Educatieve master in de ontwerpwetenschappen (verkort programma) (Leuven)

CQ Educatieve master in de ontwerpwetenschappen (verkort programma) (Leuven)

Opleiding

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s kun je als (toekomstige) student o.a. het officieel studieprogramma raadplegen. 

Je vindt ook alles over toelatingsvoorwaarden en aanvullende opleidingen, detailinformatie over de opleidingsonderdelen, je uurrooster per week …

Ben je toekomstig student?

Neem dan zeker eerst een kijkje op de pagina van de verkorte educatieve master in de ontwerpwetenschappen

Je leest er alles over

- Inhoud van de opleiding

- Beginprofiel

- Toekomstmogelijkheden

- Infomomenten & brochures

- Je campus

- ...

 

 

Toelatingsvoorwaarden

Educatieve master in de ontwerpwetenschappen (verkort programma) (Leuven)onderwijsaanbod.kuleuven.be/2024/opleidingen/n/SC_54743954.htm#activetab=voorwaarden

Doelstellingen

Opleidingsspecifieke leerresultaten voor de component leraarschap binnen de educatieve master

De educatieve master:

OLR1)  Beschikt over aantoonbare kennis en wetenschappelijk inzicht in de eigen vakdiscipline, vakdidactiek en algemene pedagogisch-onderwijskundige kaders (m.i.v. onderwijstechnologische expertise) en in de onderbouwing en evolutie ervan. Hij/zij heeft inzicht in de interactie tussen deze drie domeinen en kan deze geïntegreerd, kritisch en gedifferentieerd inzetten en bijsturen.

OLR2)  Kan vanuit de erkenning van diversiteit verschillende vormen van diversiteit herkennen en er adequaat, kritisch en verantwoord mee omgaan in alle aspecten van het educatieve handelen.

OLR3)  Zoekt actief naar en analyseert kritisch wetenschappelijk onderzoek binnen de drie eerder genoemde domeinen en kan zelfstandig en op wetenschappelijke wijze onderwijsrelevant onderzoek ontwerpen en uitvoeren. Hij/zij stuurt op basis hiervan autonoom de eigen praktijk bij en neemt initiatief om de resultaten en hun implicaties actief te dissemineren binnen de educatieve context.

OLR4)  Kan leer- en onderwijsprocessen ontwikkelen en verantwoorden:
a) zowel zelfstandig als in samenwerkingsverband;
b) vanuit een vakeigen, multi- en interdisciplinair perspectief;
c) op groeps- en organisatieniveau;
d) aangepast aan de beginsituatie van alle lerenden;
e) met aandacht voor taalsensitief leren;
f) m.i.v. het ontwerpen en selecteren van leermaterialen.

OLR5)  Kan leer- en onderwijsprocessen planmatig proactief organiseren en begeleiden:
a) zowel zelfstandig als in samenwerkingsverband;
b) vanuit een vakeigen, multi- en interdisciplinair perspectief;
c) op groeps- en organisatieniveau;
d) aangepast aan de beginsituatie van alle lerenden;
e) met aandacht voor taalsensitief leren;
f) via een efficiënt klasmanagement;
g) m.i.v. het kritisch evalueren en bijsturen van de leer- en onderwijsprocessen, en aanpassen van leermaterialen;
h) m.i.v. het evalueren en terugkoppelen van de leeruitkomsten van de lerenden.

OLR6)  Kan zelfstandig en in samenwerkingsverband een positief leer- en leefklimaat op groepsniveau creëren, uitbouwen, wetenschappelijk verantwoorden, kritisch evalueren en bijsturen, met oog voor het emotionele en fysieke welzijn van elke lerende, en gericht op (de voorbereiding van) maatschappelijke participatie.

OLR7)  Kan zelfstandig en in samenwerkingsverband processen op organisatieniveau met betrekking tot een positief leer- en leefklimaat onderzoeksgericht analyseren en een leidende rol opnemen in het optimaliseren en opstellen van nieuwe wetenschappelijk onderbouwde processen. Hij/zij is in staat om deze processen, vanuit een multi- en interdisciplinair perspectief, kritisch te evalueren en bij te sturen.

OLR8)  Kan helder communiceren met lerenden, schoolteam, ouders/verzorgers en externen. Hij/zij kan de effectiviteit van de communicatie aftoetsen en zo nodig de communicatie bijsturen.

OLR9)  Kan een beargumenteerd standpunt innemen over, en actief deelnemen en bijdragen aan het (inter)nationale publieke debat over actuele maatschappelijke thema’s en ontwikkelingen binnen de drie eerder genoemde domeinen.

OLR10)   Kan initiatief en verantwoordelijkheid nemen om innovaties uit het brede onderzoeks- en onderwijsveld zelfstandig en in samenwerkingsverband actief te zoeken, te ontwikkelen op basis van wetenschappelijk onderzoek en uit te voeren op groeps- en organisatieniveau.

OLR11)   Kan zich autonoom en proactief documenteren over juridische en administratieve aspecten van het leraarschap en kan hieruit zowel zijn/haar eigen rechtspositie en deontologie, als die van de lerenden, afleiden en duiden.

Opleidingsspecifieke leerresultaten voor het domeinluik binnen de educatieve master

OLR12) De student heeft inzicht in contextanalyse, conceptvorming, probleemgevoeligheid en engagement, ethiek en persoonlijke verbeelding.

OLR13) De student kan een complex (architectuur)ontwerp kritisch situeren en kan reflecteren over actuele en innovatieve architectuurtheoretische invalshoeken

OLR14) De student kan denken in mogelijkheden, exploreert interdisciplinair en intercultureel verschillende onderzoeks- en ontwerpmethodieken.

OLR15) De student verenigt verschillende facetten van een ontwerp – of onderzoeksopgave tot een boeiend samenhangende visie en ontwerp.

OLR16) De student kan een relevant en innovatief ontwerp genereren dat getuigt van kennis en inzicht in structuur, comfort en duurzaamheid.

OLR17) De student kan een relevant ontwerp genereren vanuit een complexe cultuur en maatschappelijke analyse.

OLR18) De student kan het ontwerp inzetten als bemiddelend medium in het architecturaal, onderwijskundig en maatschappelijk debat.

OLR19) De student stelt zich kritisch op binnen de eigen discipline gekaderd in het (actuele) internationale architectuuronderwijsdiscours in functie van nieuwe uitdagingen en noden, en kan dit integreren in zijn eigen strategie.

Universiteitsbrede vormingsdoelen component leraarschap EM’s (niet-bindend)

VD1) Beschikt over een wetenschappelijk onderzoekende houding in de eigen vakdiscipline, vakdidactiek en binnen het algemene pedagogisch-onderwijskundige domein, met aandacht voor creativiteit en duurzaamheid. Hij/zij is daarbij in staat om te reflecteren over zijn/haar eigen onderwijsvisie en -praktijk en deze kritisch te bevragen en bij te sturen.

VD2) Erkent het voorkomen van verschillende vormen van diversiteit (onder meer binnen grootstedelijke contexten), ontwikkelt een open, onderzoekende houding inzake de (h)erkenning ervan, en gaat er adequaat, kritisch en verantwoord mee om.

VD3) Ontwikkelt een nieuwsgierige houding in het kader van een continue professionele ontwikkeling voor de vakdiscipline, vakdidactiek en het algemeen pedagogisch-onderwijskundig domein inzake zijn/haar educatieve handelen, en toont daarbij bereidheid en enthousiasme om te innoveren.

VD4) Interesseert zich voor actualiteit en voor onderwijs in het algemeen, en is gepassioneerd en geëngageerd voor het vakgebied en het educatieve handelen

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

Blauwdruk
Bestand PDF document Blauwdruk_MA_Educatieve Master Ontwerpwetenschappen.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?

SC Educatieve master in de ontwerpwetenschappen (verkort programma) (Leuven)

programma

Het programma verandert in het academiejaar 2024-2025. Voor studenten ingeschreven vóór het academiejaar 2024-2025 geldt het volgende:

-   Met ingang van 2024-2025 schrijven studenten in in het nieuwe curriculum en werken het opgenomen studietraject af. Verworven credits worden behouden en aangevuld met opleidingsonderdelen uit het nieuwe curriculum.
-   Het programma is niet zwaarder, noch uitgebreider. In een aantal gevallen zijn er overgangsmaatregelen (uitdovende opleidingsonderdelen uit het oude curriculum) mogelijk: indien zo, dan worden deze vermeld in de programmagids en gecommuniceerd via Toledo.

In geval van vragen bij het samenstellen van het individueel studieprogramma neemt de student contact op met de studieloopbaanbegeleider.

Studenten die al een creditbewijs hebben verworven voor een opleidingsonderdeel dat deel uitmaakt van het programma van een EM, kunnen hiervoor een vrijstelling aanvragen. Dat geldt ook voor keuzevakken in de EM.

Studenten kunnen opleidingsonderdelen van andere vestigingsplaatsen in hun studieprogramma opnemen. Voor een aantal keuzeopleidingsonderdelen wordt het toegelaten aantal studenten beperkt. Indien dit van toepassing is wordt dit vermeld in de ECTS-fiche van het opleidingsonderdeel.

printECTS33.xsl

ECTS Theologie, religie en onderwijs (B-KUL-A01D9A)

5 studiepunten Nederlands 26 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

  • De studenten verwerven de kennis en de geijkte terminologie omtrent de problematiek van hedendaagse levensbeschouwelijke/katholieke schoolidentiteit. Welke elementen en dynamieken constitueren de collectieve identiteit van een onderwijsinstitutie? Waaruit bestaat de specificiteit van een katholieke schoolidentiteit? Hoe verhouden zich katholieke identiteit en levensbeschouwelijke pluraliteit? Voor welke uitdagingen ziet het Vlaamse onderwijs zich vandaag geplaatst, en wat is de aanleiding van de huidige crisis? Welke theoretische opties dienen zich aan om deze uitdagingen van antwoord te dienen? 
  • De studenten vormen zich tot bekwame analisten en interpretatoren van levensbeschouwelijke/katholieke identiteit van hun school (descriptieve analyse en interpretatie van de werkelijkheid). Ze leren om de identity markers, die de typische eigenheid van een onderwijsinstitutie bepalen, te herkennen, te interpreteren, en aan anderen te communiceren.
  • De studenten bekwamen zich in het efficiënt reflecteren en zinvol oordelen over de normativiteit van hedendaagse levensbeschouwelijke/katholieke schoolidentiteit (normatieve beoordeling van de werkelijkheid).
  • De studenten worden uitgenodigd een eigen houding te ontwikkelen ten aanzien van de identiteit van een school. Van hen wordt verwacht hun visie op de levensbeschouwelijke identiteit van de school te bereflecteren, te verdiepen, en te confronteren met de normatieve visie van het katholiek onderwijs in Vlaanderen.
  • De studenten verwerven de competenties om, vanuit een hermeneutisch-communicatief perspectief, in concrete situaties mee vorm te geven aan levensbeschouwelijke/katholieke schoolidentiteit.

Begintermen

  • Bereidheid tot kritische reflectie en persoonlijke vorming, met het oog op het verder ontplooien van een eigen visie op levensbeschouwelijke schoolidentiteit, in dialoog met de visie uit de cursus.
  • Basis computervaardigheden zijn wenselijk.

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Theologie, Religie en Onderwijs (B-KUL-A01D9a)

5 studiepunten : Opdracht 26 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

  • Studenten worden in dit vak uitgedaagd om diepgaand kennis te maken met het empirische identiteitsonderzoek naar levensbeschouwelijke/katholieke schoolidentiteit zoals dat aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen vorm kreeg. Dit identiteitsonderzoek werd theoretisch en empirisch ontwikkeld binnen het Centrum Academische Lerarenopleiding Theologie en Religiewetenschappen in de context van het ‘Enhancing Catholic School Identity Project (ECSI)’ in opdracht van de Catholic Education Commission of the Australian federal state of Victoria (CECV). De focus van dit onderzoek is de levensbeschouwelijke identiteit van onderwijsinstellingen, die vandaag voor de uitdaging staan om hun identiteit te recontextualiseren in een detraditionaliserende en pluraliserende samenleving. Het is dit onderzoek waarbinnen het concept ‘katholieke dialoogschool’ tot stand kwam dat intussen ook in Vlaanderen is overgenomen als basis voor de identiteit van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
  • Studenten verkennen de theoretische identiteitsmodellen die aan de grondslag liggen van dit onderzoek, en worden geïntroduceerd in de typologische attitudeschalen verbonden met deze modellen. De studenten verwerven inzicht in de componenten en dynamieken van levensbeschouwelijke schoolidentiteit, en een praktische vertrouwdheid met de gehanteerde empirische methodologie.
  • Studenten worden in dit vak, doorheen deze online webmodule, uitgedaagd te reflecteren over persoonlijke, professionele en institutionele identiteit. De studenten worden telkens uitgenodigd standpunt in te nemen ten aanzien van deze identiteitsmodellen, om vervolgens hun visie te verdiepen en te confronteren met de normatieve theologische visie (cfr. hierboven).

Studiemateriaal

Studiekost: niet van toepassing (De informatie over studiekosten zoals hier opgenomen is indicatief en geeft enkel de prijs weer bij aankoop van nieuw materiaal. Er zijn mogelijk ook e- en tweedehandskopijen beschikbaar. Op LIMO kan je nagaan of het handboek beschikbaar is in de bibliotheek. Eventuele printkosten en optioneel studiemateriaal zijn niet in deze prijs vervat.)

  • Een online webmodule, een Nederlandstalige versie van de MOOC ‘Enhancing Catholic School Identity (ECSI)’ bestaande uit 5 grote delen, introduceert de student stapsgewijs in het denken rond levensbeschouwelijke/katholieke schoolidentiteit, aan de hand van ervaringsgerichte oefeningen, empirisch onderzoek, literatuur, verdiepende reflectieoefeningen, enzovoort. 
  • Bij het begin van elk deel van de online webmodule wordt een cursus reader voorzien, met enerzijds verplichte literatuur ter ondersteuning en anderzijds optionele literatuur ter verdieping van de inhoud van de cursus.
  • De studenten verkrijgen hun eigen resultaat inzake de drie theoretische identiteitsmodellen (PKG Schaal, Melbourne Schaal, Victoria Schaal) op basis van de ingevulde vragenlijsten. De studenten dienen ten laatste vijf werkdagen voor het examen de resultaten van de eigen schaalresultaten aan de docent te bezorgen (didier.pollefeyt@kuleuven.be). Op het examen zelf brengt de student de eigen grafiekresultaten ook op papier mee.
  • Geen kosten, alle informatie kan worden geraadpleegd op Toledo.

Toelichting onderwijstaal

De gehanteerde MOOC is volledig in het Nederlands vertaald.

Toelichting werkvorm

  • De studenten verwerven in dit vak kennis en competenties door het volgen van een Nederlandstalige versie van de MOOC ‘Enhancing Catholic School Identity (ECSI)’. Deze MOOC (Massive Open Online Course) met beeldmateriaal, kennisclips, vragenlijsten, oefeningen, casussen en feedback wordt in zelfstudie doorlopen. De MOOC is een digitale leeromgeving, waarbij de student autonoom leert en reflecteert over het theoretisch en empirisch onderzoek naar levensbeschouwelijke/katholieke schoolidentiteit.
  • In een gemeenschappelijke startvergadering wordt de opzet van het vak en deze werkvorm toegelicht. Elke student krijgt een persoonlijke begeleider van het Centrum Academische Lerarenopleiding godsdienst.
  • Na de startvergadering kan de student van start gaan met het doornemen, verwerken en invullen van de online webmodule, de Nederlandstalige versie van de MOOC.
  • Er worden feedbackmomenten voorzien waarin de student individueel vragen en bedenkingen kan bespreken en waarin samen gereflecteerd kan worden over het afgelegde traject. De student is verplicht minstens één feedbackmoment in te bouwen en kan maximaal drie feedbackmomenten opnemen. Een feedbackmoment kan telkens worden aangevraagd indien de student één deel van de MOOC heeft afgewerkt, met name ‘Persoonlijke Identiteit’ (1), ‘Institutionele Identiteit’ (2), ‘Professionele Identiteit’ (3), ‘Synthese’ (4) en/of ‘Van Individuele Identiteit naar Schoolidentiteit’ (5).
  • Het opleidingsonderdeel mondt uit in een examengesprek met de betrokken docent. Op het examen krijgt de student empirische data en casussen voorgelegd en worden de persoonlijke resultaten van de student van de verschillende schalen besproken.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Theologie, religie en onderwijs (B-KUL-A21D9a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Procesevaluatie
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Computer, Cursusmateriaal

Toelichting

Evaluatievorm

  • Type: Permanente evaluatie in combinatie met een examengesprek tijdens de examenperiode
  • Evaluatievorm: procesevaluatie, productevaluatie en mondeling examen
  • Vraagvormen: open vragen
  • Leermateriaal: online webmodule en bijhorende cursus reader

 

Het eindresultaat komt tot stand op basis van de volgende soorten evaluatie:

  • Proces- en productevaluatie (inzet en online module): 30%
  • Mondeling examen: 70%

De proces- en productevaluatie houdt rekening met de volgende twee elementen en wordt beoordeeld door de begeleider:

  • Motivatie van de student, het nakomen van afspraken, het volgen van richtlijnen, het nemen van de eigen verantwoordelijkheid voor dit zelfstudietraject, en de stiptheid en de kwaliteit van de communicatie met de begeleider.
  • De inhoud en vorm van het afgelegde traject: de mate waarin inzicht, kennis en competenties verworven werden, de wijze waarop men in staat is dit te communiceren, enzovoort.

Het mondelinge examengesprek peilt naar de kennis en de verwerking van de leerinhouden die aangeboden worden door de webmodule (cognitief, intellectueel), alsook naar de persoonlijke toeëigening van de leerinhouden en de persoonlijke groei van de student(e) (persoonlijk, existentieel). Het mondeling examen bestaat uit drie elementen: de bespreking van grafieken, van casussen en de eigen resultaten op de verschillende schalen. De student dient bij het examen de eigen resultaten van elke schaal (PKG Schaal, Melbourne Schaal en Victoria Schaal) op papier mee te nemen. 

 

Tijdslijn

Na de startvergadering kan de webmodule doorlopen worden. Wanneer één onderdeel van de module voltooid is, kan men een feedbackmoment aanvragen. Men is verplicht minstens één feedbackmoment aan te vragen. Maximaal kunnen er drie feedbackmomenten plaatsvinden. De online webmodule, de Nederlandstalige versie van de MOOC, moet afgewerkt zijn uiterlijk de maandag voor de examenperiode waarin men een punt wenst te behalen. Vervolgens vindt een examengesprek plaats tijdens de gekozen examenperiode.

De student vraagt tijdig een feedbackmoment via e-mail aan bij zijn/haar begeleider. Hierbij dient de student rekening te houden met de volgende zaken:

  • Bij het aanmaken van een account voor de online webmodule wordt gevraagd om gebruik te maken van de studentenmail. Wanneer een feedbackmoment wordt aangevraagd, dient de student duidelijk te vermelden met welk e-mail adres hij/zij gebruik maakt van de module. Op die manier kan de begeleider het traject van de student inkijken en de gepaste begeleiding geven bij het feedbackmoment.
  • De student geeft duidelijk aan over welk deel van de MOOC hij/zij een feedbackmoment wil plannen, met name ‘Persoonlijke Identiteit’ (1), ‘Institutionele Identiteit’ (2), ‘Professionele Identiteit’ (3), ‘Synthese’ (4) of ‘Van Individuele Identiteit naar Schoolidentiteit’ (5).
  • De student zorgt ervoor dat, bij het aanvragen van een feedbackmoment, het desbetreffende deel is afgewerkt zodat de begeleider dit deel van de MOOC volledig kan inzien en doornemen.
  • Ter voorbereiding van het feedbackmoment formuleert de student 3 vragen met betrekking tot het deel van de MOOC dat besproken wordt. Deze 3 vragen worden via e-mail mee doorgestuurd naar de begeleider. Deze 3 vragen worden besproken tijdens het feedbackmoment.

Startvergadering

Maandag 30-09-2024, 14.00-16.00u, MTC 02.15

 

Individuele feedbackmomenten
De student is verantwoordelijk om tijdig een afspraak te maken met de eigen modulebegeleider voor een feedbackmoment. Per e-mail maakt de student een afspraak met zijn/haar begeleider en vermeldt daarbij duidelijk over welk deel van de module de student feedback wenst te verkrijgen. Uiterlijk 5 werkdagen voorafgaand aan het feedbackmoment heeft de student het desbetreffende deel van de module afgewerkt. 
 

Deadlines examenperiode (afwerken van de module)

  • Eerste examenperiode: de maandag vóór de start van de examenperiode
  • Tweede examenperiode: de maandag vóór de start van de examenperiode
  • Derde examenperiode: de maandag vóór de start van de examenperiode

De student dient de Nederlandstalige versie van de MOOC volledig te hebben afgewerkt ten laatste de maandag van de week voor de start van de examenperiode waarin de student het examen wil afleggen en een punt wenst te behalen. De student laat ten laatste op die maandag voor de examenperiode aan zijn/haar begeleider weten dat de cursus volledig doorlopen is, zodat de begeleider het afgelegde traject van de student kan beoordelen (proces- en productevaluatie). Dit gebeurt via e-mail aan de begeleider, met de titularis in cc. De student is verantwoordelijk voor het vragen van bevestiging van ontvangst.

In de gekozen examenperiode volgt een examengesprek waarin het afgelegde traject beoordeeld wordt.

Belangrijk: de eigen grafiekresultaten (PKG Schaal, Melbourne Schaal en Victoria Schaal) worden 5 werkdagen voor het examen elektronisch ingeleverd (via e-mail aan didier.pollefeyt@kuleuven.be). Op het examen zelf brengt de student de eigen grafiekresultaten ook op papier mee.

ECTS Vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent) (B-KUL-A34510)

6 studiepunten Nederlands 50 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Dit opleidingsonderdeel wordt ingericht op de campussen Brussel en Gent. De precieze organisatie zal afhangen van het studentenaantal per campus en van de actuele maatregelen m.b.t. gezondheidsrisico’s m.b.t. fysieke lessen on-campus. We streven naar een maximum aan contacturen op de Campi maar kunnen niet uitsluiten dat we gedeeltelijk of helemaal naar on-line sessies moeten omschakelen, afhankelijk van de actuele toestand. 

Binnen Vakdidactiek Architectuur leren studenten hun domeinspecifieke kennis en algemeen pedagogisch-didactische kennis te combineren. Daarnaast leren ze empirische kennis te integreren.

Leerresultaten
Bij het voltooien van de OLA’s (onderwijsleeractiviteit) Theorie Vakdidactiek Architectuur en Toepassing Vakdidactiek Architectuur heeft de student de volgende doelstellingen bereikt:

  • De student kan een eigen onderwijsvisie formuleren en is bewust van eigen onderwijsopevattingen.
  • De student kan leer – en onderwijsprocessen ontwikkelen, verantwoorden en organiseren.
  • De student heeft kennis over verschillende vormen van reflecteren op eigen onderwijsprocessen en past deze toe op eigen onderwijsprocessen en handelingen, kenmerken van het werkveld, wetenschappelijke literatuur en nieuwe tendensen binnen de vakdidactiek.
  • De student kan lesvaardigheden en inhouden (zoals planning, werkvormen, leermaterialen en evaluatiemethodes) toepassen op concrete casussen.
  • De student gebruikt diversie observatievaardigheden en kan op basis hiervan de onderwijsvisie en – praktijk bijsturen.
  • De student heeft kennis en inzicht over het ruime werkveld aan alternatieve educatieve settings en het Vlaams onderwijs. De student kan de eigen onderwijspraktijk hierop afstemmen.
  • De student heeft wetenschappelijk inzicht in de eigen vakdiscipline, vakdidactiek en algemene pedagogische-onderwijskundige kaders.
  • De student analyseert kritisch wetenschappelijk onderzoek en neemt deze als basis voor de eigen praktijk.
  • De student neemt een beargumenteerd standpunt in en neemt actief deel aan het publieke debat over actuele thema’s binnen de vakdiscipline en vakdidactiek.
  • De student heeft een wetenschappelijk onderzoekende houding.
  • De student neemt verantwoordelijkheid om innovaties actief te zoeken, ontwikkelen en uitvoeren.
  • De student gebruikt kennis en inzicht uit (vakdidactische) wetenschappelijke literatuur en kan deze toepassen.

Begintermen

De student kan dit OPO volgen onder drie voorwaarden:

  • De student heeft het OPO Inleiding tot vakdidactiek Architectuur gevolgd of volgt dit OPO gelijktijdig
  • De student heeft voldoende voorkennis van het domein ontwerpwetenschappen op academisch niveau verworven of zal dit gelijktijdig verwerven
  • De student heeft enige voorkennis over algemene didactiek (zie LIMBO I) of verwerft deze voorkennis gelijktijdig.

 

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



(GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )) EN (GELIJKTIJDIG( A34509 ) OF GELIJKTIJDIG( A43120 ))


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)
A34509A34509 : Inleiding tot de vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent)
A43120A43120 : Inleiding tot de vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent)


Identieke opleidingsonderdelen

A43121: Vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Theorie vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent) (B-KUL-A51426)

3 studiepunten : College 30 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

 In deze cursus worden inhouden en didactiek voor het secundair onderwijs en alternatieve educatieve settings behandeld.
De cursus bestaat uit verschillende modules die opgebouwd zijn vanuit een macro-meso-micro perspectief en reflectie hierop. De volgende onderwerpen worden behandeld:

Macro

  • Werkvelden van de leraar: situering van de student in het vakgebied (de klas, de reis, de studio, virtuele ruimtes, ...)
  • Verruiming van het blikveld: alternatieve educatieve settings (participatieve trajecten, musea, DKO, professionele opleidingen,…)
  • Formuleren van een eigen onderwijsvisie en bewust zijn van eigen onderwijsopvattingen (didactisch onderzoek)

Meso

  • Kennismaking met vakdidactisch wetenschappelijke literatuur binnen de discipline (zie o.a. Designerly ways of Knowing; Radical Pedagogies; Design research in Educational settings; Community of Practice; Wicked Arts Assignments)

Micro

  • Lesvaardigheden en inhouden kunnen toepassen binnen een gecontroleerde setting aan medestudenten en reflecteren over:
    • Planning: lesdoelen formuleren en opmaak van een lesvoorbereiding.
    • Leeromgeving: een veilige en krachtige leeromgeving realiseren.
      • Didactische werkvormen eigen aan architectuuronderwijs kunnen toepassen naargelang de doelstellingen van het onderwijs.
      • Leermaterialen en media specifiek voor architectuuronderwijs gebruiken
      • Ontwikkelen van eigen lesmateriaal (individueel of in team).
      • Diverse evaluatiemethoden leren gebruiken en reflectie over evaluatiemethode in techniek - en/of kunstonderwijs.
  • Belang van reflectie en leren op de eigen onderwijspraktijk:
    • De student leert diverse observatievaardigheden.
    • De student leert verschillende vormen van reflecteren op eigen onderwijsproces.

 

Studiemateriaal

Zie Toledo

Toelichting werkvorm

Seminaries met zowel theoretische als oefenmomenten. Binnen deze hoorcolleges komen de verschillende invalshoeken (techniek, kunsten en maatschappij) aan bod door middel van gastlezingen van docenten uit verschillende vakgebieden. de studenten krijgen van hen de theoretische leerinhouden aangereikt en leren deze toepassen.

Toepassing vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent) (B-KUL-A51427)

3 studiepunten : Opdracht 20 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

De studenten ontwerpen een lesvoorbereiding met als aandachtspunten:

  • Eigen onderwijsvisie
  • Formuleren van doelstellingen
  • Relevante literatuuronderzoek en bronvermelding
  • Specifieke lesvaardigheden
  • Co-teaching
  • Reflectie op lesvoorbereiding en uitvoering

Er is een bijzondere aandacht voor kritische momenten waarbij studenten leren afwijken van de ideale en voorbereide les.

Studiemateriaal

Zie Toledo

Toelichting werkvorm

Individuele opdracht - Presentatie

De studenten krijgen de opdracht om de vakinhoud van OLA “Theorie vakdidactiek Architectuur” aan de hand van micro-teaching toe te passen. De studenten worden hier begeleid door vakdidactici en praktijkassistenten vanuit verschillende achtergronden. Ze oefenen op hun vaardigheden en bereiden zich voor op de stage. De studenten bereiden in groep een lesvoorbereiding voor en voeren deze uit in de vorm van peer teaching en eventueel co-teaching. Bij de evaluatiemomenten binnen dit OLA is er bijzondere aandacht voor het belang van reflectie. Studenten kijken kritisch naar hun eigen lesvoorbereiding en uitvoering (self assessment) en beoordelen ook elkaars werk (peer assessment).

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent) (B-KUL-A74510)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Self assessment/Peer assessment, Medewerking tijdens contactmomenten, Portfolio
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

De evaluatie bestaat uit een examen (50%) en enkele opdrachten die worden meegedeeld via Toledo (50%). Voor de werkcolleges geldt 100% aanwezigheidsplicht alsook deelnameplicht aan alle taken. De student kan pas slagen als alle taken voor de permanente evaluatie zijn uitgevoerd. Ongewettigde afwezigheid (d.w.z. zonder formele, schriftelijke verwittiging vooraf of wettiging d.m.v. doktersattest achteraf) leidt tot een NA (niet-afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel. De student heeft zijn opdrachten tijdig ingeleverd. Het niet tijdig inleveren van de opdrachten leidt tot een NA (niet –afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel.  In geval van gewettigde afwezigheden dient de student te overleggen met de titularis, en zal er naar een vervangmoment of een vervangtaak gezocht worden.

Een student slaagt wanneer de gewogen som van beide onderdelen (permanente evaluatie en examen) minstens 10 op 20 bedraagt. De verhouding tussen beide is 1/2 examen, 1/2 permanente evaluatie. Indien op een van beide delen een score van minder dan 10/20 wordt behaald, kan de student maximaal een eindscore van 9/20 behalen (m.a.w. de student moet slagen voor beide delen.

