Bachelor in de geologie (programma voor studenten gestart vóór 2024-2025) (Leuven)

CQ Bachelor in de geologie (programma voor studenten gestart vóór 2024-2025) (Leuven)

Opleiding

Wat vind je op deze webpagina?

Op deze pagina’s kun je als (toekomstige) student o.a. het officieel studieprogramma raadplegen. 

Je vindt ook alles over toelatingsvoorwaarden en aanvullende opleidingen, detailinformatie over de opleidingsonderdelen, je uurrooster per week …

Ben je toekomstig student?

Neem dan zeker eerst een kijkje op de pagina van de bachelor in de geologie.

Je leest er alles over

- Inhoud van de opleiding

- Beginprofiel

- Toekomstmogelijkheden

- Infomomenten & brochures

- Je campus

- ...

Profiel

Toelatingsvoorwaarden

Bachelor in de geologie (programma voor studenten gestart vóór 2024-2025) (Leuven)onderwijsaanbod.kuleuven.be/2024/opleidingen/n/SC_51016768.htm#activetab=voorwaarden

Doelstellingen

DE OPLEIDING BACHELOR IN DE GEOLOGIE HEEFT VOLGENDE LEERRESULTATEN:

De bachelor in de geologie:

KENNIS EN INZICHT
1.  beschikt over basiskennis van en inzicht in de geologie, heeft kennis van en inzicht in de samenhang en het onderscheid tussen de subdisciplines van de geologie (bv. gesteenteleer, geochemie, geofysica, hydrogeologie, mineralogie, paleontologie, sedimentologie, stratigrafie, structurele geologie) en kan de geologie situeren in een brede wetenschappelijke context.
2.  beschikt over relevante kennis van en inzicht in verwante wetenschapstakken, zoals chemie, fysica, biologie, geografie en wiskunde
3.  heeft algemene inzichten verworven op vlak van wetenschapsfilosofie en levensbeschouwing.

TOEPASSEN VAN KENNIS EN INZICHT
4.  is in staat om wiskundige, fysische, chemische en geografische benaderingen en technieken toe te passen op geologische problemen.
5.  heeft de vaardigheden en het inzicht om onder gepaste begeleiding volgende stappen te zetten in een eigen wetenschappelijk onderzoek:
a.  een wetenschappelijke probleemstelling formuleren
b.  een gepaste oplossingsprocedure beredeneren
c.  een wetenschappelijk experiment of analyse in het labo of op terrein uitvoeren
d.  de gevonden data verwerken tot een aanschouwelijk geheel
e.  en dit alles volgens de gepaste deontologische gedragsregels.

OORDEELSVORMING
6.  kan binnen een gegeven thema vakliteratuur opzoeken en de validiteit ervan inschatten.
7.  kan onder begeleiding de resultaten van zowel eigen onderzoek als literatuuronderzoek verwerken, kritisch interpreteren en becommentariëren in het licht van een welbepaalde onderzoeksvraag
8.  kan het belang van de geologie plaatsen binnen de context van de wetenschap alsook in een maatschappelijke context.

COMMUNICATIE
9.  kan zowel in een teamverband functioneren als zelfstandig werken
10.  kan een beargumenteerd standpunt innemen en dit mondeling verdedigen tegenover mede-studenten.
11.  kan in het Nederlands zowel schriftelijk als mondeling communiceren en presenteren, rekening houdend met de deontologische gedragsregels.
12.  heeft voldoende kennis van het Engels om vakliteratuur te lezen, seminaries te volgen en te rapporteren.

LEERVAARDIGHEDEN EN VORMINGSDOELEN
13.  is in staat om zelfstandig leeractiviteiten te plannen en deze planning op te volgen.
14.  kan de nodige inzichten opdoen omtrent de actuele standpunten rond een opgegeven maatschappelijk en/of wetenschappelijk thema om vervolgens zelf tot een beredeneerde eigen opinie te komen.

