrijk)


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Stage wetenschappen en technologie (B-KUL-G0D64a)

6 studiepunten : Stage 20 Beide semestersBeide semesters
N.

Inhoud

De stage gebeurt in de tweede en/of derde graad van het secundair onderwijs (aso/kso/tso). De student voert volgende stageactiviteiten uit in lessen van vakken die gekoppeld zijn aan de betrokken vakdidactiek:

  • observatie van 5 lessen, bij voorkeur verdeeld over twee graden;
  • voorbereiden en zelfstandig geven van minimaal 12 lessen met elk een duur van 50 min.

Het maximale aantal parallellessen bedraagt 4.
Minstens één van de stagelessen wordt bijgewoond door de stagebegeleider.
In de loop van de stage of aan het einde ervan wordt een terugkomsessie voorzien.

De student voert daarnaast een aantal vakspecifieke taken uit die gerelateerd zijn aan het ontwerpen en realiseren van leer- en onderwijsprocessen. Hij/zij kiest ook voor minstens een vakspecifieke meso-activiteit zoals het begeleiden van een project onderzoekscompetentie, het uitwerken van een excursie of het vergelijken van leerboekmethodes. Hij/zij woont tevens een vakspecifieke nascholing bij en kiest voor het bijwonen van een schoolbrede meso-activiteit zoals een oudercontact, klassenraad of vakwerkgroepvergadering.

De student houdt een dossierportfolio bij waarin alle documenten in verband met de stage verzameld worden.
De student reflecteert over al de opdrachten en activiteiten in een groeiportfolio.

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met lio-faciliteiten en voor studenten met een buitenlandse stage. Deze worden beschreven op Toledo.

Studiemateriaal

Handleiding stage, formulieren en sjablonen op Toledo.
Alle documenten die voor deze stage relevant zijn.

Toelichting werkvorm

Dit OLA bestaat uit stageactiviteiten in een secundaire school waar de student een vakmentor krijgt toegewezen. Vanuit de opleiding wordt de stage begeleid door een stagebegeleider. Er wordt tevens een terugkomsessie voorzien.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Stage wetenschappen en technologie (B-KUL-G2D64a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Portfolio, Procesevaluatie

Toelichting

Het OPO Stage wetenschappen en technologie wordt geëvalueerd op basis van de volgende elementen:

• een dossierportfolio waarin de student alle documenten bijhoudt die gerelateerd zijn aan deze stage;

• een groeiportfolio waarin de student evalueert waar hij of zij staat in het beheersen van de basiscompetenties van de leraar en dit staven via elementen uit het dossierportfolio;

• de verslagen van en de gesprekken met de vakmentor(en) van de stageplaats;

• de stagebezoeken door de stagebegeleiders;

• de presentatie van het groeiportfolio en het eindgesprek met de stagebegeleiders/titularis.

De student is verplicht aanwezig tijdens de voorziene stagemomenten in de stageplaats, en de terugkomsessies in de eigen instelling. Ongewettigde afwezigheid, d.w.z. zonder formele, schriftelijke verwittiging vooraf aan de betrokkenen (vakmentor, stagebegeleider) leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het OPO.

De eindevaluatie gebeurt door de stagebegeleiders en de titularis van de betrokken vakdidactiek. Er wordt een cijfer toegekend voor de stage, het dossierportfolio en het groeiportfolio. Het cijfer voor het OPO is een gewogen rekenkundige gemiddelde van deze cijfers (met de gebruikelijke afrondingsregels), maar als minstens een van deze cijfers onvoldoende is, is het cijfer voor het OPO hoogstens 9/20. De student moet dus voor elk van de activiteiten slagen om te slagen voor het OPO.

Dit opleidingsonderdeel kan niet getolereerd worden in de opleiding.

Toelichting bij herkansen

Het is voor dit OPO niet altijd mogelijk om binnen hetzelfde academiejaar te herkansen. Herkansing is alleen mogelijk als dit kan zonder dat daarvoor een beroep gedaan hoeft te worden op een stageplaats, bijvoorbeeld als het enkel gaat over het vervolledigen van het dossier/groeiportfolio, en na voorafgaande afspraak met de titularis.

ECTS Vakdidactiek lichamelijke opvoeding (B-KUL-L05M5A)

7 studiepunten Nederlands 84 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract

Doelstellingen

Het opleidingsonderdeel Vakdidactiek Lichamelijke Opvoeding deel 1 m.i.v. ingroeistage is erop gericht om studenten een wetenschappelijk onderbouwd referentiekader te bieden om het vak Lichamelijke Opvoeding in het secundair onderwijs met de nodige competentie en effectiviteit in termen van (motorische) leerwinst te onderwijzen. De leerdoelen op vlak van vakdidactische kennis en inzichten vinden hun ontwerp in de basiscompetenties van de Leraar zoals geformuleerd door de Vlaamse Overheid met accent op de functionele gehelen/basiscompetenties (BC) 1 t.e.m. 5 (verantwoordelijkheden t.a.v. de lerende = micro), BC 6 t.e.m. 10 (verantwoordelijkheden tegenover de school en de gemeenschap = meso en macro). Vanuit een specifieke onderwijsvisie op het vak Lichamelijke Opvoeding en om de academische gerichtheid ervan te expliciteren worden deze functionele gehelen/basiscompetenties (BC) vertaald naar vakspecifieke leerresultaten (V).

BC 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen
BC 2 De leraar als opvoeder
BC 3 De leraar als inhoudelijk expert
BC 4 De leraar als organisator
BC 5 De leraar als innovator - de leraar als onderzoeker
BC 6 De leraar als partner van ouders/verzorgers
BC 7 De leraar als lid van een schoolteam
BC 8 De leraar als partner van externen
BC 9 De leraar als lid van de onderwijsgemeenschap
BC 10 De leraar als cultuurparticipant

A1. De student kan doeltreffende leerprocessen uitlokken en begeleiden door het selecteren en gestructureerd aanbieden van aangepaste leerinhouden,  werkvormen, leermiddelen en evaluatiecriteria. (BC1)*
V1.1       Communiceert haalbare en uitdagende bewegings- en persoonsdoelen op les- en periodeniveau
V1.2       Selecteert leerinhouden en taakadaptaties in functie van doelstellingen met aandacht voor alle leerlingen
V1.3       Selecteert werkvormen in functie van doelstellingen
V1.4       Verbale taakpresentatie: bondig, helder, max. 3 aandachtspunten, en check for understanding
V1.5       Visuele taakpresentatie: ononderbroken, helder, volledig en snelle opstart na afloop
V1.6       >90% van de feedback is specifiek, congruent en positief geformuleerd
V1.7       Stimuleert en moedigt leerlingen aan
V1.8       Is enthousiast en expressief
V1.9       Controleert lesdoelstellingen aan het einde van de les
V1.10     Evalueert efficiënt en transparant bewegings- en persoonsdoelen
V1.11     Kan over het leerproces van bewegings- en persoonsdoelen rapporteren

A2. De student kan een positief leefklimaat creëren dat kansen biedt voor individuele ontplooiing, en rekening houdt met specifieke kenmerken en beperkingen van de lerenden op het vlak van infrastructuur, het pedagogisch project van de school of de achtergrond,  de taal, het functioneren of het gedrag van de leerlingen. (BC2)
V2.1.      Realiseert een voorbeeldfunctie door een verzorgd voorkomen en houding (o.a. taalgebruik)
V2.2       Kent namen van leerlingen en doet inspanningen om hun leefwereld te kennen/ begrijpen
V2.3       Connecteert met leerlingen via korte, persoonlijke communicatie
V2.4       Heeft een aangepast stemgebruik en spreekt duidelijk.
V2.5       Onderwijst én bekrachtigt prosociaal gedrag ifv een positief leerklimaat
V2.6       Expliciteert het belang van fysieke activiteit en gezondheid en stimuleert toepassing ervan in het dagelijks leven. 
V2.7       Stimuleert doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidszin bij leerlingen
V2.8       Communiceert duidelijke verwachtingen mbt gedrag en volgt ze op via positieve bekrachtiging
V2.9       Heeft transparante consequenties bij niet naleven van afspraken en past ze strikt toe
V2.10     Heeft een effectief gedragsmanagementsysteem ifv positief leerklimaat

A3. De student kan de domeinspecifieke academische kennis, vaardigheden en attitudes aanwenden en integreren in de onderwijspraktijk. (BC3)* 
V3.1       Bezit voldoende algemene vakkennis mbt etiquette, spelregels, techniek en tactiek in functie van de doelgroep
V3.2       Heeft per lesperiode een content map met diepgang in taakprogressies (mesotaak)
V3.3       Schrijft lesplannen uit met relevante inter -en intra taakadaptaties
V3.4       Kan vaak voorkomende fouten herkennen en remediëren
V3.5       Kan via een onderwijsleergesprek het leren bevorderen
V3.6       Neemt deel aan professionele vormingsactiviteiten

A4. De student kan een gestructureerd en efficiënt werkklimaat binnen de klas tot stand brengen. (BC4)* 
V4.1       Heeft duidelijke afspraken (routines) mbt lesbegin (starttijd en beginactiviteit)
V4.2       Heeft lage management- en transitietijden
V4.3       Gebruikt consequent dezelfde en duidelijke signalen
V4.4       Zorgt voor een goed lestempo en continuïteit in het lesverloop
V4.5       Organiseert leerlingen en materiaal in functie van maximale actieve leertijd
V4.6       Realiseert een veilige leeromgeving
V4.7       Heeft een actief supervisiepatroon in functie van maximale actieve leertijd
V4.8       Heeft een realistisch tijdsmanagement (timing)
V4.9       Houdt het e-portfolio up-to-date conform de afspraak met stagebegeleider

A5. De student kan de resultaten van recent onderwijs - en vakdidactisch onderzoek aanwenden bij het ontwerpen, implementeren én verantwoorden van de eigen praktijk als leerkracht. (BC5)
V5.1       Kan de eigen lesgeefactiviteit (objectief) rapporteren, interpreteren en verbeteren (mesotaak)
V5.2       Reflecteert over leerlingengedrag
V5.3       Staat open voor begeleiding en remedieert doeltreffend aandachtspunten
V5.4       Integreert (wetenschappelijke) literatuur voor het verbeteren van de eigen effectiviteit

A6. De student kan op aangepaste wijze dialogeren met ouders of verzorgers over het klas-en schoolgebeuren. (BC6) 
V6.1.      Is discreet met informatie van leerlingen, dialogeert met ouders over de leerling in de school en betrekt hen bij het klas- en    schoolgebeuren, ongeacht achtergronden en afkomst

A7. De student kan overleggen en samenwerken binnen een schoolteam wat betreft verschillende aspecten van de toegewezen beroepstaken. (BC7) 
V7.1       Is in de omgang met vakmentor, vakgroep, directie en schoolpersoneel beleefd, verantwoordelijk, relationeel en kritisch ingesteld, flexibel en komt afspraken na
V7.2.      Organiseert intramurale initiatieven inzake fysieke activiteit gelinkt aan Lichamelijke Opvoeding en rapporteert hier wetenschappelijk over (mesotaak)

A8. De student kan communiceren en samenwerken met externe instanties die onderwijsbetrokken initiatieven aanbieden. (BC8) 
V8.1.      Kan contacten leggen, communiceren en samenwerken met externe instanties die onderwijsbetrokken, sportgerelateerde initiatieven aanbieden

A9. De leraar kan deelnemen aan het maatschappelijke debat over onderwijskundige thema's. (BC9) 
V9.1       Kan deelnemen aan het maatschappelijk debat over onderwijskundige thema's; hij kan dialogeren over zijn vakgebonden rol en belang in de samenleving

A10. De leraar kan maatschappelijke, sociale en culturele thema's onderscheiden, kritisch benaderen en daarbij beslissingen nemen over hoe het onderwijs jongeren een kritisch-constructieve houding kan bijbrengen ten aanzien van maatschappelijke problematieken. (BC10) 
V10.1     Is respectvol tov diversiteit en stimuleert leerlingen om respectvol om te gaan met diversiteit
V10.2     Kan actuele maatschappelijke thema’s (met betrekking tot sport, bewegen en gezondheid) kritisch benaderen en hierover in gesprek gaan met leerlingen en anderen
V10.3     Kent het sportaanbod en sportinfrastructuur in de (school)omgeving en communiceert hierover met leerlingen

* De basiscompetenties gemarkeerd met een * worden in de ingroeistage benadruk en moeten na afloop van de ingroeistage gerealiseerd worden.

Onderstaande decretaal bepaalde attituden worden ontwikkeld:
- Beslissingsvermogen (o.a. V1.3, V1.4, V3.8, V4.1.,V7.1)
- Relationele gerichtheid (o.a. V6.1, V7.2, V10.1)
- Kritische ingesteldheid (o.a. V2.8, V5.5, V7.3, V7.9)
- Leergierigheid (o.a. V5.3, V5.4, V7.4)
- Organisatievermogen (o.a. V1.13, V4.1-V4.10, V7.5)
- Zin voor samenwerking (o.a. V7.6, V8.1)
- Verantwoordelijkheidszin (o.a., V2.10, V7.7)
- Flexibiliteit (o.a., V5.4, V7.8, V8.1)

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( L05O0A ) EN GELIJKTIJDIG( L05O4A ) EN ( GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A ))


L05O0AL05O0A : Inleiding tot de vakdidactiek lichamelijke opvoeding m.i.v. praktische oefeningen
L05O4AL05O4A : Lifelong Movement: a Pedagogical-Didactical Perspective
P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Identieke opleidingsonderdelen

L06Q9A: Vakdidactiek lichamelijke opvoeding (Brugge)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Vakdidactiek lichamelijke opvoeding - deel 2 (B-KUL-L05M5a)

3 studiepunten : Practicum 48 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Studenten leren in dit vak de nodige common en specialized content knowledge van diverse bewegingsdomeinen om dit effectief te kunnen onderwijzen op school. Verder werken studenten in groep praktische oefeningen omtrent positief gedragsmanagement uit, worden kritische incidenten gesimuleerd en geremedieerd, en worden cruciale lesgeefepisodes uit de stage onderwezen en besproken vanuit vakinhoudelijk en vakdidactisch perspectief. De inhouden van deze onderwijsleeractiviteit worden vanuit de decretaal bepaalde beroepscompetenties voor leraren geconcretiseerd in specifieke thema’s voor het brede domein van de lichamelijke opvoeding (LO):

(1) de leraar LO als begeleider van leerprocessen
(2) de leraar LO als opvoeder
(3) de leraar LO als (vak)inhoudelijk expert
(4) de leraar LO als organisator
(5) de leraar LO als innovator en onderzoeker

De studenten worden in dit OLA voorbereid om complexere lesgeefvaardigheden te verwerven met betrekking tot doelenformulering en evaluatie, positief gedragsmanagement en het gebruik van specifieke instructiemodellen zoals bijvoorbeeld Sport Education.

Toelichting werkvorm

Vaardigheidstraining - Webinar - Werkcollege

Practica onder de vorm van peer teaching in diverse bewegingsdomeinen. De practica worden gestuurd via inhoudelijke webinars en curusmateriaal

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

O0G93A : Vakdidactiek lichamelijke opvoeding deel 2

Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: ingroeistage (B-KUL-L05M6a)

4 studiepunten : Stage 36 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Studenten werken in duo’s tijdens de ingroeistage via een teamteaching-format om het eigen lesgeven en dat van de partner te optimaliseren in functie van een hogere leerwinst bij de leerlingen. De vorm, inhoud en evaluatie van de stage wordt gestuurd door de decretaal bepaalde 10 basiscompetenties van de leraar.

1. Minstens 4 lessen Lichamelijke Opvoeding (LO) van de eigen stageklassen observeren op vlak van leraar- en leerlinggedrag. Daarnaast volgen minstens 2 lessen observatie tijdens het stagetraject op basis van eigen werkpunten.
2. Minstens 32 lessen LO samen met de partner onderwijzen over minstens 6 weken. Afhankelijk van de context en bewegingsgebied kan het teamteaching format verschillen. Studenten zijn steeds samen aanwezig.
3. Op het schoolvlak maakt de student-leraar contact met de verschillende relatievelden in en buiten de schoolcontext en leert hij hier te participeren met speciale aandacht voor o.a. het organiseren van kwalitatieve beweeginitiatieven buiten het curriculum, het uitwerken van leerlijngen binnen bewegingsgebieden, vakvergaderingen, vakoverschrijdende schoolinitiatieven, klassenraden, oudercontacten.
4. Begeleiding gebeurt aan de hand van besprekingen met vakmentor(en) en met stagebegeleider(s), alsook via het stageportfolio. Verwerkingstaken verwijzen naar het documenteren van het groeiproces (onder de vorm van een reflectie op het voorgestelde persoonlijk ontwikkelingsplan waarin de link wordt gelegd met de basiscompetenties, het stage activiteitenplan, uitgewerkte observatieopdrachten met reflecties, uitgewerkte lesvoorbereidingen, lesreflecties) in een stageportfolio die procesmatig wordt aangelegd.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal wordt aangeboden via TOLEDO.
Behets, D. Didactiek van het Bewegingsonderwijs. Leuven: Acco.

Toelichting werkvorm

Teamteaching stage

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Vakdidactiek lichamelijke opvoeding (B-KUL-L25M5a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Self assessment/Peer assessment, Portfolio, Vaardigheidstoets
Vraagvormen : Meerkeuzevragen

Toelichting

OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: deel 1
Deze OLA wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van tussentijdse opdrachten. Bij de multiple choice vragen wordt er geen GIS-correctie toegepast.
De student krijgt een numerieke score voor de tussentijdse opdrachten. 
Het niet indienen van opdrachten voor de indiendeadlines leidt tot een NA (niet afgelegd) voor deze OLA. De deadlines worden bekendgemaakt op Toledo.

Indien de student 2 of meer keren ongewettigd afwezig is (d.w.z. zonder formele, schriftelijke verwittiging vooraf of wettiging d.m.v. doktersattest achteraf) tijdens de interactieve hoorcolleges, dan leidt dit tot een NA (niet afgelegd) voor deze OLA.

OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: ingroeistage
Deze OLA wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van de stagelessen, een procesmatig aangelegde stageportfolio m.i.v. feedback door de vakmentor, en op basis van bijgewoonde stagebezoeken door de stagebegeleider.
De uitgewerkte onderdelen van het stageportfolio, de besprekingen met de vakmentor(en) van de stageplaats, de stagebegeleider van de KU Leuven en de reflectievaardigheid van de student zijn bronnen van informatie voor de evaluatie van de stage.
De student krijgt een numerieke score voor de ingroeistage.

Het ontwerp van de evaluatie is gebaseerd op de 10 functionele gehelen/basiscompetenties van de leraar.
Tussentijdse feedback informeert de student over zijn leerproces op stage (groeiproces).
Er vindt een eindgesprek plaats met de stagebegeleider van de KU Leuven aan de hand van de ingevulde evaluatieformulieren van de student zelf, de vakmentor(en) en de stagebegeleider.

Het niet tijdig in orde brengen van het stageportfolio (volgens afspraak met stagebegeleider) leidt tot een NA (niet afgelegd) voor deze OLA

Ongewettigde afwezigheid (d.w.z. zonder formele, schriftelijke verwittiging vooraf of wettiging d.m.v. doktersattest achteraf) op stage leidt tot een NA (niet afgelegd) voor deze OLA.


Berekening eindresultaat OPO:
De deelscore voor de OLA Vakdidactiek lichamelijke: deel 1 telt voor 1/3 van het eindresultaat mee.
De deelscore voor de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: ingroeistage telt voor 2/3 van het eindresultaat mee.

Studenten kunnen alleen voor dit OPO slagen indien hun eindscore op zowel de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: deel 1 als op de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: ingroeistage minimaal een 10/20 bedraagt.
Indien de student op één of meerdere deelscores een onvoldoende behaalt, dan bedraagt het eindresultaat van dit OPO maximaal een 9/20.
Indien de student op één of beide deelscores een onvoldoende behaalt, dan wordt de berekende eindscore naar beneden afgerond (bv 9.67 wordt dan 9).

Dit OPO is niet tolereerbaar.

De student wordt verwacht op de hoogte te zijn van het onderwijs- en examenreglement alsook van de facultaire aanvullingen, inclusief de regels m.b.t. plagiaat.

 

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Toelichting bij herkansen

De OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: deel 1 is niet herkansbaar, omdat de evaluatie gebaseerd is op permanente evaluatie en microteaching.
Het is logistiek gezien niet mogelijk om een herkansing te organiseren.

Indien de student voor de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: ingroeistage een onvoldoende of een ‘niet afgelegd’ (NA) scoorde, dan dient de student deze OLA in zijn geheel opnieuw te doen tijdens het tweede semester.
Let op: De student dient zich in dit geval nog altijd in te schrijven voor de derde examenperiode, ook al vindt de herkansing van de ingroeistage tijdens het tweede semester plaats.

De student kan ervoor kiezen om een geslaagde deelscore te herkansen. In het geval de student verkiest om een geslaagde deelscore te herkansen dan geldt de laatst behaalde score (dus niet de hoogste score), ook als dit een lagere score betreft dan het punt dat werd behaald tijdens de eerste examenkans.
Indien de student ervoor kiest om een geslaagde deelscore toch te herkansen, dan laat de student dit weten aan de docent en aan https://help.faber.kuleuven.be.

ECTS Stage lichamelijke opvoeding lager onderwijs (B-KUL-L05N0A)

6 studiepunten Nederlands 0 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Het opleidingsonderdeel Stage Lichamelijke Opvoeding lager onderwijs is erop gericht om studenten een wetenschappelijk onderbouwd referentiekader te bieden om het vak Lichamelijke Opvoeding in het lager onderwijs met de nodige competentie en effectiviteit in termen van (motorische) leerwinst te onderwijzen. De leerdoelen op vlak van vakdidactische kennis en inzichten vinden hun ontwerp in de basiscompetenties van de Leraar zoals geformuleerd door de Vlaamse Overheid met accent op de functionele gehelen/basiscompetenties (BC) 1 t.e.m. 5 (verantwoordelijkheden t.a.v. de lerende), BC 6 t.e.m. 10 (verantwoordelijkheden tegenover de school en de gemeenschap).
Vanuit een specifieke onderwijsvisie op het vak Lichamelijke Opvoeding en om de academische gerichtheid ervan te expliciteren worden deze functionele gehelen/basiscompetenties (BC) vertaald naar vakspecifieke leerresultaten (V).