ECTS Stage II (B-KUL-A34512)

12 studiepunten Nederlands 40 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract
Schaeverbeke Robin (coördinator) |  Schaeverbeke Robin |  Wissels Sien |  Boudewyn Laura (medewerker)

Doelstellingen

  • De student kan initiatief nemen in het samenwerken met de vakmentor: o.a. observaties, voorbereidende vergaderingen, feedback integreren in het eigen leerproces, leerbehoeften formuleren en communiceren, gemaakte afspraken naleven, … (functioneel geheel 5 en 7); *
  • De student kan de eigen verbale en non-verbale communicatieve vaardigheden in klasverband aanscherpen (functioneel geheel 2); *
  • De student kan stagepartners doelgericht in functie van (een) persoonlijke leerdoel(en) kiezen en contacteren, (functioneel geheel 3); *
  • De student kan op correcte manier administratieve taken uitvoeren die behoren tot het takenpakket van de leraar (functioneel geheel 4); *
  • De student zoekt actief naar domeinspecifieke kennis, vaardigheden en attitudes; innovaties, actuele thema’s en gebruikt deze kennis in de praktijk. (Functioneel Geheel 3, 5); *
  • De student observeert en begeleidt leer - en onderwijsprocessen - zelfstandig. (Functioneel Geheel 1 en 5); *
  • De student creëert een positief leef – en leerklimaat met oog voor diversiteit. (Functioneel Geheel 1, 2, 3 en 4); *
  • De student communiceert helder en constructief met de betrokken personen (leerlingen, ouders, leerkrachten, stagebegeleider, peers,…) (Functioneel Geheel 7);*
  • De student creëert een positief leef – en leerklimaat met oog voor diversiteit. (functioneel geheel 1&2); *
  • De student communiceert helder en constructief met de betrokken personen (leerlingen, ouders, leerkrachten,…), (functioneel geheel 7);

Vormingsdoelen

  • De student heeft de eerste stappen in de basiscompetenties van de startende leerkracht gezet, zoals deze decretaal werden vastgelegd.*
  • De student reflecteert kritisch en flexibel op zijn/haar handelen en stuurt dit handelen naar gelang de reflectie bij. (Functioneel Geheel 5)*
  • De student ontwikkelt attitude om de eigen vakdeskundigheid blijvend te bevragen en te actualiseren. (Functioneel Geheel 3, 5)*

* zie document: Basiscompetenties Leraar; bron: Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de basiscompetenties van de leraren; (2018)

Begintermen

Studenten moeten eerst OPO Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs (LIMBO I en LIMBO II), Vakdidactiek Architectuur 1&2 en Stage I hebben opgenomen of gelijktijdig afleggen vooraleer ze Stage II kunnen opnemen.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



(GELIJKTIJDIG( A34509 ) OF GELIJKTIJDIG( A43120 ) OF GELIJKTIJDIG( AG0070 ) OF GELIJKTIJDIG( AB0070 )) EN (GELIJKTIJDIG( A34510 ) OF GELIJKTIJDIG( A43121 ) OF GELIJKTIJDIG( AG0072 ) OF GELIJKTIJDIG( AB0072 )) EN GELIJKTIJDIG( A34511 ) EN (GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A ))


A34509A34509 : Inleiding tot de vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent)
A43120A43120 : Inleiding tot de vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent)
AG0070AG0070 : Vakdidactiek architectuur I
AB0070AB0070 : Vakdidactiek architectuur I (Brussel/Gent)
A34510A34510 : Vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent)
A43121A43121 : Vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent)
AG0072AG0072 : Interdisciplinair werken
AB0072AB0072 : Vakdidactiek architectuur II (Brussel/Gent)
A34511A34511 : Stage I
P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Stage II (B-KUL-A51430)

12 studiepunten : Stage 40 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

De stage gebeurt voor een deel in de tweede en/of derde graad van het secundair onderwijs. Daarnaast gebeurt een deel van de stage, afhankelijk van de keuze van de student, in een alternatieve educatieve setting of bij de keuze van een tweede vakdidactiek nog een tweede deel in de tweede en/of derde graad van het secundair onderwijs binnen die tweede vakdidactiek.
Deze verdeling tussen stage voor de eerste vakdidactiek en stage in een tweede vakdidactiek of alternatieve educatieve setting wordt vastgelegd en toegelicht op Ultra. Een eigen stageplan wordt voorgelegd ter goedkeuring.

Tijdens de stage in het secundaire onderwijs ontwikkelt en organiseert de student zelf lessen. De student voert een aantal vakspecifieke taken uit, en daarnaast ook enkele meso-activiteiten in de organisatie of school (schoolbrede activiteiten zoals klasseraden, oudercontacten, uitwerken van excursies, leermateriaal of onderzoek). De student moet minstens 30 lessen van 50 minuten of equivalent zelfstandig voorbereiden en geven.
Bij een bijkomende vakdidactiek wordt de verdeling van de te volbrengen uren overlegd met de stagebegeleider.

Wanneer de student in een alternatieve context stage volgt is het aantal uren af te spreken met de stagebegeleider.
Er wordt gestreefd naar één begeleidend stagebezoek per stagecontext.

Het groeiproces wordt door de student zelf bijgehouden in het groeiportfolio. Hierin documenteert de student welke stappen hij/zij reeds heeft gezet, hoe de student aan de leerresultaten werkt, welke hij/zij reeds behaald heeft en op welke manier.

Studiemateriaal

Zie reader en literatuur op Toledo en Miro

  • vakdidactische literatuur
  • praktische formulieren voor de stage (sjablonen voor observatieverslagen, intervisiemomenten, evaluatieformulier voor de vakmentor …)
  • praktijkvoorbeelden

Andere relevante documenten voor Stage II.

Toelichting werkvorm

Stage II bestaat hoofdzakelijk uit stageactiviteiten in een secundaire school en kan aangevuld worden door complementaire educatieve contexten. De student krijgt op de stageplaats een vakmentor toegewezen die de student bijstaat in zijn/haar groeiproces. Vanuit de opleiding gebeurt de begeleiding door een stagebegeleider. De stagebegeleider bezoekt de stageplaats en organiseert intervisiemomenten voor de studenten.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Stage II (B-KUL-A74512)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Self assessment/Peer assessment, Portfolio, Procesevaluatie

Toelichting

Het OPO Stage II wordt geëvalueerd op basis van de volgende elementen:

  • Een groeiportfolio waarin de student zijn/haar proces bijhoudt en evalueert (40%)
  • Het eindverslag van de vakmentoren (10%)
  • De zelfsturende attitude om het stagetraject vorm te geven en de  pro-actieve houding ten opzichte van de stagebegeleiders en -mentoren (i.e. administratie, voorbereidingen lesontwerpen, reflecties, communicatie) (30%)
  • Aanwezigheid en participatie op de intervisie- en contactmomenten (10%)
  • De eindevaluatie gebeurt door de stagebegeleiders (10%)

Voor Stage 2 geldt 80% aanwezigheidsplicht (op de contactmomenten) alsook deelnameplicht aan alle taken. De student kan pas slagen als alle taken voor de permanente evaluatie zijn uitgevoerd. Afwezigheden worden verwittigd en gewettigd. Bij langdurige afwezigheden wordt de ombuds (vertrouwelijk) ingelicht door de student. Bij meer dan 3 ongewettigde afwezigheden wordt de student uitgesloten voor het opleidingsonderdeel. Het niet tijdig inleveren van de opdrachten leidt tot een NA (niet –afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel. In geval van gewettigde afwezigheden dient de student te overleggen met de titularis.

Een student slaagt wanneer de gewogen som van de onderdelen (groeiportfolio, eindverslag, zelfsturende attitude, aanwezigheid) minstens 10 op 20 bedraagt. Indien op één van de delen een score van minder dan 10/20 wordt behaald, kan de student maximaal een eindscore van 9/20 behalen (m.a.w. de student moet slagen voor alle delen).

Dit opleidingsonderdeel kan niet getolereerd worden in de opleiding.

Indien de student door overmacht niet aanwezig kan zijn op het indienmoment of de evaluatie dient de student in elk geval het werkstuk - op het voorziene indienmoment en in de toestand waarin het zich dan bevindt - in. Hij laat het werkstuk indienen door een derde tegen ontvangstbewijs of hij stuurt het werkstuk - of foto's ervan - digitaal via e-mail naar de titularis. Het ingediende geldt als beeld van de toestand van het werk op dat moment.

Toelichting bij herkansen

Een tweede examenkans is enkel mogelijk als de stageplaats niet meer betrokken moet worden (bijvoorbeeld van herwerking van het portfolio). Dit kan enkel in afspraak met de titularis van het OPO.

ECTS Vakdidactiek architectuur I (B-KUL-AG0070)

6 studiepunten Nederlands 50 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Vanuit de breedte van de vakbekwaamheden focussen op didactische bouwstenen en principes: Leerlijnen - Leermiddelen - Leermaterialen - Werkvormen - Opdrachtvormen - Evaluatievormen – Feedback.

 

Leerresultaten

Dit opleidingsonderdeel draagt bij aan onderstaande leerresultaten: 

  • De student gebruikt diverse observatievaardigheden en kan op basis hiervan de onderwijsvisie en – praktijk bijsturen
  • De student heeft een wetenschappelijk en geïnformeerd inzicht in de eigen vakdiscipline, vakdidactiek en algemene pedagogische-onderwijskundige kaders die bij ontwerponderwijs horen.
  • De student heeft inzicht in de ontologie van het ontwerpen en kan dit toepassen op onderwijsleerprocessen
  • De student heeft kennis en inzicht over hoe en waar het ontwerpen binnen het Vlaams onderwijs geactiveerd kan worden
  • De student heeft kennis en inzicht van de jaarplanning en leerlijnen van vakken binnen het secundaire onderwijs.
  • De student heeft kennis en inzicht in de leermiddelen en artfacten eigen aan de ontwerpvakken binnen het secundaire onderwijs.
  • De student heeft kennis en inzicht van didactische (activerende) werkvormen en leermaterialen specifiek voor architectuuronderwijs
  • De student heeft kennis en inzicht van de evaluatievormen eigen aan het architectuuronderwijs.
  • De student heeft inzicht in de bouwstenen van ontwerpend leren en kan deze vertalen naar een lesontwerp binnen een specifieke eindterm of leerplandoel.
  • De student kan leer – en onderwijsprocessen ontwikkelen, verantwoorden en organiseren.
  • De student kan lesvaardigheden en inhouden (zoals planning, werkvormen, leermaterialen en evaluatiemethodes) toepassen op concrete casussen.
  • De student heeft kennis over verschillende vormen van reflecteren op eigen onderwijsprocessen en past deze toe op eigen onderwijsprocessen en handelingen, kenmerken van het werkveld, wetenschappelijke literatuur en nieuwe tendensen binnen de vakdidactiek.  
  • De student analyseert kritisch wetenschappelijk onderzoek en past deze toe voor de ontwikkeling van de eigen vakdidactische praktijk.

Vormingsdoelen

Van de student wordt het volgende verwacht:

  • De student is nieuwsgierig naar evoluties op het vlak van vakdidactisch onderzoek en is bereid inspanningen te leveren om deze evoluties op het spoor te komen en te volgen.
  • De student heeft een wetenschappelijk onderzoekende en ontwerpmatige houding.
  • De student is bereid zich uit te laten dagen door de praktijk
  • De student kan het eigen functioneren ter discussie stellen en bijsturen
  • De student kan zich constructief inzetten om het gezamenlijk realisern van het project mogelijk te maken (zich openstallen voor ideeën, anderen aanvullen en ondersteunen...)

Begintermen

De student is in staat om wetenschappelijke vakliteratuur te lezen en begrijpen.

De student kan zelfstandig werken en kunnen zich documenteren

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Identieke opleidingsonderdelen

AB0070: Vakdidactiek architectuur I (Brussel/Gent)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Vakdidactiek architectuur I: theorie (B-KUL-AG3070)

3 studiepunten : Opdracht 30 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

In het OLA “Theorie inleiding tot de vakdidactiek Architectuur” maken studenten, op basis van de vakbekwaamheden, in activerende vakdidactische ateliers (didactisch concept) kennis met inhouden en didactiek voor het secundaire onderwijs. De studenten onderzoeken de verwachtingen die aan de ontwerp- en architectuurdiscipline(s) in het Vlaamse onderwijs worden gesteld via eindtermen (vanwege de overheid) en leerplannen (vanwege de onderwijsnetten). Dit houdt tevens in dat de studenten ruimer kijken dan enkel de specifiek architectuur*/ontwerp-vakken, maar ook naar vakken binnen STEM en kunstonderwijs.

De studenten krijgen een wetenschappelijk kader voor architectuur- en ontwerponderwijs. Dit wordt gekoppeld aan de vakdidactische werkvormen die mee de specificiteit van architectuur- en ontwerponderwijs uitmaken. De cursus bestaat uit verschillende modules die opgebouwd zijn vanuit een macro-meso-micro perspectief en de reflectie hierop. De modules omvatten onder meer:

  • Macro: werkveld van de onderzoeker/leraar/ontwerper in het secundaire onderwijs en complementaire contexten, situering van de student in het vakgebied
  • Meso: jaarplanning en leerlijnen van specifieke vakken; Kennismaking met (vak)didactisch wetenschappelijke literatuur binnen de discipline
  • Micro: lesvaardigheden en lesopbouw eigen aan ontwerp- en architectuuronderwijs in het secundaire onderwijs en complementaire contexten. Lesvaardigheden en inhouden kunnen toepassen binnen een gecontroleerde setting aan medestudenten en reflecteren over:
    • Planning: doelstellingen formuleren en opmaak van een lesconcept.
    • Leeromgeving: een veilige en krachtige leeromgeving realiseren.
      • Didactische werkvormen eigen aan architectuur- en ontwerponderwijs kunnen toepassen naargelang de lesdoelen (studio, labo, workshop, project, loge, … project- en maakonderwijs,…)
      • Leermaterialen, artefacten, referenties en media specifiek voor architectuur- en ontwerponderwijs gebruiken (tekeningen, modellen, maquettes, simulaties, beeldend werk op schaal 1:1…)
      • Ontwikkelen van eigen lesmateriaal (individueel of in team).
      • Diverse evaluatiemethoden leren gebruiken en reflectie over evaluatiemethode in techniek - en/of kunstonderwijs.
      • De geest van een onderwijsactiviteit kunnen vertalen naar een functionele en stimulerende klasruimte
      • Evaluatievormen (summatief-formatief/ proces/resultaat/ peer-evaluatie/ feedbackcyclus/…)
    • Reflectie: de onderwijspraktijk bijsturen op basis van de lesbeleving, de artefacten en de eigen professionele ontwikkeling

*architectuur verwijst in deze ECTS-fiche naar architectuur, interieurarchitectuur en ruimtelijk ontwerp

Studiemateriaal

Studiemateriaal zal ter beschikking worden gesteld via Toledo.

Vakdidactiek architectuur I: toepassing (B-KUL-AG3071)

3 studiepunten : Opdracht 20 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

De studenten krijgen de opdracht om de vakinhoud van OLA “Theorie inleiding tot vakdidactiek Architectuur” toe te passen door middel van een onderwijsontwerp op micro, meso – en macroniveau. De student werkt in groep aan een vakoverschrijdend architectuur-/ontwerpproject. Binnen dit project wordt een relevant onderwerp vakoverschrijdend geanalyseerd en toegepast op een concrete educatieve context. De studenten (in groepsverband) testen een aspect van het project uit op basis van relevante bronnen, vakliteratuur en observaties in het werkveld. De studenten ontwerpen een project waarbij ze rekening houden met aandachtspunten op het microniveau:

  • Werkvormen
  • Leeromgeving
  • Klasmanagement
  • Evaluatiemethodes
  • Formuleren van doelstellingen
  • Co-teaching
  • Eigen onderwijsvisie
  • Specifieke lesvaardigheden
  • Reflectie op lesvoorbereiding en uitvoering

Studiemateriaal

Studiemateriaal zal ter beschikking worden gesteld via Toledo.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Vakdidactiek architectuur I (B-KUL-AG7070)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie

Toelichting

20% individueel proces
50% groepswerk (mondeling examen/co-teaching)
30% individuele reflectie
 

Toelichting bij herkansen

Het groepsproject kan hernomen worden in overleg met de begeleidende docenten. Voor het mondelinge examen wordt een herexamen georganiseerd.

ECTS Interdisciplinair werken (B-KUL-AG0072)

3 studiepunten Nederlands 30 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Binnen Interdisciplinair werken leren studenten hun domeinspecifieke kennis op een vernieuwende manier aanwenden. A.h.v workshops, lezingen, bezoeken en inleidingen maken ze kennis met specifieke educatieve contexten die kunnen helpen in het beantwoorden van de vraag: (Hoe) van Ontwerpen een Schoolvak maken?

Leerresultaten

  • De student kan een eigen onderwijsvisie formuleren en is zich bewust van eigen onderwijsopvattingen.
  • De student gebruikt diversie observatievaardigheden en kan op basis hiervan de onderwijsvisie en – praktijk bijsturen.
  • De student analyseert kritisch wetenschappelijk onderzoek en neemt deze als basis voor de eigen praktijk.
  • De student heeft wetenschappelijk inzicht in de interdisciplinariteit van de vakdiscipline en vakdidactiek.
  • De student verkent de brede inzetbaarheid van ontwerpmatig denken en handelen, zowel in de formele als in de informele educatieve context
  • De student kan zichzelf aan de hand van eigen inzichten en onderzoek op basis van literatuur en casussen als educatieve master positioneren tussen onderzoeker, leraar en ontwerper.

Vormingsdoelen

  • De student heeft een wetenschappelijk onderzoekende houding.
  • De student is bereid om de basisprincipes van ontwerpend en onderzoekend leren toe te passen in de eigen onderwijspraktijk
  • De student stelt zich open voor complementaire inhouden en onderwijsvisies

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



(GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )) EN (GELIJKTIJDIG( A34509 ) OF GELIJKTIJDIG( A43120 ) OF GELIJKTIJDIG( AG0070 ) OF GELIJKTIJDIG( AB0070 ))


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)
A34509A34509 : Inleiding tot de vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent)
A43120A43120 : Inleiding tot de vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent)
AG0070AG0070 : Vakdidactiek architectuur I
AB0070AB0070 : Vakdidactiek architectuur I (Brussel/Gent)


Identieke opleidingsonderdelen

AB0072: Vakdidactiek architectuur II (Brussel/Gent)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Interdisciplinair werken (B-KUL-AG3072)

3 studiepunten : Practicum 30 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

In dit opleidingsonderdeel (OPO) worden inhouden en mogelijke bouwstenen van het architectuur- en ontwerponderwijs in dialoog gebracht met complementaire  educatieve contexten en andersom. De activiteiten helpen om een mogelijk antwoord te verkennen, en een standpunt in te nemen,  in het beantwoorden van de vraag: “(hoe) Van ontwerpen een schoolvak maken”?

Het OPO bestaat uit verschillende activiteiten die in relatie staan tot het macro-meso-micro niveau. Via activerende participatie wordt de student uitgedaagd om een eigen theorie m.b.t. schoolmaken te ontwikkelen aan de hand van werkbezoeken, workshops, studiereizen, excursies, gesprekken, lezingen, maakateliers, … Hier komen verschillende educatieve ruimtelijke contexten aan bod zoals de klas, de reis, de studio, virtuele ruimtes, het museum, het labo,… Deze ervaringen zijn expliciet gericht op het verruimen van het blikveld. De activiteiten worden ondersteund door theoretische kaders die helpen in het formuleren van een eigen .

De vraag : “(hoe) Van ontwerpen een schoolvak maken”? is expliciet gericht op het reflecteren op het interdisciplinaire karakter van de eigen vakdidactiek.

Toelichting werkvorm

Excursie/practicum

NOOT: Dit opleidingsonderdeel wordt ingericht op de campussen Brussel, Gent en externe locaties. De precieze organisatie zal afhangen van opportuniteiten, deelnemers, beschikbaarheden en mogelijkheden van partners in het brede veld van ontwerponderwijs.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Interdisciplinair werken (B-KUL-AG7072)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Portfolio

Toelichting bij herkansen

Zelfde modaliteiten als eerste examenkans

ECTS Transdisciplinaire maaktheorie (B-KUL-AG0073)

6 studiepunten Nederlands 40 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract
Wissels Sien (coördinator) |  Schaeverbeke Robin |  Wissels Sien

Doelstellingen

Aan het eind van het OPO kan de student:

  • in het kader van een sociaal-maatschappelijk vraagstuk, educatieve mogelijkheden faciliteren om artistieke of ontwerpprocessen te activeren rekeninghoudend met de eigenheid van de maker(s) of het deelnemerspubliek;
  • korte en langetermijn doelstellingen bepalen met betrekking tot het proces en product (vakinhouden, ontwikkeling van ideeën en concepten, experiment, samenwerken, ongerichtheid, kritisch denken, probleem oplossend, ontwikkeling van vaardigheden in creativiteit, beslissingsmomenten, standpunt innemen/visievorming…);
  • leermethodieken en -modellen selecteren en toepassen, in functie van de doelstellingen, aangepast aan de maker(s) of het deelnemerspubliek;
  • constructieve dialoog tussen actoren stimuleren (disciplines, grondstoffen, werkmiddelen, makers, gesprekspartners, beschikbare ruimte en tijd, …) in het maak – en ontwerpproces;
  • technologie waar gepast als middel inzetten om ontwerpstrategieën, grondstoffen, leertechnologieën, begeleidings – en ondersteuningsstrategieën te faciliteren;
  • het ontwerp-/maakproces (bij)sturen in functie van haalbaarheid rekeninghoudend met beschikbare tijd en middelen;
  • een transdisciplinaire maaktheorie ontwikkelen door reflectie op actieve deelname aan ontwerp – en/of maakprocessen.

Naast deze leerresultaten moeten de studenten ook volgende vormingsdoelen behalen: … ​(bindend)

  • een (sociaal) ontwerpvraagstuk exploreren vanuit een transdisciplinaire houding;
  • alert zijn voor de multimodale communicatie van het transdisciplinaire domein;
  • ontwerpstrategieën (o.a. design thinking, 5E instructional model, venndiagram authentieke kunsteducatie, pulse model… ) effectief inzetten om ontwikkeling en creatie te stimuleren;
  • op constructieve wijze feedback monitoren (vragen, opwekken, geven, ontvangen, interpreteren);
  • zich een weloverwogen houding en rol binnen participatieve ontwerp-/maakprocessen eigen maken in relatie tot transdisciplinariteit;
  • zich positioneren in het spanningsveld of de remix tussen technologie, humane en natuurwetenschap, ontwerpen en kunst door middel van reflectie (multiperspectiviteit);
  • teamgerichtheid;
  • Kritische analyse om de meerwaarde van vernieuwing in het eigen lesontwerp te kunnen duiden.

*Binnen dit opleidingsonderdeel wordt/worden bij de studenten ook volgende vormingsaspect(en) gestimuleerd en nagestreefd: … (niet-bindend)

  • tegemoetkomen aan noden of opportuniteiten die voortkomen uit de diversiteit van makers of deelnemerspubliek;
  • collaboratieve ontwerp-, maak – en leerervaringen faciliteren mede door het zoeken naar verbinding tussen makers, ontwerpers en sociale partners;
  • zelfsturend vermogen ontwikkelen;
  • verbeeldingskracht.

Begintermen

Om deel te kunnen nemen aan dit opleidingsonderdeel, voldoe je aan volgende voorwaarden:

  • Aanwezig kunnen zijn op vrijdag (1 dagdeel) gedurende beide semesters (2 x 3 studiepunten)
    • De aanvangsessie en introductie vindt plaats op 13/10, 9:00, Campus Sint-Lucas Hoogstraat Gent.
  • Zich flexibel kunnen engageren voor service learning-projecten (semester 2, +- 20 uur)

Er is plaats voor maximum 14 deelnemers.

Voor verdere vragen en inschrijven, mail naar: sientje.wissels@kuleuven.be 

 

Inschrijven:

Je bezorgt een korte motivatie bij je interesse in STEAM-educatie en Transdisciplinaire maaktheorie, samen met volgende gegevens:

  • Je vooropleiding/discipline
  • Huidige opleiding
  • Geef aan of je over relevante werkervaring beschikt
    •    in formele of informele educatieve settings
    •    in artistiek (educatieve) settings
    •       in techniekgerichte (educatieve) settings
    •      in sociaal geëngageerde settings

Je ontvangt zo snel mogelijk een mailtje terug.

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Transdisciplinaire maaktheorie: Onderwijslabo’s (B-KUL-AG3073)

3 studiepunten : Practicum 30 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

In transdisciplinaire maaktheorie ontwerpen en implementeren we manieren van lesgeven en leren door middel van een participatief ontwerponderszoek.

In het eerste semester zoeken studenten mogelijke antwoorden op een maatschappelijk complex vraagstuk. Dit resulteert in interventies in een bepaalde doelgroep in semester twee.

De ontwikkelde interventies worden in semester 2 uitgevoerd en bijgestuurd.

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt ter beschikking gesteld via Toledo.

Toelichting werkvorm

Service learning: Service learning is een pedagogische aanpak die zinvolle dienstverlening aan de gemeenschap integreert in het curriculum en student studiepunten biedt voor het leren dat voortkomt uit actieve deelname binnen de gemeenschap en het werken aan een probleem uit de echte wereld. Strategieën voor reflectie en ervaringsleren vormen de basis van het leerproces en de dienstverlening is gekoppeld aan de academische discipline.

Transdisciplinaire maaktheorie: Service Learning (B-KUL-AG3074)

3 studiepunten : Stage 10 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Tijdens enkele terugkomsessies zullen de studenten hun werk presenteren en reflecteren over transdisciplinaire maaktheorie.

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt ter beschikking gesteld via Toledo.

Toelichting werkvorm

Er worden een aantal verplichte terugkomsessies ingericht

Service learning is een pedagogische aanpak die zinvolle dienstverlening aan de gemeenschap integreert in het curriculum en student studiepunten biedt voor het leren dat voortkomt uit actieve deelname binnen de gemeenschap en het werken aan een probleem uit de echte wereld. Strategieën voor reflectie en ervaringsleren vormen de basis van het leerproces en de dienstverlening is gekoppeld aan de academische discipline.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Transdisciplinaire maaktheorie (B-KUL-AG7073)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten, Ontwerp/Product

Toelichting

Proces: 70%

               Collectief ontwerponderzoek

               Actieve deelname aan de ontwerpsessies

               Reflectiemomenten

               Interventies

Product: 30%

Opmerkingen:

Indien een student een ondubbelzinnig vastgelegde en gecommuniceerde inleveringstermijn niet respecteert, wordt het werkstuk als niet-ingeleverd beschouwd. De student krijgt voor deze (deel)opdracht NA (niet afgelegd). Deze regeling geldt voor alle vormen van in te dienen werkstukken. Alle werkstukken worden zoals bepaald, persoonlijk of via TOLEDO, overhandigd aan de examinator. De student wordt verwacht aanwezig te zijn tijdens alle contactmomenten en actief deel te nemen.

Indien de student door overmacht niet aanwezig kan zijn op het indienmoment of de evaluatie dient de student in elk geval zijn werkstuk - op het voorziene indienmoment en in de toestand waarin het zich dan bevindt - in. Hij laat het werkstuk indienen door een derde tegen ontvangstbewijs of hij stuurt het werkstuk  - of foto's ervan - digitaal via e-mail naar de titularis. Het ingediende geldt als beeld van de toestand van het werk op dat moment.

Toelichting bij herkansen

De student kan service-learning niet hervatten maar kan wel een persoonlijke theorie ontwikkelen dat bijdraagt aan het uitgevoerde ontwerponderzoek, in samenspraak met de begeleidende docenten.

ECTS Jeugdcriminologie en jeugd(beschermings)recht (B-KUL-C01A7B)

6 studiepunten Nederlands 52 Eerste semesterEerste semester
Put Johan (coördinator) |  Pleysier Stefaan |  Put Johan

Doelstellingen

Leerdoelen

Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel is de student in staat om:

Kennen: de grote lijnen van empirisch en fundamenteel onderzoek inzake jeugddelinquentie en probleemsituaties, de maatschappelijke reactie hierop en de juridische vormgeving daarvan te identificeren en uit te leggen.
Kunnen: beschikbaar wetenschappelijk materiaal te gebruiken voor het oplossen van concrete problemen in het praktijkveld.
Houding: constructief-kritisch maatschappelijke fenomenen betreffende jeugddelinquentie en probleemsituaties te herkennen en analyseren.
 

Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot volgende leerresultaten:

• De student kan ontwikkelingen in het criminologische domein situeren, analyseren en evalueren vanuit een geïntegreerd gedragswetenschappelijk, juridisch en institutioneel perspectief.

• De student kan kritisch reflecteren over de sociaal-ethische vraagstukken die gepaard gaan met criminologie en criminologisch onderzoek.

• De student beschikt over een grondige basiskennis van theorieën en wetenschappelijk onderzoek inzake (de)criminaliseringsprocessen en inzake het fenomeen, de verklaring en aanpak van onveiligheid en criminaliteit.

• De student beschikt over een grondige juridische basiskennis als referentiekader voor criminologie.

Begintermen

Kennen
• de essentie van criminologie
• de basis van wetenschappelijke onderzoeksmethoden
• algemene inleiding tot het recht

Kunnen
• begin van zelfstandige wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden

Houding
• kritisch denkvermogen

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Jeugdcriminologie en jeugd(beschermings)recht (B-KUL-C01A7a)

6 studiepunten : College 52 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

• Criminologische en juridische inleiding tot het brede domein van de jeugddelinquentie en probleemsituaties, en de aanpak daarvan
• Jeugddelinquentie, slachtofferschap en probleemsituaties: empirische gegevens, verklaringen, preventie en interventie
• Overzicht van het jeugdbeschermingsrecht: begrippen en beginselen; (inter)nationaal kader; jeugdhulprecht; jeugddelinquentierecht
• Jeugdrechtmodellen en besluitvorming
• Actuele beleids- en onderzoeksthema's uit de jeugdcriminologie en het jeugdbeschermingsrecht

 

Studiemateriaal

• J. PUT, Handboek Jeugdbeschermingsrecht, laatste editie, via cursusdienst of Acco
• J. PUT, Wetboek Jeugdrecht, Intersentia, laatste editie, via cursusdienst of Acco
• S. PLEYSIER, Reader Jeugdcriminologie, via cursusdienst
• Presentaties en achtergrondinformatie via Toledo

Toelichting werkvorm

Hoorcolleges, met interactiemomenten, aangevuld met gastcolleges.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Jeugdcriminologie en jeugd(beschermings)recht (B-KUL-C21A7b)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Wetboek/codex

Toelichting

Schriftelijk examen met open kennis-, toepassings-, inzichts- en reflectievragen, verdeeld over alle onderdelen van de leerstof. Ook geïntegreerde criminologische en juridische vragen over bepaalde thema's of problemen kunnen aan bod komen.