AFHANKELIJK VAN DE GEKOZEN MINOR/PROFIEL, BEHEERST DE STUDENT VOLGENDE AANVULLENDE LEERRESULTATEN:
15.  MINOR ONDERZOEK: De bachelor heeft verbredende kennis en vaardigheden in de meteorologie en ruimtelijke analyse alsook in de sterrenkunde-wiskunde (module ruimte), biologie-biochemie (module leven), of geografie (module milieu) en kan deze verbinden met de opgedane kennis in de geologie.
16. MINOR VERBREDING: De bachelor heeft verbredende kennis en vaardigheden in de aardwetenschappen en kan deze verbinden met de opgedane kennis in de geologie.
17.  MINOR BUSINESS AND INNOVATION: De bachelor heeft kennis en inzicht in de processen van de economie die de ontwikkeling en uitbouw van innoverende projecten ondersteunen.

DE OPLEIDING BACHELOR IN DE GEOLOGIE HEEFT VOLGENDE NIET-BINDENDE VORMINGSDOELEN:

1.  Zich bewust zijn van de internationale dynamiek binnen de geologie

2.  Zich bewust zijn van het belang van geologie in de maatschappelijke discussie omtrent duurzaamheid.

Loopbaan

Contact

Kwaliteit van de opleiding

Hier vind je een overzicht van de resultaten van de interne kwaliteitszorgmethode COBRA.

Onderwijskwaliteit op het niveau van de opleiding

COBRA 2019-2023
Bestand PDF document COBRA-fiche_BA_Geologie.pdf

Onderwijskwaliteit op het niveau van de universiteit


Meer info?

SC Bachelor in de geologie (programma voor studenten gestart vóór 2024-2025) (Leuven)

programma

Je studieloopbaanbegeleider vind je op de webpagina met studieloopbaanbegeleiders van de faculteit wetenschappen.

Bij de inroostering van colleges, oefeningen, practica en excursies wordt rekening gehouden met de opleidingsonderdelen die opgenomen werden in dit schema: zie http://wet.kuleuven.be/apps/traject/.

Voor de hoorcolleges, oefeningen, practica en excursies kan niet gegarandeerd worden dat elke minor overlapvrij kan ingeroosterd worden.

In 2024-2025 start de Faculteit Wetenschappen met de nieuwe opleiding Bachelor in de geowetenschappen. De nieuwe bacheloropleiding wordt fase per fase ingevoerd, terwijl het oude programma fase per fase wordt afgebouwd.
Studenten die in 2023-2024 of vroeger in de opleiding Bachelor in de geologie gestart zijn en 40 studiepunten of meer behaalden, blijven in het uitdovende programma ingeschreven. Voor de opleidingsonderdelen waarvoor ze niet geslaagd zijn (max. 20 studiepunten) gelden er specifieke overgangsmaatregelen (zie verder in het studieprogramma). Opgelet! De studiepuntengrens gaat over studiepunten die verworven moeten zijn van opleidingsonderdelen in fase 1.
Studenten die in 2023-2024 of vroeger in de opleiding gestart zijn, maar onvoldoende credits behaalden in fase 1, dienen over te stappen naar de nieuwe opleiding Bachelor in de geowetenschappen. De lijst met te selecteren vakken kunnen studenten in het onderwijsaanbod consulteren of ad hoc met de studieloopbaanbegeleider bespreken bij opmaak van het ISP.