BC 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen
BC 2 De leraar als opvoeder
BC 3 De leraar als inhoudelijk expert
BC 4 De leraar als organisator
BC 5 De leraar als innovator - de leraar als onderzoeker
BC 6 De leraar als partner van ouders/verzorgers
BC 7 De leraar als lid van een schoolteam
BC 8 De leraar als partner van externen
BC 9 De leraar als lid van de onderwijsgemeenschap
BC 10 De leraar als cultuurparticipant

A1. De student kan doeltreffende leerprocessen uitlokken en begeleiden door het selecteren en gestructureerd aanbieden van aangepaste leerinhouden, werkvormen, leermiddelen en evaluatiecriteria. (BC1)*
V1.1 Communiceert haalbare en uitdagende bewegings- en persoonsdoelen op les- en periodeniveau
V1.2 Selecteert leerinhouden en taakadaptaties in functie van doelstellingen met aandacht voor alle leerlingen V1.3 Selecteert werkvormen in functie van doelstellingen
V1.4 Verbale taakpresentatie: bondig, helder, max. 3 aandachtspunten, en check for understanding
V1.5 Visuele taakpresentatie: ononderbroken, helder, volledig en snelle opstart na afloop
V1.6 >90% van de feedback is specifiek, congruent en positief geformuleerd
V1.7 Stimuleert en moedigt leerlingen aan
V1.8 Is enthousiast en expressief
V1.9 Controleert lesdoelstellingen aan het einde van de les
V1.10 Evalueert efficiënt en transparant bewegings- en persoonsdoelen
V1.11 Kan over het leerproces van bewegings- en persoonsdoelen rapporteren

A2. De student kan een positief leefklimaat creëren dat kansen biedt voor individuele ontplooiing, en rekening houdt met specifieke kenmerken en beperkingen van de lerenden op het vlak van infrastructuur, het pedagogisch project van de school of de achtergrond, de taal, het functioneren of het gedrag van de leerlingen. (BC2)
V2.1. Realiseert een voorbeeldfunctie door een verzorgd voorkomen en houding (o.a. taalgebruik)
V2.2 Kent namen van leerlingen en doet inspanningen om hun leefwereld te kennen/ begrijpen
V2.3 Connecteert met leerlingen via korte, persoonlijke communicatie
V2.4 Heeft een aangepast stemgebruik en spreekt duidelijk.
V2.5 Onderwijst én bekrachtigt prosociaal gedrag ifv een positief leerklimaat
V2.6 Expliciteert het belang van fysieke activiteit en gezondheid en stimuleert toepassing ervan in het dagelijks leven.
V2.7 Stimuleert doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidszin bij leerlingen
V2.8 Communiceert duidelijke verwachtingen mbt gedrag en volgt ze op via positieve bekrachtiging
V2.9 Heeft transparante consequenties bij niet naleven van afspraken en past ze strikt toe
V2.10 Heeft een effectief gedragsmanagementsysteem ifv positief leerklimaat

A3. De student kan de domeinspecifieke academische kennis, vaardigheden en attitudes aanwenden en integreren in de onderwijspraktijk. (BC3)*
V3.1 Bezit voldoende algemene vakkennis mbt etiquette, spelregels, techniek en tactiek in functie van de doelgroep
V3.2 Heeft per lesperiode een content map met diepgang in taakprogressies (mesotaak)
V3.3 Schrijft lesplannen uit met relevante inter -en intra taakadaptaties
V3.4 Kan vaak voorkomende fouten herkennen en remediëren
V3.5 Kan via een onderwijsleergesprek het leren bevorderen
V3.6 Neemt deel aan professionele vormingsactiviteiten

A4. De student kan een gestructureerd en efficiënt werkklimaat binnen de klas tot stand brengen. (BC4)*
V4.1 Heeft duidelijke afspraken (routines) mbt lesbegin (starttijd en beginactiviteit)
V4.2 Heeft lage management- en transitietijden
V4.3 Gebruikt consequent dezelfde en duidelijke signalen
V4.4 Zorgt voor een goed lestempo en continuïteit in het lesverloop
V4.5 Organiseert leerlingen en materiaal in functie van maximale actieve leertijd V4.6 Realiseert een veilige leeromgeving
V4.7 Heeft een actief supervisiepatroon in functie van maximale actieve leertijd
V4.8 Heeft een realistisch tijdsmanagement (timing)
V4.9 Houdt het e-portfolio up-to-date conform de afspraak met stagebegeleider

A5. De student kan de resultaten van recent onderwijs - en vakdidactisch onderzoek aanwenden bij het ontwerpen, implementeren én verantwoorden van de eigen praktijk als leerkracht. (BC5)
V5.1 Kan de eigen lesgeefactiviteit (objectief) rapporteren, interpreteren en verbeteren (mesotaak)
V5.2 Reflecteert over leerlingengedrag
V5.3 Staat open voor begeleiding en remedieert doeltreffend aandachtspunten
V5.4 Integreert (wetenschappelijke) literatuur voor het verbeteren van de eigen effectiviteit

A6. De student kan op aangepaste wijze dialogeren met ouders of verzorgers over het klas-en schoolgebeuren. (BC6)
V6.1. Is discreet met informatie van leerlingen, dialogeert met ouders over de leerling in de school en betrekt hen bij het klas- en schoolgebeuren, ongeacht achtergronden en afkomst

A7. De student kan overleggen en samenwerken binnen een schoolteam wat betreft verschillende aspecten van de toegewezen beroepstaken. (BC7)
V7.1 Is in de omgang met vakmentor, vakgroep, directie en schoolpersoneel beleefd, verantwoordelijk, relationeel en kritisch ingesteld, flexibel en komt afspraken na
V7.2. Organiseert intramurale initiatieven inzake fysieke activiteit gelinkt aan Lichamelijke Opvoeding en rapporteert hier wetenschappelijk over (mesotaak)

A8. De student kan communiceren en samenwerken met externe instanties die onderwijsbetrokken initiatieven aanbieden. (BC8)
V8.1. Kan contacten leggen, communiceren en samenwerken met externe instanties die onderwijsbetrokken, sportgerelateerde initiatieven aanbieden

A9. De leraar kan deelnemen aan het maatschappelijke debat over onderwijskundige thema's. (BC9)
V9.1 Kan deelnemen aan het maatschappelijk debat over onderwijskundige thema's; hij kan dialogeren over zijn vakgebonden rol en belang in de samenleving

A10. De leraar kan maatschappelijke, sociale en culturele thema's onderscheiden, kritisch benaderen en daarbij beslissingen nemen over hoe het onderwijs jongeren een kritisch-constructieve houding kan bijbrengen ten aanzien van maatschappelijke problematieken. (BC10)
V10.1 Is respectvol tov diversiteit en stimuleert leerlingen om respectvol om te gaan met diversiteit
V10.2 Kan actuele maatschappelijke thema’s (met betrekking tot sport, bewegen en gezondheid) kritisch benaderen en hierover in gesprek gaan met leerlingen en anderen
V10.3 Kent het sportaanbod en sportinfrastructuur in de (school)omgeving en communiceert hierover met leerlingen

Onderstaande decretaal bepaalde attituden worden ontwikkeld:

  • Beslissingsvermogen (o.a. V1.3, V1.4, V3.8, V4.1.,V7.1)
  • Relationele gerichtheid (o.a. V6.1, V7.2, V10.1)
  • Kritische ingesteldheid (o.a. V2.8, V5.5, V7.3, V7.9)
  • Leergierigheid (o.a. V5.3, V5.4, V7.4)
  • Organisatievermogen (o.a. V1.13, V4.1-V4.10, V7.5)
  • Zin voor samenwerking (o.a. V7.6, V8.1)
  • Verantwoordelijkheidszin (o.a., V2.10, V7.7)
  • Flexibiliteit (o.a., V5.4, V7.8, V8.1)

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG(L05N5A)


L05N5AL05N5A : Vakdidactiek lichamelijke opvoeding lager onderwijs m.i.v. praktische oefeningen


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Stage lichamelijke opvoeding lager onderwijs (B-KUL-L05N0a)

6 studiepunten : Stage 0 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Studenten lopen stage in een lagere school voor het vak lichamelijke opvoeding.

1. Minstens 6 lessen Lichamelijke Opvoeding (LO) van de eigen stageklassen observeren op vlak van leraar- en leerlinggedrag. Daarnaast volgen minstens 2 lessen observatie tijdens het stagetraject op basis van eigen werkpunten.
2. Minstens 32 lessen LO onderwijzen over minstens 6 weken.
3. Op het schoolvlak maakt de student-leraar contact met de verschillende relatievelden in en buiten de schoolcontext en leert hij hier te participeren met speciale aandacht voor o.a. het organiseren van kwalitatieve beweeginitiatieven buiten het curriculum, het uitwerken van leerlijnen binnen bewegingsgebieden, vakoverschrijdende schoolinitiatieven, klassenraden, oudercontacten.
4. Begeleiding gebeurt aan de hand van besprekingen met vakmentor(en) en met stagebegeleider(s), alsook via het stageportfolio. Verwerkingstaken verwijzen naar het documenteren van het groeiproces (onder de vorm van een reflectie op het voorgestelde persoonlijk ontwikkelingsplan waarin de link wordt gelegd met de basiscompetenties, het stage activiteitenplan, uitgewerkte observatieopdrachten met reflecties, uitgewerkte lesvoorbereidingen, lesreflecties) in een stageportfolio die procesmatig wordt aangelegd.

Studiemateriaal

Alle studiemateriaal en opdrachten worden via TOLEDO gecommuniceerd.

Toelichting werkvorm

Studenten voeren een gerichte observatiestage van 6 uur uit gevolgd door een actieve zelfstandige stage.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Stage lichamelijke opvoeding lager onderwijs (B-KUL-L25N0a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Portfolio, Procesevaluatie

Toelichting

Dit OPO wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van een procesmatig aangelegde stageportfolio en op basis van bijgewoonde stagebezoeken door de stagebegeleider.
De uitgewerkte onderdelen van het stageportfolio, de besprekingen met de vakmentor(en) van de stageplaats, de praktijklector van de KU Leuven en de reflectievaardigheid van de student zijn bronnen van informatie voor de evaluatie van de stage.
De student krijgt een numerieke score voor de stage.

Het ontwerp van de evaluatie is gebaseerd op de 10 functionele gehelen/basiscompetenties van de leraar.
Tussentijdse feedback informeert de student over zijn leerproces op stage (groeiproces).
Er vindt een eindgesprek plaats met de stagebegeleider van de KU Leuven aan de hand van de ingevulde evaluatieformulieren van de student zelf, de vakmentor(en) en de stagebegeleider.

Het niet tijdig in orde brengen van het stageportfolio (volgens afspraak met stagebegeleider) leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel.
Ongewettigde afwezigheid (d.w.z. zonder formele, schriftelijke verwittiging vooraf of wettiging d.m.v. doktersattest achteraf) op stage leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel.

 

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Toelichting bij herkansen

Dit OPO is niet herkansbaar, omdat het wordt geëvalueerd op basis van stages.
Tijdens de zomerperiode zijn de scholen waar deze stages doorgaan gesloten, waardoor het onmogelijk is om een herkansingsmogelijkheid te voorzien.

ECTS Fysieke activiteit op school (B-KUL-L05N3A)

3 studiepunten Nederlands 26 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract
Seghers Jan (coördinator) |  Iserbyt Peter |  Seghers Jan

Doelstellingen

Na het succesvol volgen van dit opleidingsonderdeel is de student in staat om:

  • De kerncomponenten van een beweegbeleid op school te identificeren en het belang ervan toe te lichten.
  • Diverse schoolbrede strategieën voor te stellen die leerlingen in staat moeten stellen om de dagelijkse norm van 60 minuten matig-tot-intense fysieke activiteit te realiseren. Deze strategieën omvatten interventies binnen Lichamelijke Opvoeding als epicentrum, fysieke activiteit tijdens de schooluren, fysieke activiteit vóór en na de schooluren, betrokkenheid van schoolpersoneel en de betrokkenheid van ouders en gemeenschap. De strategieën zijn gebaseerd op het Comprehensive School Physical Activity Programme (CSPAP).
  • Vanuit het vak en de doelstellingen van Lichamelijke Opvoeding de verschillende componenten van het beweegbeleid op school coördineren om tot een maximale toepassing te komen van de kennis en geleerde vaardigheden in functie van de ontwikkeling van een fysiek actieve levensstijl in functie van de ontwikkeling van een fysiek actieve levensstijl bij schoolgaande jeugd.

Begintermen

Dit opleidingsonderdeel wordt bij voorkeur tegelijkertijd (in dezelfde fase) opgenomen met één van de volgende opleidingsonderdelen:

  • Vakdidactiek lichamelijke opvoeding deel 2 m.i.v. doorgroeistage en diversiteitsstage
  • Stage lichamelijke opvoeding lager onderwijs.

Indien dit technisch gezien niet mogelijk is, dan mag de student dit opleidingsonderdeel ook apart opnemen, mits de student aan de volgtijdelijkheidsvoorwaarden van dit opleidingsonderdeel voldoet. De student licht in dit geval ook de titularis van dit opleidingsonderdeel in.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



(GELIJKTIJDIG( L05M5A ) OF GELIJKTIJDIG( L06Q9A )) EN (GELIJKTIJDIG( L05M7A ) OF GELIJKTIJDIG( L06R1A ) OF GELIJKTIJDIG( O0G99A ))


L05M5AL05M5A : Vakdidactiek lichamelijke opvoeding
L06Q9AL06Q9A : Vakdidactiek lichamelijke opvoeding (Brugge)
L05M7AL05M7A : Vakdidactiek lichamelijke opvoeding deel 2 m.i.v. doorgroeistage en diversiteitsstage (Leuven)
L06R1AL06R1A : Vakdidactiek lichamelijke opvoeding deel 2 m.i.v. doorgroeistage en diversiteitsstage (Brugge)
O0G99AO0G99A : Vakdidactiek lichamelijke opvoeding deel 2 m.i.v. doorgroeistage

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Fysieke activiteit op school (B-KUL-L05N3a)

3 studiepunten : College 26 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Studenten krijgen via enkele interactieve hoorcolleges de wetenschappelijke achtergronden en strategieën aangereikt in functie van het opzetten van een beweegbeleid op school (Comprehensive School Physical Activity Programme (CSPAP)). Op basis van deze wetenschappelijke inzichten werken de studenten binnen een zelfgekozen schoolcontext (al dan niet gelinkt aan zijn/haar stage) een analyse uit van de fysieke activiteit, sport en / of sedentair gedrag van de leerlingen en/of schoolpersoneel. Ze ontwerpen op basis van deze analyse een beweegbeleid op school uit en toetsten de haalbaarheid van dit beweegbeleid af bij diverse actoren binnen de schoolcontext. De studenten rapporteren hun analyse, het beweegbeleid en hun kritische (zelf)evaluatie in een presentatie en presenteren dit mondeling aan de medestudenten.

De inhoud van deze onderwijsleeractiviteit kadert binnen de decretaal bepaalde basiscompetenties (BC) van de leraar, meer bepaald:
BC 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen
BC 2 De leraar als opvoeder
BC 3 De leraar als inhoudelijk expert
BC 4 De leraar als organisator 
BC 5 De leraar als innovator - de leraar als onderzoeker
BC 6 De leraar als partner van ouders/verzorgers
BC 7 De leraar als lid van een schoolteam
BC 8 De leraar als partner van externen
BC 9 De leraar als lid van de onderwijsgemeenschap
BC 10 De leraar als cultuurparticipant

Studiemateriaal

Alle studiemateriaal en opdrachten worden gecommuniceerd via TOLEDO.
Harris, J. & Cale, L. Promoting active lifestyles in schools. Human Kinetics, 2017.

Toelichting werkvorm

De werkvorm bestaat uit interactieve hoorcolleges.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Fysieke activiteit op school (B-KUL-L25N3a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode

Toelichting

De student werkt op basis van de schoolcontext (al dan niet gelinkt aan zijn/haar stage) een beweegbeleid uit in een presentatie. 
De student presenteert dit beweegbeleid mondeling tijdens een presentatiemoment in aanwezigheid van de medestudenten. Er geldt een verplichte aanwezigheid tijdens het presentatiemoment. 
De student krijgt een numerieke score voor de mondelinge presentatie, dat als eindresultaat van dit OPO geldt.

Toelichting bij herkansen

Studenten die een onvoldoende of een NA voor dit OPO scoorden, dienen hun werkstuk te herwerken en de mondelinge presentatie opnieuw te doen tijdens het herexamen.

ECTS Vakdidactiek lichamelijke opvoeding lager onderwijs m.i.v. praktische oefeningen (B-KUL-L05N5A)

6 studiepunten Nederlands 50 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Het opleidingsonderdeel Vakdidactiek Lichamelijke Opvoeding Lager Onderwijs is erop gericht om studenten een wetenschappelijk onderbouwd referentiekader te bieden om het vak Lichamelijke Opvoeding in het lager onderwijs met de nodige competentie te kunnen onderwijzen. De leerdoelen op vlak van vakdidactische kennis en inzichten vinden hun ontwerp in de basiscompetenties van de Leraar zoals geformuleerd door de Vlaamse Overheid met accent op de functionele gehelen/basiscompetenties (BC) 1 t.e.m. 5 (verantwoordelijkheden t.a.v. de lerende), met kennisname van de functionele gehelen/basiscompetenties (BC) 6 t.e.m. 10. Vanuit een specifieke onderwijsvisie op het vak Lichamelijke Opvoeding en om de academische gerichtheid ervan te expliciteren worden deze functionele gehelen/basiscompetenties (BC) vertaald naar vakspecifieke leerresultaten (V).

BC 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen
BC 2 De leraar als opvoeder
BC 3 De leraar als inhoudelijk expert
BC 4 De leraar als organisator
BC 5 De leraar als innovator - de leraar als onderzoeker
BC 6 De leraar als partner van ouders/verzorgers
BC 7 De leraar als lid van een schoolteam
BC 8 De leraar als partner van externen
BC 9 De leraar als lid van de onderwijsgemeenschap
BC 10 De leraar als cultuurparticipant

Onderstaande decretaal bepaalde attituden worden ontwikkeld:
- Beslissingsvermogen (a1)
- Relationele gerichtheid (a2)
- Kritische ingesteldheid (a3)
- Leergierigheid (a4)
- Organisatievermogen (a5)
- Zin voor samenwerking (a6)
- Verantwoordelijkheidszin (a7)
- Flexibiliteit (a8)

 

V.1. De student kan op basis van de beginsituatie haalbare en motiverende doelen formuleren voor een bepaalde leerlingenpopulatie, rekening houdende met de eindtermen en het vakconcept. (BC 1) (a1,2,5)
V.2. De student heeft kennis van wetenschappelijk onderbouwde curriculaire -en instructiemodellen voor Lichamelijke Opvoeding en streeft ernaar die kennis op peil te houden en uit te breiden. (BC 1) (a4)
V.3. De student kan het leerproces van leerlingen op vlak van bewegings- en persoonsdoelen toetsen en evalueren aan de hand gericht gekozen evaluatiecriteria, en op basis daarvan zowel bruikbare feedback geven als het onderwijsleerproces aanpassen indien dat nodig blijkt. (BC1) (a1, a5)
V.4. De student kan een positief leefklimaat creëren dat kansen biedt voor individuele ontplooiing van alle leerlingen, rekening houdend met specifieke kenmerken en beperkingen op het vlak van infrastructuur, het pedagogisch project van de school, de taal, het functioneren of het gedrag van de leerlingen. (BC2) (a1,2,5,6,7,8)
V.5. De student beschikt over uitgebreide en diepgaande vakspecifieke kennis en kan deze doelgericht integreren én vertalen naar een specifieke lespraktijk. (BC3) (a1)
V.6. De student heeft inzicht in de verschillende vormen van vakspecifieke kennis, kan hun onderlinge samenhang duiden, door zelfreflectie sterktes en zwaktes identificeren en deze laatste door middel van een zelfgekozen strategie remediëren. (BC 3 en 5) (a1,3,4)
V.7. De student heeft de vakdidactische kennis om, in een open en positief leef - en leerklimaat, via aangepaste onderwijsleermiddelen, werkvormen en onderwijsstrategieën de leerdoelen te bereiken. (BC1, 2, 3 en 4) (a1,2)
V.8. De student vertoont professioneel gedrag tegenover leerlingen, collega's en derden, mede gekenmerkt door gedrevenheid, verantwoordelijkheidszin, betrokkenheid, nauwgezetheid, objectiviteit en kritische ingesteldheid. (BC4, 2 en 5) (a2,3,6,7)
V.9. De student kan zich zelfstandig nieuwe onderwijskundige en vakdidactische inzichten en methoden eigen maken en kan de resultaten van onderwijskundig en vakdidactisch onderzoek in zijn/haar lespraktijk implementeren. (BC5, 1 en 3) (a4,5,7)
V.10. De student kan aangeven welke stappen en methodes gevolgd worden in het opzetten en uitvoeren van vakdidactisch onderzoek binnen zijn discipline en kan hierover kritisch reflecteren. (BC5 en 3) (a3)
V.11. De student kan binnen de eigen onderwijspraktijk actieonderzoek opzetten om te reflecteren over zijn functioneren als leraar en zich verder te professionaliseren. (BC5) (a4,7)
V.12. De student kent het bestaan en het aanbod van vakspecifieke lerarenverenigingen, werkgroepen en van algemeen wetenschappelijke en specifieke vakdidactische tijdschriften en media.  Hij/zij kan deze bronnen gebruiken om actuele en boeiende lessen te verzorgen. (BC5, 1 en 3) (a3,4,7)

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( L05N0A ) EN (GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A ))


L05N0AL05N0A : Stage lichamelijke opvoeding lager onderwijs
P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Vakdidactiek lichamelijke opvoeding lager onderwijs (B-KUL-L05N5a)

3 studiepunten : College 20 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

De inhouden van deze onderwijsleeractiviteit worden vanuit de decretaal bepaalde beroepscompetenties voor leraren geconcretiseerd in specifieke thema’s voor het brede domein van de lichamelijke opvoeding (LO):
(1) de leraar LO als begeleider van leerprocessen
(2) de leraar LO als opvoeder
(3) de leraar LO als (vak)inhoudelijk expert
(4) de leraar LO als organisator
(5) de leraar LO als innovator en onderzoeker

Daarnaast worden ook bepaalde colleges ingericht als intervisiesessies waarbij teruggekoppeld wordt naar de stage van de studenten om dit leerproces positief beïnvloeden.

Studiemateriaal

French, Lavay & Henderson: Positive Behavior Management in Physical Activity Settings, 3rd Edition, 2016

Alle opdrachten en studiemateriaal wordt via TOLEDO gecommuniceerd.