Het examen is met gesloten boek; enkel wetboeken mogen worden gebruikt, overeenkomstig de facultaire richtlijnen.

ECTS Onderwijsrecht (B-KUL-C03K7A)

6 studiepunten Nederlands 39 Tweede semesterTweede semester

Doelstellingen

- Inzicht verwerven in structuren en fundamentele juridische vragen van het onderwijsrecht
- Attitude bijbrengen van aandacht voor de (soms moeilijke) interactie tussen onderwijskunde/onderwijsverhoudingen en het recht
- Vaardigheid bijbrengen in het uitklaren van specifieke vragen van onderwijsrecht.
- Onderwijsrecht als multidisciplinair recht benaderen
- Inzicht in de maatschappelijke relevantie van onderwijsrecht in een open en pluralistische grondrechtensamenleving

Studenten uit niet-juridische opleidingen vertrouwd maken met het juridisch begrippenarsenaal en de juridische methodologie, speciefiek met het oog op de mogelijkheid aan te sluiten bij een verdiepende juridische studie van het onderwijsrecht.

Begintermen

Belangstelling voor het onderwijsrecht en het onderwijsgebeuren.

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Onderwijsrecht (B-KUL-C03K6a)

3 studiepunten : College 26 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Een algemene inleiding maakt de studenten wegwijs in het onderwijsrecht. Aan de hand van capita selecta worden vervolgens de vragen uitgediept waar het onderwijsrecht vandaag mee geconfronteerd wordt. De thema's worden zo geselecteerd dat ze toelaten de achtergronden van actuele discussies te verhelderen en doordringen in fundamentele vragen over grondrechten en rechtsbescherming, bevoegdheid, verhouding publiek - privaat en de technische consequenties daarvan.De afweging tussen de rechten, belangen en verwachtingen van de inrichters van het onderwijs, van de overheid en van de gebruikers ervan zijn een rode draad doorheen de colleges. De analyse van de rechtspraak van de hoogste rechtscolleges verheldert de concrete inhoud. 

Volgende thema's kunnen o.a. aan bod komen: examenbetwistingen, tuchtrecht voor leerlingen, delontologie van de leerkracht, neutraliteit in onderwijs, levensbeschouwelijke tekens in onderwijs, aansprakelijkheid in schoolcontext, leersteundecreet,...

Studiemateriaal

Het studiemateriaal wordt ter beschikking gesteld tijdens de lessen.

Toelichting werkvorm

Interactieve hoorcolleges.

Bij dit opleidingsonderdeel worden discussiecolleges georganiseerd. De discussiecolleges hanteren een activerende onderwijsvorm waarbij juristen in kleine groepjes in discussie gaan met pedagogen en leerkrachten die het vak volgen over enkele thema’s die het onderwijsrecht kleuren zoals het leersteundecreet of levensbeschouwelijke kentekens. Aanwezigheid bij deze discussiecolleges is daarom sterk aangemoedigd. Een tekst wordt ter beschikking gesteld met de belangrijkste kernpunten van de colleges, maar een lesopname van een discussiecollege is niet zinvol.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

C03K6B : Onderwijsrecht

Inleiding tot het onderwijsrecht (B-KUL-C03K7a)

3 studiepunten : College 13 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Voor het onderdeel onderwijsrecht: Een algemene inleiding maakt de studenten wegwijs in het onderwijs­recht. Aan de hand van capita selecta worden vervolgens de vragen uitgediept waar het onderwijsrecht vandaag mee geconfron­teerd wordt. De thema's worden zo geselecteerd dat ze toelaten de achtergronden van actuele discussies te verhelderen en doordringen in fundamentele vragen over grondrechten en rechtsbe­scherming, bevoegdheid, verhouding publiek - privaat en de technische consequenties daarvan.
De afweging tussen de rechten, belangen en verwachtingen van de inrichters van het onderwijs, van de overheid en van de gebruikers ervan zijn een rode draad doorheen de colleges. De analyse van de rechtspraak van de hoogste rechtscolleges verheldert de concrete inhoud. 

*

Voor het onderdeel inleiding tot het recht: Hiërarchie der bronnen, relevante juridische begrippen, heuristiek en methodologie telkens met focus op het onderwijsrecht.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal wordt tijdens de lessen ter beschikking gesteld.

Toelichting werkvorm

Interactieve hoorcolleges.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Onderwijsrecht (B-KUL-C23K7a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Wetboek/codex

Toelichting

De studenten krijgen drie examenvragen.

Een eerste vraag betreft een kennisvraag met betrekking tot een onderdeel van de cursus.
De tweede vraag is een casus. De studenten stellen een mogelijke en zinvolle oplossing voor deze casus voor, gebruik makend van de kennis en inzichten verworven in de colleges en door de studie van het studiemateriaal.
De derde vraag is een open opiniërende stelling die door studenten wordt becommentarieerd vanuit het juridisch kader. De studenten moeten deze stelling binnen het bredere maatschappelijke debat kunnen kaderen.

De vragen hebben betrekking op verschillende onderdelen van de cursus. De studenten die de 6 stptn variant van het vak volgen, mogen zelf kiezen over welk onderwerp ze een opiniërende stelling willen beantwoorden.

Het examen is een gesloten boek examen. Wetteksten mogen worden gebruikt tijdens het examen.

ECTS Teacher Education in an International Perspective (B-KUL-D0A00A)

3 ECTS English 30 Second termSecond term Cannot be taken as part of an examination contract
Holz Oliver (coordinator) |  N. |  Holz Oliver (substitute)

Aims

For this course a numerus clausus is in action, therefore students cannot add the course to their individual study programme themselves. Students who want to take the course, can send a message to the Internationaloffice.feb@kuleuven.be with the subject ‘Teacher Education in an International Perspective’. In the message you state that you want to follow the course and you include your student number and the programme you are enrolled in. As the number of participants is capped, additional selection criteria may apply.

Learning Outcomes:

The student

...has knowledge and scientific insight into general pedagogical-educational frameworks.
…can take a substantiated position on, and actively participate in and contribute to, national and international public debate on current social topics and developments.
…can take initiative and responsibility to independently and actively seek out innovations from the broad field of research and education, to develop them on the basis of scientific research and to implement them at a group and organizational level.

Training objectives:

The student

...has a scientific, investigative approach to their own discipline, teaching methodology and within the general pedagogical-educational domain, with a focus on creativity and sustainability. They are able to reflect on their own educational vision.
…develops a curious attitude in the context of continuous professional development in his/her discipline, didactics and the general pedagogical-educational domain regarding their educational development, showing willingness and enthusiasm to innovate.
...is interested in current affairs and education in general.

Previous knowledge

The LU Leuven student has completed LIMBO 1 or a similar course (to be checked by the teaching staff) and acquired basic knowledge of general pedagogical subjects. The student can also follow LIMBO 1 or a similar course at the same time.

The student is able to understand and interpret results from recent education research and teaching methodology research. The student appreciates the usefulness of such research, but the student also understands that introducing results from education research into the specific education practice (and in specific school subjects) demands a translation procedure and making a comparative assessment.

The student is capable of and willing to study, critically assess and form their own viewpoint about recent developments and challenges with regard to the profession of teacher, the school organisation and the relation between education and society on the basis of theoretical frames and scientific research. Furthermore, the student is capable of and willing to enter into a conversation about their own viewpoint and to adjust this viewpoint if necessary on the basis of new insights.

The student is capable of and willing to develop their own viewpoint in a nuanced and substantiated manner with regard to current matters in the following domains: pedagogical-educational (e.g. vision on learning and support of that), social-political (e.g. visions on education and school policy, relation freedom-control), socio-economic (e.g. education equality, visions and initiatives around that, aspects around diversity), ideological (e.g. pedagogical freedom and diversity) and cultural-scientific (e.g. role of expertise, meaning of educatioal quality).

Order of Enrolment



SIMULTANEOUS( P0V17A ) OR SIMULTANEOUS( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)

Is included in these courses of study

Onderwijsleeractiviteiten

Teacher Education in an International Perspective (B-KUL-D0A00a)

3 ECTS : Lecture 30 Second termSecond term
N. |  Holz Oliver (substitute)

Content

The course ‘Teacher Education in an International Persepctive’ will be organized as a Blended Intensive Programme, a sub-programme within the Erasmus program 2021-27.

In addition to students from KU Leuven (educational master), students from 6 teacher training programmes from 5 countries will participate. The foreign students come from Germany, Finland, the Netherlands, Norway and South Africa.

The OPO consists of a virtual preparation, a contact week in Helsinki (financial supported by the Erasmus+ programme) and a virtual post-processing.

More information about the virtual preparation and post-processing of the course can be found in the explanation of the didactical approach.

The 30 contact hours are set up from Monday 17 to Friday 21 March 2024.

Monday 17 March 2025:

  • Welcome 
  • European integration and collaboration in (teacher) education 
  • Introduction to the week assignment

Tuesday 18 March 2025:

  • Parallel sessions about
    • social justice: gender, class and race 
    • multilingualism in education 
    • differentiation  
    • financial literacy 
    • wellbeing etc.
  • Group work

Wednesday 19 March 2025:

  • School visits
  • Visit Helsinki
  • Dinner in Helsinki

Thursday 20 March 2025:

  • Parallel sessions about
    • social justice: gender, class and race 
    • multilingualism in education 
    • differentiation  
    • financial literacy 
    • wellbeing etc.
  • Group work

Friday 21 March 2025:

  • Innovation: digital education    
  • Cases 4 Europe
  • Groups meeting with a first sharing ideas of assignment in a workshop

10 Flemish students can register in this course.

Course material

Provided by the (guest) lecturers and made available on Toledo.

Language of instruction: more information

During the blended intensive programme, students from the EM’s KU Leuven and students from Cologne, Enschede, Helsinki, Oslo, Stellebosch and Utrecht can participate.

English as a language of instruction is necessary.

Format: more information

Individual assignment - Presentation - Report

The Blended Intensive Programme ‘Teacher Education in an International Perspective’ consists of

  • a virtual preparation
  • contact hours in March 2025 in Helsinki
  • a virtual post-processing

During the preparation, 2 online moments will be provided (end of February and beginning of March 2025). During the first online contact moment, students get to know each other and get an introduction to the course is provided (objectives, programme, study material, evaluation, etc.).

Students study their own education system and their teacher training, as well as the education system and teacher training in Belgium. During the second contact moment, the students are introduced to

  • the education system in Flanders, Germany, Finland, the Netherlands, Norway and South Africa
  • the teacher training courses in Flanders, Germany, Finland, the Netherlands, Norway and South Africa
  • current educational aspects

The contact hours will be set up between 17 and 21 March 2025 (see explanation content). At the end of the contact week, students present their preliminary results to each other.

After the contact week, the students continue to work on their assignment in groups.

During an online moment after the contact week, students present the final results of the assignment to each other and submit a report on their further processing.

Evaluatieactiviteiten

Evaluation: Teacher Education in an International Perspective (B-KUL-D2A00a)

Type : Continuous assessment without exam during the examination period
Description of evaluation : Report, Presentation, Participation during contact hours
Learning material : Course material

Explanation

Evaluation characteristics

During an online session, the students present their results regarding the assignment.

The students submit the group report at the latest 7 days after the moment of return.

Determination final result

Evaluation structure – scale 1 to 20

Information about retaking exams

The features of the evaluation and determination of grades are identical to those of the first examination opportunity, as described in the tab 'Explanation'.

ECTS Taalverwerving (B-KUL-F0AR5A)

4 studiepunten Nederlands 26 Tweede semesterTweede semester

Doelstellingen

 

- Inzicht verwerven in 'taalverwerving' vanuit een linguïstische, cognitiepsychologische en sociolinguïstische invalshoek.
- Vertrouwdheid verwerven met de concepten en constructen die centraal staan in het onderzoeksdomein 'tweede- en vreemdetaalverwerving'
- Vertrouwdheid verwerven met gangbare onderzoeksmethoden en onderzoeksdesigns in het domein 'tweede- en vreemdetaalverwerving'
- De vaardigheid verwerven om zelf een onderzoeksvraag met betrekking tot taalverwerving in een schoolse context te formuleren en er een passend onderzoeksdesign voor voor te stellen.
- De vaardigheid verwerven om relevante onderzoeksliteratuur te vinden in relevant bibliografische databanken en die in het licht van de cursusinhouden te bespreken.

 

Begintermen

Het eerste jaar van de academische bachelor in de Taal- en Letterkunde of de Taal- en regiostudies met succes hebben afgerond.

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Taalverwerving (B-KUL-F0AR5a)

4 studiepunten : College 26 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

De cursus vertrekt van de inhouden die worden aangereikt in het cursus boek: Saville-Troike, M. & Barto, K. (2017) Introducting Second Language Acquisition (3rd edition). Cambridge: CUP. Daarnaast gaat de cursus in op een aantal methodologische aspecten van taalverwervingsonderzoek. 

De thema's die aan bod komen zijn:
1. Inleiding tot de tweede/vreemdetaalverwerving.
2. De fundamenten van tweede/vreemdetaalverwerving.
3. Tweede/vreemdetaalverwerving uit linguïstisch perspectief.
4. Tweede/vreemdetaalverwerving uit cognitie-psychologisch perspectief
5. Tweede/vreemdetaalverwerving uit sociologisch perspectief
6. Taalverwerven uit functioneel perspectief
7. De rol van onderwijs in tweede/vreemdetaalverwerving.
8. Onderzoek naar tweede/vreemdetaalverwerving: inleiding tot de methodologie van SLA onderzoek.
 

Studiemateriaal

Saville-Troike, M. & Barto, K. (2017) Introducing Second Language Acquisition (3rd edition). Cambridge: CUP.
Slides bij de cursus, na elke les gepost op Toledo.
 

Toelichting werkvorm

Hoorcollege met opdrachten

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Taalverwerving (B-KUL-F2AR5a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Paper/Werkstuk

Toelichting

Mondeling examen: de vragen peilen naar

  • kennis van terminologie i.v.m. taalverwervingsonderzoek;
  • inzicht in de samenhang tussen cursusonderdelen;
  • het vermogen om zelf een passend onderzoeksdesign voor een opgegeven onderzoeksvraag voor te stellen

Minipaper

De student select één recent empirisch onderzoeksartikel en bespreekt dat artikel kritisch in het licht van de cursusinhouden.

Het examencijfer wordt als volgt samengesteld:
75% mondelinge examen
25% minipaper

Beide examenonderdelen moeten worden afgelegd om te kunnen slagen. Te laat ingediende minipapers krijgen een 0.

ECTS Je vak geven in een vreemde taal: basisprincipes en uitgangspunten (B-KUL-F0BR1A)

3 studiepunten Nederlands 10 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Na het succesvol afronden van dit opleidingsonderdeel

  • Kent de student het wettelijk kader rond CLIL-onderwijs in Vlaanderen
  • Kan de student het concept CLIL duiden vanuit internationale theoretische kaders en die inzichten naar de praktijk vertalen
  • Kent de student de principes van taalontwikkelend lesgeven en kan hij die principes tijdens CLIL-onderwijs toepassen
  • Kan de student didactisch CLIL-materiaal analyseren en voorstellen doen ter optimalisering in functie van de kwaliteitscriteria van CLIL-didactiek
  • Kan de student lessen ontwerpen ten behoeve van het eigen CLIL-onderwijs en die ook geven. Daarbij functioneert hij in de CLIL-taal op het niveau C1. De lessen zetten de duale CLIL-focus om in de praktijk, maken gebruik van activerende werkvormen en stimuleren geïntegreerd vak-en-taalleren.
  • Kan de student voorstellen formuleren voor het evalueren van CLIL-lesinhouden
  • Kan de student op de CLIL-praktijk reflecteren vanuit een theoretisch en/of empirisch perspectief.
  • Kan de student het eigen functioneren binnen een CLIL-omgeving evalueren en bijsturen door sterke punten en werkpunten binnen de eigen leeractiviteiten aan te duiden en te integreren in zijn leerproces, mede aan de hand van feedback van medestudenten en de begeleidende docenten
  • Kan de studenten samenwerken met medestudenten en bijdragen aan het leerproces van medestudenten

 

Vormingsdoelen:

  • De student is nieuwsgierig naar evoluties op het vlak van de CLIL-didactiek en het onderzoek daaromtrent en is bereid inspanningen te leveren om deze evoluties op het spoor te komen en te volgen.
  • De student heeft een kritische attitude t.a.v. de waarde van CLIL-onderzoek in de onderwijspraktijk
  • De student is bereid om samen te werken met andere professionals zowel binnen als buiten zijn eigen vakgebied.
  • De student is bereid om het eigen functioneren als leerkracht in vraag te stellen. De student staat open voor en gaat waarderend om met feedback.

Begintermen

De inhouden en activiteiten van dit OPO impliceren dat de studenten de inhouden, vaardigheden en attitudes van hun eerste vakdidactiek en ‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1’ gelijktijdig met dit OPO verwerven of al hebben verworven, en een stage-OPO opnemen binnen de discipline waarin ze CLIL toepassen.

De student legt voor de start van het OPO een bindende instaptest voor Engels af. De test omvat een schriftelijk en een mondeling gedeelte. Deze test moet met succes worden afgelegd, d.i. de student moet een B2-niveau taalvaardigheid Engels aantonen (cf. ERK, Europees Referentiekader voor Talen). Studenten dienen er zich bewust van te zijn dat bij het falen voor de instaptest dit opleidingsonderdeel niet opgenomen kan worden. De test wordt aangeboden in september. Een herkansingsmogelijkheid wordt aangeboden omstreeks 15 november.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Je vak geven in een vreemde taal: basisprincipes en uitgangspunten (B-KUL-F0BR1a)

3 studiepunten : College 10 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Op basis van recente wetenschappelijke inzichten worden de studenten vertrouwd gemaakt met de basisprincipes, methoden en ontwikkelingen van CLIL-didactiek en CLIL-onderwijs, met het oog op een lerarenloopbaan in het secundair onderwijs. Analyse van goede praktijkvoorbeelden vormt daarbij de rode draad. De student past de kaders ook toe in de praktijk, ontwerpt eigen les- en evaluatiemateriaal, geeft een CLIL-les en reflecteert kritisch op het eigen CLIL-handelen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Algemene situering van CLIL onderwijs: concept, context, modellen, varianten, basisprincipes, competenties van de CLIL-leraar
  • Duale focus van het CLIL-onderwijs: implicaties voor de leraar en het onderwijs
  • Aspecten van taal: taalsensitief vakkenonderwijs, activerende werkvormen, taalvarianten (schooltaal, BICS, CALP, …), taalverwervingsprocessen, taalleerstrategieën, het ERKT (Europees referentiekader voor talen)
  • Didactiek van het CLIL-onderwijs: CLIL-lesmodellen, CLIL lestechnieken en CLIL-materiaal
  • Evaluatie en assessment binnen het CLIL-onderwijs
  • Verdieping van het didactisch handelen en het creëren van krachtige CLIL-leeromgevingen.

Studiemateriaal

Slides, reader

Toelichting onderwijstaal

Voor het hoorcollege wordt het Nederlands als voertaal gehanteerd. De hoorcolleges zullen op termijn worden ingezet voor studenten met verschillende CLIL-talen, niet enkel met het Engels als CLIL-taal. Voor de opdrachten en tijdens de bespreking van de opdrachten wordt het Engels als voertaal gehanteerd.

Toelichting werkvorm

In het OPO worden colleges en interactieve colleges c.q. seminaries afgewisseld. De colleges zijn een aanzet voor het zelfstandig verwerken van de leerstof via het aanleggen van het persoonlijk materialenportfolio en het uitvoeren van opdrachten die tijdens de interactieve hoorcolleges besproken worden.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Je vak geven in een vreemde taal: basisprincipes en uitgangspunten (B-KUL-F2BR1a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Ontwerp/Product, Verslag, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten, Portfolio

Toelichting

De evaluatie gebeurt op basis van een portfolio dat bestaat uit een lesontwerp (inclusief voorstel van evaluatie), het verslag van een gegeven les, een of meerdere ppt-presentaties, en een reflectief eindverslag. Ook voor de medewerking tijdens de contactmomenten is een deelcijfer voorzien.

De student moet slagen voor alle onderdelen van de evaluatie.

Gedetailleerde informatie en richtlijnen, de scoringswijzers bij de verschillende onderdelen en de weging die daarbij gehanteerd wordt wordt aan de studenten gecommuniceerd via Toledo.

Toelichting bij herkansen

Omwille van het opzet van de evaluatie (praktijkcomponent in secundair onderwijs) is een tweede examenkans niet mogelijk.

ECTS Computer Assisted Language Learning (B-KUL-F0VH5A)

6 studiepunten Nederlands 18 Eerste semesterEerste semester

Doelstellingen

  • Inzicht verwerven in de plaats van CALL binnen de toegepaste taalkunde, in recente tendensen binnen deze discipline, in de methodologie van het CALL onderzoek.
  • In staat zijn de diverse types CALL-applicaties kritisch te beoordelen op basis van inzichten uit het CALL-onderzoek.
  • In staat zijn de resultaten van lopend ontwikkel- en effectiviteitsonderzoek te analyseren en hun implicaties voor taalverwerving en taaldidactiek correct in te schatten.

 

Begintermen

  • Actieve gebruiker van ICT-toepassingen (Internet, tekstverwerking, presentatiesoftware, etc.)
  • Geen technische computerskills (bv. programmeren) vereist

 

Identieke opleidingsonderdelen

F0ZG3A: Computer assisted language learning
F0ZG2A: Computer assisted language learning

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Computer Assisted Language Learning (B-KUL-F0VH5a)

6 studiepunten : College 18 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

8 modules, waarvan drie basismodules (1-3) en vijf verdiepende modules die ingaan op CALL voor een specifieke vaardigheid en/of technologie:

1. Afbakening en evolutie van het onderzoeksdomein CALL
2. Evaluatie, effectiviteit en methodologie
3. Recente tendensen
4. Oefenomgevingen
5. Natural Language Processing
6. Conversationele artificiële intelligentie
7. Audiovisuele input
8. Gaming

Studiemateriaal

  • Toledo-omgeving met modules.             
  • Volledig uitgewerkte syllabus onder de vorm van PPT-presentaties, opgave van secundaire literatuur en weblinks             
  • Stockman, Caroline - Desmet, Piet - Truyen, Fred. 2012. Lex-e-learn. Lexicon voor e-learning. Leuven: Acco.

Toelichting werkvorm

Interactief hoorcollege op basis van kritische bespreking van presentaties en van vakliteratuur die in Toledo zijn opgenomen.

Om studenten van de verschillende educatieve masteropleidingen de kans te geven om dit vak te volgen, vinden de lessen online plaats, via technologieën voor hybride afstandsonderwijs. Je neemt live deel aan de les, hetzij in een fysiek lokaal van de KU Leuven, of op een andere plaats vanop je laptop/pc. Je hebt de mogelijkheid om in interactie te treden met de docent en met de andere studenten. Meer informatie vind je op Toledo.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Computer Assisted Language Learning (B-KUL-F2VH5a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Paper/Werkstuk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

Het examen bestaat uit een toelichting van de paper en enkele kennisvragen. 

Toelichting bij herkansen

De tweede examenkans van dit OPO wordt op dezelfde manier georganiseerd als de eerste.

ECTS Literatuur en onderwijs (B-KUL-F0VN4A)

6 studiepunten Nederlands 26 Eerste semesterEerste semester

Doelstellingen

Inzicht verwerven in

  • de plaats van literatuur in onderwijs en maatschappij
  • de doelen van gebruik en studie van literatuur (in brede zin) in het onderwijs
  • het belang van literatuur (in brede zin) in leesonderwijs, leesmotivatie en leesbevordering
  • wetenschappelijk onderzoek over lezen, literatuur en onderwijs
  • verschillende benaderingen in literatuuronderwijs en literatuurdidactiek
  • de mogelijkheden van taal- en vak-overstijgend literatuuronderwijs

 

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Literatuur en onderwijs (B-KUL-F0VN4a)

6 studiepunten : College 26 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

In dit vak worden de verschillende facetten van "literatuur en onderwijs" onderzocht. Zowel literatuur als literatuuronderwijs worden daarbij breed opgevat: zowel gebruik als studie van literaire teksten (in ruime in) in verschillende onderwijscontexten. We onderzoeken welke rol literaire teksten kunnen spelen in het onderwijs, welke doelen ze kunnen dienen, en hoe literaire teksten kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van kritische leesvaardigheid. Vervolgens gaan we dieper in op de ontwikkeling van "literair vaardig lezen" als overkoepelend doel voor het literatuuronderwijs: hoe kan deze ontwikkeling in kaart gebracht worden en hoe kunnen we lezers vormen die op een betrokken en kritische wijze kunnen omgaan met literaire teksten? We besteden ook aandacht aan de keuze van geschikte teksten, aan leesbevordering als schools project en aan vakoverschrijdende samenwerking rond literaire teksten.

 

Studiemateriaal

handboek Leerlingen en Literatuur. Hoe Vaardige lezers vormen. LannooCampus. 2021

 

 

Toelichting werkvorm

interactief college, met ruimte voor de inbreng van studenten vanuit hun eigen onderwijservaring of lespraktijk

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Literatuur en onderwijs (B-KUL-F2VN4a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Presentatie
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

Het gesloten schriftelijk examen telt mee voor drie vierde van het eindcijfer. De presentatie wordt tijdens het semester in kleine groepjes gegeven en telt mee voor een vierde van het eindcijfer.

 

Toelichting bij herkansen

Voor de herkansing wordt het resultaat van de presentatie overgedragen indien de student hiervoor slaagde.
Studenten die niet slaagden voor de presentatie kunnen online een nieuwe presentatie doorsturen. De verhouding blijft dezelfde: 3/4e op het examen en 1/4e op de presentatie.

ECTS Vakdidactiek PAV-maatschappelijke vorming (B-KUL-F0ZB6A)

6 studiepunten Nederlands 44 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract
Van Nieuwenhuyse Karel (coördinator) |  Claes Ellen |  Crauwels Marion |  Galle Griet |  Van Nieuwenhuyse Karel |  Van den Branden Kris |  Huys Sophie (medewerker) |  Medaer Jan (medewerker) |  Piccavet Kelly (medewerker)  |  Minder Meer

Doelstellingen

Na het succesvol afronden van dit OPO kunnen de studenten:

(1) de ontstaanscontext, doelstellingen, opzet en normatief kader (eindtermen en leerplannen) van PAV-maatschappelijke vorming duiden

(2) kritisch reflecteren, vanuit theoretische kaders en onderzoeksliteratuur algemeen onderwijskundig en vanuit de verschillende betrokken vakdidactieken, over het profiel van de PAV-maatschappelijke vorming leerkracht, de uitdagingen verbonden aan de constellatie van dit vak en de maatschappelijke relevantie van dit vak

(3) kritisch en respectvol reflecteren, vanuit theoretische kaders en onderzoeksliteratuur algemeen onderwijskundig en vanuit de verschillende betrokken vakdidactieken, over de diversiteit van de BSO-leerlingen en hoe de PAV-maatschappelijke vorming leerkracht als leraar van àlle lerenden een krachtige leeromgeving kan creëren op maat van deze diverse doelgroep, met inschatting van de beginsituatie van leerlingen

(4) zelfstandig of in teamverband didactisch materiaal voor het vak PAV-maatschappelijke vorming of een project waarin MAVO/PAV is betrokken, selecteren, kritisch benaderen en aanpassen vanuit de inzichten uit de verschillende betrokken vakdidactieken (m.i.v. theoretische kaders en onderzoeksliteratuur), en algemeen onderwijskundige pedagogisch-didactische inzichten.

(5) zelfstandig of in teamverband materiaal ontwikkelen om binnen één thema en/of project rond PAV-maatschappelijke vorming  te werken aan de eindtermen met betrekking tot functionele taalvaardigheid, functionele rekenvaardigheid, oriëntatie in tijd en ruimte, informatieverwerking- en verwerving, wetenschap en samenleving en maatschappelijk en ethisch bewustzijn. Dit gebeurt door de ontwikkeling van didactisch materiaal dat tot doel heeft een inclusieve en krachtige leeromgeving te creëren voor alle leerlingen, in de vorm van een geïntegreerde, multidisciplinaire  thematisch opgezette lesvoorbereiding binnen dat PAV-thema, waarin de inzichten uit de verschillende betrokken vakdidactieken (m.i.v. theoretische kaders en onderzoeksliteratuur) worden toegepast evenals algemeen onderwijskundige pedagogisch-didactische inzichten.

(6) inzichten rond het competentie-ontwikkelend leren (COL) en breed evalueren duiden en toepassen

(7) Samenwerken met medestudenten en bijdragen aan het leerproces van medestudenten

Begintermen

De inhouden en activiteiten van dit OPO impliceren dat de studenten de inhouden, vaardigheden en attitudes van hun eerste vakdidactiek en ‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1’ gelijktijdig met dit OPO verwerven of al hebben verworven.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG(P0V17A) OF GELIJKTIJDIG(P0V22A)


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Identieke opleidingsonderdelen

F0BF8A: Vakdidactiek PAV-maatschappelijke vorming (Diepenbeek)
F0BF5A: Vakdidactiek PAV-maatschappelijke vorming (Brugge)
F0BF6A: Vakdidactiek PAV-maatschappelijke vorming (Aalst)
F0BF7A: Vakdidactiek PAV-maatschappelijke vorming (Antwerpen)
F0BI0A: Vakdidactiek PAV-maatschappelijke vorming (Brussel)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Vakdidactiek PAV-maatschappelijke vorming (B-KUL-F0ZB6a)

5 studiepunten : College 36 Eerste semesterEerste semester
Claes Ellen |  Crauwels Marion |  Galle Griet |  Van Nieuwenhuyse Karel |  Van den Branden Kris |  Huys Sophie (medewerker) |  Medaer Jan (medewerker) |  Piccavet Kelly (medewerker)  |  Minder Meer

Inhoud

De inhouden van dit OPO worden opgehangen aan vijf thema’s:

1) Een krachtige leeromgeving creëren in BSO ~ profiel van de leerkracht PAV-maatschappelijke vorming ~ divers profiel BSO-leerling: hierin komen aan bod de visie op en normatief kader van PAV-maatschappelijke vorming, verticale leerlijnen, verwachtingen van de student jegens en kennismaking met BSO-leerlingen (via observatie), model voor krachtige leeromgeving in BSO, beginsituatie van de leerlingen in kaart brengen

2) Vakdidactiek PAV-maatschappelijke vorming als een didactiek in meervoud: basisinzichten in de didactiek van de verschillende vakdomeinen die in het vak PAV geïntegreerd worden, komen hier aan bod. De inhouden uit de verschillende vakdidactieken worden geselecteerd in functie van de specifieke doelstellingen voor het vak PAV-maatschappelijke vorming. De verschillende vakdidactieken betreffen: functionele rekenvaardigheid (wiskunde), functionele taalvaardigheid (Nederlands), tijdsbewustzijn (geschiedenis), ruimtebewustzijn (aardrijkskunde), wetenschap en samenleving (natuurwetenschappen), functionele informatieverwerving en –verwerking en maatschappelijk en ethisch bewustzijn (burgerschapseducatie)

3) kenmerken van geïntegreerd, interdisciplinair en thematisch werken binnen een thema van PAV-maatschappelijke vorming: inzicht opbouwen in algemene principes en verschillende vormen van multidisciplinair, geïntegreerd werken, in thematisch werken als een manier om geïntegreerd inhouden aan te bieden en om de motivatie van leerlingen te verhogen, en in binnenklasdifferentiatie binnen een thematische aanpak.