Tijdens je derde bachelor kan je les volgen aan een andere universiteit via vaste uitwisselingspakketten. Bekijk hier alvast de mogelijke bestemmingen tot semesteruitwisseling tijdens de bachelor.

printECTS33.xsl

ECTS Religie, zingeving en levensbeschouwing (B-KUL-A08C7A)

3 studiepunten Nederlands 13 Tweede semesterTweede semester

Doelstellingen

  • Studenten zijn in staat om de plaats en het belang van religie, zingeving en levensbeschouwing in de hedendaagse cultuur en samenleving uit te leggen.
  • Studenten zijn in staat om aan te geven welke mens- en wereldbeelden aanwezig zijn in fenomenen in samenleving en cultuur, zoals media, economie en onderwijs, en zij kunnen hierover kritisch reflecteren.
  • Studenten zijn in staat te verwoorden hoe zij zich levensbeschouwelijk uitgedaagd weten door een confrontatie met een eigentijdse, contextueel verankerde, godsdienstwetenschappelijk en theologisch onderbouwde benadering van de Bijbelse traditie en zij kunnen de eigenheid van deze traditie formuleren.
  • Studenten zijn in staat tot persoonlijke reflectie, onderbouwde stellingname en dialoog met medestudenten over religieuze en levensbeschouwelijke vragen in het kader van het eigen vakgebied en in relatie tot belangrijke maatschappelijke bezorgdheden zoals ecologische, economische en sociale duurzaamheid.
  • Studenten zijn in staat om de waarde van religie, zingeving en levensbeschouwing te benoemen, ook in verband met aspecten van het eigen leven, en zij kunnen kritisch stil staan bij hun eigen levensbeschouwelijke vooroordelen en vooronderstellingen. Ze zien in dat wetenschap alleen niet volstaat om een maatschappij vorm te geven.
  • Studenten zijn in staat om hun verantwoordelijkheid voor en roeping in de maatschappij van morgen onder woorden te brengen en zij kunnen verduidelijken hoe de Bijbelse traditie hen aanspoort om hun professionele identiteit te ontwikkelen als dienst aan de samenleving, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren, bijvoorbeeld in het kader van de actuele duurzaamheidscrisis.

Begintermen

Dit college vergt geen specifieke voorkennis. Een eerste kennismaking met de filosofische manier van denken is wel een pluspunt. Wat de motivatie betreft, wordt van de studenten verwacht dat zij als kritisch gevormde universitair geschoolden bereid zijn om stil te staan bij hun eigen functioneren in en verantwoordelijkheid voor de maatschappij van morgen.

Identieke opleidingsonderdelen

P0S31A: Religie, zingeving en levensbeschouwing

Onderwijsleeractiviteiten

Religie, zingeving en levensbeschouwing (B-KUL-A08C7a)

3 studiepunten : College 13 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Dit opleidingsonderdeel nodigt studenten uit om na te denken over wat het betekent mens te zijn in een wereld vormgegeven door wetenschap en technologie. Het reikt hen inhouden, denkkaders en leessleutels aan die hen kunnen helpen om te reflecteren over zichzelf, de wereld en de grote vragen van het leven. Het opleidingsonderdeel maakt hen ook duidelijk hoe maatschappelijke kwesties en uitdagingen verbonden zijn met uiteenlopende religieuze en levensbeschouwelijke visies en vooronderstellingen. Op die manier wil het opleidingsonderdeel studenten brengen tot een complexer en genuanceerder begrip van henzelf, hun medemensen en de samenleving, alsook tot een scherper bewustzijn van hun eigen levensbeschouwelijk profiel. Studenten worden eveneens uitgedaagd om hun eigen persoonlijke en professionele spiritualiteit te vormen in gesprek met religie, wetenschap en technologie.