Toelichting werkvorm

Flipped-classroom onderwijsaanpak: de studenten komen voorbereid naar de interactieve contactmomenten.

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs: practicum (B-KUL-L05N6a)

3 studiepunten : Practicum 30 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

De inhouden van deze onderwijsleeractiviteit worden vanuit de decretaal bepaalde beroepscompetenties voor leraren geconcretiseerd in specifieke thema’s voor het brede domein van de lichamelijke opvoeding (LO):
(1) de leraar LO als begeleider van leerprocessen
(2) de leraar LO als opvoeder
(3) de leraar LO als (vak)inhoudelijk expert
(4) de leraar LO als organisator
(5) de leraar LO als innovator en onderzoeker
Specifieke aandacht gaat naar (1) het onderwijzen van curricula die focussen op de ontwikkeling van fundamentele motorische vaardigheden, en (2) positief gedragsmanagement bij lagereschoolkinderen.

Studiemateriaal

Alle opdrachten en studiemateriaal wordt via TOLEDO gecommuniceerd.
 

Toelichting werkvorm

Vaardigheidstraining - Webinar

De studenten organiseren gerichte leeractiviteiten waarbij ze in groep vakdidactische vaardigheden oefenen en algemene én specifieke vakkennis verwerven in diverse bewegingsgebieden voor het onderwijzen van lichamelijke opvoeding in de basisschool. Het OLA wordt ondersteund door online modules om de algemene en specifieke vakkennis gericht op het basisonderwijs te vergroten. Het practicum wordt georganiseerd op de campus alsook in een lagere school onder de vorm van een SportSnack voor lagereschoolkinderen. In deze laatste zullen studenten de geleerde inhouden uit de practica gaan toepassen onder de vorm van sport na school.

Studenten leren de eigen lesgeefkwaliteit en die van anderen te observeren, te analyseren en van feedback te voorzien om tot een hogere effectiviteit te komen in functie van leerwinst bij lagereschoolkinderen. Het OLA wordt ondersteund met online leermodules die zelfstandig doorgenomen worden.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

O0G97A : Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Vakdidactiek lichamelijke opvoeding lager onderwijs m.i.v. praktische oefeningen (B-KUL-L25N5a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Schriftelijk, Praktijkexamen
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen

Toelichting

OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding lager onderwijs
Deze OLA wordt geëvalueerd op basis van een mondeling examen met schriftelijke voorbereiding tijdens de examenperiode en op permanente evaluatie aan de hand van tussentijdse opdrachten die de student via het digitale leerplatform Toledo maakt.
De student krijgt een numerieke score voor het mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.
Het niet indienen van de tussentijdse opdrachten voor de indiendeadlines leidt tot een NA (niet afgelegd).
De deadlines worden bekendgemaakt op Toledo.

Indien de student ongewettigd of gewettigd afwezig is, zal er een vervangtaak opgelegd worden.


OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding lager onderwijs: praktische oefeningen

Deze OLA wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van praktische oefeningen.
De student krijgt een numerieke score voor de praktische oefeningen.

Er geldt een aanwezigheidsplicht voor de praktische oefeningen.
Indien de student ongewettigd of gewettigd afwezig is, zal er een vervangtaak opgelegd worden.

Berekening eindresultaat OPO:

Er wordt gebruik gemaakt van open vragen en multiple choice vragen. Bij de multiple choice vragen wordt er geen GIS-correctie toegepast.​

De deelscore voor de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding lager onderwijs telt voor 1/3 van het eindresultaat mee.
De deelscore voor de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding lager onderwijs: praktische oefeningen telt voor 2/3 van het eindresultaat mee.

Studenten kunnen alleen voor dit OPO slagen indien hun eindscore op zowel de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding lager onderwijs als op de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding lager onderwijs: praktische oefeningen minimaal een 10/20 bedraagt.
Indien de student op één of meerdere deelscores een onvoldoende behaalt, dan bedraagt het eindresultaat van dit OPO maximaal een 9/20.
Indien de student op één of meerdere deelscores een onvoldoende behaalt wordt de berekende eindscore naar beneden afgerond (bv 9.67 wordt dan 9).

Dit OPO is niet tolereerbaar.

De student wordt verwacht op de hoogte te zijn van het onderwijs- en examenreglement alsook van de facultaire aanvullingen, inclusief de regels m.b.t. plagiaat.

Toelichting bij herkansen

Indien de student voor de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding lager onderwijs een onvoldoende of een ‘niet afgelegd’ (NA) scoorde dient de student het mondeling examen en de tussentijdse opdrachten opnieuw af te leggen tijdens het herexamen in de derde examenperiode.

De OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding lager onderwijs: praktische oefeningen is niet herkansbaar, omdat de evaluatie gebaseerd is op permanente evaluatie en praktische oefeningen.
Het is logistiek gezien niet mogelijk om een herkansing te organiseren.

ECTS Inleiding tot de vakdidactiek lichamelijke opvoeding m.i.v. praktische oefeningen (B-KUL-L05O0A)

6 studiepunten Nederlands 60 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Na het succesvol voltooien van dit OPO is de student in staat om:

  • Succesvol deel te nemen aan een interactief én een individueel bewegingsgebied door
  • Kennis en toepassing van algemene etiquetteregels en spelregels
  • Kennis en toepassing van technische en tactische vaardigheden
  • Tactische en technische vaardigheden, spelideeën, spelregels en etiquetteregels te transfereren naar andere bewegingsdomeinen
  • Lichamelijke opvoeding als schoolvak te situeren binnen een Vlaamse en internationale context op vlak van doelstellingen, inhouden en onderzoeksliteratuur.
  • Kenmerken van effectief onderwijs in lichamelijke opvoeding te benoemen.
  • Algemene van specifieke vakkennis te onderscheiden en deze laatste te illustreren met behulp van taakprogressies in een content map.
  • Een lesvoorbereiding op te stellen, gesitueerd binnen de eindtermen voor lichamelijke opvoeding, met een duidelijke doelstelling en beschrijving van leeractiviteiten, actieve leertijd en management.
  • Didactische basisvaardigheden voor het onderwijzen van lichamelijke opvoeding op school te definiëren, het belang ervan toe te lichten en deze toe te passen in diverse bewegingsgebieden via gerichte microteachingsessies.
  • Sport Education als instructiemodel te definiëren, de doelstellingen ervan toe te lichten en dit model toe te passen voor het onderwijzen van microteachingsessies.
  • Het eigen lesgeven en dat van medestudenten te analyseren, te bespreken met gebruik van vaktaal, en bij te sturen.

Begintermen

Begintermen voor de academische bachelor aan KU Leuven.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



SOEPEL(L03B1A) EN SOEPEL(L02B8B) EN SOEPEL(L03B8A) EN GELIJKTIJDIG(L04B5A) EN GELIJKTIJDIG(L04B1B) EN GELIJKTIJDIG(L05B1A) EN GELIJKTIJDIG(L06D6A)


L03B1AL03B1A : Bewegingsleer in de individuele bewegingsactiviteiten I
L02B8BL02B8B : Bewegingsleer in de interactieve bewegingsactiviteiten I
L03B8AL03B8A : Bewegingsleer in de ritmisch expressieve bewegingsactiviteiten I
L04B5AL04B5A : Bewegingsleer in de individuele bewegingsactiviteiten II
L04B1BL04B1B : Bewegingsleer in de interactieve bewegingsactiviteiten II
L05B1AL05B1A : Bewegingsleer in de ritmisch expressieve bewegingsactiviteiten II
L06D6AL06D6A : Werkveldoriëntatie 3


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Inleiding vakdidactiek lichamelijke opvoeding (B-KUL-L05O0a)

3 studiepunten : College 20 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

De studenten verwerven algemene én specifieke vakkennis in één interactief en één individueel bewegingsgebied. Ze leren Sport Education als instructiemodel en haar toepassingsmogelijkheden in diverse bewegingsgebieden op school en daarbuiten (vb. sportclubs).
De inhouden van deze onderwijsleeractiviteit worden vanuit de decretaal bepaalde beroepscompetenties voor leraren geconcretiseerd in specifieke thema’s (op microvlak) voor het brede domein van de lichamelijke opvoeding (LO):
(1) de leraar LO als begeleider van leerprocessen
(2) de leraar LO als opvoeder
(3) de leraar LO als (vak)inhoudelijk expert
(4) de leraar LO als organisator
(5) de leraar LO als innovator en onderzoeker

Studiemateriaal

Alle opdrachten en studiemateriaal worden via TOLEDO bekend gemaakt.

  • Coolkens, R., Van Oost, J., Vanhole, N., & Iserbyt, P. (2018). Parkour Primitives. Praktijkboek. Van Gompel & Svacina: Oud-Turnhout.
  • Iserbyt, P. & Vanden Eynden, M. (2014). Sport Educatie: leren van en met elkaar. Leuven: Acco.
  • Siedentop, D., Hastie, P., & van der Mars, H. (2020). Complete guide to sport education. Champaign, IL: Human Kinetics.

Toelichting werkvorm

Flipped-classroom onderwijsaanpak: de studenten komen voorbereid naar de interactieve contactmomenten.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

L09N0A : Inleiding tot de vakdidactiek lichamelijke opvoeding

Inleiding vakdidactiek lichamelijke opvoeding: praktische oefeningen (B-KUL-L05O1a)

3 studiepunten : Stage 40 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

De studenten organiseren gerichte leeractiviteiten waarbij ze in groep didactische basisvaardigheden oefenen om deel te kunnen nemen aan een interactief en individueel bewegingsgebied. Ze verwerven algemene én specifieke vakkennis in deze bewegingsgebieden, leren Sport Education als instructiemodel integreren in hun lesgeefsessies en verhogen hun eigen motorische vaardigheden. Studenten leren de eigen lesgeefkwaliteit en die van anderen tijdens praktische oefeningen te observeren, te analyseren en van feedback te voorzien op basis van wetenschappelijk onderzoek om tot een hogere effectiviteit te komen in functie van leerwinst. De inhouden van deze onderwijsleeractiviteit worden vanuit de decretaal bepaalde beroepscompetenties voor leraren geconcretiseerd in specifieke thema’s (op microvlak) voor het brede domein van de lichamelijke opvoeding (LO):
(1) de leraar LO als begeleider van leerprocessen
(2) de leraar LO als opvoeder
(3) de leraar LO als (vak)inhoudelijk expert
(4) de leraar LO als organisator
(5) de leraar LO als innovator en onderzoeker

Studiemateriaal

Alle opdrachten en studiemateriaal worden via TOLEDO bekend gemaakt.

  • Coolkens, R., Van Oost, J., Vanhole, N., & Iserbyt, P. (2018). Parkour Primitives. Praktijkboek. Van Gompel & Svacina: Oud-Turnhout.
  • Iserbyt, P. & Vanden Eynden, M. (2014). Sport Educatie: leren van en met elkaar. Leuven: Acco.
  • Siedentop, D., Hastie, P., & van der Mars, H. (2020). Complete guide to sport education. Champaign, IL: Human Kinetics.

Toelichting werkvorm

Praktische oefeningen (microteachingsessies en gesuperviseerde oefensessies op school).

 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Inleiding tot de vakdidactiek lichamelijke opvoeding m.i.v. praktische oefeningen (B-KUL-L25O0a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Praktijkexamen
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

OLA Inleiding vakdidactiek lichamelijke opvoeding
Deze OLA wordt geëvalueerd op basis van een schriftelijk examen (open vragen) tijdens de examenperiode en op basis van permanente evaluatie aan de hand van tussentijdse opdrachten die de student via het digitale leerplatform Toledo maakt. De tussentijdse opdrachten bestaan onder andere uit multiple choice vragen zonder GIS-correctie.
Van zodra twee tussentijdse opdrachten niet vóór de deadline ingediend worden kan de student nog maximaal een 10 op 20 scoren voor het OLA Inleiding Vakdidactiek Lichamelijke Opvoeding. Van zodra er drie niet tijdig ingediend worden leidt dit tot een NA voor dit OLA. De deadlines worden bekendgemaakt op Toledo.


OLA Inleiding vakdidactiek lichamelijke opvoeding: praktische oefeningen
Deze OLA wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van praktische oefeningen (microteachingsessies en gesuperviseerde oefensessies op school). De student krijgt een numerieke score voor deze praktische oefeningen.

Er geldt een 90% aanwezigheidsplicht voor de praktische oefeningen. Indien een student niet tijdens 90% van de lessen aanwezig is, krijgt hij/zij een NA (niet-afgelegd) als resultaat voor het hele opleidingsonderdeel.
Dit geldt ook voor studenten die gewettigd afwezig zijn (d.w.z. met formele, schriftelijke verwittiging vooraf of wettiging d.m.v. doktersattest achteraf). Indien de student niet in orde is met de veiligheid- en kledingvoorschriften kan de student de toegang tot de lessen ontzegd worden en kan een score ‘NA’ worden toegekend.

Berekening eindresultaat OPO:

De deelscore voor de OLA Inleiding vakdidactiek lichamelijke opvoeding onderwijs telt voor 1/3 van het eindresultaat mee.
De deelscore voor de OLA Inleiding vakdidactiek lichamelijke opvoeding: praktische oefeningen telt voor 2/3 van het eindresultaat mee.

Studenten kunnen alleen voor dit OPO slagen indien hun eindscore op zowel de OLA Inleiding vakdidactiek lichamelijke opvoeding als op de OLA Inleiding vakdidactiek lichamelijke opvoeding: praktische oefeningen minimaal een 10/20 bedraagt.
Indien de student op één of meerdere deelscores een onvoldoende behaalt, dan bedraagt het eindresultaat van dit OPO maximaal een 9/20.
Indien de student op één of meerdere deelscores een onvoldoende behaalt wordt de berekende eindscore naar beneden afgerond (bv 9.67 wordt dan 9).

De student wordt verwacht op de hoogte te zijn van het onderwijs- en examenreglement alsook van de facultaire aanvullingen, inclusief de regels m.b.t. plagiaat.

Toelichting bij herkansen

Indien de student voor de OLA Inleiding vakdidactiek lichamelijke opvoeding een onvoldoende of een ‘niet afgelegd’ (NA) scoorde dient de student het schriftelijke examen en de tussentijdse opdrachten opnieuw af te leggen tijdens het herexamen in de derde examenperiode.

De OLA Inleiding vakdidactiek lichamelijke opvoeding:  praktische oefeningen is niet herkansbaar, omdat de evaluatie gebaseerd is op permanente evaluatie en praktische oefeningen (microteachingsessies en gesuperviseerde oefensessies op school). Het is logistiek gezien niet mogelijk om een herkansing te organiseren.

ECTS Lifelong Movement: a Pedagogical-Didactical Perspective (B-KUL-L05O4A)

3 ECTS English 26 First termFirst term Cannot be taken as part of an examination contract
Iserbyt Peter (coordinator) |  Iserbyt Peter |  Seghers Jan

Aims

After successful completion of this course the student is able to:
• Define and teach basic motor skills through qualitative task selection
• Develop an effective learning environment through Play Practice, the principles of generalization and discrimination, and the integration of feedback schemes.
• Achieve a positive learning environment through the reduction of inappropriate behavior and the promotion of prosocial behavior.
• To identify the physical, psychological, social and health implications of overweight / obesity in children and the long-term health consequences (adulthood).
• Recognize the importance of physical activity, fitness and wellness for children and youth as well as the relationship to the curriculum of physical education at school.
• Demonstrate knowledge of health-related fitness and wellness, self-management skills, and strategies to teach physical activity, fitness and wellness to children and youth.
• Demonstrate knowledge of fitness and wellness objectives for school-going youth.
• Apply knowledge related to physical activity, fitness and wellness to develop age-related, individualized fitness and wellness programs for school-going youth.
• To have knowledge of and be able to perform fitness and wellness related evaluations and to use this data in individualized programs to improve physical activity, fitness and wellness in school-going youth.
• Know and apply strategies to bring about sustainable behavioral change.
• Knowing strategies for using technology in which school-going youth monitor their fitness and wellness and map progress.
• Demonstrate proficiency in teaching components of physical activity, fitness and health in school or sports settings through practical exercises.
Knowing how a positive learning environment can be developed to keep school-going youth motivated to maintain a physically active and healthy lifestyle.

Previous knowledge

Admission policy for academic bachelor programs at KU Leuven

Is included in these courses of study

Onderwijsleeractiviteiten

Lifelong Movement: a Pedagogical-Didactical Perspective (B-KUL-L05O4a)

3 ECTS : Lecture 26 First termFirst term

Content

The content consists of
• Acquiring and applying knowledge to develop effective, positive learning environments within various physical activity settings for school-going youth (Physical Education, sport at school, club, etc.).
• Acquiring knowledge with regard to components of physical activity, fitness and health.
• Conducting evaluations to map physical activity, fitness and wellness parameters
• Drawing up a plan to improve these parameters based on scientifically tested strategies.

Evaluatieactiviteiten

Evaluation: Lifelong Movement: a Pedagogical-Didactical Perspective (B-KUL-L25O4a)

Type : Partial or continuous assessment with (final) exam during the examination period
Description of evaluation : Oral, Written
Type of questions : Multiple choice, Open questions

Explanation

The evaluation of this OPO is a written exam during the examination period and permanent evaluation based on interim assignments that the student makes via the Toledo digital learning platform. The student receives a numerical score for the written exam. The student also receives a numerical score for the interim assignments. Failure to take the written exam or failure to submit interim assignments for the submission deadlines will result in an NA (not taken). Deadlines will be announced on Toledo.

 

OPO final result calculation:

Open questions and multiple choice questions are used. For the multiple choice questions, no correction for guessing is applied.

The score for the written exam counts for 12 out of 20 points for the final result of this OPO. The score for the interim assignments counts for 8 of the 20 points of the final result of this OPO. The student must score sufficient for both the written exam and the interim assignments to be able to pass this OPO. If the student fails on one or more partial scores, the final result of this OPO is a maximum of 9/20. If the student fails on one or more partial scores, the calculated final score is rounded down (eg 9.67 becomes 9).

Information about retaking exams

For this OPO, partial transfers apply within the academic year. The student must only retake the part for which a failing grade has been achieved.

ECTS Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 1) (B-KUL-L09P0A)

3 studiepunten Nederlands 0 Eerste semesterEerste semester

Doelstellingen

Na afronding van dit OPO zal de student kennis demonstreren van:

  • Kenmerken, principes, definities, terminologie, achtergrond en domeinen van toegepaste gedragsanalyse
  • Ethische prinicipes binnen en kritieken over toegepaste gedragsanalyse
  • De formulering van observeerbare en meetbare doelstellingen voor de klaspraktijk
  • Functies van gedrag, functieanalyse en -evaluatie
  • Verzamelen en rapporteren van gedrag
  • Preventieve strategiën met betrekking tot positief klasmanagement (antecedentmanipulaties)
  • Strategieën om gewenst (prosociaal, academisch) gedrag bij leerlingen te versterken
  • Strategieën om ongewenst (asociaal, niet-academisch) gedrag bij leerlingen te reduceren
  • Strategieën om leerlingen zelfmanagementvaardigheden te leren

Identieke opleidingsonderdelen

L09P1A: Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 2)
L09N5A: Positief gedragsmanagement voor leraren

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 1) (B-KUL-L09P0a)

3 studiepunten : College 0 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Na afronding van dit OPO zal de student kennis demonstreren van:

  • Kenmerken, principes, definities, terminologie, achtergrond en domeinen van toegepaste gedragsanalyse
  • Ethische prinicipes binnen en kritieken over toegepaste gedragsanalyse
  • De formulering van observeerbare en meetbare doelstellingen voor de klaspraktijk
  • Functies van gedrag, functieanalyse en -evaluatie
  • Verzamelen en rapporteren van gedrag
  • Preventieve strategiën met betrekking tot positief klasmanagement (antecedentmanipulaties)
  • Strategieën om gewenst (prosociaal, academisch) gedrag bij leerlingen te versterken
  • Strategieën om ongewenst (asociaal, niet-academisch) gedrag bij leerlingen te reduceren
  • Strategieën om leerlingen zelfmanagementvaardigheden te leren

Studiemateriaal

Handboek: Applied Behavior Analysis for Teachers (10th edition, 2022) (Alberto, P.A., Troutman, A.C., Axe, J.)
Wetenschappelijke en praktijkgerichte papers

Toelichting werkvorm

Online asynchroon leren - Webinar

Dit vak wordt volledig online aangeboden en wordt modulair opgebouwd. Er zullen 7 modules aangeboden worden die de student zelfstandig kan doorlopen. Er wordt geen timing/deadline gehanteerd waarbinnen bepaalde modules moeten afgelegd worden. Per module wordt het volgende aangeboden:

  • Een webinar die de focus van de module behandeld
  • Een quiz die de kennis van het webinar toetst
  • Studiemateriaal in de vorm van hoofdstukken uit het handboek en papers
  • Een quiz die kennis van de module toetst
  • In sommige modules wordt bijkomend een opdracht gemaakt.

Bij de laatste module wordt tevens een cumulatieve quiz gemaakt die kennis van het volledige OPO toetst.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 1) (B-KUL-L29P0a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Take-home
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

Toelichting

Dit OPO zal uit 7 online modules bestaan. Bij elke module hoort een webinar, een quiz gekoppeld aan het webinar (5 vragen), een kennisquiz die de kennis binnen deze module toetst (10 vragen), en in sommige modules een opdracht (pass/fail).

  • Alle quizzen bestaan uit multiple choice zonder GIS-correctie. Per module kunnen er 30-40 punten gescoord worden. De quizzen bij elke module kunnen meerdere keren afgelegd worden.
  • De modules waarin een opdracht moet gemaakt worden wordt gescoord met pass/fail. Studenten met een fail mogen de opdracht hernemen.
  • Bij de laatste module wordt er een cumulatieve quiz gemaakt die de leerstof van het volledige OPO covert. Bij deze kunnen 80 punten gescoord worden. Deze quiz kan slechts 1x afgelegd worden.  
  • De totaalscore over alle modules wordt herleid naar een punt op 20.