4) competentie-ontwikkelend onderwijs binnen PAV-maatschappelijke vorming: methodieken voor competentie-ontwikkelend lesgeven binnen PAV (bv. OVUR en onderzoekend leren, probleemgestuurd onderwijs, ervaringsgericht onderwijs, coöperatief leren), holistisch en breed evalueren in het BSO, methodieken voor binnenklasdifferentiatie en brede basiszorg.

5) projectmatig werken: kenmerken en verschillen tussen thematisch en projectmatig werken, sleutelcompetenties van een project, analyse van een projectdraaiboek en assessment van praktijken

Voor studenten die deelnemen aan het traject werkplekleren kunnen, conform het draaiboek werkplekleren, zowel de onderwijs - als de examenactiviteiten van dit opleidingsonderdeel aangepast worden.

Studiemateriaal

Handboeken S.O. PAV
Artikels en literatuur
Handleiding
Voorbeeldmateriaal
Multimedia en presentatiesoftware
Toledo

Toelichting werkvorm

Dit OPO wordt aangeboden in de vorm van hoorcolleges (in contactonderwijs en in de vorm van modules digitaal afstandsleren) m.i.v. werksessies, en studenten gaan ook gericht een lesblok PAV-maatschappelijke vorming observeren in een BSO-school. Over te dragen inhouden en inzichten (theorievorming vanuit de verschillende vakdidactieken en vanuit multidisciplinair en geïntegreerd werken, en resultaten uit onderzoek) worden telkens afgewisseld met toepassing van de verworven inzichten op concreet-didactische producten PAV-maatschappelijke vorming. De studenten memoriseren niet alleen de inhoud van de cursus die in de colleges wordt aangeboden, ze leren ze ook kritisch verwerken en toepassen via de analyse van opgaven.

Aan het begin van het academiejaar wordt een kalender medegedeeld die aangeeft welke sessies (on-campus en (a)synchroon online) wanneer worden georganiseerd. 

Vakdidactiek PAV-maatschappelijke vorming: praktijkvoorbereiding (B-KUL-O0G58a)

1 studiepunten : Practicum 8 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

De studenten wordt aangeleerd hoe een krachtige leeromgeving in een concreet sjabloon lesvoorbereiding te gieten. Tevens wordt een schoolbezoek gebracht, om de studenten voort kennis te laten maken met aspecten van de arbeidsmarktfinaliteit richtingen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Vakdidactiek PAV-maatschappelijke vorming (B-KUL-F2ZB6a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Paper/Werkstuk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Naslagwerk

Toelichting

Paper en examen maken 90% van het totaalpunt uit. 10% betreft permanente evaluatie in semester 2, gebaseerd op aanwezigheid en inbreng in de sessies.

De studenten dienen bij het begin van de examenperiode een paper in die het didactisch product bevat dat ze ontwikkelden op basis van de inzichten in de colleges en seminaries, en waarvoor ondersteuning en (experten)feedback is voorzien.

Het schriftelijk examen bestaat uit een analyse van een didactisch PAV-product, waarbij vragen worden gesteld, gerelateerd aan de inzichten uit de colleges. Vóór het examen krijgen de studenten een aantal PAV-producten opgegeven, die ze thuis al kunnen lezen en analyseren; één van die producten maakt dan deel uit van het examen.

De paper geldt voor de helft van de quotering; het examen ook voor de helft. Om een score te kunnen krijgen voor dit OPO is deelname aan beide onderdelen verplicht. D.w.z. dat het onvoldoende is om deel te nemen aan het schriftelijk examen. In dezelfde zittijd moet én de paper worden ingediend, én aan het schriftelijk examen deelgenomen.

Je moet minstens 8/20 halen voor elk van beide onderdelen, om te kunnen slagen voor het geheel. Indien je niet aan deze voorwaarde voldoet, kan je nog max. 7/20 halen voor het OPO in zijn geheel. 

Een onvoldoende voor dit opleidingsonderdeel is niet tolereerbaar en leidt tot het niet-slagen voor de opleiding. 

Toelichting bij herkansen

 

ECTS Science Communication and Outreach (B-KUL-G0R44A)

6 ECTS English 33 Second termSecond term

Aims

The course wants to stimulate reflection on the social meaning of science and the role of communication, information and popularization. In addition the course offers an
introduction to the scientific literature and empirical studies on science communication. Finally the concrete process of science communication (communication media,
typology of communication, communication sociology) is investigated.
 

Previous knowledge

The course does not presuppose specific foreknowledge.

Identical courses

G0R76A: Wetenschapscommunicatie en outreach

Is included in these courses of study

Onderwijsleeractiviteiten

Science Communication and Outreach (B-KUL-G0R44a)

6 ECTS : Lecture 33 Second termSecond term

Content

Science communication aims at making science more accessible to the general public, a.o. by increasing scientific literarcy of citizens. Of crucial importance is the
creation of a relation of trust among scientists and the public. This requires a clear understanding of the aims of science communication, as well as its channels and
strategies.
The course focuses on the gap between science an the public, in particular in relation to the place of science in public media. Different forms of science communication
are related to different intended target audiences.
The topics to be treated can be arranged our four general themes.

1. Science in Public
This model introduces basic concepts in the understanding of the process of science communication: theories about of definitions and models of science communication,
the role of the expert, scientific literacy, the image of science in society.

2. Science and the media
Media play an important part in science communication, but, as they are working withintheir proper cultural value system and with speficif formats, they may also be seen
as a potential threat to the reliability and accuracy of scientific messages and of the representation of science. Attention is given to the differences and tensions between
the cultures of science and journalism. Students will also prepare written expositions on scientific themes.

3. Controversial science and risk communication
A special challenge to science communicators is to speak out on themes where no scientific certainty is avalaible, or when the topics are framed in a larger (political)
debate. To represent scientific views often merges with a taking of sides, which then may threaten the neutrality of science. This form of communication is often preferred
by audiovisual media. Also science blogs tend in this direction.

4. Interactive and participative communication
Science in the public sphere has to be viewed as an interactive process, in which the dominating role of the expert cannot be taken for granted. In this form of
communication the public takes a central role. This theme focuses on science centres, science cafés, citizen science,... and the approach to disseminate scientific
information through informal learning, based on psychological models of leanring. The course analyses the use of interactive and participative communication in different settings.
 

Course material

Slides and literature are made available by the lecturer.

Language of instruction: more information

Dit opo wordt aangeboden in de doctoraatsopleiding.  Een groot deel van de doctoraatsstudenten zijn niet-Nederlandstalig.

Evaluatieactiviteiten

Evaluation: Science Communication and Outreach (B-KUL-G2R44a)

Type : Continuous assessment without exam during the examination period
Description of evaluation : Paper/Project
Learning material : Course material

Explanation

 

Information about retaking exams

 

ECTS Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering (B-KUL-G0R48A)

6 studiepunten Nederlands 39 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract
Ceulemans Griet (coördinator) |  Biedenkopf Katja |  Ceulemans Griet |  Craps Marc |  Severijns Nathal |  Smet Mario |  N.  |  Minder Meer

Doelstellingen

De student is op de hoogte van wat wordt verstaan onder duurzaamheid, duurzame ontwikkeling, opleiding voor duurzaamheid.

De student is op de hoogte van een aantal maatregelen, onderbouwd vanuit de diverse academische domeinen, die geschikt zijn om duurzaamheid te vergroten en welke impact ze (kunnen) hebben.

De student is op de hoogte van bepaalde didactische principes die kunnen worden aangewend in het kader van educatie voor duurzame ontwikkeling.

De student erkent het belang van transdisciplinaire samenwerking in het kader van duurzaamheid, duurzame ontwikkeling en educatie voor duurzaamheid.

De student durft een standpunt in te nemen over maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid en duurzame ontwikkeling en durft hierbij verantwoordelijkheid opnemen.

De student kan uitgaande van haar/zijn eigen expertise duidelijk communiceren en respectvol samenwerken met betrokkenen uit verschillende disciplines.

De student kan de drie fasen - analyseren, oplossingen bedenken en implementeren - bij een vraagstuk van duurzame ontwikkeling effectief doorlopen.

De student kan didactische componenten aanwenden in het kader van educatie voor duurzame ontwikkeling.

 

Identieke opleidingsonderdelen

G0R50A: Science and Sustainability: a Socio-Ecological Approach

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering - concepten (B-KUL-G0R85a)

2 studiepunten : College 23 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Het vergaren van wetenschappelijke kennis over duurzaamheid en duurzame ontwikkeling vormt een belangrijke eerste pijler binnen dit OPO. Hierbij komen volgende aspecten zeker aan bod: zwakke versus sterke duurzaamheid, theoretische modellen, systeemdenken, levenscyclusanalyse, ecologische voetafdruk, het belang van transdisciplinaire samenwerking De behandelde theorie dient door de studenten te worden aangewend in de opdracht.

Studiemateriaal

Powerpointpresentatie, cursustekst, online bronnen.

Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering – opdracht (B-KUL-G0R86a)

1 studiepunten : Opdracht 1 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

De opdracht omvat het schrijven van een individueel verslag.

Studiemateriaal

Zelfgekozen artikel uit de academische duurzaamheidsliteratuur.

Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering – project (B-KUL-G0R87a)

3 studiepunten : Opdracht 15 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Het OPO ‘Duurzaamheid als een socio-ecologische dynamiek’ is te beschouwen als een verbredend vak. Via projectwerk brengt het de studenten in contact met ecologische en sociale economie, met psychologische en sociologische ontwikkelingen en inzicht in de macht van geld en media. De projecten kaderen steeds binnen het jaarthema. Begin mei dient het project te worden gepresenteerd als afsluiting van een aantal workshops en teamwerk.

Studiemateriaal

Projectspecifiek materiaal.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering (B-KUL-G2R48a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Self assessment/Peer assessment
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

Toelichting

Voor het theoretisch luik wordt doorheen het eerste semester regelmatig een open vraag ter bespreking (digitale inzending) voorgelegd (open boek), om te verzekeren dat de theoretische kennis kan worden aangewend voor het teamwerk en de eind-opdracht. Via peer-evaluatie en een willekeurige docentencontrole haal je hiervoor individueel maximaal 3 punten van de 20. Er wordt ook teamwerk georganiseerd waarvoor je via peerevaluatie 2 van 20 punten verdiend. Gecombineerd levert deze permanente evaluatie tijdens het semester 25% van je individuele eindscore. 

Het projectwerk wordt in groep uitgevoerd en resulteert dus in eerste instantie in één groepsscore, gebaseerd op een beoordeling van het wetenschappelijk verslag en de eindvoorstelling op de projectdag, met gelijke weging. Een individueel cijfer wordt vervolgens berekend o.b.v. peerreview binnen de groep. Dit cijfer weegt 75% door in de individuele eindscore.

Opmerking: Indien bij het projectwerk ernstige problemen worden vastgesteld in de medewerking, kan na overleg met alle betrokken partijen (projectbegeleider, coördinator en groepsleden) beslist worden een student uit te sluiten uit de groep. Dit gaat gepaard met een individuele score van 0/20 voor het projectwerk.

 

Toelichting bij herkansen

Voor het OPO Wetenschap en duurzaamheid is een herkansing in de derde examenperiode mogelijk voor het wetenschappelijk verslag, maar niet voor de permanente evaluatie van het eerste semester of voor de eindvoorstelling. Wanneer de student in de eindscore een onvoldoende scoort, moet het verslag in de derde examenperiode worden herkanst. Het punt van de permanente evaluatie van het eerste semester, en van de presentatie, wordt overgedragen. Na de herkansing wordt een nieuwe eindscore berekend.

 

ECTS Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering - projectwerk (B-KUL-G0R91A)

4 studiepunten Nederlands 24 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract
Ceulemans Griet (coördinator) |  Biedenkopf Katja |  Ceulemans Griet |  Craps Marc |  Severijns Nathal |  Smet Mario |  N.  |  Minder Meer

Doelstellingen

- De student is op de hoogte van wat wordt verstaan onder duurzaamheid, duurzame ontwikkeling, educatie voor duurzaamheid

- De student is op de hoogte van een aantal maatregelen die geschikt zijn om duurzaamheid te vergroten en welke impact ze (kunnen) hebben

- De student is op de hoogte van bepaalde didactische principes die kunnen worden aangewend in het kader van educatie voor duurzame ontwikkeling

- De student erkent het belang van transdisciplinaire samenwerking in het kader van duurzaamheid, duurzame ontwikkeling en educatie voor duurzaamheid

- De student durft een standpunt in te nemen over maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid en duurzame ontwikkeling en durft hierbij verantwoordelijkheid opnemen

- De student kan uitgaande van haar/zijn eigen expertise duidelijk communiceren en respectvol samenwerken met betrokkenen uit verschillende disciplines

- De student kan de drie fasen - analyseren, oplossingen bedenken en implementeren - bij een vraagstuk van duurzame ontwikkeling effectief doorlopen

- De student kan didactische componenten aanwenden in het kader van educatie voor duurzame ontwikkeling

Begintermen

Bachelordiploma

 

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( G0R93A )


G0R93AG0R93A : Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering - theorie

Identieke opleidingsonderdelen

G0R92A: Science and Sustainability: a Socio-Ecological approach - Project Work

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering – werkplan (B-KUL-G0R91a)

1 studiepunten : Opdracht 9 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Het OPO ‘Duurzaamheid als een socio-ecologische dynamiek - project’ is de verderzetting van het theorievak. In het eerste semester wordt de aankoppeling naar een concreet groepsproject gemaakt via beperkte opdrachten. Via projectwerk brengt het vak de studenten in contact met ecologische en sociale economie, met psychologische en sociologische ontwikkelingen en inzicht in de macht van geld en media. De projecten kaderen steeds binnen het jaarthema.

Studiemateriaal

Projectspecifiek materiaal

Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering – project (B-KUL-G0R87a)

3 studiepunten : Opdracht 15 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Het OPO ‘Duurzaamheid als een socio-ecologische dynamiek’ is te beschouwen als een verbredend vak. Via projectwerk brengt het de studenten in contact met ecologische en sociale economie, met psychologische en sociologische ontwikkelingen en inzicht in de macht van geld en media. De projecten kaderen steeds binnen het jaarthema. Begin mei dient het project te worden gepresenteerd als afsluiting van een aantal workshops en teamwerk.

Studiemateriaal

Projectspecifiek materiaal.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0R48A : Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering - projectwerk (B-KUL-G2R91a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Self assessment/Peer assessment

Toelichting

Het projectwerk wordt in groep uitgevoerd en resulteert dus in eerste instantie in één groepsscore, gebaseerd op een beoordeling van het wetenschappelijk verslag en de eindvoorstelling op de projectdag, met gelijke weging. Een individuele eindscore wordt vervolgens berekend o.b.v. peerreview binnen de groep.

Opmerking: Indien bij het projectwerk ernstige problemen worden vastgesteld in de medewerking, kan na overleg met alle betrokken partijen (projectbegeleider, coördinator en groepsleden) beslist worden een student uit te sluiten uit de groep. Dit gaat gepaard met een individuele eindscore van 0/20 voor het OPO.

 

Toelichting bij herkansen

Voor het OPO Wetenschap en duurzaamheid is een herkansing in de derde examenperiode mogelijk voor het wetenschappelijk verslag, maar niet voor de eindvoorstelling. Het punt van de presentatie blijft behouden. Na de herkansing wordt een nieuwe eindscore berekend.

ECTS Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering - theorie (B-KUL-G0R93A)

3 studiepunten Nederlands 24 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

- De student is op de hoogte van wat wordt verstaan onder duurzaamheid, duurzame ontwikkeling, educatie voor duurzaamheid

- De student is op de hoogte van een aantal maatregelen onderbouwd vanuit de diverse academische domeinen die geschikt zijn om duurzaamheid te vergroten en welke impact ze (kunnen) hebben

- De student erkent het belang van transdisciplinaire samenwerking in het kader van duurzaamheid, duurzame ontwikkeling en educatie voor duurzaamheid

- De student durft een standpunt in te nemen over maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid en duurzame ontwikkeling en durft hierbij verantwoordelijkheid opnemen

 

Begintermen

Bachelordiploma

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering - concepten (B-KUL-G0R85a)

2 studiepunten : College 23 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Het vergaren van wetenschappelijke kennis over duurzaamheid en duurzame ontwikkeling vormt een belangrijke eerste pijler binnen dit OPO. Hierbij komen volgende aspecten zeker aan bod: zwakke versus sterke duurzaamheid, theoretische modellen, systeemdenken, levenscyclusanalyse, ecologische voetafdruk, het belang van transdisciplinaire samenwerking De behandelde theorie dient door de studenten te worden aangewend in de opdracht.

Studiemateriaal

Powerpointpresentatie, cursustekst, online bronnen.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0R48A : Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering

Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering – opdracht (B-KUL-G0R86a)

1 studiepunten : Opdracht 1 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

De opdracht omvat het schrijven van een individueel verslag.

Studiemateriaal

Zelfgekozen artikel uit de academische duurzaamheidsliteratuur.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0R48A : Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Wetenschap en duurzaamheid: een socio-ecologische benadering - theorie (B-KUL-G2R93a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Vaardigheidstoets
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

Toelichting

Voor het theoretisch luik wordt doorheen het eerste semester regelmatig een open vraag ter bespreking (digitale inzending) voorgelegd (open boek), om te verzekeren dat de theoretische kennis kan worden aangewend voor het teamwerk en de eind-opdracht. Via peer-evaluatie en een willekeurige docentencontrole haal je hiervoor individueel maximaal 3 punten van de 20. Er wordt ook teamwerk georganiseerd waarvoor je via peerevaluatie 2 van 20 punten verdiend. Gecombineerd levert deze permanente evaluatie tijdens het semester 25% van je individuele eindscore. De eindopdracht wordt gescoord via een vooraf gecommuniceerde scorematrix. Dit cijfer weegt 75% door in de individuele eindscore.

 

Toelichting bij herkansen

Er is een herkansing in de derde examenperiode mogelijk voor de eindopdracht, maar niet voor de permanente evaluatie van het eerste semester. Wanneer de student in de eindscore een onvoldoende scoort, moet de eindopdracht in de derde examenperiode worden herkanst. Het punt van de permanente evaluatie van het eerste semester, wordt overgenomen. Na de herkansing wordt een nieuwe eindscore berekend.

ECTS Media, innovatie en leren (B-KUL-HEM15A)

3 studiepunten Nederlands 26 Tweede semesterTweede semester
Goeman Katie (coördinator) |  Goeman Katie

Doelstellingen

De student

  • toont interesse voor actuele ontwikkelingen en vernieuwingen in het domein van media en leren;
  • kent in detail de terminologie, modellen en denkkaders met betrekking tot:
    • online en blended leeromgevingen;
    • media en ICT-integratie;
    • onderwijstechnologie en -effectiviteit;
    • multimedia leren;
    • onderwijsvernieuwing.
  • is zich bewust van de diversiteit aan omschrijvingen en perspectieven in de wetenschappelijke en praktijkgerichte literatuur;
  • is in staat om een blauwdruk voor een blended leeromgeving uit te werken op basis van een ontwerpmodel;
  • heeft een kritisch-geïnformeerde opinie over het veranderingsproces, de potentiële voordelen, problemen en struikelblokken bij de implementatie van media/technologie in leeromgevingen.

Begintermen

De student heeft kennis en begrip van onderzoeksmethoden en analysetechnieken (gemiddeld niveau, zowel kwantitatief als kwalitatief).
De student is in staat om wetenschappelijk onderzoek te concipiëren, te begrijpen en te evalueren. Een degelijke kennis van het Engels is aanbevolen (academische voertaal van de artikels en het overige bronnenmateriaal) .

 

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Media, innovatie en leren (B-KUL-HEM15a)

3 studiepunten : College 26 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Centraal in dit opleidingsonderdeel staan theoretische en praktische vraagstukken omtrent digitale media voor onderwijs en leren. Het OPO belicht enerzijds de rol en het gebruik van media om onderwijs- en leeractiviteiten te ondersteunen en te optimaliseren. Anderzijds gaat het OPO dieper in op de dynamiek en problematiek van innovatie, in relatie tot de inbedding van digitale media voor onderwijs- en leerdoeleinden. De theoretische inzichten worden aan de praktijk gekoppeld door middel van actuele vraagstukken, participatie aan bestaand (ontwerp)onderzoek en/of cases uit het onderwijsonderzoek.

Algemeen

  • Kernbegrippen, hoofdstromingen en modellen m.b.t. onderwijsontwerp, effectieve leeromgevingen, media en onderwijsinnovatie
  • Onderzoek en praktijk: wetenschappelijke studies en cases m.b.t. media
  • Actueel vraagstuk, gericht op een specifieke innovatieve onderwijsmethode(n), mediatoepassing(en) en/of beleidsacties

In detail

1. Basisinzichten media en leren

  • De rol van media in een onderwijs-leeromgeving
  • Multimedia en effectiviteit van leren

2. Onderwijsinnovatie en technologie-integratie

  • Competenties van leerkrachten
  • Condities voor onderwijsvernieuwing en integratie van technnologie

3. Blended leren en onderwijzen

  • Begripsomschrijving
  • Classificatie, ontwerp en ontwikkeling
  • Blended onderwijsmodellen

4. Capita selecta uit het onderwijsonderzoek m.b.t. media en leren

  • Stand van zaken             
  • Systematische review (synchroon online onderwijs)
  • Actie-onderzoek (de geflipte klas)
  • Eye-tracking (games)
  • Learning analytics (online cursusontwerp)

Studiemateriaal

Selectie van artikels en boekhoofdstukken, presentatieslides, kennis- en videoclips (alles beschikbaar via Toledo).

Toelichting onderwijstaal

Webcolleges in het Nederlands, bronnenmateriaal (artikels, video/audio) vaak in het Engels.

Toelichting werkvorm

Flipped classroom

Didactiek in lijn met de principes van de online geflipte klas.

a) Voorbereidende leeractiviteiten gefocust op kennis en begrip van theorie, op basis van zelfstandige verwerking van multimedia en teksten

b) Online synchroon multicampus-onderwijs (webcolleges), met volgende structuur tijdens het semester:

  • 3 uur inleidend webcollege;
  • 4 x 4 uur webcolleges bestaande uit 1 uur vragenuurtje ivm voorbereiding + 2 uur individuele/groepsgerichte leeractiviteiten + 1 uur vragenuurtje ivm verwerking;
  • 3 uur uitleidend webcollege.

c) Nadruk op actief en samenwerkend leren tijdens webcolleges: toepassingen, individueel en in groep

d) Interactie met docent en vragen tijdens webcolleges, via het discussieforum en/of virtuele spreekuren

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Media, innovatie en leren (B-KUL-H75639)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

Praktisch

Het betreft een Bring Your Own Device examen (laptop + safe exam browser). Alle informatie hieromtrent is beschikbaar via het leerplatform (Toledo).

Evaluatiekenmerken

Combinatie van 5 meerkeuzevragen (/5), 2 halfopen vragen (/10) en 1 essayvraag (/5)

Bepaling eindresultaat

Eenvoudige optelsom van de verschillende onderdelen van het examen

Toelichting bij herkansen

De evaluatiekenmerken en bepaling eindresultaat van de tweede examenkans zijn identiek aan die van de eerste examenkans zoals beschreven in het tabblad 'Toelichting evaluatie'.

ECTS Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 1) (B-KUL-L09P0A)

3 studiepunten Nederlands 0 Eerste semesterEerste semester

Doelstellingen

Na afronding van dit OPO zal de student kennis demonstreren van:

  • Kenmerken, principes, definities, terminologie, achtergrond en domeinen van toegepaste gedragsanalyse
  • Ethische prinicipes binnen en kritieken over toegepaste gedragsanalyse
  • De formulering van observeerbare en meetbare doelstellingen voor de klaspraktijk
  • Functies van gedrag, functieanalyse en -evaluatie
  • Verzamelen en rapporteren van gedrag
  • Preventieve strategiën met betrekking tot positief klasmanagement (antecedentmanipulaties)
  • Strategieën om gewenst (prosociaal, academisch) gedrag bij leerlingen te versterken
  • Strategieën om ongewenst (asociaal, niet-academisch) gedrag bij leerlingen te reduceren
  • Strategieën om leerlingen zelfmanagementvaardigheden te leren

Identieke opleidingsonderdelen

L09P1A: Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 2)
L09N5A: Positief gedragsmanagement voor leraren

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 1) (B-KUL-L09P0a)

3 studiepunten : College 0 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Na afronding van dit OPO zal de student kennis demonstreren van:

  • Kenmerken, principes, definities, terminologie, achtergrond en domeinen van toegepaste gedragsanalyse
  • Ethische prinicipes binnen en kritieken over toegepaste gedragsanalyse
  • De formulering van observeerbare en meetbare doelstellingen voor de klaspraktijk
  • Functies van gedrag, functieanalyse en -evaluatie
  • Verzamelen en rapporteren van gedrag
  • Preventieve strategiën met betrekking tot positief klasmanagement (antecedentmanipulaties)
  • Strategieën om gewenst (prosociaal, academisch) gedrag bij leerlingen te versterken
  • Strategieën om ongewenst (asociaal, niet-academisch) gedrag bij leerlingen te reduceren
  • Strategieën om leerlingen zelfmanagementvaardigheden te leren

Studiemateriaal

Handboek: Applied Behavior Analysis for Teachers (10th edition, 2022) (Alberto, P.A., Troutman, A.C., Axe, J.)
Wetenschappelijke en praktijkgerichte papers

Toelichting werkvorm

Online asynchroon leren - Webinar

Dit vak wordt volledig online aangeboden en wordt modulair opgebouwd. Er zullen 7 modules aangeboden worden die de student zelfstandig kan doorlopen. Er wordt geen timing/deadline gehanteerd waarbinnen bepaalde modules moeten afgelegd worden. Per module wordt het volgende aangeboden:

  • Een webinar die de focus van de module behandeld
  • Een quiz die de kennis van het webinar toetst
  • Studiemateriaal in de vorm van hoofdstukken uit het handboek en papers
  • Een quiz die kennis van de module toetst
  • In sommige modules wordt bijkomend een opdracht gemaakt.

Bij de laatste module wordt tevens een cumulatieve quiz gemaakt die kennis van het volledige OPO toetst.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 1) (B-KUL-L29P0a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Take-home
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

Toelichting

Dit OPO zal uit 7 online modules bestaan. Bij elke module hoort een webinar, een quiz gekoppeld aan het webinar (5 vragen), een kennisquiz die de kennis binnen deze module toetst (10 vragen), en in sommige modules een opdracht (pass/fail).

  • Alle quizzen bestaan uit multiple choice zonder GIS-correctie. Per module kunnen er 30-40 punten gescoord worden. De quizzen bij elke module kunnen meerdere keren afgelegd worden.
  • De modules waarin een opdracht moet gemaakt worden wordt gescoord met pass/fail. Studenten met een fail mogen de opdracht hernemen.
  • Bij de laatste module wordt er een cumulatieve quiz gemaakt die de leerstof van het volledige OPO covert. Bij deze kunnen 80 punten gescoord worden. Deze quiz kan slechts 1x afgelegd worden.  
  • De totaalscore over alle modules wordt herleid naar een punt op 20.

Toelichting bij herkansen

Dezelfde examenmodaliteit

ECTS Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 2) (B-KUL-L09P1A)

3 studiepunten Nederlands 0 Tweede semesterTweede semester

Doelstellingen

Na afronding van dit OPO zal de student kennis demonstreren van:

  • Kenmerken, principes, definities, terminologie, achtergrond en domeinen van toegepaste gedragsanalyse
  • Ethische prinicipes binnen en kritieken over toegepaste gedragsanalyse
  • De formulering van observeerbare en meetbare doelstellingen voor de klaspraktijk
  • Functies van gedrag, functieanalyse en -evaluatie
  • Verzamelen en rapporteren van gedrag
  • Preventieve strategiën met betrekking tot positief klasmanagement (antecedentmanipulaties)
  • Strategieën om gewenst (prosociaal, academisch) gedrag bij leerlingen te versterken
  • Strategieën om ongewenst (asociaal, niet-academisch) gedrag bij leerlingen te reduceren
  • Strategieën om leerlingen zelfmanagementvaardigheden te leren

Identieke opleidingsonderdelen

L09P0A: Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 1)
L09N5A: Positief gedragsmanagement voor leraren

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 2) (B-KUL-L09P1a)

3 studiepunten : College 0 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Na afronding van dit OPO zal de student kennis demonstreren van:

  • Kenmerken, principes, definities, terminologie, achtergrond en domeinen van toegepaste gedragsanalyse
  • Ethische prinicipes binnen en kritieken over toegepaste gedragsanalyse
  • De formulering van observeerbare en meetbare doelstellingen voor de klaspraktijk
  • Functies van gedrag, functieanalyse en -evaluatie
  • Verzamelen en rapporteren van gedrag
  • Preventieve strategiën met betrekking tot positief klasmanagement (antecedentmanipulaties)
  • Strategieën om gewenst (prosociaal, academisch) gedrag bij leerlingen te versterken
  • Strategieën om ongewenst (asociaal, niet-academisch) gedrag bij leerlingen te reduceren
  • Strategieën om leerlingen zelfmanagementvaardigheden te leren

Studiemateriaal

Handboek: Applied Behavior Analysis for Teachers (10th edition, 2022) (Alberto, P.A., Troutman, A.C., Axe, J.)
Wetenschappelijke en praktijkgerichte papers

Toelichting werkvorm

Online asynchroon leren - Webinar

Dit vak wordt volledig online aangeboden en wordt modulair opgebouwd. Er zullen 7 modules aangeboden worden die de student zelfstandig kan doorlopen. Er wordt geen timing/deadline gehanteerd waarbinnen bepaalde modules moeten afgelegd worden. Per module wordt het volgende aangeboden:

  • Een webinar die de focus van de module behandeld
  • Een quiz die de kennis van het webinar toetst
  • Studiemateriaal in de vorm van hoofdstukken uit het handboek en papers
  • Een quiz die kennis van de module toetst
  • In sommige modules wordt bijkomend een opdracht gemaakt.