Toelichting bij herkansen

Dezelfde examenmodaliteit

ECTS Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 2) (B-KUL-L09P1A)

3 studiepunten Nederlands 0 Tweede semesterTweede semester

Doelstellingen

Na afronding van dit OPO zal de student kennis demonstreren van:

  • Kenmerken, principes, definities, terminologie, achtergrond en domeinen van toegepaste gedragsanalyse
  • Ethische prinicipes binnen en kritieken over toegepaste gedragsanalyse
  • De formulering van observeerbare en meetbare doelstellingen voor de klaspraktijk
  • Functies van gedrag, functieanalyse en -evaluatie
  • Verzamelen en rapporteren van gedrag
  • Preventieve strategiën met betrekking tot positief klasmanagement (antecedentmanipulaties)
  • Strategieën om gewenst (prosociaal, academisch) gedrag bij leerlingen te versterken
  • Strategieën om ongewenst (asociaal, niet-academisch) gedrag bij leerlingen te reduceren
  • Strategieën om leerlingen zelfmanagementvaardigheden te leren

Identieke opleidingsonderdelen

L09P0A: Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 1)
L09N5A: Positief gedragsmanagement voor leraren

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 2) (B-KUL-L09P1a)

3 studiepunten : College 0 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Na afronding van dit OPO zal de student kennis demonstreren van:

  • Kenmerken, principes, definities, terminologie, achtergrond en domeinen van toegepaste gedragsanalyse
  • Ethische prinicipes binnen en kritieken over toegepaste gedragsanalyse
  • De formulering van observeerbare en meetbare doelstellingen voor de klaspraktijk
  • Functies van gedrag, functieanalyse en -evaluatie
  • Verzamelen en rapporteren van gedrag
  • Preventieve strategiën met betrekking tot positief klasmanagement (antecedentmanipulaties)
  • Strategieën om gewenst (prosociaal, academisch) gedrag bij leerlingen te versterken
  • Strategieën om ongewenst (asociaal, niet-academisch) gedrag bij leerlingen te reduceren
  • Strategieën om leerlingen zelfmanagementvaardigheden te leren

Studiemateriaal

Handboek: Applied Behavior Analysis for Teachers (10th edition, 2022) (Alberto, P.A., Troutman, A.C., Axe, J.)
Wetenschappelijke en praktijkgerichte papers

Toelichting werkvorm

Online asynchroon leren - Webinar

Dit vak wordt volledig online aangeboden en wordt modulair opgebouwd. Er zullen 7 modules aangeboden worden die de student zelfstandig kan doorlopen. Er wordt geen timing/deadline gehanteerd waarbinnen bepaalde modules moeten afgelegd worden. Per module wordt het volgende aangeboden:

  • Een webinar die de focus van de module behandeld
  • Een quiz die de kennis van het webinar toetst
  • Studiemateriaal in de vorm van hoofdstukken uit het handboek en papers
  • Een quiz die kennis van de module toetst
  • In sommige modules wordt bijkomend een opdracht gemaakt.

Bij de laatste module wordt tevens een cumulatieve quiz gemaakt die kennis van het volledige OPO toetst.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 2) (B-KUL-L29P1a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Take-home
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

Toelichting

Dit OPO zal uit 7 online modules bestaan. Bij elke module hoort een webinar, een quiz gekoppeld aan het webinar (5 vragen), een kennisquiz die de kennis binnen deze module toetst (10 vragen), en in sommige modules een opdracht (pass/fail).

  • Alle quizzen bestaan uit multiple choice zonder GIS-correctie. Per module kunnen er 30-40 punten gescoord worden. De quizzen bij elke module kunnen meerdere keren afgelegd worden.
  • De modules waarin een opdracht moet gemaakt worden wordt gescoord met pass/fail. Studenten met een fail mogen de opdracht hernemen.
  • Bij de laatste module wordt er een cumulatieve quiz gemaakt die de leerstof van het volledige OPO covert. Bij deze kunnen 80 punten gescoord worden. Deze quiz kan slechts 1x afgelegd worden.  
  • De totaalscore over alle modules wordt herleid naar een punt op 20.

Toelichting bij herkansen

Dezelfde examenmodaliteit

ECTS Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 1) (B-KUL-O0G41A)

3 studiepunten Nederlands 0 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Leerresultaten

De student is in staat en bereid om op basis van theoretische kaders en wetenschappelijk onderzoek recente ontwikkelingen en uitdagingen m.b.t. het leraarschap,  de schoolorganisatie en de relatie tussen onderwijs en samenleving te bestuderen, kritisch te evalueren en een eigen standpunt in te nemen. Daarenboven is de student bereid en in staat om - mede in het licht van de eigen professionalisering - over het eigen standpunt in gesprek te gaan en op grond van nieuwe inzichten dit standpunt desgevallend bij te stellen.

Vormingsdoelen

De student is in staat en bereid om op een genuanceerde en beargumenteerde wijze een eigen standpunt te ontwikkelen ten aanzien van actuele kwesties op de volgende domeinen: pedagogisch-onderwijskundig (bv. visie op leren en de ondersteuning ervan), sociaal-politiek (bv. visies op onderwijs- en schoolbeleid, relatie vrijheid-controle), sociaal-economisch (bv. onderwijsgelijkheid, visies en initiatieven hieromtrent, aspecten rond diversiteit), levensbeschouwelijk (bv. pedagogische vrijheid en diversiteit) en cultureel-wetenschappelijk (bv. rol van deskundigheid, betekenis van onderwijskwaliteit).

De student kan zijn/haar/hun pedagogische en didactische opdracht en de algemene rol van de school/het onderwijs op een kritische wijze benaderen en evalueren tegen het licht van (historische) ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, en is zich bewust van ontwikkelingen in (onderwijssystemen in) andere landen. De student kan op basis hiervan een genuanceerd en beargumenteerd standpunt innemen en een visie formuleren.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)

Identieke opleidingsonderdelen

O0G43A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 2)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: events (sem 1) (B-KUL-O0G41a)

2 studiepunten : Bachelorproef 0 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs: events’ betreft thema’s die zich op micro-, meso- en/of macroniveau situeren. De events zijn ingedeeld in verschillende categorieën:

* De leerling en het leren;

* Leeromgevingen en leraarschap;

* Schoolorganisatie, schoolbeleid en professionele ontwikkeling;

* Onderwijssystemen, onderwijsbeleid en onderwijskwaliteit;

* Onderwijsconcepten en curriculum.

 

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt via Toledo ter beschikking gesteld.

Toelichting werkvorm

Er worden (verspreid over de verschillende vestigingsplaatsen, al dan niet technologisch ondersteund en al dan niet gebundeld) activiteiten georganiseerd die een verschillende vorm kunnen aannemen. Per semester worden twee LIMBOraties gehouden. Dit neemt veelal de vorm aan van een inleiding door panelleden en een gestructureerde discussie tussen panelleden en de studenten.
Elke activiteit telt voor een aantal LIMBOpunten. Per activiteit wordt bepaald hoe de student actieve deelname kan aantonen. Studenten dienen 45 LIMBOpunten te verzamelen waarbij één LIMBOpunt staat voor 45 à 60 minuten studietijd:

* Studenten kiezen minstens één LIMBOratie.

* Maximum 10 LIMBOpunten kunnen worden vervangen door een externe nascholing na goedkeuring (procedure zie Toledo).

* Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: opdracht (sem 1) (B-KUL-O0G42a)

1 studiepunten 0 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Er is geen specifieke inhoud. De inhouden diepen uit en verbreden wat aan de orde wordt gesteld in Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs deel 1 en deel 2 zijn hier relevant.

Via Toledo kunnen studenten zich inschrijven voor optionele (maar wel voorbereide) begeleidingsmomenten.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal bestaat uit de specifieke richtlijnen en de mogelijkheden om tussentijdse feedback te ontvangen.

Toelichting werkvorm

Op grond van de inzichten verworven in de verschillende onderdelen maken studenten on-campus een opdracht die bestaat uit het beargumenteren van stellingen. Alle verdere informatie staat op Toledo.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 1) (B-KUL-O2G41a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Medewerking tijdens contactmomenten

ECTS Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 2) (B-KUL-O0G43A)

3 studiepunten Nederlands 0 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Leerresultaten

De student is in staat en bereid om op basis van theoretische kaders en wetenschappelijk onderzoek recente ontwikkelingen en uitdagingen m.b.t. het leraarschap,  de schoolorganisatie en de relatie tussen onderwijs en samenleving te bestuderen, kritisch te evalueren en een eigen standpunt in te nemen. Daarenboven is de student bereid en in staat om - mede in het licht van de eigen professionalisering - over het eigen standpunt in gesprek te gaan en op grond van nieuwe inzichten dit standpunt desgevallend bij te stellen.

Vormingsdoelen

De student is in staat en bereid om op een genuanceerde en beargumenteerde wijze een eigen standpunt te ontwikkelen ten aanzien van actuele kwesties op de volgende domeinen: pedagogisch-onderwijskundig (bv. visie op leren en de ondersteuning ervan), sociaal-politiek (bv. visies op onderwijs- en schoolbeleid, relatie vrijheid-controle), sociaal-economisch (bv. onderwijsgelijkheid, visies en initiatieven hieromtrent, aspecten rond diversiteit), levensbeschouwelijk (bv. pedagogische vrijheid en diversiteit) en cultureel-wetenschappelijk (bv. rol van deskundigheid, betekenis van onderwijskwaliteit).

De student kan zijn/haar/hun pedagogische en didactische opdracht en de algemene rol van de school/het onderwijs op een kritische wijze benaderen en evalueren tegen het licht van (historische) ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, en is zich bewust van ontwikkelingen in (onderwijssystemen in) andere landen. De student kan op basis hiervan een genuanceerd en beargumenteerd standpunt innemen en een visie formuleren.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)

Identieke opleidingsonderdelen

O0G41A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 1)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: events (sem 2) (B-KUL-O0G43a)

2 studiepunten 0 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs: events’ betreft thema’s die zich op micro-, meso- en/of macroniveau situeren. De events zijn ingedeeld in verschillende categorieën:

* De leerling en het leren;

* Leeromgevingen en leraarschap;

* Schoolorganisatie, schoolbeleid en professionele ontwikkeling;

* Onderwijssystemen, onderwijsbeleid en onderwijskwaliteit;

* Onderwijsconcepten en curriculum.

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt via Toledo ter beschikking gesteld.

Toelichting werkvorm

Er worden (verspreid over de verschillende vestigingsplaatsen, al dan niet technologisch ondersteund en al dan niet gebundeld) activiteiten georganiseerd die een verschillende vorm kunnen aannemen. Per semester worden twee LIMBOraties gehouden. Dit neemt veelal de vorm aan van een inleiding door panelleden en een gestructureerde discussie tussen panelleden en de studenten.
Elke activiteit telt voor een aantal LIMBOpunten. Per activiteit wordt bepaald hoe de student actieve deelname kan aantonen. Studenten dienen 45 LIMBOpunten te verzamelen waarbij één LIMBOpunt staat voor 45 à 60 minuten studietijd:

Studenten kiezen minstens één LIMBOratie.

Maximum 10 LIMBOpunten kunnen worden vervangen door een externe nascholing na goedkeuring (procedure zie Toledo).

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: opdracht (sem 2) (B-KUL-O0G44a)

1 studiepunten 0 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Er is geen specifieke inhoud. De inhouden diepen uit en verbreden wat aan de orde wordt gesteld in Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs deel 1 en deel 2 zijn hier relevant.

Via Toledo kunnen studenten zich inschrijven voor optionele (maar wel voorbereide) begeleidingsmomenten.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal bestaat uit de specifieke richtlijnen en de mogelijkheden om tussentijdse feedback te ontvangen.

Toelichting werkvorm

Op grond van de inzichten verworven in de verschillende onderdelen maken studenten on-campus een opdracht die bestaat uit het beargumenteren van stellingen. Alle verdere informatie staat op Toledo.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 2) (B-KUL-O2G43a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Medewerking tijdens contactmomenten

ECTS Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 1) (B-KUL-O0G45A)

3 studiepunten Nederlands 6 Eerste semesterEerste semester
Charlier Nathalie (coördinator) |  Charlier Nathalie |  Behiels Liesa (medewerker) |  Gevaert Greet (medewerker) |  Medaer Jan (medewerker)

Doelstellingen

  • Het OPO reikt onderzoeksgebaseerde, theoretisch-conceptuele kaders aan voor drie krachtlijnen: diversiteit, educatieve technologie, klasmanagement.
  • Het OPO geeft inzicht in het samenspel tussen en op elkaar inhaken van de drie krachtlijnen.
  • De onderzoeksgebaseerde theoretisch-conceptuele kaders worden in samenhang met concrete casussen aangebracht, die de effectiviteit en meerwaarde van de kaders in een leeromgeving illustreren.
  • Studenten passen de theoretisch-conceptuele kaders toe door concrete casussen te analyseren, erover te reflecteren en ze te bespreken.
  • Studenten koppelen de onderzoeksgebaseerde, theoretisch-conceptuele kaders voor drie krachtlijnen evenals de casussen terug naar algemene leer- en onderwijstheorieën.
  • Inzichten in de drie krachtlijnen worden herkenbaar, toepasbaar en doorvertaalbaar gemaakt in de context van (diversiteits)stage en vakdidactiek.

Begintermen

De inhouden en activiteiten van dit OPO impliceren dat de studenten de inhouden, vaardigheden en attitudes van het OPO ‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1’  gelijktijdig met dit OPO verwerven of al hebben verworven.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Identieke opleidingsonderdelen

O0G46A: Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 2)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 1) (B-KUL-O0G45a)

3 studiepunten : Opdracht 6 Eerste semesterEerste semester
Charlier Nathalie |  Behiels Liesa (medewerker) |  Gevaert Greet (medewerker) |  Medaer Jan (medewerker)

Inhoud

Het OPO focust op drie thema’s die een belangrijke rol spelen in de groei naar professioneel leraarschap en mee het fundament vormen van de maatschappelijke rol van de leraar: klasmanagement, educatieve technologie en diversiteit. Vertrekkende van concrete situatieschetsen in de klaspraktijk wordt de brug gelegd naar theoretische kaders, die helpen situaties in de klaspraktijk te lezen, te doorgronden en hierover te reflecteren. Het OPO vervult in deze zin dus een brugfunctie tussen algemene theorieën rond leren en onderwijs en de vakdidactiek en stage.  

Studenten verwerven handvatten om bij het maken van lesvoorbereidingen een overwogen keuze te kunnen maken.  

Studiemateriaal

Modules op Toledo Ultra: klasmanagement, educatieve technologie en diversiteit

Toelichting werkvorm

Online asynchroon leren

Dit OPO wordt aangeboden in de vorm van een inleidend hoorcollege (on-campus) en een intervisie (on-campus of synchroon online), in combinatie met drie modules digitaal afstandsleren, waarin inhouden en inzichten (theorievorming en resultaten uit onderzoek) telkens worden afgewisseld met toepassing van de verworven inzichten op praktijken.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 1) (B-KUL-O2G45a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten, Procesevaluatie

Toelichting

De score wordt bepaald door:

  • het doorlopen van de online leermodules m.i.v. de hierin opgenomen opdrachten
  • het voorbereiden, kwaliteitsvol ontwerpen en tijdig indienen van de casusopdracht
  • actieve deelname aan de intervisie

Toelichting bij herkansen

Deze evaluatie is identiek aan de evaluatievorm van de 1ste zittijd.

ECTS Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 2) (B-KUL-O0G46A)

3 studiepunten Nederlands 6 Tweede semesterTweede semester
Charlier Nathalie (coördinator) |  Charlier Nathalie |  Behiels Liesa (medewerker) |  Gevaert Greet (medewerker) |  Medaer Jan (medewerker)

Doelstellingen

  • Het OPO reikt onderzoeksgebaseerde, theoretisch-conceptuele kaders aan voor drie krachtlijnen: diversiteit, educatieve technologie, klasmanagement.
  • Het OPO geeft inzicht in het samenspel tussen en op elkaar inhaken van de drie krachtlijnen.
  • De onderzoeksgebaseerde theoretisch-conceptuele kaders worden in samenhang met concrete casussen aangebracht, die de effectiviteit en meerwaarde van de kaders in een leeromgeving illustreren.
  • Studenten passen de theoretisch-conceptuele kaders toe door concrete casussen te analyseren, erover te reflecteren en ze te bespreken.
  • Studenten koppelen de onderzoeksgebaseerde, theoretisch-conceptuele kaders voor drie krachtlijnen evenals de casussen terug naar algemene leer- en onderwijstheorieën.
  • Inzichten in de drie krachtlijnen worden herkenbaar, toepasbaar en doorvertaalbaar gemaakt in de context van (diversiteits)stage en vakdidactiek.

 

Begintermen

De inhouden en activiteiten van dit OPO impliceren dat de studenten de inhouden, vaardigheden en attitudes van het OPO ‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1’ gelijktijdig met dit OPO verwerven of al hebben verworven.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Identieke opleidingsonderdelen

O0G45A: Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 1)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 2) (B-KUL-O0G46a)

3 studiepunten : Opdracht 6 Tweede semesterTweede semester
Charlier Nathalie |  Behiels Liesa (medewerker) |  Gevaert Greet (medewerker) |  Medaer Jan (medewerker)

Inhoud

Het OPO focust op drie thema’s die een belangrijke rol spelen in de groei naar professioneel leraarschap en mee het fundament vormen van de maatschappelijke rol van de leraar: klasmanagement, educatieve technologie en diversiteit. Vertrekkende van concrete situatieschetsen in de klaspraktijk wordt de brug gelegd naar theoretische kaders, die helpen situaties in de klaspraktijk te lezen, te doorgronden en hierover te reflecteren. Het OPO vervult in deze zin dus een brugfunctie tussen algemene theorieën rond leren en onderwijs en de vakdidactiek en stage.  

Studenten verwerven handvatten om bij het maken van lesvoorbereidingen een overwogen keuze te kunnen maken.  

Studiemateriaal

Modules op Toledo Ultra: klasmanagement, educatieve technologie en diversiteit

Toelichting werkvorm

Dit OPO wordt aangeboden in de vorm van een inleidend hoorcollege (on-campus) en een intervisie (on-campus of synchroon online), in combinatie met drie modules digitaal afstandsleren, waarin inhouden en inzichten (theorievorming en resultaten uit onderzoek) telkens worden afgewisseld met toepassing van de verworven inzichten op praktijken.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 2) (B-KUL-O2G46a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten, Procesevaluatie

Toelichting

De score wordt bepaald door:

  • het doorlopen van de online leermodules m.i.v. de hierin opgenomen opdrachten,
  • het voorbereiden, kwaliteitsvol ontwerpen en tijdig indienen van de casusopdracht,
  • actieve deelname aan de intervisie.

Toelichting bij herkansen

Deze evaluatie is identiek aan de evaluatievorm van de 1ste zittijd.

ECTS Ingroeistage wetenschappen en technologie (B-KUL-O0G64A)

3 studiepunten Nederlands 6 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract
Durinck Guy (coördinator) |  Crauwels Marion |  De Cock Mieke |  Durinck Guy |  Lavrijsen Jeroen |  Martens Bern |  Smet Mario |  N.  |  Minder Meer

Doelstellingen

De student kan

  • de leer- en onderwijsprocessen voor de vakken gekoppeld aan de gekozen vakdidactiek(en) kritisch en gericht actief observeren in de context van een secundaire school;
  • de wetenschappelijke kennis en inzichten uit de gevolgde vakdidactiek(en) en bijbehorende discipline en algemeen educatieve wetenschappelijke kennis en inzichten kritisch inzetten bij het observeren van en reflecteren over die leer- en onderwijsprocessen;
  • zich constructief, flexibel en open opstellen en communiceert vlot met de vakmentor en stagebegeleider/titularis;
  • kritisch naar onderwijs kijken vanuit het standpunt van de vakleraar en kan de eigen visie op de rol van vakleraar verwoorden;
  • kritisch naar onderwijs kijken vanuit het standpunt van de leerlingen en kan reflecteren over de manier waarop leerlingen onderwijs ervaren;
  • schoolactiviteiten die het klasniveau overstijgen kritisch en gericht observeren in de context van een secundaire school;
  • zijn competenties evalueren in het licht van de basiscompetenties van de leraar.

Begintermen

Dit opleidingsonderdeel sluit aan bij de vakdidactiek(en) Wetenschappen en Technologie.   Om dit OPO te kunnen opnemen dient de student de inhouden, vaardigheden en attitudes van het OPO Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1, en (minstens één van) de gekozen vakdidactiek(en) Wetenschappen en Technologie al verworven te hebben of dient de student die gelijktijdig te verwerven.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( O0G62A ) OF GELIJKTIJDIG( O0G83A ) OF GELIJKTIJDIG( O0G84A ) OF GELIJKTIJDIG( O0H07A ) OF GELIJKTIJDIG( O0G69A ) OF GELIJKTIJDIG( O0H05A ) OF GELIJKTIJDIG( O0G68A ) OF GELIJKTIJDIG( G0D31A ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z03A ) OF GELIJKTIJDIG( G0D32A ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z06A ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z04A ) OF GELIJKTIJDIG( G0D33A ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z07A ) OF GELIJKTIJDIG( G0D34A ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z08A ) OF GELIJKTIJDIG( G0D35A ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z09A ) OF GELIJKTIJDIG( G0D36A ) OF GELIJKTIJDIG( G0D37A ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z10A ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z05A ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z24A ) OF GELIJKTIJDIG( G0D49A )


O0G62AO0G62A : Vakdidactiek aardrijkskunde
O0G83AO0G83A : Vakdidactiek biologie
O0G84AO0G84A : Vakdidactiek chemie
O0H07AO0H07A : Vakdidactiek fysica
O0G69AO0G69A : Vakdidactiek informatica
O0H05AO0H05A : Vakdidactiek engineering en technologie
O0G68AO0G68A : Vakdidactiek wiskunde
G0D31AG0D31A : Vakdidactiek aardrijkskunde
G0Z03AG0Z03A : Vakdidactiek aardrijkskunde (Gent)
G0D32AG0D32A : Vakdidactiek biologie (Leuven)
G0Z06AG0Z06A : Vakdidactiek biologie (Kortrijk)
G0Z04AG0Z04A : Vakdidactiek biologie (Geel)
G0D33AG0D33A : Vakdidactiek chemie (Leuven)
G0Z07AG0Z07A : Vakdidactiek chemie (Gent)
G0D34AG0D34A : Vakdidactiek engineering en technologie (Leuven)
G0Z08AG0Z08A : Vakdidactiek engineering en technologie (Gent)
G0D35AG0D35A : Vakdidactiek fysica (Leuven)
G0Z09AG0Z09A : Vakdidactiek fysica (Gent)
G0D36AG0D36A : Vakdidactiek informatica (Leuven)
G0D37AG0D37A : Vakdidactiek wiskunde (Leuven)
G0Z10AG0Z10A : Vakdidactiek wiskunde (Kortrijk)
G0Z05AG0Z05A : Vakdidactiek wiskunde (Geel)
G0Z24AG0Z24A : Vakdidactiek wiskunde (Gent)
G0D49AG0D49A : Vakdidactiek bio-engineering (Geel)


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Ingroeistage wetenschappen en technologie (B-KUL-O0G64a)

3 studiepunten : Stage 6 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

De stage gebeurt zowel in de tweede als in de derde graad van het secundair onderwijs. De student voert volgende stageactiviteiten uit in lessen van vakken die gekoppeld zijn aan de gekozen vakdidactiek(en):

  • kennismaking met de vakmentor en stagebegeleider;
  • observatie van minstens 14 lessen;
  • schoolbrede mesotaken.