Bij de laatste module wordt tevens een cumulatieve quiz gemaakt die kennis van het volledige OPO toetst.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Positief gedragsmanagement voor leraren (sem 2) (B-KUL-L29P1a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Take-home
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

Toelichting

Dit OPO zal uit 7 online modules bestaan. Bij elke module hoort een webinar, een quiz gekoppeld aan het webinar (5 vragen), een kennisquiz die de kennis binnen deze module toetst (10 vragen), en in sommige modules een opdracht (pass/fail).

  • Alle quizzen bestaan uit multiple choice zonder GIS-correctie. Per module kunnen er 30-40 punten gescoord worden. De quizzen bij elke module kunnen meerdere keren afgelegd worden.
  • De modules waarin een opdracht moet gemaakt worden wordt gescoord met pass/fail. Studenten met een fail mogen de opdracht hernemen.
  • Bij de laatste module wordt er een cumulatieve quiz gemaakt die de leerstof van het volledige OPO covert. Bij deze kunnen 80 punten gescoord worden. Deze quiz kan slechts 1x afgelegd worden.  
  • De totaalscore over alle modules wordt herleid naar een punt op 20.

Toelichting bij herkansen

Dezelfde examenmodaliteit

ECTS Burgerschapsvorming (B-KUL-O0A51B)

6 studiepunten Nederlands 18 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract
Claes Ellen |  N.

Doelstellingen

Het opleidingsonderdeel 'Burgerschapvorming' behandelt de verschillende dimensies van burgerschap en de opdracht die instellingen en verenigingen in de maatschappij opnemen met het oog op het bevorderen van het burgerschapsidee in democratische samenlevingen. Daarbij wordt gefocust op enkele actoren die aan burgerschapsvorming doen: scholen, de media, ouders, de politiek, en verengingen. 

*

Collegereeks waarin de studenten inzicht krijgen in de resultaten van wetenschappelijke studies over politieke en maatschappelijke vorming, en zo inzicht verwerven in de mogelijkheden en beperkingen van de diverse facetten van de politieke sociologie in het algemeen en burgerschapsvorming in het bijzonder. 

Begintermen

Studenten zijn op de hoogte van de actuele maatschappelijke problemen, en hebben interesse voor de samenlevingsopbouw in het bijzonder. Een vertrouwdheid met de algemene didactische en vakdidactische principes is een pluspunt.

Identieke opleidingsonderdelen

O0A51A: Burgerschapsvorming

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Burgerschapsvorming (B-KUL-O0A51a)

6 studiepunten : College 18 Tweede semesterTweede semester
Claes Ellen |  N.

Inhoud

In deze cursus wordt er vertrokken van de inzichten uit de politieke sociologie en de onderwijssociologie. Het belang van het ‘opvoeden tot burgerschap’, van politieke participatie in het algemeen en van de rol van de verschillende soorten politieke socialisatoren wordt geanalyseerd. Dit gebeurt aan de hand van de belangrijkste hedendaagse auteurs en resultaten van recente cross-nationale en nationale onderzoeksprojecten. Op die manier wordt een referentiekader opgebouwd waarmee de toetsing met de empirie wordt aangegaan. Daarbij focussen we heel specifiek op vijf verschillende actoren: scholen, de media, ouders, de politiek, en verenigingen. 

In burgerschapsvorming wordt aandacht besteed aan de leraar als onderdeel van het burgerschapsvormend proces op scholen. Via het gebruik van verschillende werkvormen en het verzorgen van een les/presentatie gaan de studenten ook zelf aan de slag met burgerschapsvorming bij jongeren. 

 

 

Studiemateriaal

Selectie van artikels uit de internationale en nationale literatuur en slides beschikbaar via toledo

Toelichting onderwijstaal

De onderwijstaal van deze leeractiviteit is Nederlands, maar er kan gedeeltelijk Engelstalig onlineleermateriaal worden gebruikt.

Toelichting werkvorm

Flipped classroom - Gastcollege - Groepsopdracht

Interactieve hoorcolleges, flipped classroom en activerende opdrachten. De precieze uitwerking van de onderwijsmethode hangt af van de grootte van de studentengroep. Meer informatie is beschikbaar via Toledo.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Burgerschapsvorming (B-KUL-O2A51b)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Paper/Werkstuk, Verslag, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Open vragen

Toelichting

Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent, zoals meegedeeld via Toledo. Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20. De evaluatie omvat een schriftelijk examen enerzijds en opdrachten tijdens het semester (o.a. groepswerk, presentatie) anderzijds. De specifieke modaliteiten worden tijdig meegedeeld via Toledo en tijdens de colleges.

Aanwezigheid tijdens de colleges is verplicht. Er wordt 10 % van het eindcijfer afgetrokken bij ongewettigde afwezigheid

Toelichting bij herkansen

Er is enkel een herkansing voor het schriftelijk examen, niet voor de groepsopdracht.

ECTS Psychologie van de adolescentie en de jongvolwassenheid (B-KUL-O0A55A)

4 studiepunten Nederlands 26 Tweede semesterTweede semester

Doelstellingen

Na het voltooien van dit OPO kan de student:

  • inleidende kennis van de aspecten van de psychologie van jongeren (en hun leefwereld) die relevant zijn voor beginnende leraren aantonen. Het gaat hierbij om die jongeren waarmee universitair gevormde leraren in contact komen in het secundair onderwijs.

Begintermen

Naast de algemene begintermen die gelden voor de Specifieke Lerarenopleiding (SLO), zijn er geen specifieke begintermen voor dit opleidingsonderdeel. Studenten moeten enkel in staat zijn (en daartoe bereid zijn) om over hun eigen functioneren als toekomstige leraren te reflecteren en indien nodig hun pedagogisch handelen bij te sturen, op basis van hun kennis over de adolescentieperiode waarin hun leerlingen zich bevinden.

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Psychologie van de adolescentie en de jongvolwassenheid (B-KUL-O0A55a)

4 studiepunten : College 26 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Als algemene achtergrond worden algemene theorieën van de ontwikkeling doorheen de adolescentie kort besproken. De gevolgen worden beschreven van de voornaamste veranderingen die zich in de vroege adolescentie (zogenaamde puberteit) voordoen op lichamelijk vlak. Samen met de ontwikkelingen op cognitief en sociaal vlak leiden deze veranderingen ertoe dat de jongere nieuwe mogelijkheden in zichzelf gaat ontdekken. De relatie met de ouders gaat een andere vorm aannemen, terwijl de relaties met leeftijdgenoten een grotere intensiteit en een grotere diepgang krijgen. De vorming van de eigen identiteit, die de voornaamste opgave vormt in de adolescentieperiode en meteen het sluitstuk van de genoemde ontwikkelingen, wordt toegelicht. Daarna worden enkele vormen van zogenaamd internaliserend probleemgedrag (bv. depressie, suicide en anorexie) en van externaliserend probleemgedrag (bv. druggebruik en delinquentie) bij jongeren besproken, voor zover een leraar daar mee geconfronteerd kan worden. Bij de bespreking van deze verschillende thema's zal er recent onderzoek besproken worden en zal de docent ook eigen onderzoek uit de doeken doen. Dit overzicht moet beginnende leraren helpen om de adolescent in zijn bredere ontwikkelingscontext te plaatsen om zo meer inzicht te krijgen in het doen en laten van de adolescent (bijvoorbeeld in de overgang naar de volwassenheid).

Studiemateriaal

Slot, W. & Van Aken, M. (Red.) (2013). Psychologie van de adolescentie (25ste druk). Baarn: ThiemeMeulenhoff. (ISBN 978 90 06 95142 4) (Verkrijgbaar bij Acco)

Toelichting werkvorm

Omdat de meeste studenten in de SLO-opleiding nog geen inleidend opleidingsonderdeel in de psychologie gevolgd hebben, wordt dit opleidingsonderdeel 'Psychologie voor niet-psychologen' aangeboden onder de vorm van een reeks klassieke hoorcolleges (contactonderwijs). Alle PowerPoint slides die tijdens deze contactmomenten gebruikt worden, zijn vooraf ter beschikking op het elektronisch leerplatform TOLEDO.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Psychologie van de adolescentie en de jongvolwassenheid (B-KUL-O2A55a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

Evaluatievorm
Schriftelijk examen met open vragen.

ECTS Approaches to Innovative Teaching – Global Perspectives (B-KUL-O0G40A)

3 ECTS English 18 Second termSecond term Cannot be taken as part of an examination contract Cannot be taken as part of a credit contract
N.

Aims

ECTS-fiche

Informatie over inschrijving en examenpunten vind je op deze website: Opleidingsonderdelen uitwisselen binnen Associatie KU Leuven – Studeren op maat.

De student richt zich tot studentenadministratie.vorselaar@thomasmore.be om zich in te schrijven voor dit OPO in Vorselaar.

 

Is included in these courses of study

Onderwijsleeractiviteiten

Approaches to Innovative Teaching – Global Perspectives (B-KUL-O0G40a)

3 ECTS 18 Second termSecond term
N.

Evaluatieactiviteiten

Evaluation: Approaches to Innovative Teaching – Global Perspectives (B-KUL-O2G40a)

ECTS Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 1) (B-KUL-O0G41A)

3 studiepunten Nederlands 0 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Leerresultaten

De student is in staat en bereid om op basis van theoretische kaders en wetenschappelijk onderzoek recente ontwikkelingen en uitdagingen m.b.t. het leraarschap,  de schoolorganisatie en de relatie tussen onderwijs en samenleving te bestuderen, kritisch te evalueren en een eigen standpunt in te nemen. Daarenboven is de student bereid en in staat om - mede in het licht van de eigen professionalisering - over het eigen standpunt in gesprek te gaan en op grond van nieuwe inzichten dit standpunt desgevallend bij te stellen.

Vormingsdoelen

De student is in staat en bereid om op een genuanceerde en beargumenteerde wijze een eigen standpunt te ontwikkelen ten aanzien van actuele kwesties op de volgende domeinen: pedagogisch-onderwijskundig (bv. visie op leren en de ondersteuning ervan), sociaal-politiek (bv. visies op onderwijs- en schoolbeleid, relatie vrijheid-controle), sociaal-economisch (bv. onderwijsgelijkheid, visies en initiatieven hieromtrent, aspecten rond diversiteit), levensbeschouwelijk (bv. pedagogische vrijheid en diversiteit) en cultureel-wetenschappelijk (bv. rol van deskundigheid, betekenis van onderwijskwaliteit).

De student kan zijn/haar/hun pedagogische en didactische opdracht en de algemene rol van de school/het onderwijs op een kritische wijze benaderen en evalueren tegen het licht van (historische) ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, en is zich bewust van ontwikkelingen in (onderwijssystemen in) andere landen. De student kan op basis hiervan een genuanceerd en beargumenteerd standpunt innemen en een visie formuleren.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)

Identieke opleidingsonderdelen

O0G43A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 2)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: events (sem 1) (B-KUL-O0G41a)

2 studiepunten : Bachelorproef 0 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs: events’ betreft thema’s die zich op micro-, meso- en/of macroniveau situeren. De events zijn ingedeeld in verschillende categorieën:

* De leerling en het leren;

* Leeromgevingen en leraarschap;

* Schoolorganisatie, schoolbeleid en professionele ontwikkeling;

* Onderwijssystemen, onderwijsbeleid en onderwijskwaliteit;

* Onderwijsconcepten en curriculum.

 

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt via Toledo ter beschikking gesteld.

Toelichting werkvorm

Er worden (verspreid over de verschillende vestigingsplaatsen, al dan niet technologisch ondersteund en al dan niet gebundeld) activiteiten georganiseerd die een verschillende vorm kunnen aannemen. Per semester worden twee LIMBOraties gehouden. Dit neemt veelal de vorm aan van een inleiding door panelleden en een gestructureerde discussie tussen panelleden en de studenten.
Elke activiteit telt voor een aantal LIMBOpunten. Per activiteit wordt bepaald hoe de student actieve deelname kan aantonen. Studenten dienen 45 LIMBOpunten te verzamelen waarbij één LIMBOpunt staat voor 45 à 60 minuten studietijd:

* Studenten kiezen minstens één LIMBOratie.

* Maximum 10 LIMBOpunten kunnen worden vervangen door een externe nascholing na goedkeuring (procedure zie Toledo).

* Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: opdracht (sem 1) (B-KUL-O0G42a)

1 studiepunten 0 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Er is geen specifieke inhoud. De inhouden diepen uit en verbreden wat aan de orde wordt gesteld in Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs deel 1 en deel 2 zijn hier relevant.

Via Toledo kunnen studenten zich inschrijven voor optionele (maar wel voorbereide) begeleidingsmomenten.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal bestaat uit de specifieke richtlijnen en de mogelijkheden om tussentijdse feedback te ontvangen.

Toelichting werkvorm

Op grond van de inzichten verworven in de verschillende onderdelen maken studenten on-campus een opdracht die bestaat uit het beargumenteren van stellingen. Alle verdere informatie staat op Toledo.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 1) (B-KUL-O2G41a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Medewerking tijdens contactmomenten

ECTS Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 2) (B-KUL-O0G43A)

3 studiepunten Nederlands 0 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Leerresultaten

De student is in staat en bereid om op basis van theoretische kaders en wetenschappelijk onderzoek recente ontwikkelingen en uitdagingen m.b.t. het leraarschap,  de schoolorganisatie en de relatie tussen onderwijs en samenleving te bestuderen, kritisch te evalueren en een eigen standpunt in te nemen. Daarenboven is de student bereid en in staat om - mede in het licht van de eigen professionalisering - over het eigen standpunt in gesprek te gaan en op grond van nieuwe inzichten dit standpunt desgevallend bij te stellen.

Vormingsdoelen

De student is in staat en bereid om op een genuanceerde en beargumenteerde wijze een eigen standpunt te ontwikkelen ten aanzien van actuele kwesties op de volgende domeinen: pedagogisch-onderwijskundig (bv. visie op leren en de ondersteuning ervan), sociaal-politiek (bv. visies op onderwijs- en schoolbeleid, relatie vrijheid-controle), sociaal-economisch (bv. onderwijsgelijkheid, visies en initiatieven hieromtrent, aspecten rond diversiteit), levensbeschouwelijk (bv. pedagogische vrijheid en diversiteit) en cultureel-wetenschappelijk (bv. rol van deskundigheid, betekenis van onderwijskwaliteit).

De student kan zijn/haar/hun pedagogische en didactische opdracht en de algemene rol van de school/het onderwijs op een kritische wijze benaderen en evalueren tegen het licht van (historische) ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, en is zich bewust van ontwikkelingen in (onderwijssystemen in) andere landen. De student kan op basis hiervan een genuanceerd en beargumenteerd standpunt innemen en een visie formuleren.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)

Identieke opleidingsonderdelen

O0G41A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 1)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: events (sem 2) (B-KUL-O0G43a)

2 studiepunten 0 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs: events’ betreft thema’s die zich op micro-, meso- en/of macroniveau situeren. De events zijn ingedeeld in verschillende categorieën:

* De leerling en het leren;

* Leeromgevingen en leraarschap;

* Schoolorganisatie, schoolbeleid en professionele ontwikkeling;

* Onderwijssystemen, onderwijsbeleid en onderwijskwaliteit;

* Onderwijsconcepten en curriculum.

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt via Toledo ter beschikking gesteld.

Toelichting werkvorm

Er worden (verspreid over de verschillende vestigingsplaatsen, al dan niet technologisch ondersteund en al dan niet gebundeld) activiteiten georganiseerd die een verschillende vorm kunnen aannemen. Per semester worden twee LIMBOraties gehouden. Dit neemt veelal de vorm aan van een inleiding door panelleden en een gestructureerde discussie tussen panelleden en de studenten.
Elke activiteit telt voor een aantal LIMBOpunten. Per activiteit wordt bepaald hoe de student actieve deelname kan aantonen. Studenten dienen 45 LIMBOpunten te verzamelen waarbij één LIMBOpunt staat voor 45 à 60 minuten studietijd:

Studenten kiezen minstens één LIMBOratie.

Maximum 10 LIMBOpunten kunnen worden vervangen door een externe nascholing na goedkeuring (procedure zie Toledo).

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: opdracht (sem 2) (B-KUL-O0G44a)

1 studiepunten 0 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Er is geen specifieke inhoud. De inhouden diepen uit en verbreden wat aan de orde wordt gesteld in Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs deel 1 en deel 2 zijn hier relevant.

Via Toledo kunnen studenten zich inschrijven voor optionele (maar wel voorbereide) begeleidingsmomenten.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal bestaat uit de specifieke richtlijnen en de mogelijkheden om tussentijdse feedback te ontvangen.

Toelichting werkvorm

Op grond van de inzichten verworven in de verschillende onderdelen maken studenten on-campus een opdracht die bestaat uit het beargumenteren van stellingen. Alle verdere informatie staat op Toledo.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 2) (B-KUL-O2G43a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Medewerking tijdens contactmomenten

ECTS Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 1) (B-KUL-O0G45A)

3 studiepunten Nederlands 6 Eerste semesterEerste semester
Charlier Nathalie (coördinator) |  Charlier Nathalie |  Behiels Liesa (medewerker) |  Gevaert Greet (medewerker) |  Medaer Jan (medewerker)

Doelstellingen

  • Het OPO reikt onderzoeksgebaseerde, theoretisch-conceptuele kaders aan voor drie krachtlijnen: diversiteit, educatieve technologie, klasmanagement.
  • Het OPO geeft inzicht in het samenspel tussen en op elkaar inhaken van de drie krachtlijnen.
  • De onderzoeksgebaseerde theoretisch-conceptuele kaders worden in samenhang met concrete casussen aangebracht, die de effectiviteit en meerwaarde van de kaders in een leeromgeving illustreren.
  • Studenten passen de theoretisch-conceptuele kaders toe door concrete casussen te analyseren, erover te reflecteren en ze te bespreken.
  • Studenten koppelen de onderzoeksgebaseerde, theoretisch-conceptuele kaders voor drie krachtlijnen evenals de casussen terug naar algemene leer- en onderwijstheorieën.
  • Inzichten in de drie krachtlijnen worden herkenbaar, toepasbaar en doorvertaalbaar gemaakt in de context van (diversiteits)stage en vakdidactiek.

Begintermen

De inhouden en activiteiten van dit OPO impliceren dat de studenten de inhouden, vaardigheden en attitudes van het OPO ‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1’  gelijktijdig met dit OPO verwerven of al hebben verworven.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Identieke opleidingsonderdelen

O0G46A: Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 2)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 1) (B-KUL-O0G45a)

3 studiepunten : Opdracht 6 Eerste semesterEerste semester
Charlier Nathalie |  Behiels Liesa (medewerker) |  Gevaert Greet (medewerker) |  Medaer Jan (medewerker)

Inhoud

Het OPO focust op drie thema’s die een belangrijke rol spelen in de groei naar professioneel leraarschap en mee het fundament vormen van de maatschappelijke rol van de leraar: klasmanagement, educatieve technologie en diversiteit. Vertrekkende van concrete situatieschetsen in de klaspraktijk wordt de brug gelegd naar theoretische kaders, die helpen situaties in de klaspraktijk te lezen, te doorgronden en hierover te reflecteren. Het OPO vervult in deze zin dus een brugfunctie tussen algemene theorieën rond leren en onderwijs en de vakdidactiek en stage.  

Studenten verwerven handvatten om bij het maken van lesvoorbereidingen een overwogen keuze te kunnen maken.  

Studiemateriaal

Modules op Toledo Ultra: klasmanagement, educatieve technologie en diversiteit

Toelichting werkvorm

Online asynchroon leren

Dit OPO wordt aangeboden in de vorm van een inleidend hoorcollege (on-campus) en een intervisie (on-campus of synchroon online), in combinatie met drie modules digitaal afstandsleren, waarin inhouden en inzichten (theorievorming en resultaten uit onderzoek) telkens worden afgewisseld met toepassing van de verworven inzichten op praktijken.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 1) (B-KUL-O2G45a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten, Procesevaluatie

Toelichting

De score wordt bepaald door:

  • het doorlopen van de online leermodules m.i.v. de hierin opgenomen opdrachten
  • het voorbereiden, kwaliteitsvol ontwerpen en tijdig indienen van de casusopdracht
  • actieve deelname aan de intervisie

Toelichting bij herkansen

Deze evaluatie is identiek aan de evaluatievorm van de 1ste zittijd.

ECTS Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 2) (B-KUL-O0G46A)

3 studiepunten Nederlands 6 Tweede semesterTweede semester
Charlier Nathalie (coördinator) |  Charlier Nathalie |  Behiels Liesa (medewerker) |  Gevaert Greet (medewerker) |  Medaer Jan (medewerker)

Doelstellingen

  • Het OPO reikt onderzoeksgebaseerde, theoretisch-conceptuele kaders aan voor drie krachtlijnen: diversiteit, educatieve technologie, klasmanagement.
  • Het OPO geeft inzicht in het samenspel tussen en op elkaar inhaken van de drie krachtlijnen.
  • De onderzoeksgebaseerde theoretisch-conceptuele kaders worden in samenhang met concrete casussen aangebracht, die de effectiviteit en meerwaarde van de kaders in een leeromgeving illustreren.
  • Studenten passen de theoretisch-conceptuele kaders toe door concrete casussen te analyseren, erover te reflecteren en ze te bespreken.
  • Studenten koppelen de onderzoeksgebaseerde, theoretisch-conceptuele kaders voor drie krachtlijnen evenals de casussen terug naar algemene leer- en onderwijstheorieën.
  • Inzichten in de drie krachtlijnen worden herkenbaar, toepasbaar en doorvertaalbaar gemaakt in de context van (diversiteits)stage en vakdidactiek.

 

Begintermen

De inhouden en activiteiten van dit OPO impliceren dat de studenten de inhouden, vaardigheden en attitudes van het OPO ‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1’ gelijktijdig met dit OPO verwerven of al hebben verworven.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Identieke opleidingsonderdelen

O0G45A: Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 1)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 2) (B-KUL-O0G46a)

3 studiepunten : Opdracht 6 Tweede semesterTweede semester
Charlier Nathalie |  Behiels Liesa (medewerker) |  Gevaert Greet (medewerker) |  Medaer Jan (medewerker)

Inhoud

Het OPO focust op drie thema’s die een belangrijke rol spelen in de groei naar professioneel leraarschap en mee het fundament vormen van de maatschappelijke rol van de leraar: klasmanagement, educatieve technologie en diversiteit. Vertrekkende van concrete situatieschetsen in de klaspraktijk wordt de brug gelegd naar theoretische kaders, die helpen situaties in de klaspraktijk te lezen, te doorgronden en hierover te reflecteren. Het OPO vervult in deze zin dus een brugfunctie tussen algemene theorieën rond leren en onderwijs en de vakdidactiek en stage.  

Studenten verwerven handvatten om bij het maken van lesvoorbereidingen een overwogen keuze te kunnen maken.  

Studiemateriaal

Modules op Toledo Ultra: klasmanagement, educatieve technologie en diversiteit

Toelichting werkvorm

Dit OPO wordt aangeboden in de vorm van een inleidend hoorcollege (on-campus) en een intervisie (on-campus of synchroon online), in combinatie met drie modules digitaal afstandsleren, waarin inhouden en inzichten (theorievorming en resultaten uit onderzoek) telkens worden afgewisseld met toepassing van de verworven inzichten op praktijken.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Bouwstenen van een krachtige leeromgeving (sem 2) (B-KUL-O2G46a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten, Procesevaluatie

Toelichting

De score wordt bepaald door:

  • het doorlopen van de online leermodules m.i.v. de hierin opgenomen opdrachten,
  • het voorbereiden, kwaliteitsvol ontwerpen en tijdig indienen van de casusopdracht,
  • actieve deelname aan de intervisie.

Toelichting bij herkansen

Deze evaluatie is identiek aan de evaluatievorm van de 1ste zittijd.

ECTS Stage PAV-maatschappelijke vorming (B-KUL-O0G51A)

9 studiepunten Nederlands 0 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor creditcontract

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



(GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )) EN GELIJKTIJDIG( F0ZB6A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)
F0ZB6AF0ZB6A : Vakdidactiek PAV-maatschappelijke vorming

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Stage PAV-maatschappelijke vorming (B-KUL-O0G51a)

9 studiepunten : Stage 0 Beide semestersBeide semesters

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Stage PAV-maatschappelijke vorming (B-KUL-O2G51a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Ontwerp/Product, Verslag, Presentatie, Portfolio, Procesevaluatie
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Computer, Naslagwerk

Toelichting bij herkansen

 

ECTS Stage I: initiatiestage (B-KUL-O0H13A)

3 studiepunten Nederlands 20 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract

Doelstellingen

  • De student is zich bewust van – en kan kritisch reflecteren op de eigen subjectieve onderwijsbiografie. De reflectie wordt gevoed door de zich ontwikkelende vakdidactische inzichten.
  • De student kan zich documenteren in functie van de observatie maar ook in functie van het analyseren van mogelijke lesinhouden.
  • De student is in staat om de beginsituatie te analyseren.
  • De student kan relevante invalshoeken en/of perspectieven bepalen voor de observatie van leer – en onderwijsprocessen.
  • De student herkent elementen van een positief leef – en leerklimaat met oog voor gelijkheid, gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie.
  • De student kan kritisch reflecteren op de eigen observaties ifv. het eigen toekomstige handelen als leraar.
  • De student communiceert helder en constructief met de betrokken personen (vakmentoren, stagebegeleiders, medestudnten, leerlingen, ouders, leerkrachten,…)

Begintermen

  • De student communiceert helder en constructief met de betrokken personen (leraaropleider, medestudenten, leerlingen, ouders, leerkrachten,…)
  • De student kan verantwoordelijkheid nemen en dragen
  • De student toont initiatief
  • De student is puntueel

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



(GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )) EN (GELIJKTIJDIG( A34509 ) OF GELIJKTIJDIG( A43120 ) OF GELIJKTIJDIG( AG0070 ) OF GELIJKTIJDIG( AB0070 ))


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)
A34509A34509 : Inleiding tot de vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent)
A43120A43120 : Inleiding tot de vakdidactiek architectuur (Brussel/Gent)
AG0070AG0070 : Vakdidactiek architectuur I
AB0070AB0070 : Vakdidactiek architectuur I (Brussel/Gent)


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Initiatiestage (B-KUL-A51428)

3 studiepunten : Stage 20 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

De observatiestage gebeurt zowel in de tweede als in de derde graad van het secundair onderwijs.

De student observeert een aantal lessen in een secundaire school en maakt hiervan een kritische reflectie op basis van wetenschappelijke literatuur.

Daarnaast is de student gedurende de stageperiode minimum 1 keer per week een hele dag aanwezig op school. De student kan in deze stageperiode ook helpen bij taken op schoolniveau (meso-stage).

De stageperiode wordt afgesloten met een intervisiemoment op de campus. Daarin reflecteren studenten met hun peers over de geobserveerde momenten.

De student houdt een groeiportfolio bij waarin alle documenten in verband met de stage bijgehouden worden (denk aan specifieke reflectieopdrachten, groei in eigen competenties, reflecties met peers en besprekingen van de stageactiviteiten).

Studiemateriaal

Zie Toledo

  • vakdidactische literatuur
  • praktische formulieren voor de stage (sjablonen voor observatieverslagen, intervisiemomenten, groeiportfolio…)
  • praktijkvoorbeelden

Toelichting werkvorm

Lesobservatie - Observatiestage - Oefensessie - Participatiestage

stage/practicum/microteaching

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Stage I: initiatiestage (B-KUL-O2H13a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Portfolio

Toelichting

Het OPO Stage I wordt geëvalueerd op basis van de volgende elementen:

  • Een groeiportfolio waarin de student zijn/haar proces bijhoudt en evalueert (60%)
  • Aanwezigheid en participatie op de intervisie- en contactmomenten (30%)
  • De eindevaluatie gebeurt door de stagebegeleiders (10%)

De deelname van de student is verplicht tijdens de stagemomenten, stagebezoeken en intervisiemomenten. Ongewettigde afwezigheid, d.w.z. zonder formele, schriftelijke verwittiging vooraf aan de betrokkenen (vakmentor, stagebegeleider) leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het OPO. Het laattijdig of niet-indienen van het groeiportfolio resulteert in NA.

Toelichting bij herkansen

Een tweede examenkans is enkel mogelijk als de stageplaats niet meer betrokken moet worden (bijvoorbeeld herwerking van het portfolio). Dit kan enkel in samenspraak met de titularis van het OPO.

ECTS Stage II: ingroeistage (B-KUL-O0H14A)

6 studiepunten Nederlands 8 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract
N.

Doelstellingen

Leerdoelen:

  • De student is zich bewust van - en kan kritisch reflecteren op de eigen subjectieve onderwijsbiografie. De reflectie wordt gevoed door de zich ontwikkelende vakdidactische inzichten.
  • De student kan zich documenteren in functie van de observatie maar ook in functie van het analyseren en ontwikkelen van mogelijke lesinhouden.
  • De student is in staat om de beginsituatie te analyseren en in kaart te brengen.
  • Onder begeleiding van de vakmentor en stagebegeleider observeert en begeleidt de student leer - en onderwijsprocessen binnen kunst- en ontwerpvakken van het secundair onderwijs of (i.o.m. stagecoördinator) alternatieve contexten.
  • De student creëert een positief leef – en leerklimaat met oog voor gelijkheid, gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie.
  • De student communiceert helder en constructief met de betrokken personen (vakmentoren, stagebegeleiders, medestudnten, leerlingen, ouders, leerkrachten,…)
  • De student kan kritisch reflecteren op het eigen handelen als leraar i.f.v. het verder ontwikkelen en groeien. Deze reflecties worden gestaafd en gevoed door analyses, observaties en (vakdidactisch) bronmateriaal.