In de loop van de stage worden ook contactmomenten voorzien waaraan de student verplicht deelneemt.

De student houdt een portfolio bij waarin alle documenten in verband met de stage worden bijgehouden. De student maakt ook een groeiportfolio.

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met lio-faciliteiten en voor studenten met een buitenlandse stage. 

Voor verdere informatie (o.a. per vakdidactiek) verwijzen we naar Toledo.

Studiemateriaal

Documenten bij ingroeistage, formulieren en sjablonen in MyPortfolio.

Toelichting werkvorm

Dit OLA bestaat uit stageactiviteiten in een secundaire school waar de student een vakmentor krijgt toegewezen. Vanuit de opleiding wordt de stage begeleid door een stagebegeleider. Er worden tevens enkele contactmomenten voorzien waaraan de student verplicht deelneemt.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Ingroeistage wetenschappen en technologie (B-KUL-O2G64a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Portfolio, Procesevaluatie

Toelichting

Het OPO wordt geëvalueerd op basis van de volgende elementen:
- een portfolio waarin de student alle documenten bijhoudt die gerelateerd zijn aan de ingroeistage;
- de verslagen door en de gesprekken met de vakmentor(en) van de stageplaats.

De student is verplicht aanwezig tijdens de voorziene stagemomenten in de stageplaats, en de contactmomenten in de eigen instelling. Ongewettigde afwezigheid leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het OPO.

De eindevaluatie gebeurt door de stagebegeleider en de titularis(sen) van de betrokken vakdidactiek(en).

Dit opleidingsonderdeel kan niet getolereerd worden in de opleiding.

Toelichting bij herkansen

Het is voor dit OPO niet altijd mogelijk om binnen hetzelfde academiejaar te herkansen. Herkansing is alleen mogelijk als dit kan zonder dat daarvoor een beroep gedaan hoeft te worden op een stageplaats, bijvoorbeeld als het enkel gaat over het vervolledigen van het portfolio, en na voorafgaande afspraak met de titularis(sen) van de betrokken vakdidactiek(en).

ECTS Doorgroeistage wetenschappen en technologie: vakdidactiek 2 (B-KUL-O0G65A)

6 studiepunten Nederlands 10 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract
Crauwels Marion (coördinator) |  Crauwels Marion |  De Cock Mieke |  Durinck Guy |  Lavrijsen Jeroen |  Martens Bern |  Smet Mario |  N.  |  Minder Meer

Doelstellingen

De student stelt zich constructief, flexibel en open op en communiceert vlot met de vakmentor en stagebegeleider/titularis.

De student·

  • kan - in functie van de eigen professionele groei - leer- en onderwijsprocessen voor vakken gekoppeld aan de betrokken vakdidactiek kritisch en gericht observeren in de context van een secundaire school;
  • kan zelfstandig leer- en onderwijsprocessen voor deze vakken ontwerpen en realiseren;
  • kan functioneel en correct communiceren, beheerst de vakspecifieke terminologie en kan leerlingen op beide vlakken ondersteunen;
  • kan zelfstandig evaluatieactiviteiten ontwerpen, implementeren en interpreteren;
  • kan een positief leer- en leefklimaat creëren;
  • heeft aandacht voor diversiteit onder leerlingen en kan hier adequaat op inspelen;
  • kan reflecteren over de ontwikkelde en begeleide leer- en onderwijsprocessen en bijsturen waar nodig;
  • kan een innovatieve aanpak ontwerpen en implementeren in de eigen onderwijspraktijk of in het brede onderwijsveld;
  • kan zijn competenties evalueren in het licht van de basiscompetenties van de leraar;
  • kan wetenschappelijke kennis en inzichten uit de gevolgde vakdidactiek en bijbehorende discipline en algemeen educatieve wetenschappelijke kennis en inzichten kritisch inzetten bij het observeren, ontwerpen en begeleiden van leer- en onderwijsprocessen.

Begintermen

Om dit OPO te kunnen opnemen dient de student de inhouden, vaardigheden en attitudes van het OPO Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1, de betrokken vakdidactiek, en de ingroeistage al verworven te hebben of dient hij die gelijktijdig te verwerven

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( O0G64A )


O0G64AO0G64A : Ingroeistage wetenschappen en technologie

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Doorgroeistage wetenschappen en technologie: vakdidactiek 2 (B-KUL-O0G65a)

6 studiepunten : Stage 10 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

De stage gebeurt in de tweede en/of derde graad van het secundair onderwijs. De student voert volgende stageactiviteiten uit in lessen van vakken die gekoppeld zijn aan de betrokken vakdidactiek:

  • observeert minstens 3 lessen;
  • bereidt 16 lessen met elk een duur van 50 min, of het equivalent ervan, voor en geeft die lessen zelfstandig;
  • neemt actief deel aan de voorziene contactmomenten in de opleiding;
  • voert een aantal vakspecifieke taken, gerelateerd aan het ontwerpen en realiseren van leer- en onderwijsprocessen uit;
  • reflecteert over eigen professionele groei en evalueert zichzelf ten opzichte van de basiscompetenties van de startende leraar.

De student houdt een portfolio bij waarin alle documenten in verband met de doorgroeistage verzameld worden.

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met lio-faciliteiten en voor studenten met een buitenlandse stage. Deze worden beschreven op Toledo.

Studiemateriaal

Documenten bij doorgroeistage, formulieren en sjablonen in MyPortfolio.

Toelichting werkvorm

Dit OPO bestaat uit stage-activiteiten in een secundaire school waar de student een vakmentor krijgt toegewezen. Vanuit de opleiding wordt de stage begeleid door een stagebegeleider. Er worden tevens contactmomenten in de opleiding voorzien. 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Doorgroeistage wetenschappen en technologie: vakdidactiek 2 (B-KUL-O2G65a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Ontwerp/Product, Verslag, Presentatie, Portfolio, Procesevaluatie

Toelichting

Het OPO wordt geëvalueerd op basis van de volgende elementen:

  • een portfolio waarin de student alle documenten bijhoudt die gerelateerd zijn aan deze stage
  • de verslagen van en de gesprekken met de vakmentor(en) van de stageplaats;
  • de stagebezoeken door de stagebegeleider;
  • het eindgesprek met de stagebegeleider/titularis.

De student is verplicht aanwezig tijdens de voorziene stagemomenten in de stageplaats, en de contactmomenten in de
eigen instelling. Ongewettigde afwezigheid leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het OPO.

De eindevaluatie gebeurt door de stagebegeleider en de titularis van de betrokken vakdidactiek. 

Dit opleidingsonderdeel kan niet getolereerd worden in de opleiding.

Toelichting bij herkansen

Het is voor dit OPO niet altijd mogelijk om binnen hetzelfde academiejaar te herkansen. Herkansing is alleen mogelijk als dit kan zonder dat daarvoor een beroep gedaan hoeft te worden op een stageplaats, bijvoorbeeld als het enkel gaat over het vervolledigen van het portfolio, en na voorafgaande afspraak met de titularis.

ECTS Vakdidactiek biologie (B-KUL-O0G83A)

6 studiepunten Nederlands 32 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

De student

  • kan de plaats van de vakken gekoppeld aan het vakgebied biologie in het onderwijslandschap toelichten en verantwoorden met oog voor de eigenheid van de discipline, diversiteit onder leerlingen en maatschappelijke verwachtingen;
  • kan bij het vormgeven van krachtige leeromgevingen voor het vakgebied biologie adequate leer- en onderwijsprocessen voor deze vakken ontwikkelen, d.w.z. eindtermen en leerplannen interpreteren, jaarplannen en leerlijnen opstellen, lesdoelen formuleren, beginsituatie inschatten, leerinhouden selecteren en uitwerken, werkvormen en leermiddelen selecteren en uitwerken, en het leerproces structureren;
  • kan bij het vormgeven van krachtige leeromgevingen voor het vakgebied biologie strategieën uitwerken en implementeren om misconcepties in dit vakgebied te identificeren en bij te sturen;
  • kan bij het vormgeven van krachtige leeromgevingen voor het vakgebied biologie geschikte evaluatievormen voor deze vakken selecteren en uitwerken;
  • kan reflecteren over de vormgeving van de krachtige leeromgevingen voor het vakgebied biologie en kan deze bijsturen waar nodig;
  • kan kernconcepten zoals het natuurwetenschappelijk denken en redeneren als een methode voor inquiry-based learning, het zelfgereguleerd leren en de aard van de wetenschap toepassen bij het vormgeven van krachtige leeromgevingen voor het vakgebied biologie;
  • kan resultaten uit vakdidactische onderzoeksliteratuur interpreteren en integreren bij het vormgeven aan de krachtige leeromgevingen voor het vakgebied biologie;
  • kan resultaten uit de vakliteratuur van het vakgebied biologie integreren bij het vormgeven aan de krachtige leeromgevingen voor het vakgebied biologie.  

Hierbij wordt er van uitgegaan dat de studenten zelfstandig de inhouden relevant voor het vakgebied biologie opfrissen, actief beheersen en kunnen toepassen, als ook in staat zijn om nieuwe inzichten van het vakgebied biologie vanuit de onderzoeksliteratuur te interpreteren.

Begintermen

Toelating tot vakdidactiek biologie gebeurt niet automatisch, maar wordt aangevraagd.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Vakdidactiek biologie (B-KUL-O0G83a)

6 studiepunten : Practicum 32 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Situering

Eindtermen, leerplannen en leerinhouden van het vakgebied biologie

Lesdoelen in het vakgebied biologie

Kernconcepten in het vakgebied biologie

Onderwijsleermiddelen in het vakgebied biologie

Didactische werkvormen  in het vakgebied biologie

Evaluatie in het vakgebied biologie

Studiemateriaal

Cursus 'Vakdidactiek biologie' (Marion Crauwels) – Uitgeverij ACCO

Boek ‘De wetenschap van het leven’ (Bert De Groef en Peter Roels) – Uitgeverij ACCO
Materiaal verspreid via Toledo ((zelf)testen, artikels, slides, opdrachten, …)

Toelichting werkvorm

Het opleidingsonderdeel wordt aangeboden onder de vorm van blended leren, d.w.z. een combinatie van afstandsleren met contactsessies. In het kader van het afstandsleren verwerven studenten inzicht in de zelfstandig doorgenomen teksten uit o.a. de cursus/boek, in vakdidactische en vakinhoudelijke onderzoeksliteratuur, wordt informatie opgezocht, worden voorbereidende oefeningen gemaakt, … Tijdens de contactsessies is er steeds een hoge mate van interactie tussen de studenten en de docent of praktijklector, die als begeleider optreedt. Studenten oefenen het formuleren van lesdoelen, oefenen een vakspecifieke werkvorm, ... . Er worden ook vakspecifieke praktijksessies voorzien. Een of meer sessies zijn gewijd aan micro-teaching voor het vakgebied biologie.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Vakdidactiek biologie (B-KUL-O2G83a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Paper/Werkstuk, Ontwerp/Product, Presentatie
Vraagvormen : Gesloten vragen, Open vragen

Toelichting

Dit opo wordt aangeboden onder de formule van blended leren (afstandsleren gecombineerd met contactsessies). Het eindcijfer wordt bepaald aan de hand van actieve inbreng in het OPO (contactsessies en online activiteiten), de uitgevoerde taken en het examen. Voor de contactsessies geldt 100% deelnameplicht alsook deelnameplicht aan alle online activiteiten en taken.

Een student kan pas slagen voor dit opleidingsonderdeel als ook de taken in het kader van permanente evaluatie allemaal worden uitgevoerd. Deze vormen immers een essentieel onderdeel van dit opleidingsonderdeel. Door het niet uitvoeren van één of meer online activiteiten of (vervang)taken (zie verder) voldoet de student niet aan de voorwaarden om het examen af te leggen en daardoor volgt dan een beoordeling voor het gehele OPO als 'niet afgelegd'. In geval van gewettigde afwezigheid tijdens een sessie of gewettigde onmogelijkheid om een taak volgens plan uit te voeren, dient de student deze wettiging te staven en zelf het initiatief te nemen voor overleg met de titularis, met het oog op het bepalen van een vervangmoment en/of een vervangtaak.

Een student slaagt wanneer de gewogen som van beide onderdelen (permanente evaluatie en examen) minstens 10 op 20 bedraagt. De verhouding tussen beide is 1/2 examen, 1/2 permanente evaluatie. Indien op een van beide delen een score van minder dan 10/20 wordt behaald, kan de student maximaal een eindscore van 9/20 behalen (m.a.w. de student moet slagen voor beide delen).

Dit opleidingsonderdeel kan niet worden getolereerd in de EM.

Toelichting bij herkansen

Herkansen is alleen mogelijk als de student heeft deelgenomen aan alle contactsessies, online activiteiten en taken. De student moet enkel de delen waarvoor een onvoldoende werd behaald, hernemen. Bij herkansen zullen de groepstaken als onderdeel van de permanente evaluatie individueel hernomen moeten worden.Bepaalde taken van de permanente evaluatie kunnen niet hernomen worden zoals de microteaching. 

ECTS Vakdidactiek lichamelijke opvoeding deel 2 (B-KUL-O0G93A)

3 studiepunten Nederlands 48 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Het opleidingsonderdeel Vakdidactiek lichamelijke opvoeding deel 2 m.i.v. doorgroeistage en diversiteitsstage is erop gericht om studenten een wetenschappelijk onderbouwd referentiekader te bieden om het vak Lichamelijke Opvoeding in het secundair onderwijs met de nodige competentie en effectiviteit in termen van (motorische) leerwinst te onderwijzen. De leerdoelen op vlak van vakdidactische kennis en inzichten vinden hun ontwerp in de basiscompetenties van de Leraar zoals geformuleerd door de Vlaamse Overheid met accent op de functionele gehelen/basiscompetenties (BC) 1 t.e.m. 5 (verantwoordelijkheden t.a.v. de lerende), BC 6 t.e.m. 10 (verantwoordelijkheden tegenover de school en de gemeenschap).
Vanuit een specifieke onderwijsvisie op het vak Lichamelijke Opvoeding en om de academische gerichtheid ervan te expliciteren worden deze functionele gehelen/basiscompetenties (BC) vertaald naar vakspecifieke leerresultaten (V).

BC 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen
BC 2 De leraar als opvoeder
BC 3 De leraar als inhoudelijk expert
BC 4 De leraar als organisator
BC 5 De leraar als innovator - de leraar als onderzoeker

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( L05O0A ) EN (GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A))


L05O0AL05O0A : Inleiding tot de vakdidactiek lichamelijke opvoeding m.i.v. praktische oefeningen
P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Vakdidactiek lichamelijke opvoeding - deel 2 (B-KUL-L05M5a)

3 studiepunten : Practicum 48 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Studenten leren in dit vak de nodige common en specialized content knowledge van diverse bewegingsdomeinen om dit effectief te kunnen onderwijzen op school. Verder werken studenten in groep praktische oefeningen omtrent positief gedragsmanagement uit, worden kritische incidenten gesimuleerd en geremedieerd, en worden cruciale lesgeefepisodes uit de stage onderwezen en besproken vanuit vakinhoudelijk en vakdidactisch perspectief. De inhouden van deze onderwijsleeractiviteit worden vanuit de decretaal bepaalde beroepscompetenties voor leraren geconcretiseerd in specifieke thema’s voor het brede domein van de lichamelijke opvoeding (LO):

(1) de leraar LO als begeleider van leerprocessen
(2) de leraar LO als opvoeder
(3) de leraar LO als (vak)inhoudelijk expert
(4) de leraar LO als organisator
(5) de leraar LO als innovator en onderzoeker

De studenten worden in dit OLA voorbereid om complexere lesgeefvaardigheden te verwerven met betrekking tot doelenformulering en evaluatie, positief gedragsmanagement en het gebruik van specifieke instructiemodellen zoals bijvoorbeeld Sport Education.

Toelichting werkvorm

Vaardigheidstraining - Webinar - Werkcollege

Practica onder de vorm van peer teaching in diverse bewegingsdomeinen. De practica worden gestuurd via inhoudelijke webinars en curusmateriaal

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

L05M5A : Vakdidactiek lichamelijke opvoeding

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Vakdidactiek lichamelijke opvoeding deel 2 (B-KUL-O2G93a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Vaardigheidstoets, Take-home

Toelichting

Dit OPO wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van tussentijdse opdrachten en het lesgeven aan peers. Bij de multiple choice vragen wordt er geen GIS-correctie toegepast. De student krijgt een numerieke score voor de tussentijdse opdrachten en de lesgeefkwaliteit aan peers tijdens peer teaching. 
Aanwezigheid in de practica is verplicht. Bij gewettigde en ongewettigde afwezigheid wordt een alternatieve opdracht voorzien. Deze wordt via TOLEDO gecommuniceerd.

Het niet of niet tijdig indienen van opdrachten kan leiden tot een NA.

De rekenregels worden via TOLEDO gecommuniceerd.

Toelichting bij herkansen

Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: deel 2 is niet herkansbaar, omdat de evaluatie gebaseerd is op permanente evaluatie en praktische oefeningen. Het is logistiek gezien niet mogelijk om een herkansing te organiseren..

ECTS Stage lichamelijke opvoeding (B-KUL-O0G94A)

9 studiepunten Nederlands 38 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract

Doelstellingen

Het opleidingsonderdeel Stage Lichamelijke Opvoeding is erop gericht om studenten een wetenschappelijk onderbouwd referentiekader te bieden om het vak Lichamelijke Opvoeding in het secundair onderwijs met de nodige competentie en effectiviteit in termen van (motorische) leerwinst te onderwijzen in een teamteaching format. De leerdoelen op vlak van vakdidactische kennis en inzichten vinden hun ontwerp in de basiscompetenties van de Leraar zoals geformuleerd door de Vlaamse Overheid met accent op de functionele gehelen/basiscompetenties (BC) 1 t.e.m. 5 (verantwoordelijkheden t.a.v. de lerende), BC 6 t.e.m. 10 (verantwoordelijkheden tegenover de school en de gemeenschap).
Vanuit een specifieke onderwijsvisie op het vak Lichamelijke Opvoeding en om de academische gerichtheid ervan te expliciteren worden deze functionele gehelen/basiscompetenties (BC) vertaald naar vakspecifieke leerresultaten (V).

BC 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen
BC 2 De leraar als opvoeder
BC 3 De leraar als inhoudelijk expert
BC 4 De leraar als organisator
BC 5 De leraar als innovator - de leraar als onderzoeker
BC 6 De leraar als partner van ouders/verzorgers
BC 7 De leraar als lid van een schoolteam
BC 8 De leraar als partner van externen
BC 9 De leraar als lid van de onderwijsgemeenschap
BC 10 De leraar als cultuurparticipant

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( O0G93A )


O0G93AO0G93A : Vakdidactiek lichamelijke opvoeding deel 2


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Stage lichamelijke opvoeding (B-KUL-O0G94a)

9 studiepunten : Stage 38 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Studenten doen een Teamteaching stage met aandacht voor de leerwinst van leerlingen onafhankelijk van hun (motorische) vaardigheid en met focus op de kernpraktijken,(1) doelen formuleren en evalueren, (2) taakpresentatie, (3) actieve supervisie en monitoring, (4) leerstofopbouw, (5) management, en (6) adaptieve competentie. De vorm, inhoud en evaluatie van de stage wordt gestuurd door de decretaal vastgelegd 10 basiscompetenties van de leraar.

Het volgende wordt van de studenten verwacht:

1. Minstens 4 lessen Lichamelijke Opvoeding (LO) van de eigen stageklassen observeren op vlak van leraar- en leerlinggedrag. Daarnaast volgen minstens 2 lessen observatie tijdens het stagetraject op basis van eigen werkpunten.

2. Minstens 32 lessen LO onderwijzen over minstens 6 weken.

3. De student levert bewijs van vakinhoudelijke kennis aan via onder andere content maps van de te onderwijzen bewegingsdomeinen.

4. Op het schoolvlak maakt de student-leraar contact met de verschillende relatievelden in en buiten de schoolcontext en leert hij hier te participeren met speciale aandacht voor o.a. het organiseren van kwalitatieve beweeginitiatieven buiten het curriculum, het uitwerken van leerlijnen binnen bewegingsgebieden, vakvergaderingen, vakoverschrijdende schoolinitiatieven, klassenraden, oudercontacten. Hieronder vallen ook diverse mesotaken en het deelnemen aan professionaliseringsactiviteiten.

5. Begeleiding gebeurt aan de hand van besprekingen met vakmentor(en) en met stagebegeleider(s), alsook via het stageportfolio. Verwerkingstaken verwijzen naar het documenteren van het groeiproces (onder de vorm van een reflectie op het voorgestelde persoonlijk ontwikkelingsplan waarin de link wordt gelegd met de basiscompetenties, het stage activiteitenplan, uitgewerkte observatieopdrachten met reflecties, uitgewerkte lesvoorbereidingen, lesreflecties) in een stageportfolio die procesmatig wordt aangelegd.

Studiemateriaal

Praktijkboek Lichamelijke Opvoeding: Kwalitatief Bewegingsonderwijs voor de Secundaire School (Iserbyt, P., & Vanluyten, K.)

Toelichting werkvorm

Observatiestage - Portfolio - Webinar

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Stage lichamelijke opvoeding (B-KUL-O2G94a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Vaardigheidstoets, Take-home, Presentatie, Portfolio

Toelichting

Dit OPO wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van een procesmatig aangelegde stageportfolio en op basis van bijgewoonde stagebezoeken door de stagebegeleider.
De uitgewerkte onderdelen van het stageportfolio, de besprekingen met de vakmentor(en) van de stageplaats, de praktijklector van de KU Leuven en de reflectievaardigheid van de student zijn bronnen van informatie voor de evaluatie van de stage.
De student krijgt een numerieke score voor de stage.

Het ontwerp van de evaluatie is gebaseerd op de 10 functionele gehelen/basiscompetenties van de leraar.
Tussentijdse feedback informeert de student over zijn leerproces op stage (groeiproces).
Er vindt een eindgesprek plaats met de stagebegeleider van de KU Leuven aan de hand van de ingevulde evaluatieformulieren van de student zelf, de vakmentor(en) en de stagebegeleider.

Het niet tijdig in orde brengen van het stageportfolio (volgens afspraak met stagebegeleider) leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel.
Ongewettigde afwezigheid (d.w.z. zonder formele, schriftelijke verwittiging vooraf of wettiging d.m.v. doktersattest achteraf) op stage leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel.

 

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Toelichting bij herkansen

Een tweede examenkans is, omwille van het lopen van stage in een secundaire school, niet mogelijk. Tijdens de zomermaanden is er geen mogelijheid tot herkansen van dit stage OPO.

ECTS Stage lichamelijke opvoeding deel 2 (B-KUL-O0G95A)

9 studiepunten Nederlands 46 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract

Doelstellingen

Het opleidingsonderdeel Stage Lichamelijke Opvoeding deel 2 is erop gericht om studenten een wetenschappelijk onderbouwd referentiekader te bieden om het vak Lichamelijke Opvoeding in het secundair onderwijs met de nodige competentie en effectiviteit in termen van (motorische) leerwinst te onderwijzen op zelfstandige basis. De leerdoelen op vlak van vakdidactische kennis en inzichten vinden hun ontwerp in de basiscompetenties van de Leraar zoals geformuleerd door de Vlaamse Overheid met accent op de functionele gehelen/basiscompetenties (BC) 1 t.e.m. 5 (verantwoordelijkheden t.a.v. de lerende), BC 6 t.e.m. 10 (verantwoordelijkheden tegenover de school en de gemeenschap). Er wordt ingezet op een verbreding en verdieping van vakdidactisch werk binnen lichamelijke opvoeding.
Vanuit een specifieke onderwijsvisie op het vak Lichamelijke Opvoeding en om de academische gerichtheid ervan te expliciteren worden deze functionele gehelen/basiscompetenties (BC) vertaald naar vakspecifieke leerresultaten (V).

BC 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen
BC 2 De leraar als opvoeder
BC 3 De leraar als inhoudelijk expert
BC 4 De leraar als organisator
BC 5 De leraar als innovator - de leraar als onderzoeker
BC 6 De leraar als partner van ouders/verzorgers
BC 7 De leraar als lid van een schoolteam
BC 8 De leraar als partner van externen
BC 9 De leraar als lid van de onderwijsgemeenschap
BC 10 De leraar als cultuurparticipant

 

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( O0G94A )


O0G94AO0G94A : Stage lichamelijke opvoeding

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Stage lichamelijke opvoeding deel 2: verdieping (B-KUL-O0G95a)

3 studiepunten : Stage 26 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Studenten doen een zelfstandige stage met aandacht voor de leerwinst van leerlingen onafhankelijk van hun (motorische) vaardigheid en met hogere eisen aan de kermpraktijken (1) doelen formuleren en evalueren, (2) taakpresentatie, (3) management, (4) actieve supervisie en monitoring, (5) leerstofopbouw, (6) adaptieve competentie. De vorm, inhoud en evaluatie van de stage wordt gestuurd door de decretaal vastgelegd 10 basiscompetenties van de leraar. Het volgende wordt van de studenten verwacht:

1. Minstens 4 lessen Lichamelijke Opvoeding (LO) van de eigen stageklassen observeren op vlak van leraar- en leerlinggedrag. Daarnaast volgen minstens 2 lessen observatie tijdens het stagetraject op basis van eigen werkpunten.
2. Minstens 20 lessen LO onderwijzen over minstens 6 weken.

De evaluatie gebeurt aan de hand van stagebezoeken door de stagebegeleider, de vakmentor op school, en het aangelegde portfolio.

Toelichting werkvorm

Observatiestage - Portfolio- Webinar

Stage op secundaire school.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

O0G98A : Stage lichamelijke opvoeding: verdieping

Stage lichamelijke opvoeding deel 2: verbreding (B-KUL-O0G96a)

6 studiepunten : Stage 20 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Studenten doen een zelfstandige stage met aandacht voor de leerwinst van leerlingen onafhankelijk van hun (motorische) vaardigheid en gebruiken complexere werkvormen met hogere eisen aan de kermpraktijken (1) doelen formuleren en evalueren, (2) taakpresentatie, (3) management, (4) actieve supervisie en monitoring, (5) leerstofopbouw, (6) adaptieve competentie. De vorm, inhoud en evaluatie van de stage wordt gestuurd door de decretaal vastgelegd 10 basiscompetenties van de leraar. Het volgende wordt van de studenten verwacht:

1. Minstens 2 lessen Lichamelijke Opvoeding (LO) van de eigen stageklassen observeren op vlak van leraar- en leerlinggedrag..
2. Minstens 12 lessen LO onderwijzen over minstens 3 weken. De focus ligt hier op de combinatie van motorische vaardigheid en fysieke activiteit.

3. De studenten maken een grondige analyse van het beweegbeleid op school, ontwikkelen een verbeterplan, en toetsen dit verbeterplan op haalbaarheid en implementatie in de stageschool. Op die manier wordt een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een fysiek actieve levensstijl op school. Deze opdracht wordt gestuurd via webinar met geïntegreerde opdrachten.

Studiemateriaal

Comprehensive School Physical Activity Programs: Putting Research into Evidence-Based Practice (Carson & Webster, 2019).

Toelichting werkvorm

Portfolio - Presentatie - Webinar

Stage op een secundaire school en uitwerking van een opdracht ter promotie van fysieke activiteit.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Stage lichamelijke opvoeding deel 2 (B-KUL-O2G95a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Presentatie, Portfolio, Vaardigheidstoets, Take-home

Toelichting

De stage wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van een procesmatig aangelegde stageportfolio en op basis van bijgewoonde stagebezoeken door de stagebegeleider.
De uitgewerkte onderdelen van het stageportfolio, de besprekingen met de vakmentor(en) van de stageplaats, de praktijklector van de KU Leuven en de reflectievaardigheid van de student zijn bronnen van informatie voor de evaluatie van de stage.
De student krijgt een numerieke score voor de stage.

Het ontwerp van de evaluatie is gebaseerd op de 10 functionele gehelen/basiscompetenties van de leraar.
Tussentijdse feedback informeert de student over zijn leerproces op stage (groeiproces).
Er vindt een eindgesprek plaats met de stagebegeleider van de KU Leuven aan de hand van de ingevulde evaluatieformulieren van de student zelf, de vakmentor(en) en de stagebegeleider.

Het niet tijdig in orde brengen van het stageportfolio (volgens afspraak met stagebegeleider) leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel.
Ongewettigde afwezigheid (d.w.z. zonder formele, schriftelijke verwittiging vooraf of wettiging d.m.v. doktersattest achteraf) op stage leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel.

Specifiek voor de OLA – verbreding wordt ook een opdracht omtrent beweegbeleid op school gepresenteerd. Deze wordt geëvalueerd aan de hand van een numerieke score.

De rekenregels worden via TOLEDO gecommuniceerd.

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Toelichting bij herkansen

Aangezien dit OPO stage in het secundair onderwijs omvat, is een tweede examenkans tijdens de zomermaanden niet mogelijk.

ECTS Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs (B-KUL-O0G97A)

6 studiepunten Nederlands 68 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Het opleidingsonderdeel Lichamelijke Opvoeding in het Basisonderwijs is erop gericht om studenten een wetenschappelijk onderbouwd referentiekader te bieden om het vak Lichamelijke Opvoeding in het Basisonderwijs met de nodige competentie te kunnen onderwijzen. De leerdoelen op vlak van vakdidactische kennis en inzichten vinden hun ontwerp in de basiscompetenties van de Leraar zoals geformuleerd door de Vlaamse Overheid met accent op de functionele gehelen/basiscompetenties (BC) 1 t.e.m. 5 (verantwoordelijkheden t.a.v. de lerende), met kennisname van de functionele gehelen/basiscompetenties (BC) 6 t.e.m. 10. Vanuit een specifieke onderwijsvisie op het vak Lichamelijke Opvoeding en om de academische gerichtheid ervan te expliciteren worden deze functionele gehelen/basiscompetenties (BC) vertaald naar vakspecifieke leerresultaten.

BC 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen
BC 2 De leraar als opvoeder
BC 3 De leraar als inhoudelijk expert
BC 4 De leraar als organisator
BC 5 De leraar als innovator - de leraar als onderzoeker
BC 6 De leraar als partner van ouders/verzorgers
BC 7 De leraar als lid van een schoolteam
BC 8 De leraar als partner van externen
BC 9 De leraar als lid van de onderwijsgemeenschap
BC 10 De leraar als cultuurparticipant

Onderstaande decretaal bepaalde attituden worden ontwikkeld:
- Beslissingsvermogen (a1)
- Relationele gerichtheid (a2)
- Kritische ingesteldheid (a3)
- Leergierigheid (a4)
- Organisatievermogen (a5)
- Zin voor samenwerking (a6)
- Verantwoordelijkheidszin (a7)
- Flexibiliteit (a8)

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs: practicum (B-KUL-L05N6a)

3 studiepunten : Practicum 30 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

De inhouden van deze onderwijsleeractiviteit worden vanuit de decretaal bepaalde beroepscompetenties voor leraren geconcretiseerd in specifieke thema’s voor het brede domein van de lichamelijke opvoeding (LO):
(1) de leraar LO als begeleider van leerprocessen
(2) de leraar LO als opvoeder
(3) de leraar LO als (vak)inhoudelijk expert
(4) de leraar LO als organisator
(5) de leraar LO als innovator en onderzoeker
Specifieke aandacht gaat naar (1) het onderwijzen van curricula die focussen op de ontwikkeling van fundamentele motorische vaardigheden, en (2) positief gedragsmanagement bij lagereschoolkinderen.

Studiemateriaal

Alle opdrachten en studiemateriaal wordt via TOLEDO gecommuniceerd.
 

Toelichting werkvorm

Vaardigheidstraining - Webinar

De studenten organiseren gerichte leeractiviteiten waarbij ze in groep vakdidactische vaardigheden oefenen en algemene én specifieke vakkennis verwerven in diverse bewegingsgebieden voor het onderwijzen van lichamelijke opvoeding in de basisschool. Het OLA wordt ondersteund door online modules om de algemene en specifieke vakkennis gericht op het basisonderwijs te vergroten. Het practicum wordt georganiseerd op de campus alsook in een lagere school onder de vorm van een SportSnack voor lagereschoolkinderen. In deze laatste zullen studenten de geleerde inhouden uit de practica gaan toepassen onder de vorm van sport na school.

Studenten leren de eigen lesgeefkwaliteit en die van anderen te observeren, te analyseren en van feedback te voorzien om tot een hogere effectiviteit te komen in functie van leerwinst bij lagereschoolkinderen. Het OLA wordt ondersteund met online leermodules die zelfstandig doorgenomen worden.

Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs: stage (B-KUL-O0G97a)

3 studiepunten : Stage 38 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Studenten lopen stage in een basisschool voor het vak lichamelijke opvoeding. De inhoud is als volgt:

1. Minstens 6 lessen Lichamelijke Opvoeding (LO) van de eigen stageklassen observeren op vlak van leraar- en leerlinggedrag.

2. Minstens 32 lessen LO onderwijzen over minstens 6 weken.

3. Begeleiding gebeurt aan de hand van besprekingen met vakmentor(en) en met stagebegeleider(s), alsook via het stageportfolio.

 

Studiemateriaal

Dit wordt via TOLEDO gecommuniceerd.

Toelichting werkvorm

Lesobservatie - Portfolio

Studenten voeren een gerichte observatiestage van 6 uur uit gevolgd door een actieve zelfstandige stage waarbij lichamelijke opvoeding onderwezen wordt voor 32 lesuren.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs (B-KUL-O2G97a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Presentatie, Portfolio, Vaardigheidstoets, Take-home
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen

Toelichting

De OLA – practicum wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van tussentijdse opdrachten en het lesgeven aan peers. Bij de multiple choice vragen wordt er geen GIS-correctie toegepast. De student krijgt een numerieke score voor de tussentijdse opdrachten en de lesgeefkwaliteit aan peers tijdens peer teaching. 
Aanwezigheid in de practica is verplicht. Bij gewettigde en ongewettigde afwezigheid wordt een alternatieve opdracht voorzien. Deze wordt via TOLEDO gecommuniceerd. Het niet of niet tijdig indienen van opdrachten kan leiden tot een NA.

De OLA - stage wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van een procesmatig aangelegde stageportfolio en op basis van bijgewoonde stagebezoeken door de stagebegeleider.
De uitgewerkte onderdelen van het stageportfolio, de besprekingen met de vakmentor(en) van de stageplaats, de praktijklector van de KU Leuven en de reflectievaardigheid van de student zijn bronnen van informatie voor de evaluatie van de stage.
De student krijgt een numerieke score voor de stage.

Het niet tijdig in orde brengen van het stageportfolio (volgens afspraak met stagebegeleider) leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel.
Ongewettigde afwezigheid (d.w.z. zonder formele, schriftelijke verwittiging vooraf of wettiging d.m.v. doktersattest achteraf) op stage leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel.

De rekenregels worden via TOLEDO gecommuniceerd.

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Toelichting bij herkansen

Voor de OLA – practicum bestaat de evaluatie uit vaardigheidstoetsen (lesgeven) aan peers alsook uit het geven van een sport na school aanbod op de lagere school. Hier is geen herkansing mogelijk.

Voor de OLA – stage is geen herkansing mogelijk omdat er tijdens schoolvakanties geen mogelijkheden zijn om stage te lopen en dus te herkansen.

ECTS Stage lichamelijke opvoeding: verdieping (B-KUL-O0G98A)

3 studiepunten Nederlands 26 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract

Doelstellingen

Het opleidingsonderdeel Stage Lichamelijke Opvoeding: verdieping is erop gericht om studenten een wetenschappelijk onderbouwd referentiekader te bieden om het vak Lichamelijke Opvoeding in het secundair onderwijs met de nodige competentie en effectiviteit in termen van (motorische) leerwinst te onderwijzen op zelfstandige basis. De leerdoelen op vlak van vakdidactische kennis en inzichten vinden hun ontwerp in de basiscompetenties van de Leraar zoals geformuleerd door de Vlaamse Overheid met accent op de functionele gehelen/basiscompetenties (BC) 1 t.e.m. 5 (verantwoordelijkheden t.a.v. de lerende), BC 6 t.e.m. 10 (verantwoordelijkheden tegenover de school en de gemeenschap). Er wordt ingezet op een verbreding en verdieping van vakdidactisch werk binnen lichamelijke opvoeding.
Vanuit een specifieke onderwijsvisie op het vak Lichamelijke Opvoeding en om de academische gerichtheid ervan te expliciteren worden deze functionele gehelen/basiscompetenties (BC) vertaald naar vakspecifieke leerresultaten (V).

BC 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen
BC 2 De leraar als opvoeder
BC 3 De leraar als inhoudelijk expert
BC 4 De leraar als organisator
BC 5 De leraar als innovator - de leraar als onderzoeker
BC 6 De leraar als partner van ouders/verzorgers
BC 7 De leraar als lid van een schoolteam
BC 8 De leraar als partner van externen
BC 9 De leraar als lid van de onderwijsgemeenschap
BC 10 De leraar als cultuurparticipant

 

In dit OPO wordt dieper ingegaan op het effectief onderwijzen van lichamelijke opvoeding via een zelfstandige stage en met hoge eisen aan de kernpraktijken.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( O0G94A )


O0G94AO0G94A : Stage lichamelijke opvoeding

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Stage lichamelijke opvoeding deel 2: verdieping (B-KUL-O0G95a)

3 studiepunten : Stage 26 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Studenten doen een zelfstandige stage met aandacht voor de leerwinst van leerlingen onafhankelijk van hun (motorische) vaardigheid en met hogere eisen aan de kermpraktijken (1) doelen formuleren en evalueren, (2) taakpresentatie, (3) management, (4) actieve supervisie en monitoring, (5) leerstofopbouw, (6) adaptieve competentie. De vorm, inhoud en evaluatie van de stage wordt gestuurd door de decretaal vastgelegd 10 basiscompetenties van de leraar. Het volgende wordt van de studenten verwacht:

1. Minstens 4 lessen Lichamelijke Opvoeding (LO) van de eigen stageklassen observeren op vlak van leraar- en leerlinggedrag. Daarnaast volgen minstens 2 lessen observatie tijdens het stagetraject op basis van eigen werkpunten.
2. Minstens 20 lessen LO onderwijzen over minstens 6 weken.

De evaluatie gebeurt aan de hand van stagebezoeken door de stagebegeleider, de vakmentor op school, en het aangelegde portfolio.

Toelichting werkvorm

Observatiestage - Portfolio - Webinar

Stage op secundaire school.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

O0G95A : Stage lichamelijke opvoeding deel 2

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Stage lichamelijke opvoeding: verdieping (B-KUL-O2G98a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Presentatie, Portfolio, Take-home

Toelichting

Dit OPO wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van een procesmatig aangelegde stageportfolio en op basis van bijgewoonde stagebezoeken door de stagebegeleider.
De uitgewerkte onderdelen van het stageportfolio, de besprekingen met de vakmentor(en) van de stageplaats, de praktijklector van de KU Leuven en de reflectievaardigheid van de student zijn bronnen van informatie voor de evaluatie van de stage.
De student krijgt een numerieke score voor de stage.

Het ontwerp van de evaluatie is gebaseerd op de 10 functionele gehelen/basiscompetenties van de leraar.
Tussentijdse feedback informeert de student over zijn leerproces op stage (groeiproces).
Er vindt een eindgesprek plaats met de stagebegeleider van de KU Leuven aan de hand van de ingevulde evaluatieformulieren van de student zelf, de vakmentor(en) en de stagebegeleider.

Het niet tijdig in orde brengen van het stageportfolio (volgens afspraak met stagebegeleider) leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel.
Ongewettigde afwezigheid (d.w.z. zonder formele, schriftelijke verwittiging vooraf of wettiging d.m.v. doktersattest achteraf) op stage leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel.

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Toelichting bij herkansen

Aangezien dit OPO stage in het secundair onderwijs omvat, is een tweede examenkans tijdens de zomermaanden niet mogelijk.

ECTS Vakdidactiek lichamelijke opvoeding deel 2 m.i.v. doorgroeistage (B-KUL-O0G99A)

8 studiepunten Nederlands 52 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract

Doelstellingen

Het opleidingsonderdeel Vakdidactiek lichamelijke opvoeding deel 2 m.i.v. doorgroeistage  is erop gericht om studenten een wetenschappelijk onderbouwd referentiekader te bieden om het vak Lichamelijke Opvoeding in het secundair onderwijs met de nodige competentie en effectiviteit in termen van (motorische) leerwinst te onderwijzen. De leerdoelen op vlak van vakdidactische kennis en inzichten vinden hun ontwerp in de basiscompetenties van de Leraar zoals geformuleerd door de Vlaamse Overheid met accent op de functionele gehelen/basiscompetenties (BC) 1 t.e.m. 5 (verantwoordelijkheden t.a.v. de lerende), BC 6 t.e.m. 10 (verantwoordelijkheden tegenover de school en de gemeenschap).
Vanuit een specifieke onderwijsvisie op het vak Lichamelijke Opvoeding en om de academische gerichtheid ervan te expliciteren worden deze functionele gehelen/basiscompetenties (BC) vertaald naar vakspecifieke leerresultaten (V).

BC 1 De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen
BC 2 De leraar als opvoeder
BC 3 De leraar als inhoudelijk expert
BC 4 De leraar als organisator
BC 5 De leraar als innovator - de leraar als onderzoeker
BC 6 De leraar als partner van ouders/verzorgers
BC 7 De leraar als lid van een schoolteam
BC 8 De leraar als partner van externen
BC 9 De leraar als lid van de onderwijsgemeenschap
BC 10 De leraar als cultuurparticipant

A1. De student kan doeltreffende leerprocessen uitlokken en begeleiden door het selecteren en gestructureerd aanbieden van aangepaste leerinhouden, werkvormen, leermiddelen en evaluatiecriteria. (BC1)*
V1.1 Communiceert haalbare en uitdagende bewegings- en persoonsdoelen op les- en periodeniveau
V1.2 Selecteert leerinhouden en taakadaptaties in functie van doelstellingen met aandacht voor alle leerlingen V1.3 Selecteert werkvormen in functie van doelstellingen
V1.4 Verbale taakpresentatie: bondig, helder, max. 3 aandachtspunten, en check for understanding
V1.5 Visuele taakpresentatie: ononderbroken, helder, volledig en snelle opstart na afloop
V1.6 >90% van de feedback is specifiek, congruent en positief geformuleerd
V1.7 Stimuleert en moedigt leerlingen aan
V1.8 Is enthousiast en expressief
V1.9 Controleert lesdoelstellingen aan het einde van de les
V1.10 Evalueert efficiënt en transparant bewegings- en persoonsdoelen
V1.11 Kan over het leerproces van bewegings- en persoonsdoelen rapporteren

A2. De student kan een positief leefklimaat creëren dat kansen biedt voor individuele ontplooiing, en rekening houdt met specifieke kenmerken en beperkingen van de lerenden op het vlak van infrastructuur, het pedagogisch project van de school of de achtergrond, de taal, het functioneren of het gedrag van de leerlingen. (BC2)
V2.1. Realiseert een voorbeeldfunctie door een verzorgd voorkomen en houding (o.a. taalgebruik)
V2.2 Kent namen van leerlingen en doet inspanningen om hun leefwereld te kennen/ begrijpen
V2.3 Connecteert met leerlingen via korte, persoonlijke communicatie
V2.4 Heeft een aangepast stemgebruik en spreekt duidelijk.
V2.5 Onderwijst én bekrachtigt prosociaal gedrag ifv een positief leerklimaat
V2.6 Expliciteert het belang van fysieke activiteit en gezondheid en stimuleert toepassing ervan in het dagelijks leven.
V2.7 Stimuleert doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidszin bij leerlingen
V2.8 Communiceert duidelijke verwachtingen mbt gedrag en volgt ze op via positieve bekrachtiging
V2.9 Heeft transparante consequenties bij niet naleven van afspraken en past ze strikt toe
V2.10 Heeft een effectief gedragsmanagementsysteem ifv positief leerklimaat

A3. De student kan de domeinspecifieke academische kennis, vaardigheden en attitudes aanwenden en integreren in de onderwijspraktijk. (BC3)*
V3.1 Bezit voldoende algemene vakkennis mbt etiquette, spelregels, techniek en tactiek in functie van de doelgroep
V3.2 Heeft per lesperiode een content map met diepgang in taakprogressies (mesotaak)
V3.3 Schrijft lesplannen uit met relevante inter -en intra taakadaptaties
V3.4 Kan vaak voorkomende fouten herkennen en remediëren
V3.5 Kan via een onderwijsleergesprek het leren bevorderen
V3.6 Neemt deel aan professionele vormingsactiviteiten