Vormingsdoelen:

Vormingsdoelen

  • De student heeft de eerste stappen in de basiscompetenties van de startende leerkracht gezet, zoals deze decretaal werden vastgelegd.*
  • De student reflecteert kritisch en flexibel op zijn/haar handelen en stuurt dit handelen naar gelang de reflectie bij. (Functioneel Geheel 5)*
  • De student ontwikkelt attitude om de eigen vakdeskundigheid blijvend te bevragen en te actualiseren. (Functioneel Geheel 3, 5)*

* zie document: Basiscompetenties Leraar; bron: Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de basiscompetenties van de leraren; (2018)

Begintermen

  • De student communiceert helder en constructief met de betrokken personen (leraaropleider, medestudenten, leerlingen, ouders, leerkrachten,…)
  • De student kan verantwoordelijkheid nemen en dragen
  • De student toont initiatief
  • De student is puntueel

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( O0H13A )


O0H13AO0H13A : Stage I: initiatiestage


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Stage II: ingroeistage (B-KUL-O0H14a)

6 studiepunten : Stage 8 Beide semestersBeide semesters
N.

Inhoud

De observatie- en participatiestage gebeurt zowel in de tweede als in de derde graad van het secundair onderwijs of (i.o.m. stagecoördinator) alternatieve contexten.

Na de observatie van een aantal lesactiviteiten neemt de student-stagiar actief deel aan een lessenreeks van de vakmentor. In overleg met de vakmentor gaat de student-stagiair bepaalde taken in het lesgebeuren van de leraar beginnen overnemen of ondersteunen.

Daarnaast is de student gedurende de stageperiode minimum 1 keer per week een hele dag aanwezig op school. De student helpt dan bij taken op schoolniveau.

In de loop van de stage wordt een intervisiemoment voorzien. Daarin reflecteren studenten met hun peerstudenten over de geobserveerde momenten.

De student houdt een groeiportfolio bij waarin hij/zij alle documenten in verband met de stage bijhoudt zoals specifieke reflectieopdrachten, groei in eigen competenties, reflecties met peers en besprekingen van de stageactiviteiten.

Microteachings:. Lesvaardigheden en inhouden kunnen toepassen binnen een gecontroleerde setting aan medestudenten en reflecteren over:

  • Planning: doelstellingen formuleren en opmaak van een lesconcept.
  • Leeromgeving: een veilige en krachtige leeromgeving realiseren.
    • Didactische werkvormen eigen aan architectuur- en ontwerponderwijs kunnen toepassen naargelang de lesdoelen (studio, labo, workshop, project, loge, … project- en maakonderwijs,…)
    • Leermaterialen, artefacten, referenties en media specifiek voor architectuur- en ontwerponderwijs gebruiken (tekeningen, modellen, maquettes, simulaties, beeldend werk op schaal 1:1…)
    • Ontwikkelen van eigen lesmateriaal (individueel of in team).
    • Diverse evaluatiemethoden leren gebruiken en reflectie over evaluatiemethode in techniek - en/of kunstonderwijs.
    • De geest van een onderwijsactiviteit kunnen vertalen naar een functionele en stimulerende klasruimte
    • Evaluatievormen (summatief-formatief/ proces/resultaat/ peer-evaluatie/ feedbackcyclus/…)
  • Reflectie: de onderwijspraktijk bijsturen op basis van de lesbeleving, de artefacten en de eigen professionele ontwikkeling a.h.v. relevante vakdidactische wetenschappelijke bronnen.

 

Studiemateriaal

Zie Toledo

Toelichting werkvorm

stage/practicum/microteaching

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Stage II: ingroeistage (B-KUL-O2H14a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Portfolio, Medewerking tijdens contactmomenten

Toelichting

De eindevaluatie gebeurt door de stagebegeleiders.

De deelname van de student is verplicht tijdens de stagemomenten, stagebezoeken en intervisiemomenten. Ongewettigde afwezigheid, d.w.z. zonder formele, schriftelijke verwittiging vooraf aan de betrokkenen (vakmentor, stagebegeleider) leidt tot een NA (niet afgelegd) voor het OPO. Het laattijdig of niet-indienen van het groeiportfolio resulteert in NA.

Toelichting bij herkansen

Een tweede examenkans is enkel mogelijk als de stageplaats niet meer betrokken moet worden (bijvoorbeeld herwerking van het portfolio). Dit kan enkel in samenspraak met de titularis van het OPO.

ECTS Stage III: doorgroeistage (B-KUL-O0H15A)

9 studiepunten Nederlands 8 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract
N.

Doelstellingen

Doelstellingen:

  • De student kan initiatief nemen in het samenwerken met de vakmentor: o.a. observaties, voorbereidende vergaderingen, feedback integreren in het eigen leerproces, leerbehoeften formuleren en communiceren, gemaakte afspraken naleven, … (functioneel geheel 5 en 7); *
  • De student kan de eigen verbale en non-verbale communicatieve vaardigheden in klasverband aanscherpen (functioneel geheel 2); *
  • De student kan stagepartners doelgericht in functie van (een) persoonlijke leerdoel(en) kiezen en contacteren, (functioneel geheel 3); *
  • De student kan op correcte manier administratieve taken uitvoeren die behoren tot het takenpakket van de leraar (functioneel geheel 4); *
  • De student zoekt actief naar domeinspecifieke kennis, vaardigheden en attitudes; innovaties, actuele thema’s en gebruikt deze kennis in de praktijk. (Functioneel Geheel 3, 5); *
  • De student observeert en begeleidt leer - en onderwijsprocessen - zelfstandig. (Functioneel Geheel 1 en 5); *
  • De student creëert een positief leef – en leerklimaat met oog voor gelijkheid, gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie. (Functioneel Geheel 1, 2, 3 en 4); *
  • De student communiceert helder en constructief met de betrokken personen (vakmentoren, stagebegeleiders, medestudnten, leerlingen, ouders, leerkrachten,…) (Functioneel Geheel 7);*

Vormingsdoelen

  • De student heeft de eerste stappen in de basiscompetenties van de startende leerkracht gezet, zoals deze decretaal werden vastgelegd.*
  • De student reflecteert kritisch en flexibel op zijn/haar handelen en stuurt dit handelen naar gelang de reflectie bij. (Functioneel Geheel 5)*
  • De student ontwikkelt attitude om de eigen vakdeskundigheid blijvend te bevragen en te actualiseren. (Functioneel Geheel 3, 5)*

* zie document: Basiscompetenties Leraar; bron: Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de basiscompetenties van de leraren; (2018)

Begintermen

  • De student communiceert helder en constructief met de betrokken personen (leraaropleider, medestudenten, leerlingen, ouders, leerkrachten,…)
  • De student kan verantwoordelijkheid nemen en dragen
  • De student toont initiatief
  • De student is puntueel

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( O0H14A )


O0H14AO0H14A : Stage II: ingroeistage

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Stage III: doorgroeistage (B-KUL-O0H15a)

9 studiepunten : Stage 8 Beide semestersBeide semesters
N.

Inhoud

De stage gebeurt voor een deel in de tweede en/of derde graad van het secundair onderwijs of (i.o.m. stagecoördinator) alternatieve contexten. Wanneer de student in een alternatieve context stage volgt is het aantal uren af te spreken met de stagecoördinator.

Tijdens de stage in het secundaire onderwijs ontwikkelt en organiseert de student zelf lessen. De student voert een aantal vakspecifieke taken uit, en daarnaast ook enkele meso-activiteiten in de organisatie of school (schoolbrede activiteiten zoals klasseraden, oudercontacten, uitwerken van excursies, leermateriaal of onderzoek). De student moet minstens 30 lesuren van 50 minuten voorbereiden en geven.
Er wordt gestreefd naar één begeleidend stagebezoek per stagecontext, na dit bezoek volgt een trialoog met de vakmentor, de stagebegeleider en de student-stagiar. De student neemt de inzichten van dit gesprek mee in het groeiportfolio.

Het groeiproces wordt door de student zelf bijgehouden in het groeiportfolio. Hierin documenteert de student welke stappen reeds zijn gezet, hoe de student aan de leerresultaten werkt, welke behaald zijn en op welke manier.

NOOT: Bij de keuze van een tweede vakdidactiek zal de verdeling tussen stage voor de eerste vakdidactiek en stage in een tweede vakdidactiek worden vastgelegd i.om. studietrajectbegeleiding en de stagecoördinator. Een eigen stageplan wordt voorgelegd ter goedkeuring.

Studiemateriaal

Zie Toledo

Toelichting werkvorm

Stage III bestaat hoofdzakelijk uit stageactiviteiten in een secundaire school en kan aangevuld worden door complementaire educatieve contexten. De student krijgt op de stageplaats een vakmentor toegewezen die de student bijstaat in zijn/haar groeiproces. Vanuit de opleiding gebeurt de begeleiding door een stagebegeleider. De stagebegeleider bezoekt de stageplaats en organiseert intervisiemomenten voor de studenten.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Stage III: doorgroeistage (B-KUL-O2H15a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Medewerking tijdens contactmomenten, Portfolio

Toelichting

Stage III wordt geëvalueerd op basis van de volgende elementen:

  • Een groeiportfolio waarin de student het proces bijhoudt en evalueert (40%)
  • Het eindverslag van de vakmentoren (10%)
  • De zelfsturende attitude om het stagetraject vorm te geven en de  pro-actieve houding ten opzichte van de stagebegeleiders en -mentoren (i.e. administratie, voorbereidingen lesontwerpen, reflecties, communicatie) (30%)
  • Aanwezigheid en participatie op de intervisie- en contactmomenten (10%)
  • De eindevaluatie gebeurt door de stagebegeleiders (10%)

 

Voor Stage 3 geldt 80% aanwezigheidsplicht (op de contactmomenten) alsook deelnameplicht aan alle taken. De student kan pas slagen als alle taken voor de permanente evaluatie zijn uitgevoerd. Afwezigheden worden verwittigd en gewettigd. Bij langdurige afwezigheden wordt de ombuds (vertrouwelijk) ingelicht door de student. Bij meer dan 3 ongewettigde afwezigheden wordt de student uitgesloten voor het opleidingsonderdeel. Het niet tijdig inleveren van de opdrachten leidt tot een NA (niet –afgelegd) voor het hele opleidingsonderdeel. In geval van gewettigde afwezigheden dient de student te overleggen met de titularis.

Een student slaagt wanneer de gewogen som van de onderdelen (groeiportfolio, eindverslag, zelfsturende attitude, aanwezigheid) minstens 10 op 20 bedraagt. Indien op één van de delen een score van minder dan 10/20 wordt behaald, kan de student maximaal een eindscore van 9/20 behalen (m.a.w. de student moet slagen voor alle delen).

Indien de student door overmacht niet aanwezig kan zijn op het indienmoment of de evaluatie dient de student in elk geval het werkstuk - op het voorziene indienmoment en in de toestand waarin het zich dan bevindt - in. Hij laat het werkstuk indienen door een derde tegen ontvangstbewijs of hij stuurt het werkstuk - of foto's ervan - digitaal via e-mail naar de titularis. Het ingediende geldt als beeld van de toestand van het werk op dat moment.

Toelichting bij herkansen

Een tweede examenkans is enkel mogelijk als de stageplaats niet meer betrokken moet worden (bijvoorbeeld herwerking van het portfolio). Dit kan enkel in samenspraak met de titularis van het OPO.

ECTS Psychomotorische beperkingen (B-KUL-O0H21A)

3 studiepunten Nederlands 0 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract
N.

Doelstellingen

ECTS-fiche

Informatie over inschrijving en examenpunten vind je op deze website: Opleidingsonderdelen uitwisselen binnen Associatie KU Leuven – Studeren op maat

Onderwijsleeractiviteiten

Psychomotorische beperkingen (B-KUL-O0H21a)

3 studiepunten 0 Tweede semesterTweede semester
N.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Psychomotorische beperkingen (B-KUL-O2H21a)

ECTS Sensoriële beperkingen (B-KUL-O0H22A)

3 studiepunten Nederlands 0 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract
N.

Doelstellingen

ECTS-fiche

Informatie over inschrijving en examenpunten vind je op deze website: Opleidingsonderdelen uitwisselen binnen Associatie KU Leuven – Studeren op maat

Onderwijsleeractiviteiten

Sensoriële beperkingen (B-KUL-O0H22a)

3 studiepunten 0 Tweede semesterTweede semester
N.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Sensoriële beperkingen (B-KUL-O2H22a)

ECTS Professional Training and Development in Organisations (B-KUL-P0S38A)

5 ECTS English 48 First termFirst term Cannot be taken as part of an examination contract
N. |  Boon Anne (substitute)

Aims

After completing this course, students are able to:

1. apply the main theories of professional learning in profit and in non-profit organizations and show insight into the interdisciplinary background of such theories (e.g. economics, psychology, pedagogy, business studies).

2. analyse the learning needs and patterns of professionals, volunteers, ... in the context of labour and corporate organisations (companies, public administrations, social profit organisations, ...).

3. understand the basics of corporate training didactics and being able to apply these didactics to concrete corporate cases.

4. gain insights in and master the skills to intentionally facilitate learning in social, labour and corporate contexts.

5. understand research and practice of professional learning & development or HRD in different contexts.

6. understand and analyse HRD policies and models, are able to analyse HRD strategies and to evaluate HRD strategies.

Previous knowledge

Interest in scientific approaches towards HRD and labour pedagogy and strategic problems in organisations.
Basic insights in education, professional education and training, lifelong and life wide learning, non-formal education. Critical attitude towards and scientific interest in educational topics during the life course and in organisational and labour contexts. Ability and motivation to work in small groups.

Is included in these courses of study

Onderwijsleeractiviteiten

Professional Training and Development in Organisations (B-KUL-P0S38a)

5 ECTS : Lecture 48 First termFirst term
N. |  Boon Anne (substitute)

Content

The central focus is at the crossroads between professional learning and development theories, labour pedagogy and HRM, including research and applications in cases (Knowledge development and knowledge productivity - Competencies and development of competencies during the professional career - Constructing and facilitation of learning routes - Workplace learning - Didactics of corporate training in several settings - Evaluation and return on investment - Positions and roles of the instructor, trainer, coach, .. concerning facilitation and guidance of learning processes).

Further, a focus will be on designing and implementing training & development activities, optimising formal training & development activities and supporting informal learning.

Course material

See Toledo

Language of instruction: more information

All the course materials are in English.

Evaluatieactiviteiten

Evaluation: Professional Training and Development in Organisations (B-KUL-P2S38a)

Type : Partial or continuous assessment with (final) exam during the examination period

Explanation

The evaluation consists of a group work (5 out of 20 points) and an exam during the examination period (15 out of 20 points).

More information will be communicated in class and via Toledo at the start of the academic year.

ECTS Sociale en culturele pedagogiek (B-KUL-P0S63A)

5 studiepunten Nederlands 30 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Leerresultaten

Aan het einde van dit opleidingsonderdeel is de student in staat om:

- aan de hand van een theoretische duiding van werkingsprincipes en kernkwesties de eigenheid van de sociale en culturele pedagogiek op een genuanceerde wijze te begrijpen.
- het rijke landschap aan praktijken en organisaties waar de sociale en culturele pedagogiek voor staat, zowel in het verleden als vandaag, op een inzichtelijke wijze te verbinden met deze werkingsprincipes en kernkwesties.
- de manier waarop de sociale en culturele pedagogiek specifiek aandacht heeft voor de relatie educatie en democratisch burgerschap aan de hand van theoretische kaders en kernconcepten te articuleren en kritisch te analyseren/te beoordelen.

Vormingsdoelen

Tijdens en na dit opleidingsonderdeel wordt van de student verwacht dat hij/zij:

- bereid is om op een zelfstandige basis, en dit in constructief overleg of in samenwerking met anderen, een bijdrage te leveren tot verdere theorievorming en onderzoeksuitvoering over werkingsprincipes en kernkwesties van de sociale en culturele pedagogiek.
- bereid is om ten aanzien van actuele vraagstukken die zich stellen in het beleid ten aanzien van praktijken van sociale en culturele pedagogiek een duidelijk persoonlijk standpunt in te nemen en dit op een genuanceerde en beargumenteerde wijze te formuleren.

Begintermen

zie begintermen Bachelor Pedagogische Wetenschappen

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Sociale en culturele pedagogiek colleges (B-KUL-P0S63a)

4 studiepunten : College 24 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Sociale en culturele pedagogiek wil een bijdrage leveren aan belangrijke vragen inzake het samenleven vandaag. Ze ontwikkelt theorieën waar educatie in perspectief wordt geplaatst van de betrokkenheid van burgers op deze zoektocht en verbindt de inzet van educatie met belangrijke noties als democratie, emancipatie, sociale rechtvaardigheid en gelijkheid. Met deze cursus willen we een grondige inleiding bieden op waar de sociale en culturele pedagogiek voor staat en we kiezen ervoor om ons antwoord op te bouwen aan de hand van drie deelvragen. Het zijn vragen die het ons mogelijk maken om de rijkdom aan ideeën en praktijken te laten zien maar ons tegelijkertijd ook zal stimuleren om de eigen accenten en werkingsprincipes van de sociale en culturele pedagogiek op het spoor te komen.

De drie vragen die we achtereenvolgend zullen onderzoeken, zijn:

1. Wat maakt de sociale en culturele pedagogiek tot een specifieke pedagogiek  (naast bijvoorbeeld de onderwijspedagogiek en orthopedagogiek)?

2. Wat zijn typische en hedendaagse praktijken van de sociale en culturele pedagogiek?

3. Op welke manier levert de sociale en culturele pedagogiek een bijdrage aan burgerschapseducatie?

Studiemateriaal

Het studiemateriaal is een bundeling van teksten. In de keuze van de teksten is gezocht naar een ‘leerrijk’ evenwicht tussen drie soorten literatuurbronnen:

1. teksten waar de zoektocht naar theoretische verdieping centraal staat,
2. teksten waar een empirisch onderzoek wordt gepresenteerd,
3. teksten waar eigen aandachtspunten van een specifieke praktijk centraal staan.

In de cursus wordt tevens een onderscheid gemaakt tussen twee vormen van studiemateriaal:

1. Teksten die grondig gelezen en verwerkt moeten worden in functie van het examen. Aangeduid als ‘Examenstof’.
2. Films, websites, bijkomende teksten die worden aangeboden ter verdieping van de leerstof maar niet zullen bevraagd worden tijdens het examen. Aangeduid als ‘Teksten ter verdieping’.

Toelichting werkvorm

- inleidend college
- thematische hoorcolleges
- online leermodules en leesseminaries

Sociale en culturele pedagogiek: analyse van een praktijk (B-KUL-P0T53a)

1 studiepunten : Opdracht 6 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Analyse in groep van een praktijk ter verdieping van de leerstof: het uitschrijven van een analyse (rapport) en het presenteren van de bevindingen (via een powerpoint).

Studiemateriaal

- Een lijst aan relevante praktijkvoorbeelden waaruit één praktijk dus gekozen wordt.

- Een bundeling van teksten, films en websites. Het gaat om een ‘leerrijk’ evenwicht tussen drie soorten bronnen:

1. Bronnenmateriaal waar de zoektocht naar theoretische verdieping centraal staat,
2. Bronnenmateriaal waar een empirisch onderzoek wordt gepresenteerd,
3. Bronnenmateriaal waar eigen aandachtspunten van een specifieke praktijk centraal staan.

Toelichting werkvorm

Volgende onderwijsactiviteiten worden in het kader van dit vak georganiseerd:

- Zelfstudie: voorbereidende lectuur van teksten waarop in de hoorcolleges en in de oefening kan worden voortgebouwd.
- Hoorcolleges met uiteenzettingen over wetenschappelijke literatuur, met reflectiemomenten en bijkomend illustratiemateriaal (film, casestudies etc.).
- Analyse in groep van een praktijk ter verdieping van de leerstof: het uitschrijven van een analyse (rapport) en het presenteren van de bevindingen (via een powerpoint).

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Sociale en culturele pedagogiek (B-KUL-P2S63a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Paper/Werkstuk, Presentatie
Vraagvormen : Open vragen, Meerkeuzevragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

Evaluatievorm:

1. Een taak tijdens het jaar waar studenten teksten zelfstandig verwerken en dit ook koppelen aan centrale inhouden van de cursus.
2. Schriftelijk examen tijdens de examenperiode met zowel open essayvragen als meerkeuzevragen (gesloten boek). 

Beoordeling:

De puntenverdeling wordt bij de start van het OPO bekend gemaakt via Toledo. Voor de meerkeuzevragen op het examen wordt een giscorrectie toegepast. De taal- en vormvereisten van de taak worden apart gequoteerd als geslaagd/niet geslaagd. Niet deelnemen aan het examen resulteert in een NA, wat in de puntentelling neerkomt op 0 voor het examen.

Voorwaarden:

De indiendata worden bij de start van het OPO bekend gemaakt via Toledo. Het tijdig inleveren van de taak is een voorwaarde om aan het examen en de tweede examenkans te mogen deelnemen. Het niet tijdig indienen van de taak resulteert in een NA voor het gehele opleidingsonderdeel.

Studenten moeten geslaagd zijn op de taal- en vormvereisten om te slagen voor de opdracht (= ontvankelijkheidsvoorwaarde). Bij niet slagen op de taal- en vormvereisten wordt de opdracht als niet afgelegd (NA) beschouwd, wat in de puntentelling neerkomt op 0 voor de opdracht.

Tweede examenkans:

In geval van een onvoldoende op het geheel, worden de geslaagde deelpunten op de paper of het examen overgedragen naar de derde examenperiode van datzelfde academiejaar. De herkansing van de taak bestaat uit de herwerking van de oorspronkelijke taak en niet uit een volledig nieuwe taak (d.w.z. er wordt verder gewerkt op de gekozen organisatie en er kan dus niet voor een andere organisatie worden gekozen). Ook voor de tweede examenkans geldt dat het tijdig indienen van de herwerkte taak een voorwaarde is om aan het examen in de derde examenperiode te mogen deelnemen. Het niet tijdig indienen van de herwerkte taak resulteert in een NA voor het gehele opleidingsonderdeel.

Studenten die hun taak tijdens de eerste examenkans niet (tijdig) inleverden, krijgen geen tweede examenkans.

ECTS Onderwijsonderzoek (B-KUL-P0U92A)

6 studiepunten Nederlands 20 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

De student is in staat om een volledige onderzoekscyclus te doorlopen over een onderwijsrelevant onderwerp:

  • De student kan relevante (primaire en secundaire) bronnen opzoeken, selecteren, kritische beoordelen en er op correcte wijze naar verwijzen;
  • De student kan onderwijskundige en vakdidactische literatuur opzoeken en de resultaten van onderwijskundig en vakdidactisch onderzoek kritisch lezen, interpreteren en bespreken, in functie van het opzetten van een vakdidactische onderzoeksopdracht;
  • De student kan een vakdidactische probleemstelling vertalen in een onderzoeksvraag
  • De student kan een onderzoek ontwerpen en uitvoeren dat leidt tot een antwoord op de onderzoeksvraag, rekening houdend met de geraadpleegde literatuur en gebruik makend van een gepaste methodologie;
  • De student kan op een wetenschappelijke wijze rapporteren over het uitgevoerde onderzoek;
  • De student kan over het eigen onderzoek kritisch reflecteren;
  • De student kan een kritische terugkoppeling van het onderzoek voor het werkveld maken
  • De student kan samenwerken met zijn/haar medestudenten en bijdragen aan het leerproces van de medestudenten

Begintermen

Inhouden zoals aangeboden binnen ‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1’ worden tenminste gelijktijdig opgenomen.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)

Identieke opleidingsonderdelen

F0ZC0A: Onderwijsonderzoek talen
Y05335: Onderwijsonderzoek economie (Antwerpen)
D0Q48A: Onderwijsonderzoek economie (Leuven)
P0W06A: Onderwijsonderzoek (Geel)
P0W07A: Onderwijsonderzoek (Aalst)
P0W08A: Onderwijsonderzoek (Kortrijk)
P0W09A: Onderwijsonderzoek (Brugge)
P0W10A: Onderwijsonderzoek (Diepenbeek)
F0ZO2A: Onderwijsonderzoek talen
A34534: Onderwijsonderzoek ontwerpwetenschappen
A43122: Onderwijsonderzoek ontwerpwetenschappen
P0W11A: Onderwijsonderzoek (Antwerpen)
L05O2A: Onderwijsonderzoek lichamelijke opvoeding
L05O7A: Onderwijsonderzoek lichamelijke opvoeding (Brugge)
HEM05A: Onderwijsonderzoek economie (Brussel)
P0W12A: Onderwijsonderzoek (Gent)
P0W30A: Onderwijsonderzoek gedragswetenschappen
P0W05A: Onderwijsonderzoek (Brussel)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Methodologische ondersteuningssessies (B-KUL-P0U92a)

1 studiepunten : Opdracht 6 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

In dit OLA maakt de student kennis met een aantal thema’s die relevant zijn voor (vak)didactisch onderzoek, aan de hand van online modulces. De student neemt de online modules zelfstandig door en voert de bijhorende opdrachten uit.

Mogelijke thema’s zijn

1. Algemene thema’s

  • Wat is vakdidactisch/onderwijskundig onderzoek? (algemene inleiding)
  • Link onderzoek – praktijk – formuleren van besluiten en aanbevelingen voor de praktijk

2; Onderzoeksmethoden

  • Interviews
  • Leerboekenanalyse
  • Klasobservaties
  • Vragenlijsten
  • Toetsen en tests
  • Interventieonderzoek

De eerste twee thema’s zijn verplicht, uit de seminaries rond onderzoeksmethoden kiest de student er 2 die relevant zijn voor de eigen onderzoeksopdracht. In het wetenschappelijk eindverslag en/of in de kritische zelfreflectie (zie OLA 2) wordt naar deze modules verwezen.

Studiemateriaal

De modules wordt via Toledo beschikbaar gesteld.

Toelichting werkvorm

De student neemt de online modules zelfstandig door en voert de bijhorende opdrachten uit.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0D43A : Masterproef

Onderzoeksopdracht (B-KUL-P0U93a)

5 studiepunten : Masterproef 14 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Het theoretisch kader aangereikt in OLA 1 (Methodologische ondersteuningssessies)  fungeert als vertrekbasis voor het uitvoeren van een concrete onderzoeks- (optie 1)  of ontwerpopdracht (optie 2) die verder in de tekst toegelicht wordt.
De opdracht wordt in groep uitgevoerd.
De resultaten van deze opdracht worden verwerkt in een paper en gepresenteerd aan medestudenten en het werkveld op een posterbeurs.
Om het zelfverantwoordelijk leren bij de toekomstige leraar optimaal te stimuleren worden deze onderzoeks- en ontwerpopdrachten zo open mogelijk geformuleerd.
Jaarlijks wordt de concrete opdracht vastgelegd. De opdracht impliceert in elk geval een systematische literatuurstudie en een ontwerp- en/of valideringsluik met kritische reflectie.
Elke groep krijgt een begeleider toegewezen. Begeleidingsmomenten worden in samenspraak afgesproken. Aanwezigheid bij de contactmomenten (contactmomenten voor alle studenten samen én begeleidingsmomenten per groep) zijn verplicht.
Verdere duiding, concretisering en informatie rond de deadlines is weergegeven op Toledo.
Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Studiemateriaal

Handleiding bij het traject van de onderzoeksopdracht.

Toelichting werkvorm

Van de 14 contacturen voor deze onderzoeksopdracht zijn drie keer 2u geroosterde uren (verplichte aanwezigheid) en 8u begeleidingsuren met de groep en begeleider (waarbij verwacht wordt dat de studenten aanwezig zijn; deze begeleidingsmomenten worden in samenspraak afgesproken).

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Onderwijsonderzoek (B-KUL-P2U92a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Self assessment/Peer assessment, Portfolio

Toelichting

De evaluatie gebeurt op basis van een portfolio dat bestaat uit een groepslogboek, conceptnota, groepsposter en wetenschappelijk eindverslag. Het portfolio wordt ingediend per groep. Daarnaast verdedigt elke student het werk individueel. Met behulp van peerevaluatie wordt het groepsproces in rekening gebracht.

De student moet zowel geslaagd zijn voor het groepsgedeelte (na correctie op basis van peerevaluatie) als op de individuele verdediging. 

Gedetailleerde informatie en richtlijnen, de scoringswijzers bij de verschillende onderdelen en de weging die daarbij gehanteerd wordt, wordt aan de studenten via toledo gecommuniceerd.

In de educatieve masters is het door de didactische opbouw van het opo (masterproef)-onderwijsonderzoek, onmogelijk voor studenten die het opo voor de eerste keer opnemen, beoordeeld te worden in de eerste examenperiode. Studenten die enkel dit opo nog moeten afwerken, en het in een voorgaand academiejaar al opnamen, kunnen hiervoor wel beoordeeld worden.​

Toelichting bij herkansen

Een tweede examenkans is mogelijk. Omdat het verzamelen van nieuwe data in een schoolcontext tijdens de maanden juli-augustus niet mogelijk is, en omdat het werk niet meer altijd in groep kan gebeuren, bestaat een herkansing uit een individueel aangepaste opdracht.Het totaalpunt van de masterproef wordt in dat geval opgebouwd uit twee deelscores:

  • (1) de beoordeling van het schriftelijke verslag, gecorrigeerd met een individuele peer assessment factor
  • (2) de score op de individuele verdediging.

Enkel onvoldoende deelscores dienen hernomen te worden tijdens de tweede examenkans. Onderdelen waarvoor de student een voldoende behaalde, hoeven niet meer opnieuw te worden hernomen. Indien de student kiest om een voldoende onderdeel toch te hernemen, dan geldt de laatst behaalde score.
Alle deelscores met een onvoldoende of niet afgelegd moeten opnieuw afgelegd worden bij herkansing. Indien de student een niet geslaagde deelscore niet herneemt zal hij voor deze deelscore en bijgevolg voor het hele opleidingsonderdeel ‘niet afgelegd’ krijgen.

ECTS Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1) (B-KUL-P0V17A)

6 studiepunten Nederlands 18 Eerste semesterEerste semester

Doelstellingen

Leerresultaten

De student beschikt over een algemeen referentiekader (concepten, theorieën, modellen, jargon) met betrekking tot leren en onderwijzen (micro), schoolorganisatie en –beleid (meso), en onderwijsorganisatie en pedagogische visie (macro).  Dit referentiekader zorgt ervoor dat de student kan communiceren met leraren uit andere vakgebieden en andere onderwijsprofessionals (directie, CLB, …).

De student kan de resultaten van recent onderwijsonderzoek en vakdidactisch onderzoek begrijpen en interpreteren in het licht van hogergenoemd referentiekader. De student brengt waardering op voor het nut van dergelijk onderzoek. Maar de student begrijpt ook dat het inbrengen van resultaten uit onderwijsonderzoek in de concrete onderwijspraktijk (en in specifieke schoolvakken) vraagt om een vertaalslag en het maken van verschillende afwegingen.

Vormingsdoelen

De student is in staat en bereid om op een genuanceerde en beargumenteerde wijze een eigen standpunt te ontwikkelen ten aanzien van actuele kwesties op de volgende domeinen: pedagogisch-onderwijskundig (bv. visie op leren en de ondersteuning ervan), sociaal-politiek (bv. visies op onderwijs- en schoolbeleid, relatie vrijheid-controle), sociaal-economisch (bv. onderwijsgelijkheid, visies en initiatieven hieromtrent, aspecten rond diversiteit), levensbeschouwelijk (bv. pedagogische vrijheid en diversiteit) en cultureel-wetenschappelijk (bv. rol van deskundigheid, betekenis van onderwijskwaliteit).

De student kan zijn/haar pedagogische en didactische opdracht en de algemene rol van de school/het onderwijs op een kritische wijze benaderen en evalueren in het licht van (historische) ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, en is zich bewust van ontwikkelingen in (onderwijssystemen in) andere landen. De student kan op basis hiervan een genuanceerd en beargumenteerd standpunt innemen en een visie formuleren.

Identieke opleidingsonderdelen

P0V22A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1) (B-KUL-P0V17a)

6 studiepunten : College 18 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

In ‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs 1’ (6 stp.) komen thema’s aan de orde op micro-, meso- en/of macroniveau. Afhankelijk van het specifieke thema gebeurt de invulling vanuit een onderwijskundige, -pedagogische, -filosofische, -sociologische, -historische, -juridische, -psychologische en/of -technologische invalshoek.

De modules betreffen de volgende thema’s:

  • het onderwijsbestel en de rechtspositie van de leerkracht met aandacht voor ontstaansgeschiedenis en maatschappelijke ontwikkelingen;
  • historische ontwikkelingen inzake pedagogisch en onderwijskundig denken mede als basis voor thans gehanteerde pedagogische projecten, visies en methoden;
  • de maatschappelijke betekenis van onderwijs zoals die voortdurend ter discussie staat en resulteert in diverse benaderingen van school en curriculum;
  • vrijheid en gelijkheid als terugkerende discussiepunten die het onderwijs mede vorm geven;
  • kwaliteit als een voortdurende zorg in het onderwijs waarbij aandacht wordt besteed aan verschillende invullingen van de notie ‘kwaliteit’ en hoe deze zich in het Vlaamse onderwijs manifesteren;
  • schoolcultuur, schoolorganisatie en collegialiteit;
  • communicatie (in diverse contexten en met verschillende zowel binnenschoolse als buitenschoolse partners) als essentieel basisproces in het onderwijs;
  • leertheorieën, -processen en –resultaten met inbegrip van elementen uit ontwikkelings- en adolescentiepsychologie en breinonderzoek;
  • omgaan met verschillen tussen leerlingen vanuit macro-, meso- en microperspectief;
  • bouwstenen van onderwijzen met inbegrip van evaluatie van leerlingen (doelen, inhouden/taken, werkvormen, media, onderwijsbenaderingen, evaluatie-instrumenten);
  • taalbeleid en de leraar als taalleerkracht (taal in niet-taalvakken, taal in grootstedelijke, multiculturele context, opvang van anderstalige nieuwkomers).

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt via Toledo ter beschikking gesteld en bestaat per module uit:

  • cursustekst
  • informatie over onderzoek
  • informatie over praktijkcasus

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

O0G63A : Opleiding tot leraar geschiedenis

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1) (B-KUL-P2V17a)

Type : Examen buiten de normale examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen
Leermateriaal : Computer

Toelichting

De beoordelingsschaal van dit opleidingsonderdeel is 'geslaagd/niet geslaagd'.

Studenten krijgen op meerdere momenten de kans een digitale toets over 8 van de modules af te werken. Er wordt gewerkt met een aangepaste cesuur bij de toetsen voor de modules.
Meer informatie over de digitale toetsen en de beoordeling is terug te vinden op Toledo. 

Toelichting bij herkansen

beoordeling met pass/fail

ECTS Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 1) (B-KUL-P0V18A)

6 studiepunten Nederlands 90 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Leerresultaten

De student is in staat en bereid om op basis van theoretische kaders en wetenschappelijk onderzoek recente ontwikkelingen en uitdagingen m.b.t. het leraarschap,  de schoolorganisatie en de relatie tussen onderwijs en samenleving te bestuderen, kritisch te evalueren en een eigen standpunt in te nemen. Daarenboven is de student bereid en in staat om - mede in het licht van de eigen professionalisering - over het eigen standpunt in gesprek te gaan en op grond van nieuwe inzichten dit standpunt desgevallend bij te stellen.

Vormingsdoelen

De student is in staat en bereid om op een genuanceerde en beargumenteerde wijze een eigen standpunt te ontwikkelen ten aanzien van actuele kwesties op de volgende domeinen: pedagogisch-onderwijskundig (bv. visie op leren en de ondersteuning ervan), sociaal-politiek (bv. visies op onderwijs- en schoolbeleid, relatie vrijheid-controle), sociaal-economisch (bv. onderwijsgelijkheid, visies en initiatieven hieromtrent, aspecten rond diversiteit), levensbeschouwelijk (bv. pedagogische vrijheid en diversiteit) en cultureel-wetenschappelijk (bv. rol van deskundigheid, betekenis van onderwijskwaliteit).

De student kan zijn/haar/hun pedagogische en didactische opdracht en de algemene rol van de school/het onderwijs op een kritische wijze benaderen en evalueren tegen het licht van (historische) ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, en is zich bewust van ontwikkelingen in (onderwijssystemen in) andere landen. De student kan op basis hiervan een genuanceerd en beargumenteerd standpunt innemen en een visie formuleren.

 

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Identieke opleidingsonderdelen

P0V20A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 2)
P0V52A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V50A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V48A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V46A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V44A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V42A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V40A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V38A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V54A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V64A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V66A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V56A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V58A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V60A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V62A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V68A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: events (sem 1) (B-KUL-P0V18a)

4 studiepunten : College 90 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs: events’ betreft thema’s die zich op micro-, meso- en/of macroniveau situeren. De events zijn ingedeeld in verschillende categorieën:

  • De leerling en het leren;
  • Leeromgevingen en leraarschap;
  • Schoolorganisatie, schoolbeleid en professionele ontwikkeling;
  • Onderwijssystemen, onderwijsbeleid en onderwijskwaliteit;
  • Onderwijsconcepten en curriculum.

Het aanbod van cursussen, opleidingen die door (partners van) de KU Leuven worden aangeboden en extern worden gecertificeerd kan jaarlijks wisselen. Op dit moment staat gepland:

  • De identiteit van de katholieke school (erkend door Katholiek Onderwijs Vlaanderen)
  • EHBO Bedrijfseerstehulpverlener (erkend door Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt via Toledo ter beschikking gesteld.

Toelichting werkvorm

Er worden (verspreid over de verschillende vestigingsplaatsen, al dan niet technologisch ondersteund en al dan niet gebundeld) activiteiten georganiseerd die een verschillende vorm kunnen aannemen. Per semester worden twee LIMBOraties gehouden. Dit neemt veelal de vorm aan van een inleiding door panelleden en een gestructureerde discussie tussen panelleden en de studenten.
Elke activiteit telt voor een aantal LIMBOpunten. Per activiteit wordt bepaald hoe de student actieve deelname kan aantonen. Studenten dienen 90 LIMBOpunten te verzamelen waarbij één LIMBOpunt staat voor 45 à 60 minuten studietijd:

  • Studenten kiezen events uit minstens 3 van de 5 categorieën en minstens één LIMBOratie.
  • Maximum 27 LIMBOpunten kunnen worden vervangen door een cursus/opleiding verzorgd door (partners van) de KU Leuven die ook extern worden erkend.
  • Maximum 9 LIMBOpunten kunnen worden vervangen door een externe nascholing na goedkeuring (procedure zie Toledo).

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: opdracht (sem 1) (B-KUL-P0V19a)

2 studiepunten : Opdracht 0 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Er is geen specifieke inhoud. De inhouden diepen uit en verbreden wat aan de orde wordt gesteld in Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs deel 1 en deel 2 zijn hier relevant.

Via Toledo kunnen studenten zich inschrijven voor optionele (maar wel voorbereide) begeleidingsmomenten.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal bestaat uit de specifieke richtlijnen en de mogelijkheden om tussentijdse feedback te ontvangen.

Toelichting werkvorm

Op grond van de inzichten verworven in de verschillende onderdelen van het opo schrijven studenten (naar keuze) een theoretisch onderbouwd en praktijkrelevant onderzoeksvoorstel, beleidsadvies of opiniebijdrage. Studenten kunnen tussentijds hun opdracht voorleggen om gerichte feedback te ontvangen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 1) (B-KUL-P2V18a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten

Toelichting

De evaluatie betreft:

  • Actieve deelname aan minstens één LIMBOratie en events ter waarde van 90 LIMBOpunten incl. LIMBOratie) 
  • Paper waaruit blijkt dat doorgedacht is over de inhouden uit LIMBO1 en LIMBO2 mede vanuit het perspectief van het kritisch uittekenen van de eigen verdere professionalisering. De paper kan verschillende vormen aannemen. Een precieze opdrachtomschrijving alsook de specifieke beoordelingscriteria worden op Toledo ter beschikking gesteld..

ECTS Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 2) (B-KUL-P0V20A)

6 studiepunten Nederlands 90 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Leerresultaten

De student is in staat en bereid om op basis van theoretische kaders en wetenschappelijk onderzoek recente ontwikkelingen en uitdagingen m.b.t. het leraarschap,  de schoolorganisatie en de relatie tussen onderwijs en samenleving te bestuderen, kritisch te evalueren en een eigen standpunt in te nemen. Daarenboven is de student bereid en in staat om - mede in het licht van de eigen professionalisering - over het eigen standpunt in gesprek te gaan en op grond van nieuwe inzichten dit standpunt desgevallend bij te stellen.

Vormingsdoelen

De student is in staat en bereid om op een genuanceerde en beargumenteerde wijze een eigen standpunt te ontwikkelen ten aanzien van actuele kwesties op de volgende domeinen: pedagogisch-onderwijskundig (bv. visie op leren en de ondersteuning ervan), sociaal-politiek (bv. visies op onderwijs- en schoolbeleid, relatie vrijheid-controle), sociaal-economisch (bv. onderwijsgelijkheid, visies en initiatieven hieromtrent, aspecten rond diversiteit), levensbeschouwelijk (bv. pedagogische vrijheid en diversiteit) en cultureel-wetenschappelijk (bv. rol van deskundigheid, betekenis van onderwijskwaliteit).

De student kan zijn/haar/hun pedagogische en didactische opdracht en de algemene rol van de school/het onderwijs op een kritische wijze benaderen en evalueren tegen het licht van (historische) ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, en is zich bewust van ontwikkelingen in (onderwijssystemen in) andere landen. De student kan op basis hiervan een genuanceerd en beargumenteerd standpunt innemen en een visie formuleren.

 

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( P0V17A ) OF GELIJKTIJDIG( P0V22A )


P0V17AP0V17A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)
P0V22AP0V22A : Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2)


Identieke opleidingsonderdelen

P0V54A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V64A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V66A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V18A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 1)
P0V56A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V58A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V60A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V62A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V68A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V52A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V38A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V40A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V42A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V44A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V46A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V48A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2
P0V50A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: events (sem 2) (B-KUL-P0V20a)

4 studiepunten : College 90 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs: events’ betreft thema’s die zich op micro-, meso- en/of macroniveau situeren. De events zijn ingedeeld in verschillende categorieën:

  • De leerling en het leren;
  • Leeromgevingen en leraarschap;
  • Schoolorganisatie, schoolbeleid en professionele ontwikkeling;
  • Onderwijssystemen, onderwijsbeleid en onderwijskwaliteit;
  • Onderwijsconcepten en curriculum.

Het aanbod van cursussen, opleidingen die door (partners van) de KU Leuven worden aangeboden en extern worden gecertificeerd kan jaarlijks wisselen. Op dit moment staat gepland:

  • De identiteit van de katholieke school (erkend door Katholiek Onderwijs Vlaanderen)
  • EHBO Bedrijfseerstehulpverlener (erkend door Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt via Toledo ter beschikking gesteld.

Toelichting werkvorm

Er worden (verspreid over de verschillende vestigingsplaatsen, al dan niet technologisch ondersteund en al dan niet gebundeld) activiteiten georganiseerd die een verschillende vorm kunnen aannemen. Per semester worden twee LIMBOraties gehouden. Dit neemt veelal de vorm aan van een inleiding door panelleden en een gestructureerde discussie tussen panelleden en de studenten.
Elke activiteit telt voor een aantal LIMBOpunten. Per activiteit wordt bepaald hoe de student actieve deelname kan aantonen. Studenten dienen 90 LIMBOpunten te verzamelen waarbij één LIMBOpunt staat voor 45 à 60 minuten studietijd:

  • Studenten kiezen events uit minstens 3 van de 5 categorieën en minstens één LIMBOratie.
  • Maximum 27 LIMBOpunten kunnen worden vervangen door een cursus/opleiding verzorgd door (partners van) de KU Leuven die ook extern worden erkend.
  • Maximum 9 LIMBOpunten kunnen worden vervangen door een externe nascholing na goedkeuring (procedure zie Toledo).

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2: opdracht (sem 2) (B-KUL-P0V21a)

2 studiepunten : Opdracht 0 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Er is geen specifieke inhoud. De inhouden diepen uit en verbreden wat aan de orde wordt gesteld in Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs deel 1 en deel 2 zijn hier relevant.

Via Toledo kunnen studenten zich inschrijven voor optionele (maar wel voorbereide) begeleidingsmomenten.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal bestaat uit de specifieke richtlijnen en de mogelijkheden om tussentijdse feedback te ontvangen.

Toelichting werkvorm

Op grond van de inzichten verworven in de verschillende onderdelen van het opo schrijven studenten (naar keuze) een theoretisch onderbouwd en praktijkrelevant onderzoeksvoorstel, beleidsadvies of opiniebijdrage. Studenten kunnen tussentijds hun opdracht voorleggen om gerichte feedback te ontvangen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 2 (sem 2) (B-KUL-P2V20a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten

Toelichting

De evaluatie betreft:

  • Actieve deelname aan minstens één LIMBOratie en events ter waarde van 90 LIMBOpunten incl. LIMBOratie)
  • Paper waaruit blijkt dat doorgedacht is over de inhouden uit LIMBO1 en LIMBO2 mede vanuit het perspectief van het kritisch uittekenen van de eigen verdere professionalisering. De paper kan verschillende vormen aannemen. Een precieze opdrachtomschrijving alsook de specifieke beoordelingscriteria worden op Toledo ter beschikking gesteld..
     

ECTS Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2) (B-KUL-P0V22A)

6 studiepunten Nederlands 18 Tweede semesterTweede semester

Doelstellingen

Leerresultaten

De student beschikt over een algemeen referentiekader (concepten, theorieën, modellen, jargon) met betrekking tot leren en onderwijzen (micro), schoolorganisatie en –beleid (meso), en onderwijsorganisatie en pedagogische visie (macro).  Dit referentiekader zorgt ervoor dat de student kan communiceren met leraren uit andere vakgebieden en andere onderwijsprofessionals (directie, CLB, …).

De student kan de resultaten van recent onderwijsonderzoek en vakdidactisch onderzoek begrijpen en interpreteren in het licht van hogergenoemd referentiekader. De student brengt waardering op voor het nut van dergelijk onderzoek. Maar de student begrijpt ook dat het inbrengen van resultaten uit onderwijsonderzoek in de concrete onderwijspraktijk (en in specifieke schoolvakken) vraagt om een vertaalslag en het maken van verschillende afwegingen.

Vormingsdoelen

De student is in staat en bereid om op een genuanceerde en beargumenteerde wijze een eigen standpunt te ontwikkelen ten aanzien van actuele kwesties op de volgende domeinen: pedagogisch-onderwijskundig (bv. visie op leren en de ondersteuning ervan), sociaal-politiek (bv. visies op onderwijs- en schoolbeleid, relatie vrijheid-controle), sociaal-economisch (bv. onderwijsgelijkheid, visies en initiatieven hieromtrent, aspecten rond diversiteit), levensbeschouwelijk (bv. pedagogische vrijheid en diversiteit) en cultureel-wetenschappelijk (bv. rol van deskundigheid, betekenis van onderwijskwaliteit).

De student kan zijn/haar pedagogische en didactische opdracht en de algemene rol van de school/het onderwijs op een kritische wijze benaderen en evalueren in het licht van (historische) ontwikkelingen in de samenleving en de wetenschap, en is zich bewust van ontwikkelingen in (onderwijssystemen in) andere landen. De student kan op basis hiervan een genuanceerd en beargumenteerd standpunt innemen en een visie formuleren.

Identieke opleidingsonderdelen

P0V17A: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 1)

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2) (B-KUL-P0V22a)

6 studiepunten : College 18 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

In ‘Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs 1’ (6 stp.) komen thema’s aan de orde op micro-, meso- en/of macroniveau. Afhankelijk van het specifieke thema gebeurt de invulling vanuit een onderwijskundige, -pedagogische, -filosofische, -sociologische, -historische, -juridische, -psychologische en/of -technologische invalshoek.

De modules betreffen de volgende thema’s:

  • het onderwijsbestel en de rechtspositie van de leerkracht met aandacht voor ontstaansgeschiedenis en maatschappelijke ontwikkelingen;
  • historische ontwikkelingen inzake pedagogisch en onderwijskundig denken mede als basis voor thans gehanteerde pedagogische projecten, visies en methoden;
  • de maatschappelijke betekenis van onderwijs zoals die voortdurend ter discussie staat en resulteert in diverse benaderingen van school en curriculum;
  • vrijheid en gelijkheid als terugkerende discussiepunten die het onderwijs mede vorm geven;
  • kwaliteit als een voortdurende zorg in het onderwijs waarbij aandacht wordt besteed aan verschillende invullingen van de notie ‘kwaliteit’ en hoe deze zich in het Vlaamse onderwijs manifesteren;
  • schoolcultuur, schoolorganisatie en collegialiteit;
  • communicatie (in diverse contexten en met verschillende zowel binnenschoolse als buitenschoolse partners) als essentieel basisproces in het onderwijs;
  • leertheorieën, -processen en –resultaten met inbegrip van elementen uit ontwikkelings- en adolescentiepsychologie en breinonderzoek;
  • omgaan met verschillen tussen leerlingen vanuit macro-, meso- en microperspectief;
  • bouwstenen van onderwijzen met inbegrip van evaluatie van leerlingen (doelen, inhouden/taken, werkvormen, media, onderwijsbenaderingen, evaluatie-instrumenten);
  • taalbeleid en de leraar als taalleerkracht (taal in niet-taalvakken, taal in grootstedelijke, multiculturele context, opvang van anderstalige nieuwkomers).

Studiemateriaal

Studiemateriaal wordt via Toledo ter beschikking gesteld en bestaat per module uit:

  • cursustekst
  • informatie over onderzoek
  • informatie over praktijkcasus

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs, deel 1 (sem 2) (B-KUL-P2V22a)

Type : Examen buiten de normale examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen
Leermateriaal : Computer

Toelichting

Studenten krijgen op meerdere momenten de kans een digitale toets over 8 van de modules af te werken. 

Meer informatie over de digitale toetsen en de beoordeling is terug te vinden op Toledo. 

Toelichting bij herkansen

beoordeling met pass/fail

ECTS Didactiek van het hoger onderwijs (B-KUL-P0V27B)

6 studiepunten Nederlands 40 Tweede semesterTweede semester
Vandecandelaere Machteld |  Verburgh An (plaatsvervanger) |  Schouteden Wendy (medewerker)

Doelstellingen

Op grond van het opleidingsonderdeel zijn de studenten in staat

  • Hun inzicht te vertolken in het wetenschappelijk onderzoek t.a.v. deelproblematieken op het vlak van didactiek van hoger onderwijs
  • Onderwijspraktijken inzake hoger onderwijs theoretisch te duiden en onderzoeksonderbouwde optimaliseringsvoorstellen te formuleren
  • Zelfstandig en kritisch onderzoek inzake didactiek van hoger onderwijs te verwerken

 

Vormingsdoelen

  • Studenten ontwikkelen een interesse voor (evoluties op het vlak van) didactiek van hoger onderwijs, ze tonen hun interesse door actief op zoek te gaan naar informatie en daarover onderbouwd standpunt te nemen
  • Studenten scholen zich professioneel bij op het vlak van didactiek van hoger onderwijs

Begintermen

Studenten hebben inzicht in de factoren die de kwaliteit van onderwijs bepalen en dit zowel op micro-, meso-, als op macro-niveau.

Studenten zijn in staat enerzijds op hun ervaringen een beroep te doen bij het interpreteren van nieuwe informatie en anderzijds afstand te nemen van hun ervaringen om diepte-zicht op te bouwen.

Studenten zijn in staat zelfstandig wetenschappelijke literatuur te verwerken.

 

Identieke opleidingsonderdelen

P0V27A: Didactiek van het hoger onderwijs

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Didactiek van het hoger onderwijs: opdracht (B-KUL-O0G78a)

1 studiepunten : Opdracht 20 Tweede semesterTweede semester
Vandecandelaere Machteld |  Verburgh An (plaatsvervanger) |  Schouteden Wendy (medewerker)

Didactiek van het hoger onderwijs (B-KUL-P0V27a)

5 studiepunten : College 20 Tweede semesterTweede semester
Vandecandelaere Machteld |  Verburgh An (plaatsvervanger) |  Schouteden Wendy (medewerker)

Inhoud

In dit opleidingsonderdeel staan actuele deelthema’s t.a.v. de didactiek van hoger onderwijs centraal die onderzoeksmatig veel aandacht krijgen. Jaarlijks kunnen deze thema’s worden aangepast . Mogelijke thema’s zijn:

  • Maatschappelijke rol van hoger onderwijs (enculturatie – transformatie)
  • Curriculumontwikkeling in het hoger onderwijs
  • Werkvormen eigen aan hoger onderwijs
  • De rol van technologie in het kader van (de vernieuwing van) hoger onderwijs
  • Omgaan met verschillen tussen studenten in het hoger onderwijs (van toegangselectie tot universal design)

 

Toelichting werkvorm

Dit opleidingsonderdeel wordt in afstandsonderwijs aangeboden en omvat twee types activiteiten:

  • Online modules waarin thema’s worden ingeleid en geduid
  • Interactieve online discussiesessies waarin studenten op grond van een grondige lezing van de literatuur actuele casussen bespreken en elkaar bevragen en ondersteunen bij het identificeren van implicaties

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

P0V27A : Didactiek van het hoger onderwijs

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Didactiek van het hoger onderwijs (B-KUL-P2V27b)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

ECTS Leraar in een superdiverse samenleving (B-KUL-P0W39A)

3 studiepunten Nederlands 10 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract

Doelstellingen

De diversiteitsstage wil studenten kansen bieden om zich in een veilig leerklimaat te bekwamen tot zorgzame en relatievaardige leraren die aandacht hebben voor de noden en leerbehoeften van alle leerlingen/cursisten/studenten, in het bijzonder de meest kwetsbaren onder hen.

  • Bij het voltooien van de diversiteitsstage heeft de student deze doelstellingen bereikt:
  • De student heeft oog voor verschillen tussen leerlingen/cursisten/studenten, met bijzondere aandacht voor de leerlingen/cursisten/studenten waarbij de schoolloopbaan moeizaam verloopt;
  • De student kan reflecteren over de verschillende factoren die een impact hebben op de leerprocessen van kwetsbare leerlingen/cursisten/studenten in een groepscontext;
  • De student kan leerlingen/cursisten/studenten coachen, met bijzondere aandacht voor studiemethode;
  • De student kan in functie van gelijke onderwijskansen communiceren en samenwerken met (afhankelijk van het project) leraren, leerlingen/cursisten/studenten, ouders, externe partners en de bredere sociaal-culturele sector;
  • De student kan de sterke en zwakke punten rond hun handelingsbekwaamheid m.b.t. omgaan met diversiteit in het onderwijs identificeren;
  • De student kan zich verder engageren om zijn/haar handelingsrepertoire rond het omgaan met diversiteit te vergroten;
  • De student kan discreet omgaan met gevoelens van leerlingen/cursisten/studenten door respect op te brengen voor de eigenheid en diversiteit van die leerlingen/cursisten/studenten.

 

Begintermen

De diversiteitsstage vult de theoretische component van het leraarluik aan. De verworven kennis en inzichten uit de algemeen pedagogisch-didactische vakken en vakdidactiek dienen als basis.
Om dit OPO te kunnen opnemen, moeten anderstalige studenten een certificaat kunnen voorleggen waaruit blijkt dat zij voor Nederlands ten minste over het niveau C1 van het Europese referentiekader voor de talen beschikken.

Identieke opleidingsonderdelen

F0YX7A: Diversiteitsstage Letteren

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leraar in een superdiverse samenleving (B-KUL-P0W39a)

3 studiepunten : Stage 10 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

De inhoud wordt universiteitsbreed bepaald (zie Toledo)

Studiemateriaal

Zie Toledo

Toelichting werkvorm

De diversiteitsstage bestaat uit het verzorgen van ca. 15-20 sessies op een school of in een organisatie. De sessies vinden bij voorkeur plaats in de eigen stageschool (in Vlaanderen en/of Brussel) of in een andere school, CVO, andere partnerorganisatie. De student sluit bijvoorbeeld aan bij het ondersteuningsteam op een school.
De stagiair ondersteunt het team op school/in een organisatie dat (een) leerling(en)/cursist(en)/student(en) met specifieke onderwijsbehoeften omwille van individuele kenmerken (bijvoorbeeld: SES, taal- en/of migratieachtergrond, socio-culturele achtergrond, ontwikkelingsstoornissen, leerstoornissen, genderidentiteit, functiebeperkingen) begeleidt.

Om te reflecteren op het stagetraject worden drie supervisiemomenten georganiseerd (begeleid en opgevolgd door medewerkers van de Educatieve Masters) op de school of aan de universiteit, waarbij de student ervaringen uitwisselt met medestudenten en eventueel ook met studenten van een bacheloropleiding. Hiervoor bereiden studenten bijvoorbeeld reflectievragen voor, houden ze een logboek/dagboek bij en maken ze een kort individueel verslag van de bijeenkomst. Het laatste supervisiemoment is de evaluatiesessie. De aanpak en inhoud van de supervisies wordt verder toegelicht door de projectleider via Toledo / mail.

Naast het verzorgen van de begeleidingssessies en de supervisies volgt elke student ook ten minste twee universiteitsbrede vormingen.

De vormingen en supervisies worden universiteitsbreed georganiseerd en begeleid door medewerkers van de Educatieve Masters of worden aangeboden in samenwerking met externe partners. Er wordt naar een diverse samenstelling van de studentengroep gestreefd (studenten uit verschillende projecten en Educatieve Masters).

Andere modaliteiten zijn mogelijk voor studenten met LIO-valorisaties. Deze worden beschreven op Toledo.

De wijze waarop dit opleidingsonderdeel wordt ingevuld, is afhankelijk van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad en andere geldende collectieve of individuele maatregelen die worden opgelegd. 

 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leraar in een superdiverse samenleving (B-KUL-P2W39a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Presentatie, Portfolio, Procesevaluatie

Toelichting

Evaluatiekenmerken
In de evaluatie wordt rekening gehouden met de vorming, het stageproces en de reflectie over het eigen leerproces. De evaluatievorm kan verschillen naargelang het gekozen traject. Specificaties van de evaluatie worden tijdig meegedeeld via Toledo.

Bepaling van het eindresultaat
Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent(en), zoals meegedeeld via Toledo en de examenregeling. Er wordt voor deze onderwijsleeractiviteit gewerkt met een geslaagd/niet geslaagd beoordeling.

Tweede examenkans
Er is geen tweede examenkans.

Deze stage gaat door in samenwerking met een onderwijs- of vormingsinstelling tijdens het schooljaar. Herkansen is daarom niet mogelijk.

Toelichting bij herkansen

 

ECTS Lesgeven binnen volwassenenvorming (B-KUL-P0X27A)

6 studiepunten Nederlands 6 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract
Medaer Jan (coördinator) |  Medaer Jan |  Vandenabeele Joke

Doelstellingen

Leerdoelen :

Het Vlaamse landschap van de volwassenvorming met zijn specifieke settings en maatschappelijke betekenis per setting duiden;

De belangrijkste leertheorieën, die de praktijken van de volwassenenvorming inspireren duiden;

Inzien dat de leertheorieën inzake volwassenenvorming verbonden zijn met specifieke strategieën om het leren bij volwassenen te bevorderen;

Een specifiek profiel schetsen van de doelgroep behorende tot de eigen gekozen volwassenenvormingscontext door onder andere observatie van de beginsituatie, interview, literatuur studie;

Nagaan welke specifieke didactiek er van toepassing zijn binnen specifieke vormen van volwassenenvorming;

Kritisch reflecteren over de leertheorieën van de volwassenenvorming en keuze kunnen verantwoorden voor een bepaalde leertheorie in functie van een praktijkgericht onderzoek;

Vormingsdoelen:

Bevindingen vanuit praktijkonderzoek presenteren zodat deze relevantie hebben voor het werkveld;

Bereidheid om op een zelfstandige basis en in constructief overleg of in samenwerking met anderen een bijdrage te leveren tot verdere theorievorming en onderzoeksuitvoering inzake volwassenenvorming;

Bereidheid om een duidelijk persoonlijk standpunt in te nemen op een genuanceerde en beargumenteerde wijze ten aanzien van de manier waarop het leren van volwassenen in diverse settings van de volwassenenvorming tot stand wordt gebracht;

Bereidheid om een educatief perspectief op volwassenenvorming te formuleren op basis van wetenschappelijke onderzoeksliteratuur en eigen opgezet onderzoek.

Begintermen

Voor dit OPO geldt een numerus clausus van 70 EM-studenten.