A4. De student kan een gestructureerd en efficiënt werkklimaat binnen de klas tot stand brengen. (BC4)*
V4.1 Heeft duidelijke afspraken (routines) mbt lesbegin (starttijd en beginactiviteit)
V4.2 Heeft lage management- en transitietijden
V4.3 Gebruikt consequent dezelfde en duidelijke signalen
V4.4 Zorgt voor een goed lestempo en continuïteit in het lesverloop
V4.5 Organiseert leerlingen en materiaal in functie van maximale actieve leertijd V4.6 Realiseert een veilige leeromgeving
V4.7 Heeft een actief supervisiepatroon in functie van maximale actieve leertijd
V4.8 Heeft een realistisch tijdsmanagement (timing)
V4.9 Houdt het e-portfolio up-to-date conform de afspraak met stagebegeleider

A5. De student kan de resultaten van recent onderwijs - en vakdidactisch onderzoek aanwenden bij het ontwerpen, implementeren én verantwoorden van de eigen praktijk als leerkracht. (BC5)
V5.1 Kan de eigen lesgeefactiviteit (objectief) rapporteren, interpreteren en verbeteren (mesotaak)
V5.2 Reflecteert over leerlingengedrag
V5.3 Staat open voor begeleiding en remedieert doeltreffend aandachtspunten
V5.4 Integreert (wetenschappelijke) literatuur voor het verbeteren van de eigen effectiviteit

A6. De student kan op aangepaste wijze dialogeren met ouders of verzorgers over het klas-en schoolgebeuren. (BC6)
V6.1. Is discreet met informatie van leerlingen, dialogeert met ouders over de leerling in de school en betrekt hen bij het klas- en schoolgebeuren, ongeacht achtergronden en afkomst

A7. De student kan overleggen en samenwerken binnen een schoolteam wat betreft verschillende aspecten van de toegewezen beroepstaken. (BC7)
V7.1 Is in de omgang met vakmentor, vakgroep, directie en schoolpersoneel beleefd, verantwoordelijk, relationeel en kritisch ingesteld, flexibel en komt afspraken na
V7.2. Organiseert intramurale initiatieven inzake fysieke activiteit gelinkt aan Lichamelijke Opvoeding en rapporteert hier wetenschappelijk over (mesotaak)

A8. De student kan communiceren en samenwerken met externe instanties die onderwijsbetrokken initiatieven aanbieden. (BC8)
V8.1. Kan contacten leggen, communiceren en samenwerken met externe instanties die onderwijsbetrokken, sportgerelateerde initiatieven aanbieden

A9. De leraar kan deelnemen aan het maatschappelijke debat over onderwijskundige thema's. (BC9)
V9.1 Kan deelnemen aan het maatschappelijk debat over onderwijskundige thema's; hij kan dialogeren over zijn vakgebonden rol en belang in de samenleving

A10. De leraar kan maatschappelijke, sociale en culturele thema's onderscheiden, kritisch benaderen en daarbij beslissingen nemen over hoe het onderwijs jongeren een kritisch-constructieve houding kan bijbrengen ten aanzien van maatschappelijke problematieken. (BC10)
V10.1 Is respectvol tov diversiteit en stimuleert leerlingen om respectvol om te gaan met diversiteit
V10.2 Kan actuele maatschappelijke thema’s (met betrekking tot sport, bewegen en gezondheid) kritisch benaderen en hierover in gesprek gaan met leerlingen en anderen
V10.3 Kent het sportaanbod en sportinfrastructuur in de (school)omgeving en communiceert hierover met leerlingen

Onderstaande decretaal bepaalde attituden worden ontwikkeld:

Beslissingsvermogen (o.a. V1.3, V1.4, V3.8, V4.1.,V7.1)

Relationele gerichtheid (o.a. V6.1, V7.2, V10.1)

Kritische ingesteldheid (o.a. V2.8, V5.5, V7.3, V7.9)

Leergierigheid (o.a. V5.3, V5.4, V7.4)

Organisatievermogen (o.a. V1.13, V4.1-V4.10, V7.5)

Zin voor samenwerking (o.a. V7.6, V8.1)

Verantwoordelijkheidszin (o.a., V2.10, V7.7)

Flexibiliteit (o.a., V5.4, V7.8, V8.1)

 

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( L05O0A ) EN (GELIJKTIJDIG( L05M5A ) OF GELIJKTIJDIG( L06Q9A )) EN (GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A ))


L05O0AL05O0A : Inleiding tot de vakdidactiek lichamelijke opvoeding m.i.v. praktische oefeningen
L05M5AL05M5A : Vakdidactiek lichamelijke opvoeding
L06Q9AL06Q9A : Vakdidactiek lichamelijke opvoeding (Brugge)
P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: deel 2 (Leuven) (B-KUL-L05M7a)

3 studiepunten : College 16 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Hierin worden specifieke oefeningen gemaakt op vlak van leerstofopbouw binnen een bepaald bewegingsdomein (content mapping), werken studenten in groep praktische oefeningen omtrent positief gedragsmanagement uit, worden kritische incidenten gesimuleerd en geremedieerd, en worden cruciale lesgeefepisodes uit de stage onderwezen en besproken vanuit vakinhoudelijk en vakdidactisch perspectief. De inhouden van deze onderwijsleeractiviteit worden vanuit de decretaal bepaalde beroepscompetenties voor leraren geconcretiseerd in specifieke thema’s voor het brede domein van de lichamelijke opvoeding (LO):

(1) de leraar LO als begeleider van leerprocessen
(2) de leraar LO als opvoeder
(3) de leraar LO als (vak)inhoudelijk expert
(4) de leraar LO als organisator
(5) de leraar LO als innovator en onderzoeker

De studenten worden in dit OLA voorbereid om complexere lesgeefvaardigheden te verwerven met betrekking tot evaluatie, positief gedragsmanagement en het gebruik van specifieke instructiemodellen zoals bijvoorbeeld Sport Education.

Studiemateriaal

Alle opdrachten en studiemateriaal wordt via TOLEDO gecommuniceerd.
Behets, D. Didactiek van het Bewegingsonderwijs. Leuven: Acco.

Toelichting werkvorm

Interactieve hoorcolleges waarbij studenten voorbereid aanwezig zijn. De term ‘college’ wordt in ruime zin beschouwd en omvat ook praktische oefeningen.

Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: doorgroeistage (Leuven) (B-KUL-L05M8a)

5 studiepunten : Stage 36 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Studenten doen een zelfstandige stage met grotere aandacht voor de leerwinst van leerlingen onafhankelijk van hun (motorische) vaardigheid en gebruiken complexere werkvormen. De vorm, inhoud en evaluatie van de stage wordt gestuurd door de decretaal vastgelegd 10 basiscompetenties van de leraar.

1. Minstens 4 lessen Lichamelijke Opvoeding (LO) van de eigen stageklassen observeren op vlak van leraar- en leerlinggedrag. Daarnaast volgen minstens 2 lessen observatie tijdens het stagetraject op basis van eigen werkpunten.
2. Minstens 32 lessen LO onderwijzen over minstens 6 weken.
3. Op het schoolvlak maakt de student-leraar contact met de verschillende relatievelden in en buiten de schoolcontext en leert hij hier te participeren met speciale aandacht voor o.a. het organiseren van kwalitatieve beweeginitiatieven buiten het curriculum, het uitwerken van leerlijnen binnen bewegingsgebieden, vakvergaderingen, vakoverschrijdende schoolinitiatieven, klassenraden, oudercontacten.
4. Begeleiding gebeurt aan de hand van besprekingen met vakmentor(en) en met stagebegeleider(s), alsook via het stageportfolio. Verwerkingstaken verwijzen naar het documenteren van het groeiproces (onder de vorm van een reflectie op het voorgestelde persoonlijk ontwikkelingsplan waarin de link wordt gelegd met de basiscompetenties, het stage activiteitenplan, uitgewerkte observatieopdrachten met reflecties, uitgewerkte lesvoorbereidingen, lesreflecties) in een stageportfolio die procesmatig wordt aangelegd.

Studiemateriaal

Alle opdrachten en studiemateriaal wordt via TOLEDO gecommuniceerd.
Behets, D. Didactiek van het Bewegingsonderwijs. Leuven: Acco.

Toelichting werkvorm

Stage: individueel

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Vakdidactiek lichamelijke opvoeding deel 2 m.i.v. doorgroeistage (B-KUL-O2G99a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Self assessment/Peer assessment, Portfolio, Vaardigheidstoets
Vraagvormen : Meerkeuzevragen

Toelichting

OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: deel 2
Deze OLA wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van tussentijdse opdrachten. Bij de multiple choice vragen wordt er geen GIS-correctie toegepast.
De student krijgt een numerieke score voor de tussentijdse opdrachten.
Het niet indienen van opdrachten voor de indiendeadlines leidt tot een NA (niet afgelegd). De deadlines worden bekendgemaakt op Toledo.

Indien de student ongewettigd of gewettigd afwezig is, zal er een vervangtaak opgelegd worden.

OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: doorgroeistage
Deze OLA wordt geëvalueerd op basis van permanente evaluatie aan de hand van de stagelessen, een procesmatig aangelegde stageportfolio en op basis van bijgewoonde stagebezoeken door de stagebegeleider.
De uitgewerkte onderdelen van het stageportfolio, de besprekingen met de vakmentor(en) van de stageplaats, de stagebegeleider van de KU Leuven en de reflectievaardigheid van de student zijn bronnen van informatie voor de evaluatie van de stage.
De student krijgt een numerieke score voor de stage.

Het ontwerp van de evaluatie is gebaseerd op de 10 functionele gehelen/basiscompetenties van de leraar.
Tussentijdse feedback informeert de student over zijn leerproces op stage (groeiproces).
Er vindt een eindgesprek plaats met de stagebegeleider van de KU Leuven aan de hand van de ingevulde evaluatieformulieren van de student zelf, de vakmentor(en) en de stagebegeleider

Het niet tijdig in orde brengen van het stageportfolio (volgens afspraak met stagebegeleider) leidt tot een NA (niet afgelegd) voor deze OLA.
Ongewettigde afwezigheid (d.w.z. zonder formele, schriftelijke verwittiging vooraf of wettiging d.m.v. doktersattest achteraf) op stage leidt tot een NA (niet afgelegd) voor deze OLA.


Berekening eindresultaat OPO:
De deelscore voor de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: deel 2 telt voor 30% van het eindresultaat mee.
De deelscore voor de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: doorgroeistage telt voor 70% van het eindresultaat mee.


Studenten kunnen alleen voor dit OPO slagen indien hun eindscore op zowel de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: deel 2 als op de OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: doorgroeistage  minimaal een 10/20 bedraagt.
Indien de student op één of meerdere deelscores een onvoldoende behaalt, dan bedraagt het eindresultaat van dit OPO maximaal een 9/20.
Indien de student op één of meerdere deelscores een onvoldoende behaalt wordt de berekende eindscore naar beneden afgerond (bv 9.67 wordt dan 9).

Dit OPO is niet tolereerbaar.

De student wordt verwacht op de hoogte te zijn van het onderwijs- en examenreglement alsook van de facultaire aanvullingen, inclusief de regels m.b.t. plagiaat.

 

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Toelichting bij herkansen

De OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: deel 2 is niet herkansbaar, omdat de evaluatie gebaseerd is op permanente evaluatie en praktische oefeningen. Het is logistiek gezien niet mogelijk om een herkansing te organiseren.

De OLA Vakdidactiek lichamelijke opvoeding: doorgroeistage is niet herkansbaar, omdat deze OLA wordt geëvalueerd op basis van stages.
Tijdens de zomerperiode zijn de scholen waar deze stages doorgaan gesloten, waardoor het onmogelijk is om een herkansingsmogelijkheid te voorzien.

De student kan ervoor kiezen om een geslaagde deelscore in het volgende AJ te hernemen. In het geval de student verkiest om een geslaagde deelscore te hernemen dan geldt de laatst behaalde score (dus niet de hoogste score).
Indien de student ervoor kiest om een geslaagde deelscore toch te hernemen, dan laat de student dit weten aan de docent en via de FaBeR Helpdesk.

ECTS Onderwijsonderzoek (B-KUL-P0U92A)

6 studiepunten Nederlands 20 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

De student is in staat om een volledige onderzoekscyclus te doorlopen over een onderwijsrelevant onderwerp:

  • De student kan relevante (primaire en secundaire) bronnen opzoeken, selecteren, kritische beoordelen en er op correcte wijze naar verwijzen;
  • De student kan onderwijskundige en vakdidactische literatuur opzoeken en de resultaten van onderwijskundig en vakdidactisch onderzoek kritisch lezen, interpreteren en bespreken, in functie van het opzetten van een vakdidactische onderzoeksopdracht;
  • De student kan een vakdidactische probleemstelling vertalen in een onderzoeksvraag
  • De student kan een onderzoek ontwerpen en uitvoeren dat leidt tot een antwoord op de onderzoeksvraag, rekening houdend met de geraadpleegde literatuur en gebruik makend van een gepaste methodologie;
  • De student kan op een wetenschappelijke wijze rapporteren over het uitgevoerde onderzoek;
  • De student kan over het eigen onderzoek kritisch reflecteren;
  • De student kan een kritische terugkoppeling van het onderzoek voor het werkveld maken
  • De student kan samenwerken met zijn/haar medestudenten en bijdragen aan het leerproces van de medestudenten

Begintermen

Inhouden zoals aangeboden binnen ‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1’ worden tenminste gelijktijdig opgenomen.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)

Identieke opleidingsonderdelen

F0ZC0A: Onderwijsonderzoek talen
Y05335: Onderwijsonderzoek economie (Antwerpen)
D0Q48A: Onderwijsonderzoek economie (Leuven)
P0W06A: Onderwijsonderzoek (Geel)
P0W07A: Onderwijsonderzoek (Aalst)
P0W08A: Onderwijsonderzoek (Kortrijk)
P0W09A: Onderwijsonderzoek (Brugge)
P0W10A: Onderwijsonderzoek (Diepenbeek)
F0ZO2A: Onderwijsonderzoek talen
A34534: Onderwijsonderzoek ontwerpwetenschappen
A43122: Onderwijsonderzoek ontwerpwetenschappen
P0W11A: Onderwijsonderzoek (Antwerpen)
L05O2A: Onderwijsonderzoek lichamelijke opvoeding
L05O7A: Onderwijsonderzoek lichamelijke opvoeding (Brugge)
HEM05A: Onderwijsonderzoek economie (Brussel)
P0W12A: Onderwijsonderzoek (Gent)
P0W30A: Onderwijsonderzoek gedragswetenschappen
P0W05A: Onderwijsonderzoek (Brussel)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Methodologische ondersteuningssessies (B-KUL-P0U92a)

1 studiepunten : Opdracht 6 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

In dit OLA maakt de student kennis met een aantal thema’s die relevant zijn voor (vak)didactisch onderzoek, aan de hand van online modulces. De student neemt de online modules zelfstandig door en voert de bijhorende opdrachten uit.

Mogelijke thema’s zijn

1. Algemene thema’s

  • Wat is vakdidactisch/onderwijskundig onderzoek? (algemene inleiding)
  • Link onderzoek – praktijk – formuleren van besluiten en aanbevelingen voor de praktijk

2; Onderzoeksmethoden

  • Interviews
  • Leerboekenanalyse
  • Klasobservaties
  • Vragenlijsten
  • Toetsen en tests
  • Interventieonderzoek

De eerste twee thema’s zijn verplicht, uit de seminaries rond onderzoeksmethoden kiest de student er 2 die relevant zijn voor de eigen onderzoeksopdracht. In het wetenschappelijk eindverslag en/of in de kritische zelfreflectie (zie OLA 2) wordt naar deze modules verwezen.

Studiemateriaal

De modules wordt via Toledo beschikbaar gesteld.

Toelichting werkvorm

De student neemt de online modules zelfstandig door en voert de bijhorende opdrachten uit.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0D43A : Masterproef

Onderzoeksopdracht (B-KUL-P0U93a)

5 studiepunten : Masterproef 14 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Het theoretisch kader aangereikt in OLA 1 (Methodologische ondersteuningssessies)  fungeert als vertrekbasis voor het uitvoeren van een concrete onderzoeks- (optie 1)  of ontwerpopdracht (optie 2) die verder in de tekst toegelicht wordt.
De opdracht wordt in groep uitgevoerd.
De resultaten van deze opdracht worden verwerkt in een paper en gepresenteerd aan medestudenten en het werkveld op een posterbeurs.
Om het zelfverantwoordelijk leren bij de toekomstige leraar optimaal te stimuleren worden deze onderzoeks- en ontwerpopdrachten zo open mogelijk geformuleerd.
Jaarlijks wordt de concrete opdracht vastgelegd. De opdracht impliceert in elk geval een systematische literatuurstudie en een ontwerp- en/of valideringsluik met kritische reflectie.
Elke groep krijgt een begeleider toegewezen. Begeleidingsmomenten worden in samenspraak afgesproken. Aanwezigheid bij de contactmomenten (contactmomenten voor alle studenten samen én begeleidingsmomenten per groep) zijn verplicht.
Verdere duiding, concretisering en informatie rond de deadlines is weergegeven op Toledo.
Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Studiemateriaal

Handleiding bij het traject van de onderzoeksopdracht.

Toelichting werkvorm

Van de 14 contacturen voor deze onderzoeksopdracht zijn drie keer 2u geroosterde uren (verplichte aanwezigheid) en 8u begeleidingsuren met de groep en begeleider (waarbij verwacht wordt dat de studenten aanwezig zijn; deze begeleidingsmomenten worden in samenspraak afgesproken).

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Onderwijsonderzoek (B-KUL-P2U92a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Self assessment/Peer assessment, Portfolio

Toelichting

De evaluatie gebeurt op basis van een portfolio dat bestaat uit een groepslogboek, conceptnota, groepsposter en wetenschappelijk eindverslag. Het portfolio wordt ingediend per groep. Daarnaast verdedigt elke student het werk individueel. Met behulp van peerevaluatie wordt het groepsproces in rekening gebracht.

De student moet zowel geslaagd zijn voor het groepsgedeelte (na correctie op basis van peerevaluatie) als op de individuele verdediging. 

Gedetailleerde informatie en richtlijnen, de scoringswijzers bij de verschillende onderdelen en de weging die daarbij gehanteerd wordt, wordt aan de studenten via toledo gecommuniceerd.

In de educatieve masters is het door de didactische opbouw van het opo (masterproef)-onderwijsonderzoek, onmogelijk voor studenten die het opo voor de eerste keer opnemen, beoordeeld te worden in de eerste examenperiode. Studenten die enkel dit opo nog moeten afwerken, en het in een voorgaand academiejaar al opnamen, kunnen hiervoor wel beoordeeld worden.​

Toelichting bij herkansen

Een tweede examenkans is mogelijk. Omdat het verzamelen van nieuwe data in een schoolcontext tijdens de maanden juli-augustus niet mogelijk is, en omdat het werk niet meer altijd in groep kan gebeuren, bestaat een herkansing uit een individueel aangepaste opdracht.Het totaalpunt van de masterproef wordt in dat geval opgebouwd uit twee deelscores:

  • (1) de beoordeling van het schriftelijke verslag, gecorrigeerd met een individuele peer assessment factor
  • (2) de score op de individuele verdediging.

Enkel onvoldoende deelscores dienen hernomen te worden tijdens de tweede examenkans. Onderdelen waarvoor de student een voldoende behaalde, hoeven niet meer opnieuw te worden hernomen. Indien de student kiest om een voldoende onderdeel toch te hernemen, dan geldt de laatst behaalde score.
Alle deelscores met een onvoldoende of niet afgelegd moeten opnieuw afgelegd worden bij herkansing. Indien de student een niet geslaagde deelscore niet herneemt zal hij voor deze deelscore en bijgevolg voor het hele opleidingsonderdeel ‘niet afgelegd’ krijgen.

ECTS Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1) (B-KUL-P0V17A)

6 studiepunten Nederlands 18 Eerste semesterEerste semester

Doelstellingen

Leerresultaten

De student beschikt over een algemeen referentiekader (concepten, theorieën, modellen, jargon) met betrekking tot leren en onderwijzen (micro), schoolorganisatie en –beleid (meso), en onderwijsorganisatie en pedagogische visie (macro).  Dit referentiekader zorgt ervoor dat de student kan communiceren met leraren uit andere vakgebieden en andere onderwijsprofessionals (directie, CLB, …).

De student kan de resultaten van recent onderwijsonderzoek en vakdidactisch onderzoek begrijpen en interpreteren in het licht van hogergenoemd referentiekader. De student brengt waardering op voor het nut van dergelijk onderzoek. Maar de student begrijpt ook dat het inbrengen van resultaten uit onderwijsonderzoek in de concrete onderwijspraktijk (en in specifieke schoolvakken) vraagt om een vertaalslag en het maken van verschillende afwegingen.

Vormingsdoelen

De student is in staat en bereid om op een genuanceerde en beargumenteerde wijze een eigen standpunt te ontwikkelen ten aanzien van actuele kwesties op de volgende domeinen: pedagogisch-onderwijskundig (bv. visie op leren en de ondersteuning ervan), sociaal-politiek (bv. visies op onderwijs- en schoolbeleid, relatie vrijheid-controle), sociaal-economisch (bv. onderwijsgelijkheid, visies en initiatieven hieromtrent, aspecten rond diversiteit), levensbeschouwelijk (bv. pedagogische vrijheid en diversiteit) en cultureel-wetenschappelijk (bv. rol van deskundigheid, betekenis van onderwijskwaliteit).

De student kan zijn/haar pedagogische en didactische opdracht en de algemene rol van de school/het onderwijs op een kritische wijze benaderen en evalueren in het licht van (historische) ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, en is zich bewust van ontwikkelingen in (onderwijssystemen in) andere landen. De student kan op basis hiervan een genuanceerd en beargumenteerd standpunt innemen en een visie formuleren.

Identieke opleidingsonderdelen

P0V22A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1) (B-KUL-P0V17a)

6 studiepunten : College 18 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

In ‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs 1’ (6 stp.) komen thema’s aan de orde op micro-, meso- en/of macroniveau. Afhankelijk van het specifieke thema gebeurt de invulling vanuit een onderwijskundige, -pedagogische, -filosofische, -sociologische, -historische, -juridische, -psychologische en/of -technologische invalshoek.