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Lesgeven binnen volwassenenvorming: algemene en specifieke eigenheden van het volwassenenvormingsveld in Vlaanderen (B-KUL-P0X27a)

3 studiepunten : Opdracht 0 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Het veld van de volwassenenvorming is enorm uitgestrekt en kent vandaag de dag veel verschillende opvattingen, principes concrete methodieken en doelgroepen. In dit OLA gaan we in op algemene en specifieke eigenheden van volwassenenvormingsveld in Vlaanderen. We verkennen de erg verschillende finaliteiten van de volwassenenvorming, onderzoeken de kenmerken en beweegredenen van de verschillende doelgroepen en analyseren de specifieke methodieken eigen aan de verschillende settings van volwassenenvorming aan de hand van verschillende opdrachten. Bij deze analyse wordt ook gekeken naar werkingsprincipes en valkuilen om te komen tot inzichten die vorm krijgen in een gemotiveerde lijst van do’s and don’ts gericht aan het werkveld.

Studiemateriaal

Verdiepende teksten, achtergrondartikelen en een uitgebreide bibliografie met referenties naar boeken, artikelen, video’s, online didactisch materiaal …

Toelichting werkvorm

Blended learning: interactieve contactmomenten en zelfstudie van modules via materiaal op Toledo, individueel uitwerken van opdrachten: opdrachtomschrijving zie Toledo.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

P0X56A : Lesgeven binnen volwassenenvorming

Lesgeven binnen volwassenenvorming: onderzoek naar motivatie van vormingskeuze bij volwassenen (B-KUL-P0X34a)

3 studiepunten : Opdracht 6 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

In dit OLA wordt de motivatie van vormingskeuze bij heel specifieke doelgroepen (vluchtelingen en migranten, kortgeschoolden en jonge adolescenten, mensen in armoede, ouderen, etc.) en hoe zij ‘leren’ opvatten onder de loep genomen en kritisch vergeleken met leertheorieën inzake volwassenenvorming. Er is aandacht voor een aantal onderzoekers/theoretici die het veld in de loop der tijd substantieel hebben gedefinieerd; dit brengt inzicht in wat belangrijke keuzes zijn in het concreet vorm geven van een educatief initiatief binnen de volwassenenvorming. Iedere student zal een praktijkgericht onderzoek uitvoeren binnen een eigen gekozen volwassenvormingssetting. Dit onderzoek gebeurt aan de hand van onderzoeksliteratuur en werkveldbezoeken (observatie en interviews in een specifiek volwassenenvormingssetting), en resulteert in een paper. Bij tussentijdse (online) momenten bespreken we reeds opgedane inzichten adhv reflectie/ feedback.

Studiemateriaal

Verdiepende teksten, achtergrondartikelen en een uitgebreide bibliografie met referenties naar boeken, artikelen, video’s, online didactisch materiaal …

Toelichting werkvorm

Uitwerken van een paper op basis van praktijkgericht onderzoek in volwassenenvormingssetting, ondersteund door begeleidende leerinhouden op Toledo en online intervisies.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Lesgeven binnen volwassenenvorming (B-KUL-P2X27a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk
Vraagvormen : Open vragen

Toelichting

Permanente evaluatie o.b.v. tussentijdse opdrachten en paper.

De student moet geslaagd zijn voor alle onderdelen van elk OLA om het OPO succesvol af te leggen.

Toelichting bij herkansen

Bij niet slagen moeten de ontoereikende opdrachten en/of paper herwerkt of hernomen worden in de tweede examenperiode

ECTS Leer- en gedragsmoeilijkheden op school (B-KUL-P0X66A)

4 studiepunten Nederlands 26 Tweede semesterTweede semester
Gadeyne Els (coördinator) |  Baeyens Dieter |  Ghesquière Pol |  Gadeyne Els (plaatsvervanger)

Doelstellingen

Aan het eind van dit opleidingsonderdeel :

  • heeft de student zicht op een aantal frequent voorkomende leer- en gedragsproblemen die zich kunnen voordoen in het secundair onderwijs.
  • is de student sensitief om deze problemen (vroegtijdig) te identificeren in de dagelijkse onderwijspraktijk.
  • heeft de student kennis over verschillende interventiemogelijkheden die er bestaan binnen de onderwijscontext en hun inbedding in het brede veld van de jeugdhulpverlening. In het bijzonder is hij op de hoogte van zinvolle en efficiënte interventies voor leerkrachten en scholen wanneer ze met leer- of gedragsproblemen worden geconfronteerd.

Begintermen

Dit opleidingsonderdeel bouwt voort op module 7 'Verschillen tussen leerlingen in onderwijs' uit 'Leren in Maatschappelijk Betrokken Onderwijs, deel 1'. 

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Leer- en gedragsmoeilijkheden op school (B-KUL-P0X66a)

4 studiepunten : College 26 Tweede semesterTweede semester
Baeyens Dieter |  Ghesquière Pol |  Gadeyne Els (plaatsvervanger)

Inhoud

Een aantal relevante leer- en gedragsproblemen worden besproken door middel van een status questionis van het wetenschappelijk onderzoek: definitie, diagnose, prevalentie, etiologie, prognose en behandeling. Aansluitend wordt ingegaan op gepaste school-, klas- en leerlinggerichte interventies.

Volgende thema's komen aan bod:

Deel 1: Leerproblemen

  • Dyslexie
  • Dyscalculie

 

Deel 2: Gedragsproblemen

  • Aandachtstekortstoornissen
  • Externaliserend probleemgedrag
  • Internaliserend probleemgedrag
  • Autismespectrumstoornissen
  • Pesten op school

 

Deel 3: Zorg op school

  • Handelingsgericht werken
  • Centra voor Leerlingenbegeleiding

Studiemateriaal

Reader met literatuuropgaven.

Toelichting werkvorm

Tijdens de colleges wordt heel wat informatie meegegeven, maar wordt ook regelmatig ruimte gemaakt voor ervaringen en visies van studenten en uitwisseling tussen studenten.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Leer- en gedragsmoeilijkheden op school (B-KUL-P2X66a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

Evaluatievorm:
Het examen is een combinatie van eerder kennisgerichte vragen en toepassingsgerichte vragen.

ECTS Jongeren, onderwijs en kwetsbaarheid: service-learning binnen de educatieve master (B-KUL-S0I29A)

6 studiepunten Nederlands 22 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract
Claes Ellen (coördinator) |  Agirdag Orhan |  Claes Ellen |  Galle Griet |  Van Nieuwenhuyse Karel |  Sampermans Dorien (medewerker)  |  Minder Meer

Doelstellingen

Leerresultaten

-  De studenten raken vertrouwd met de problematiek van beide doelgroepen (jongeren uit gezinnen met een lage sociaal-economische status en/of uit een etnisch-culturele minderheid); ze doen kennis en inzicht op in

  • wat begrepen wordt onder kwetsbaarheid en het ontstaan ervan;
  • de wisselwerking school - gezin in een kwetsbare situatie, de invloed die specifieke problemen van mensen uit deze doelgroepen uitoefenen op de schoolloopbaan en leervorderingen van de jongeren, de rol die scholen (onbedoeld) spelen in het genereren en versterken van kwetsbaarheid, en strategieën om de impact van kwetsbaarheid op de schoolse situatie te beperken;
  • de bestaande organisaties die werkzaam zijn binnen dit veld en intensief samenwerken met jongeren van ca. 12-18 jaar (deze leeftijdscategorie is nog vaak ‘onontgonnen terrein’) en hun leefomgeving;
  • de concrete situatie en denk- en leefwereld van de doelgroepen (sociaal-economische en etnisch-culturele profielen) in theoretisch en in praktisch opzicht, o.m. via het leren kennen van de jongeren, ouders en buurt door middel van een participerende observatie;
  • de specifieke problemen die mensen uit deze doelgroepen op verschillende vlakken (vb. fysisch, sociaal, psychologisch) ervaren;
  • het opzetten van respectvolle, effectieve en efficiënte communicatie met mensen uit deze doelgroepen (o.m. via het kunnen wisselen van perspectief).

- De studenten bieden, rekening houdend met alle kennis en inzicht die ze opdeden, een geëngageerde, verantwoordelijke, respectvolle en dienstbare ondersteuning aan mensen in een kwetsbare situatie, inzonderheid mensen met een lage sociaal-economische status en mensen uit een etnisch-culturele minderheid. De component ‘dienen’ gebeurt altijd met inachtneming van de driehoek jongere – gezin - buurt/leefwereld. Dit doen ze vanuit een open houding om zelf ook te leren uit deze concrete ervaringen.

- De studenten kunnen individueel en in groep reflecteren op de wijze waarop ze ondersteuning bieden en hun eigen perspectief in vraag stellen.

- De studenten kunnen vanuit hun dienstbare ervaring verwoorden hoe ze hiermee als toekomstige leraar rekening zullen houden zodat jongeren in een kwetsbare situatie echt gelijke kansen krijgen in het onderwijs.

- De studenten kunnen uitleggen hoe hun ervaring bij het ondersteunen van mensen uit deze doelgroepen ook op de vakinhoudelijke component van hun onderwijspraktijk een invloed heeft en kunnen de vormgeving van hun praktijk aan deze inzichten aanpassen.

- De studenten kunnen als ervaringsdeskundigen en met inzicht in de bestaande modellen van service-learning een relevante bijdrage leveren tot de uitbouw van een didactiek service-learning voor het secundair onderwijs.

Deze doelstellingen worden bij de start van de colleges aan de studenten gecommuniceerd.
 

Toelichting

Via service-learning brengen we de studenten van de Educatieve Master Opleidingen in contact met jongeren (ca. 12-18 jaar) uit gezinnen met een lage sociaal-economische status en/of uit een etnisch-culturele minderheid, met hun gezinnen en/of hun buurt. Dat contact verloopt niet in of via de school, maar via organisaties die deze jongeren en/of hun gezinnen ondersteunen, bijvoorbeeld aan huis, via een buurtwerking of via een cultureel project.

We stellen vast dat het huidige onderwijs de bestaande maatschappelijke ongelijkheid bevestigt. Bovendien behoren de toekomstige leraars secundair onderwijs meestal net niet tot etnisch-culturele minderheden en groepen met een lage sociaal-economische status, en hebben ze dus vaak geen affiniteit met jongeren en hun leefomgeving uit die minderheden. In dat verband zijn er prangende uitdagingen die we laten aangaan op het vlak van diversiteit en van maatschappelijke ongelijkheid. Vanuit het dienende contact met deze doelgroepen, vanuit een theoretische achtergrond en ervaringsgetuigenissen laten we de studenten kijken naar de verhouding tussen deze jongeren en het onderwijs: hoe kan ik als leraar (in het algemeen en specifiek voor mijn vak) rekening houden met mogelijke valkuilen, zodat ik de jongeren optimaal kansen op ontplooiing kan bieden?

Daarnaast maken de studenten kennis met de didactiek van service-learning en reflecteren ze ervaringsgericht over mogelijke manieren om als leraar in het secundair onderwijs een service-learning project op te zetten of eraan bij te dragen.

Numerus clausus

Zie begintermen

Begintermen

De student beschikt over de vaardigheden en houdingen die van een student bij de aanvang van een academische Master worden verwacht.

Numerus clausus

Voor dit opleidingsonderdeel geldt een numerus clausus van 20 studenten.

Identieke opleidingsonderdelen

O0D35A: Jongeren, onderwijs en kwetsbaarheid: service-learning binnen de specifieke lerarenopleiding

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Jongeren, onderwijs en kwetsbaarheid: service-learning binnen de educatieve master (B-KUL-S0I29a)

6 studiepunten : Practicum 22 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Academische component:

  • Inzicht in kwetsbaarheid algemeen (vanuit interdisciplinair perspectief)
  • Inzicht in (gevolgen van) (kans)armoede en etnisch-culturele diversiteit
  • Inzicht in wisselwerking school – gezin/buurt en school – maatschappelijke ongelijkheid
  • Inzicht in interculturele communicatie
  • Inzicht in stereotypering en stigmatisering en de rol van vooroordelen op leerkrachtgedrag
  • Inzicht in didactiek service-learning secundair onderwijs

Belangrijk: deze componenten worden niet alleen belicht door academische experten, maar ook door ervaringsdeskundigen.

 

Praktijkcomponent:

  • Uitleg over en kennisname van bestaande organisaties en initiatieven in het veld, gericht op de doelgroepen
  • (Passieve) participerende observatie ter inleving in de situatie
  • Actieve, dienstbare praktijkervaring service-learning met jongeren in hun eigen leefomgeving, d.w.z. gezin en/of buurt


Reflectiecomponent:

  • Intervisie en reflectie via terugkoppeling vanuit praktijkcomponent, participerende observatie naar de theoretische kaders (met specifieke aandacht voor de wederkerigheid in het leren) (seminarie)
  • Intervisie en reflectie via terugkoppeling vanuit praktijkcomponent actieve, dienstbare praktijkervaring naar de theoretische kaders (seminarie)
  • Publiek maken van de ervaringen van de studenten met service learning (schriftelijk, individueel werk)
  • Afsluitende reflectie over wat studenten op welke vlakken hebben ervaren en geleerd (individueel, creatieve neerslag)
  • Gezamenlijke intervisie (met studenten, titularissen en begeleidende lectoren) over wat van het geleerde kan worden meegenomen naar de vormgeving van de vakspecifieke praktijk (Wat bracht service-learning bij voor het vakinhoudelijke en vakdidactische aspect van de onderwijspraktijk?) (seminarie)
  • Publieke voorstelling van de reflecties en resultaten en een gezamenlijke (vreugdevolle) afsluiting. (eindpresentaties)

Studiemateriaal

Artikels en literatuur, voorbeeldmateriaal, multimedia en Toledo

Toelichting werkvorm

Er wordt een combinatie van werkvormen gebruikt. De theorie wordt aangebracht via colleges verzorgd door experten, via contacten en gesprekken met ervaringsdeskundigen en via inleef- en werksessies. De praktijk bestaat uit een stageluik. Reflectie gebeurt via intervisieseminaries en opdrachten. 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Jongeren, onderwijs en kwetsbaarheid: service-learning binnen de educatieve master (B-KUL-S2I29a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Ontwerp/Product, Verslag, Presentatie, Self assessment/Peer assessment, Medewerking tijdens contactmomenten, Portfolio, Procesevaluatie

Toelichting

Evaluatiekenmerken

De evaluatie gebeurt op basis van de inbreng in de seminaries en intervisies, het maatschappelijk engagement van de student, de kwaliteit van de praktische ervaring, reflecties, verslagen, en de actieve inbreng in en kwaliteit van de relevante bijdrage aan het design van service-learning voor het secundair onderwijs.
 

Bepaling van het eindresultaat

Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent, zoals meegedeeld via Toledo en de examenregeling. Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20.

Toelichting bij herkansen

Er is geen tweede examenkans.

ECTS Europees burgerschap (B-KUL-S0O96A)

6 studiepunten Nederlands 12 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract
Grimonprez Kris (coördinator) |  Grimonprez Kris |  N.

Doelstellingen

Dit opleidingsonderdeel (OPO) beoogt de vorming van geïnformeerde, mondige en kritische EU-burgers. Vorming voor democratisch Europees burgerschap streeft naar empowerment van burgers: EU-burgers die mondig zijn om hun democratische rechten en verantwoordelijkheden in de samenleving uit te oefenen en op te nemen, diversiteit te waarderen en een actieve rol te spelen in het democratische leven. Dit OPO biedt daartoe een referentiekader en maakt Europees burgerschap zeer concreet aan de hand van casussen gebaseerd op rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. De casussen onthullen het DNA van de EU en nodigen uit tot kritisch denken. Centraal hierbij zijn de waarden waarop de Unie berust: eerbied voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten, waaronder de rechten van personen die tot minderheden behoren.

Dit OPO versterkt de EU-dimensie in sleutelcompetenties die voor elke Educatieve master relevant zijn, o.m. in burgerschapscompetenties, competenties in het Nederlands en in andere talen, digitale competenties en mediawijsheid, sociaal-relationele competenties, competenties inzake duurzaamheid, economische en financiële competenties, juridische competenties, leercompetenties, en competenties m.b.t. initiatief, ondernemingszin en loopbaancompetenties.

De modulaire aanpak laat de studenten toe bepaalde thema’s meer aandacht te geven, afgestemd op het eigen vak- of interessegebied.

OLA 1 betreft de inhoudelijke component: wat is Europees burgerschap?

OLA 2 gaat in op de didactische component: hoe breng je het in de klas?

 

Studenten kunnen dit OPO volledig op afstand volgen. Het gaat in hoofdzaak om asynchroon online onderwijs, aangevuld met enkele synchrone contactmomenten die ook digitaal worden aangeboden. Het examen gaat on-campus in Leuven door.

 

Leerresultaten

Aan het einde van dit opleidingsonderdeel kan de student:

  • de betekenis van Europees burgerschap uitleggen, ook voor burgers die hun land niet verlaten.
  • het referentiekader van EU-waarden, EU-doelstellingen en EU-beginselen toelichten.
  • casussen in verschillende domeinen analyseren (gerelateerd aan de domeinen die de eigen Educatieve master bestrijkt, maar ook aan andere domeinen).
  • toelichten welke invloed EU-regels op verschillende maatschappelijke domeinen hebben en hoe EU-burgers die kunnen beïnvloeden.
  • een afweging maken van verschillende argumenten, EU-rechten en EU-waarden in een casus.
  • het evenredigheidsbeginsel hanteren als een tool voor probleemoplossend denken.
  • de doelstellingen van de ‘EU-leraar’ beschrijven en hierover reflecteren.
  • toelichten wat EU-burgerschapseducatie is en beschrijven hoe het zich verhoudt tot nationale burgerschapseducatie.
  • uitleggen hoe onderwijs over de EU objectief, kritisch en pluralistisch kan zijn.
  • een didactisch verantwoorde les opstellen aan de hand van het studiemateriaal inzake Europees burgerschap.

 

Vormingsdoelen

De studenten:

  • erkennen het belang van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in het licht van de EU-waarden. Zij willen bijdragen aan een samenleving gekenmerkt door pluralisme, non-discriminatie, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, solidariteit en gelijkheid van vrouwen en mannen.
  • nemen een onderzoeksgerichte attitude aan om kritisch de EU-dimensie van maatschappelijke thema's te beoordelen.
  • zijn bereid vooroordelen te overwinnen en waar nodig compromissen te sluiten.
  • zijn bereid constructief actie te ondernemen en deel te nemen aan democratische besluitvorming op alle niveaus en aan burgerschapsactiviteiten.
  • erkennen verschillende vormen van diversiteit in de EU en gaan er adequaat, kritisch en verantwoord mee om.
  • zijn bereid om niet alleen het eigenbelang in aanmerking te nemen, maar ook het algemeen belang; niet alleen het nationale belang, maar ook het gemeenschappelijk belang in de EU.
  • zijn zich bewust van hun EU-identiteit, aanvullend op hun nationale identiteit.
  • geven als professionals blijk van nieuwsgierigheid naar de EU-dimensie van het eigen vakgebied in een continue professionele ontwikkeling.

Begintermen

Er is geen voorkennis vereist, noch over de EU, noch juridische kennis.

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

EU-burgerschapseducatie: casussen over EU-rechten en -waarden (B-KUL-S0O96a)

3 studiepunten : College 8 Tweede semesterTweede semester
Grimonprez Kris |  N.

Inhoud

Er wordt inzicht verleend in de fundamenten van de Europese Unie, nl. EU-waarden, -doelstellingen en -beginselen (het DNA) aan de hand van waargebeurde verhalen gebaseerd op rechtszaken behandeld door het Hof van Justitie van de EU.

De casussen tonen de impact van de EU in het dagelijkse leven van EU-burgers in de volgende leermodules:

  • De interne markt – een open ruimte zonder binnengrenzen
  • Democratie en rechtsstaat
  • Gelijkheid en non-discriminatie
  • Digitale transformatie
  • Sociale rechten
  • Consumentenbescherming
  • Milieu
  • Migratie – gemeenschappelijke buitengrenzen

Terwijl de EU-Verdragen en het Handvest van de grondrechten van de EU houvast verlenen, stimuleren de casussen tot kritisch denken. Er wordt nagegaan hoe Europese burgers kunnen deelnemen aan het democratische leven van de Unie en het EU-beleid beïnvloeden, in het eigen vakgebied en daarbuiten. Een ruime waaier aan thema’s kan aan bod komen, o.m. arbeidstijd en gezondheid en veiligheid op het werk, biotechnologie, luchtkwaliteit, flora en fauna, privacy, diversiteit, islamitische hoofddoek en andere religieuze tekens op het werk, geschiedenis en cultuur, meertaligheid, voedselveiligheid, vrije mededinging, productdesign, sport.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal wordt online ter beschikking gesteld (Toledo/Ultra en website van Case4EU).

  • Handboek Griet Galle en Kris Grimonprez (red.), Europees burgerschap in de klas: Casussen voor mondige EU-burgers (Universitaire Pers Leuven 2022)
  • Online leermodules, met masterfiches, informatief luik van casusfiches en woordenlijst (zie www.kuleuven.be/case4EU )
  • Selectie uit EU-Verdragen, Handvest van de grondrechten van de EU, en EU-wetgeving
  • Academische literatuur

Het materiaal is gratis (handboek in open access, https://ghum.kuleuven.be/case4eu/nl/boek ). Facultatief: gedrukt handboek (49,5 EUR).

Toelichting onderwijstaal

De onderwijstaal van deze leeractiviteit is Nederlands, maar er kan gedeeltelijk Engelstalig onlineleermateriaal worden gebruikt.

Toelichting werkvorm

Discussie - Online asynchroon leren

Online doceren en activerend leren voor de volledige groep studenten aan de hand van verschillende digitale tools (kennisclips, video’s, …).

Het gaat in hoofdzaak over asynchroon online onderwijs: de studenten verwerken het online aangeboden studiemateriaal in zelfstudie (eigen gekozen tijd, plaats en ritme). Ze worden bij dat afstandsonderwijs online begeleid via kleine opdrachten, zoals polls, quizzes, one sentence summaries, formatieve zelftoetsen. Bij het begin van het semester is er een synchroon contactmoment voor de volledige groep studenten (on-campus of online).

Bijkomende werkvormen:

  • Practicum: Discussiegroepen
    Kleine discussiegroepen (multidisciplinaire samenstelling). Digitale bespreking van vragen bij casussen: analyse, perspectiefwissel, probleemoplossend en kritisch denken. Mogelijke peer instruction en peer feedback.
  • Opdracht: Verslag
    Eindverslag van het practicum Discussiegroepen. Antwoord op de gestelde vragen en reflectie.
  • Facultatieve opdracht: Deelname aan onlinediscussieforum
    De studenten worden daarnaast aangemoedigd om deel te nemen aan een online discussieforum n.a.v. casussen (kwalitatieve bijdragen op Toledo/Ultra). Deze microvorm van participatieve democratie in de EU bereidt studenten voor op actief EU-burgerschap.
  • Facultatief: Excursie
    Bezoek aan Hof van Justitie van de EU in Luxemburg, eventueel virtueel bezoek (georganiseerd via Curia).

EU-leraar (B-KUL-S0O97a)

3 studiepunten : Opdracht 4 Tweede semesterTweede semester
Grimonprez Kris |  N.

Inhoud

Nadat de studenten in OLA 1 inzicht verkregen in de inhoudelijke component van Europees burgerschap, bekwamen ze zich in OLA 2 in de didactische component (component leraarschap). Welke doelstellingen heeft ‘de EU-leraar’? Deze leeractiviteit bekijkt verschillende Europese referentiekaders en informeert over de EU-dimensie in burgerschapseducatie en in sleutelcompetenties. Ze toont hoe de EU-dimensie in de klas kan worden gebracht aan de hand van werkvormen die case-based and problem-based learning ondersteunen.

Studiemateriaal

Onlineleermateriaal. Zie bij OLA 1.

Bijkomend: didactisch luik van casusfiches, werkvormenfiches, schoolvriendelijke versie van basisteksten.

Toelichting onderwijstaal

De onderwijstaal van deze leeractiviteit is Nederlands, maar er kan gedeeltelijk Engelstalig onlineleermateriaal worden gebruikt.

Toelichting werkvorm

Blended onderwijs - Groepsopdracht - Paper

Aansluitend bij de casussen uit OLA 1 (modules) worden werkvormen voor de klas voorgesteld en geoefend.

  • Eindopdracht 1: Korte paper ‘EU-leraar’ (individueel). Er wordt rekening gehouden met de wijze waarop de opdrachten uit het onlineleermateriaal worden verwerkt.
  • Eindopdracht 2: Werkstuk ‘EU case-teaching’ (groepswerk). Studenten stellen een didactisch luik/ lesvoorbereiding op bij twee casussen (die uit twee verschillende modules moeten komen) en zorgen voor peer feedback/ peer review van het werkstuk van een andere groep volgens vastgelegde criteria.

Er is een contactmoment met het didactisch team voor de begeleiding van het werkstuk ‘EU case teaching’. Contactmoment en groepswerk kunnen naar keuze online doorgaan.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Europees burgerschap (B-KUL-S2O96a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Paper/Werkstuk, Verslag, Self assessment/Peer assessment, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Wetboek/codex

Toelichting

Evaluatiekenmerken en bepaling van het eindresultaat

Deelname aan de twee onderdelen A en B is noodzakelijk. De weging van elk onderdeel in het totaal van de score (punten op 20) staat hierna aangeduid tussen haakjes.

A.         Het examen is open boek en gaat door on-campus in Leuven (40%, OLA1). Als voorbereiding op het open boek-examen krijgen studenten tijdens hun zelfstudie de kans om aan tussentijdse formatieve toetsen deel te nemen (zelftesten op Toledo/Ultra die niet meetellen voor de score, maar die feedback geven en het leerproces ondersteunen).

B.         Studenten dienen bij het begin van de examenperiode drie documenten in (de datum wordt meegedeeld op Toledo/Ultra):
1. een verslag ‘Discussiegroep’(groepswerk) (10%, OLA1)
2. een kort paper ‘EU-leraar’ (individueel) (25%, OLA2)
3. een werkstuk ‘EU case teaching’ (groepswerk (25%, OLA2)
 

Permanente evaluatie: mogelijke bonuspunten voor online-opdrachten, deelname aan groepsdiscussies en aan het online discussieforum.

Studenten kunnen alleen een score op dit OPO krijgen indien zij alle onlineleermateriaal hebben doorlopen (bepaalde inhoud is slechts toegankelijk na een tussentijdse formatieve toets).

Alle opdrachten moeten voor de deadline via Toledo/Ultra worden ingediend. Wie de deadline overschrijdt zonder gegronde reden of een opdracht niet indiende, krijgt als resultaat ‘niet afgelegd’. De student kan dan niet slagen voor het geheel van het OPO. Wie niet deelneemt aan het examen, krijgt voor het geheel van het OPO als resultaat 'niet afgelegd'.

De student moet op de twee OLA’s geslaagd zijn. Wie onvoldoende haalt op minstens één OLA krijgt het laagste cijfer behaald op een van de OLA’s voor het gehele OPO.

De opdrachten worden gecontroleerd op plagiaat. De student informeert zich over plagiaat via de plagiaatwebsite van de faculteit Sociale Wetenschappen: https://soc.kuleuven.be/fsw/studentenportaal/examensreglementen/plagiaat

 

 

Toelichting bij herkansen

Er is deeloverdracht van de punten binnen hetzelfde academiejaar. Wie een voldoende behaalde op één van de opdrachten, kan die score behouden bij de tweede examenkans.

ECTS Filosofie van de opvoeding en het onderwijs (B-KUL-W0AH7A)

4 studiepunten Nederlands 26 Eerste semesterEerste semester

Doelstellingen

Studenten Wijsbegeerte en studenten van de Educatieve Master Maatschappijwetenschappen vertrouwd maken met het domein van en specifieke thema’s uit de filosofie van de opvoeding en het onderwijs.

Begintermen

Geen

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Filosofie van de opvoeding en het onderwijs (B-KUL-W0AH7a)

4 studiepunten : College 26 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Deze cursus behandelt centrale vragen in de filosofie van de opvoeding en het onderwijs. Wat is opvoeding en ontwikkeling? Welke opvoedingsdoelen en –middelen zijn er? Waarom heeft opvoeding en onderwijs waarde? Wat is onderwijzen? Welk onderwijsprogramma (curriculum) is verkieselijk? Wat zijn de ethische dimensies van onderwijs? Welke invloed hebben (autoritaire) instituties op het onderwijs en de opvoeding? Wat rechtvaardigt onderwijsplicht? Heeft opvoeding een intrinsieke rechtvaardiging? Kunnen deze vragen voor eens en voor altijd beantwoord worden, of zijn hun antwoorden afhankelijk van socio-culturele en historische factoren? Deze vragen en hun mogelijke antwoorden worden in de hoorcolleges bestudeerd aan de hand van: Stefaan E. Cuypers, Emilie of Over opvoeding, onderwijs en opera (Gompel&Svacina, 2020).

Studiemateriaal

1. Verplichte lectuur: Stefaan E. Cuypers, Emilie of Over opvoeding, onderwijs en opera (Gompel&Svacina, 2020).
2. Notities van de docent (beschikbaar op Toledo).

Toelichting werkvorm

Hoor- en discussiecolleges

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Filosofie van de opvoeding en het onderwijs (B-KUL-W2AH7a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie

Toelichting

Voor de (reguliere) studenten die de colleges volgen is er geen formeel examen. De aanwezigheid in de colleges is verplicht; er worden absenties genomen. De punten worden gegeven voor 1) een collectieve pass-fail presentatie tijdens het laatste college in het kader van de "Ronde Tafel Discussie" en 2) een korte scriptie: een kritische reflexie (pro’s & contra’s, contrast & vergelijk) over een aspect naar keuze met betrekking tot de behandelde leerstof en het boek van de docent. De omvang van de getypte scriptie is maximaal # 1 500 # woorden (3½ - 4 blz. A4, interlinie 1,5). De deadline voor deze scriptie is de vrijdag, 17.00u, voor de examenperiode begint.

Voor studenten (in uitzonderingsgevallen met de officiële toestemming van de docent per e-mail) die de colleges niet kunnen volgen, of studenten die meer dan één (1) keer ongewettigd afwezig zijn, of studenten die afwezig zijn tijdens het laatste "Ronde Tafel Discussie"-college is er een bijkomend mondeling examen tijdens de examenperiode over hun zelfstudie van Stefaan E. Cuypers, Emilie of Over opvoeding, onderwijs en opera (Gompel&Svacina, 2020). Deze studenten kunnen aan het examen slechts deelnemen op voorwaarde dat hun scriptie (met dezelfde bepalingen als voor de normale studenten hierboven) reeds op voorhand is ingeleverd.

Van alle studenten wordt verwacht dat ze zich informeren over de facultaire richtlijnen voor papers en de facultaire richtlijnen inzake plagiaat.