De modules betreffen de volgende thema’s:

  • het onderwijsbestel en de rechtspositie van de leerkracht met aandacht voor ontstaansgeschiedenis en maatschappelijke ontwikkelingen;
  • historische ontwikkelingen inzake pedagogisch en onderwijskundig denken mede als basis voor thans gehanteerde pedagogische projecten, visies en methoden;
  • de maatschappelijke betekenis van onderwijs zoals die voortdurend ter discussie staat en resulteert in diverse benaderingen van school en curriculum;
  • vrijheid en gelijkheid als terugkerende discussiepunten die het onderwijs mede vorm geven;
  • kwaliteit als een voortdurende zorg in het onderwijs waarbij aandacht wordt besteed aan verschillende invullingen van de notie ‘kwaliteit’ en hoe deze zich in het Vlaamse onderwijs manifesteren;
  • schoolcultuur, schoolorganisatie en collegialiteit;
  • communicatie (in diverse contexten en met verschillende zowel binnenschoolse als buitenschoolse partners) als essentieel basisproces in het onderwijs;
  • leertheorieën, -processen en –resultaten met inbegrip van elementen uit ontwikkelings- en adolescentiepsychologie en breinonderzoek;
  • omgaan met verschillen tussen leerlingen vanuit macro-, meso- en microperspectief;
  • bouwstenen van onderwijzen met inbegrip van evaluatie van leerlingen (doelen, inhouden/taken, werkvormen, media, onderwijsbenaderingen, evaluatie-instrumenten);
  • taalbeleid en de leraar als taalleerkracht (taal in niet-taalvakken, taal in grootstedelijke, multiculturele context, opvang van anderstalige nieuwkomers).

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt via Toledo ter beschikking gesteld en bestaat per module uit:

  • cursustekst
  • informatie over onderzoek
  • informatie over praktijkcasus

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

O0G63A : Opleiding tot leraar geschiedenis

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1) (B-KUL-P2V17a)

Type : Examen buiten de normale examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen
Leermateriaal : Computer

Toelichting

De beoordelingsschaal van dit opleidingsonderdeel is 'geslaagd/niet geslaagd'.

Studenten krijgen op meerdere momenten de kans een digitale toets over 8 van de modules af te werken. Er wordt gewerkt met een aangepaste cesuur bij de toetsen voor de modules.
Meer informatie over de digitale toetsen en de beoordeling is terug te vinden op Toledo. 

Toelichting bij herkansen

beoordeling met pass/fail

ECTS Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 1) (B-KUL-P0V18A)

6 studiepunten Nederlands 90 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Leerresultaten

De student is in staat en bereid om op basis van theoretische kaders en wetenschappelijk onderzoek recente ontwikkelingen en uitdagingen m.b.t. het leraarschap,  de schoolorganisatie en de relatie tussen onderwijs en samenleving te bestuderen, kritisch te evalueren en een eigen standpunt in te nemen. Daarenboven is de student bereid en in staat om - mede in het licht van de eigen professionalisering - over het eigen standpunt in gesprek te gaan en op grond van nieuwe inzichten dit standpunt desgevallend bij te stellen.

Vormingsdoelen

De student is in staat en bereid om op een genuanceerde en beargumenteerde wijze een eigen standpunt te ontwikkelen ten aanzien van actuele kwesties op de volgende domeinen: pedagogisch-onderwijskundig (bv. visie op leren en de ondersteuning ervan), sociaal-politiek (bv. visies op onderwijs- en schoolbeleid, relatie vrijheid-controle), sociaal-economisch (bv. onderwijsgelijkheid, visies en initiatieven hieromtrent, aspecten rond diversiteit), levensbeschouwelijk (bv. pedagogische vrijheid en diversiteit) en cultureel-wetenschappelijk (bv. rol van deskundigheid, betekenis van onderwijskwaliteit).

De student kan zijn/haar/hun pedagogische en didactische opdracht en de algemene rol van de school/het onderwijs op een kritische wijze benaderen en evalueren tegen het licht van (historische) ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, en is zich bewust van ontwikkelingen in (onderwijssystemen in) andere landen. De student kan op basis hiervan een genuanceerd en beargumenteerd standpunt innemen en een visie formuleren.

 

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Identieke opleidingsonderdelen

P0V20A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 2)
P0V52A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V50A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V48A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V46A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V44A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V42A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V40A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V38A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V54A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V64A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V66A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V56A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V58A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V60A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V62A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V68A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: events (sem 1) (B-KUL-P0V18a)

4 studiepunten : College 90 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs: events’ betreft thema’s die zich op micro-, meso- en/of macroniveau situeren. De events zijn ingedeeld in verschillende categorieën:

  • De leerling en het leren;
  • Leeromgevingen en leraarschap;
  • Schoolorganisatie, schoolbeleid en professionele ontwikkeling;
  • Onderwijssystemen, onderwijsbeleid en onderwijskwaliteit;
  • Onderwijsconcepten en curriculum.

Het aanbod van cursussen, opleidingen die door (partners van) de KU Leuven worden aangeboden en extern worden gecertificeerd kan jaarlijks wisselen. Op dit moment staat gepland:

  • De identiteit van de katholieke school (erkend door Katholiek Onderwijs Vlaanderen)
  • EHBO Bedrijfseerstehulpverlener (erkend door Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt via Toledo ter beschikking gesteld.

Toelichting werkvorm

Er worden (verspreid over de verschillende vestigingsplaatsen, al dan niet technologisch ondersteund en al dan niet gebundeld) activiteiten georganiseerd die een verschillende vorm kunnen aannemen. Per semester worden twee LIMBOraties gehouden. Dit neemt veelal de vorm aan van een inleiding door panelleden en een gestructureerde discussie tussen panelleden en de studenten.
Elke activiteit telt voor een aantal LIMBOpunten. Per activiteit wordt bepaald hoe de student actieve deelname kan aantonen. Studenten dienen 90 LIMBOpunten te verzamelen waarbij één LIMBOpunt staat voor 45 à 60 minuten studietijd:

  • Studenten kiezen events uit minstens 3 van de 5 categorieën en minstens één LIMBOratie.
  • Maximum 27 LIMBOpunten kunnen worden vervangen door een cursus/opleiding verzorgd door (partners van) de KU Leuven die ook extern worden erkend.
  • Maximum 9 LIMBOpunten kunnen worden vervangen door een externe nascholing na goedkeuring (procedure zie Toledo).

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: opdracht (sem 1) (B-KUL-P0V19a)

2 studiepunten : Opdracht 0 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Er is geen specifieke inhoud. De inhouden diepen uit en verbreden wat aan de orde wordt gesteld in Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs deel 1 en deel 2 zijn hier relevant.

Via Toledo kunnen studenten zich inschrijven voor optionele (maar wel voorbereide) begeleidingsmomenten.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal bestaat uit de specifieke richtlijnen en de mogelijkheden om tussentijdse feedback te ontvangen.

Toelichting werkvorm

Op grond van de inzichten verworven in de verschillende onderdelen van het opo schrijven studenten (naar keuze) een theoretisch onderbouwd en praktijkrelevant onderzoeksvoorstel, beleidsadvies of opiniebijdrage. Studenten kunnen tussentijds hun opdracht voorleggen om gerichte feedback te ontvangen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 1) (B-KUL-P2V18a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten

Toelichting

De evaluatie betreft:

  • Actieve deelname aan minstens één LIMBOratie en events ter waarde van 90 LIMBOpunten incl. LIMBOratie) 
  • Paper waaruit blijkt dat doorgedacht is over de inhouden uit LIMBO1 en LIMBO2 mede vanuit het perspectief van het kritisch uittekenen van de eigen verdere professionalisering. De paper kan verschillende vormen aannemen. Een precieze opdrachtomschrijving alsook de specifieke beoordelingscriteria worden op Toledo ter beschikking gesteld..

ECTS Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 2) (B-KUL-P0V20A)

6 studiepunten Nederlands 90 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Leerresultaten

De student is in staat en bereid om op basis van theoretische kaders en wetenschappelijk onderzoek recente ontwikkelingen en uitdagingen m.b.t. het leraarschap,  de schoolorganisatie en de relatie tussen onderwijs en samenleving te bestuderen, kritisch te evalueren en een eigen standpunt in te nemen. Daarenboven is de student bereid en in staat om - mede in het licht van de eigen professionalisering - over het eigen standpunt in gesprek te gaan en op grond van nieuwe inzichten dit standpunt desgevallend bij te stellen.

Vormingsdoelen

De student is in staat en bereid om op een genuanceerde en beargumenteerde wijze een eigen standpunt te ontwikkelen ten aanzien van actuele kwesties op de volgende domeinen: pedagogisch-onderwijskundig (bv. visie op leren en de ondersteuning ervan), sociaal-politiek (bv. visies op onderwijs- en schoolbeleid, relatie vrijheid-controle), sociaal-economisch (bv. onderwijsgelijkheid, visies en initiatieven hieromtrent, aspecten rond diversiteit), levensbeschouwelijk (bv. pedagogische vrijheid en diversiteit) en cultureel-wetenschappelijk (bv. rol van deskundigheid, betekenis van onderwijskwaliteit).

De student kan zijn/haar/hun pedagogische en didactische opdracht en de algemene rol van de school/het onderwijs op een kritische wijze benaderen en evalueren tegen het licht van (historische) ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, en is zich bewust van ontwikkelingen in (onderwijssystemen in) andere landen. De student kan op basis hiervan een genuanceerd en beargumenteerd standpunt innemen en een visie formuleren.

 

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Identieke opleidingsonderdelen

P0V54A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V64A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V66A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V18A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 1)
P0V56A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V58A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V60A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V62A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V68A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V52A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V38A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V40A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V42A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V44A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V46A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V48A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V50A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: events (sem 2) (B-KUL-P0V20a)

4 studiepunten : College 90 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs: events’ betreft thema’s die zich op micro-, meso- en/of macroniveau situeren. De events zijn ingedeeld in verschillende categorieën:

  • De leerling en het leren;
  • Leeromgevingen en leraarschap;
  • Schoolorganisatie, schoolbeleid en professionele ontwikkeling;
  • Onderwijssystemen, onderwijsbeleid en onderwijskwaliteit;
  • Onderwijsconcepten en curriculum.

Het aanbod van cursussen, opleidingen die door (partners van) de KU Leuven worden aangeboden en extern worden gecertificeerd kan jaarlijks wisselen. Op dit moment staat gepland:

  • De identiteit van de katholieke school (erkend door Katholiek Onderwijs Vlaanderen)
  • EHBO Bedrijfseerstehulpverlener (erkend door Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt via Toledo ter beschikking gesteld.

Toelichting werkvorm

Er worden (verspreid over de verschillende vestigingsplaatsen, al dan niet technologisch ondersteund en al dan niet gebundeld) activiteiten georganiseerd die een verschillende vorm kunnen aannemen. Per semester worden twee LIMBOraties gehouden. Dit neemt veelal de vorm aan van een inleiding door panelleden en een gestructureerde discussie tussen panelleden en de studenten.
Elke activiteit telt voor een aantal LIMBOpunten. Per activiteit wordt bepaald hoe de student actieve deelname kan aantonen. Studenten dienen 90 LIMBOpunten te verzamelen waarbij één LIMBOpunt staat voor 45 à 60 minuten studietijd:

  • Studenten kiezen events uit minstens 3 van de 5 categorieën en minstens één LIMBOratie.
  • Maximum 27 LIMBOpunten kunnen worden vervangen door een cursus/opleiding verzorgd door (partners van) de KU Leuven die ook extern worden erkend.
  • Maximum 9 LIMBOpunten kunnen worden vervangen door een externe nascholing na goedkeuring (procedure zie Toledo).

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: opdracht (sem 2) (B-KUL-P0V21a)

2 studiepunten : Opdracht 0 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Er is geen specifieke inhoud. De inhouden diepen uit en verbreden wat aan de orde wordt gesteld in Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs deel 1 en deel 2 zijn hier relevant.

Via Toledo kunnen studenten zich inschrijven voor optionele (maar wel voorbereide) begeleidingsmomenten.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal bestaat uit de specifieke richtlijnen en de mogelijkheden om tussentijdse feedback te ontvangen.

Toelichting werkvorm

Op grond van de inzichten verworven in de verschillende onderdelen van het opo schrijven studenten (naar keuze) een theoretisch onderbouwd en praktijkrelevant onderzoeksvoorstel, beleidsadvies of opiniebijdrage. Studenten kunnen tussentijds hun opdracht voorleggen om gerichte feedback te ontvangen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 2) (B-KUL-P2V20a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten

Toelichting

De evaluatie betreft:

  • Actieve deelname aan minstens één LIMBOratie en events ter waarde van 90 LIMBOpunten incl. LIMBOratie)
  • Paper waaruit blijkt dat doorgedacht is over de inhouden uit LIMBO1 en LIMBO2 mede vanuit het perspectief van het kritisch uittekenen van de eigen verdere professionalisering. De paper kan verschillende vormen aannemen. Een precieze opdrachtomschrijving alsook de specifieke beoordelingscriteria worden op Toledo ter beschikking gesteld..
     

ECTS Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2) (B-KUL-P0V22A)

6 studiepunten Nederlands 18 Tweede semesterTweede semester

Doelstellingen

Leerresultaten

De student beschikt over een algemeen referentiekader (concepten, theorieën, modellen, jargon) met betrekking tot leren en onderwijzen (micro), schoolorganisatie en –beleid (meso), en onderwijsorganisatie en pedagogische visie (macro).  Dit referentiekader zorgt ervoor dat de student kan communiceren met leraren uit andere vakgebieden en andere onderwijsprofessionals (directie, CLB, …).

De student kan de resultaten van recent onderwijsonderzoek en vakdidactisch onderzoek begrijpen en interpreteren in het licht van hogergenoemd referentiekader. De student brengt waardering op voor het nut van dergelijk onderzoek. Maar de student begrijpt ook dat het inbrengen van resultaten uit onderwijsonderzoek in de concrete onderwijspraktijk (en in specifieke schoolvakken) vraagt om een vertaalslag en het maken van verschillende afwegingen.

Vormingsdoelen

De student is in staat en bereid om op een genuanceerde en beargumenteerde wijze een eigen standpunt te ontwikkelen ten aanzien van actuele kwesties op de volgende domeinen: pedagogisch-onderwijskundig (bv. visie op leren en de ondersteuning ervan), sociaal-politiek (bv. visies op onderwijs- en schoolbeleid, relatie vrijheid-controle), sociaal-economisch (bv. onderwijsgelijkheid, visies en initiatieven hieromtrent, aspecten rond diversiteit), levensbeschouwelijk (bv. pedagogische vrijheid en diversiteit) en cultureel-wetenschappelijk (bv. rol van deskundigheid, betekenis van onderwijskwaliteit).

De student kan zijn/haar pedagogische en didactische opdracht en de algemene rol van de school/het onderwijs op een kritische wijze benaderen en evalueren in het licht van (historische) ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, en is zich bewust van ontwikkelingen in (onderwijssystemen in) andere landen. De student kan op basis hiervan een genuanceerd en beargumenteerd standpunt innemen en een visie formuleren.

Identieke opleidingsonderdelen

P0V17A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2) (B-KUL-P0V22a)

6 studiepunten : College 18 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

In ‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs 1’ (6 stp.) komen thema’s aan de orde op micro-, meso- en/of macroniveau. Afhankelijk van het specifieke thema gebeurt de invulling vanuit een onderwijskundige, -pedagogische, -filosofische, -sociologische, -historische, -juridische, -psychologische en/of -technologische invalshoek.

De modules betreffen de volgende thema’s:

  • het onderwijsbestel en de rechtspositie van de leerkracht met aandacht voor ontstaansgeschiedenis en maatschappelijke ontwikkelingen;
  • historische ontwikkelingen inzake pedagogisch en onderwijskundig denken mede als basis voor thans gehanteerde pedagogische projecten, visies en methoden;
  • de maatschappelijke betekenis van onderwijs zoals die voortdurend ter discussie staat en resulteert in diverse benaderingen van school en curriculum;
  • vrijheid en gelijkheid als terugkerende discussiepunten die het onderwijs mede vorm geven;
  • kwaliteit als een voortdurende zorg in het onderwijs waarbij aandacht wordt besteed aan verschillende invullingen van de notie ‘kwaliteit’ en hoe deze zich in het Vlaamse onderwijs manifesteren;
  • schoolcultuur, schoolorganisatie en collegialiteit;
  • communicatie (in diverse contexten en met verschillende zowel binnenschoolse als buitenschoolse partners) als essentieel basisproces in het onderwijs;
  • leertheorieën, -processen en –resultaten met inbegrip van elementen uit ontwikkelings- en adolescentiepsychologie en breinonderzoek;
  • omgaan met verschillen tussen leerlingen vanuit macro-, meso- en microperspectief;
  • bouwstenen van onderwijzen met inbegrip van evaluatie van leerlingen (doelen, inhouden/taken, werkvormen, media, onderwijsbenaderingen, evaluatie-instrumenten);
  • taalbeleid en de leraar als taalleerkracht (taal in niet-taalvakken, taal in grootstedelijke, multiculturele context, opvang van anderstalige nieuwkomers).

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt via Toledo ter beschikking gesteld en bestaat per module uit:

  • cursustekst
  • informatie over onderzoek
  • informatie over praktijkcasus

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2) (B-KUL-P2V22a)

Type : Examen buiten de normale examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen
Leermateriaal : Computer

Toelichting

Studenten krijgen op meerdere momenten de kans een digitale toets over 8 van de modules af te werken. 

Meer informatie over de digitale toetsen en de beoordeling is terug te vinden op Toledo. 

Toelichting bij herkansen

beoordeling met pass/fail

ECTS Leraar in een superdiverse samenleving (B-KUL-P0W39A)

3 studiepunten Nederlands 10 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract

Doelstellingen

De diversiteitsstage wil studenten kansen bieden om zich in een veilig leerklimaat te bekwamen tot zorgzame en relatievaardige leraren die aandacht hebben voor de noden en leerbehoeften van alle leerlingen/cursisten/studenten, in het bijzonder de meest kwetsbaren onder hen.

  • Bij het voltooien van de diversiteitsstage heeft de student deze doelstellingen bereikt:
  • De student heeft oog voor verschillen tussen leerlingen/cursisten/studenten, met bijzondere aandacht voor de leerlingen/cursisten/studenten waarbij de schoolloopbaan moeizaam verloopt;
  • De student kan reflecteren over de verschillende factoren die een impact hebben op de leerprocessen van kwetsbare leerlingen/cursisten/studenten in een groepscontext;
  • De student kan leerlingen/cursisten/studenten coachen, met bijzondere aandacht voor studiemethode;
  • De student kan in functie van gelijke onderwijskansen communiceren en samenwerken met (afhankelijk van het project) leraren, leerlingen/cursisten/studenten, ouders, externe partners en de bredere sociaal-culturele sector;
  • De student kan de sterke en zwakke punten rond hun handelingsbekwaamheid m.b.t. omgaan met diversiteit in het onderwijs identificeren;
  • De student kan zich verder engageren om zijn/haar handelingsrepertoire rond het omgaan met diversiteit te vergroten;
  • De student kan discreet omgaan met gevoelens van leerlingen/cursisten/studenten door respect op te brengen voor de eigenheid en diversiteit van die leerlingen/cursisten/studenten.

 

Begintermen

De diversiteitsstage vult de theoretische component van het leraarluik aan. De verworven kennis en inzichten uit de algemeen pedagogisch-didactische vakken en vakdidactiek dienen als basis.
Om dit OPO te kunnen opnemen, moeten anderstalige studenten een certificaat kunnen voorleggen waaruit blijkt dat zij voor Nederlands ten minste over het niveau C1 van het Europese referentiekader voor de talen beschikken.

Identieke opleidingsonderdelen

F0YX7A: Diversiteitsstage Letteren

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leraar in een superdiverse samenleving (B-KUL-P0W39a)

3 studiepunten : Stage 10 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

De inhoud wordt universiteitsbreed bepaald (zie Toledo)

Studiemateriaal

Zie Toledo

Toelichting werkvorm

De diversiteitsstage bestaat uit het verzorgen van ca. 15-20 sessies op een school of in een organisatie. De sessies vinden bij voorkeur plaats in de eigen stageschool (in Vlaanderen en/of Brussel) of in een andere school, CVO, andere partnerorganisatie. De student sluit bijvoorbeeld aan bij het ondersteuningsteam op een school.
De stagiair ondersteunt het team op school/in een organisatie dat (een) leerling(en)/cursist(en)/student(en) met specifieke onderwijsbehoeften omwille van individuele kenmerken (bijvoorbeeld: SES, taal- en/of migratieachtergrond, socio-culturele achtergrond, ontwikkelingsstoornissen, leerstoornissen, genderidentiteit, functiebeperkingen) begeleidt.

Om te reflecteren op het stagetraject worden drie supervisiemomenten georganiseerd (begeleid en opgevolgd door medewerkers van de Educatieve Masters) op de school of aan de universiteit, waarbij de student ervaringen uitwisselt met medestudenten en eventueel ook met studenten van een bacheloropleiding. Hiervoor bereiden studenten bijvoorbeeld reflectievragen voor, houden ze een logboek/dagboek bij en maken ze een kort individueel verslag van de bijeenkomst. Het laatste supervisiemoment is de evaluatiesessie. De aanpak en inhoud van de supervisies wordt verder toegelicht door de projectleider via Toledo / mail.

Naast het verzorgen van de begeleidingssessies en de supervisies volgt elke student ook ten minste twee universiteitsbrede vormingen.

De vormingen en supervisies worden universiteitsbreed georganiseerd en begeleid door medewerkers van de Educatieve Masters of worden aangeboden in samenwerking met externe partners. Er wordt naar een diverse samenstelling van de studentengroep gestreefd (studenten uit verschillende projecten en Educatieve Masters).

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

De wijze waarop dit opleidingsonderdeel wordt ingevuld, is afhankelijk van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad en andere geldende collectieve of individuele maatregelen die worden opgelegd. 

 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leraar in een superdiverse samenleving (B-KUL-P2W39a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Portfolio, Procesevaluatie

Toelichting

Evaluatiekenmerken
In de evaluatie wordt rekening gehouden met de vorming, het stageproces en de reflectie over het eigen leerproces. De evaluatievorm kan verschillen naargelang het gekozen traject. Specificaties van de evaluatie worden tijdig meegedeeld via Toledo.

Bepaling van het eindresultaat
Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent(en), zoals meegedeeld via Toledo en de examenregeling. Er wordt voor deze onderwijsleeractiviteit gewerkt met een geslaagd/niet geslaagd beoordeling.

Tweede examenkans
Er is geen tweede examenkans.

Deze stage gaat door in samenwerking met een onderwijs- of vormingsinstelling tijdens het schooljaar. Herkansen is daarom niet mogelijk.

Toelichting bij herkansen