Het opleidingsonderdeel gaat uit van de vaststelling dat we leven in een dubbelzinnige tijd. Enerzijds plukken we vandaag de vruchten van een ongeziene vooruitgang die mogelijk werd door wetenschap, technologie en kapitalisme. Anderzijds worden we echter geconfronteerd met een veelvoud aan crisissen waarvan niet duidelijk is of enkel nog meer wetenschap, technologie en economische groei voldoende zijn om ze op te lossen. Zo is er sprake van een ecologische crisis waarvan nogal wat denkers zeggen dat het om een spirituele crisis gaat die we dan ook als zodanig moeten aanpakken. Het opleidingsonderdeel grijpt de claim dat de ecologische crisis een spirituele crisis is aan om de vraag te stellen wat spiritualiteit nu eigenlijk is en welke bronnen van spiritualiteit ons vandaag ter beschikking staan. Het onderzoekt ook hoe de ecologische crisis, en in het bijzonder de opwarming van de aarde, als een spiritueel probleem geduid kan worden en hoe het maatschappelijk debat over de opwarming van de aarde vragen oproept over onder meer de verhouding tussen natuurwetenschap en het alledaagse leven alsook over de verhouding tussen ecologisme en religie. Vragen die aan de orde gesteld worden zijn de volgende: Welke rol kan of moet de natuurwetenschap spelen in het organiseren van de samenleving? Wat is de verhouding tussen natuurwetenschap en politiek? Kan natuurwetenschap de functie van religie overnemen? Mogen we uit natuurwetenschappelijke bevindingen levensbeschouwelijke conclusies trekken? En zo ja, welke dan? Is de natuurwetenschap een bron van spiritualiteit en zingeving? Heeft religie bijdragen aan de ecologische crisis en/of kan ze bijdragen het oplossen ervan? En zo ja, welke ideeën uit de verschillende wereldreligies kunnen hierbij helpen? Wat moeten we aanvangen met de kritiek dat ecologie een nieuwe religie is geworden? Zit er een grond van waarheid in dit verwijt? En zo ja, wat kunnen we er uit leren?

Naast de colleges wordt van de studenten verwacht dat ze één van de universiteitsbrede RZL-modules doorlopen.

Studiemateriaal

Een nieuw cursusboek is in voorbereiding en zou tegen februari 2025 beschikbaar zijn.

Bijkomend studiemateriaal (beschikbaar in Toledo):

  • Slides ter ondersteuning van de lessen
  • Mediatheek met videofragmenten
  • Indien relevant: extra voorbeelden of illustraties

Toelichting werkvorm

Het hart van het opleidingsonderdeel bestaat in een grondige lectuur van het cursusboek. Tijdens de hoorcolleges helpt de docent de studenten op weg met de lectuur van het cursusboek door hen te wijzen op rode draden, verbanden en aandachtspunten. De colleges worden ondersteund door slides. Het is wenselijk zorgvuldig te noteren.

Het opleidingsonderdeel wil expliciet aanzetten tot persoonlijke reflectie en uitwisseling. De studenten krijgen daarom bij het begin van het semester een reflectie-opdracht. Deze reflectie-opdracht wordt tijdens de eerste les uitgelegd.

Er is ook steeds ruimte voor vragen en bedenkingen van de studenten. Deze kunnen op elk moment tijdens de colleges binnengebracht worden of kunnen na afloop van de les gesteld worden (ook via e-mail of via een polleverywhere-link die doorheen het semester actief blijft). Studenten worden op die manier uitgenodigd het leertraject actief zelf vorm te geven. De input door de studenten kan ook georganiseerd worden door middel van enquêtes of met behulp van het discussieforum.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Religie, zingeving en levensbeschouwing (B-KUL-A28C7a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Paper/Werkstuk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

Toelichting

De evaluatie bestaat uit drie delen: (1) de reflectie-opdracht, (2) het voltooien van een van de universiteitsbrede RZL-modules  en (3) een schriftelijk examen aan het einde van het semester. Het examen peilt naar begrip van en inzicht in het cursusboek alsook naar de mate waarin studenten diepgaand nagedacht hebben over de thema’s die in het opleidingsonderdeel aan de orde waren en de mate waarin ze het cursusboek met zin voor detail bestudeerd hebben. Het examen bestaat uit drie vragen: (1) een synthese- en reflectievraag die peilt naar globaal inzicht en de mate waarin persoonlijk nagedacht werd over de inhouden van het cursusboek, (2) een open vraag die peilt naar inzicht en begrip van een meer specifiek onderdeel van het cursusboek en een (3) stelling of begripsverklaring of gelijkaardige vraag die wil nagaan met hoeveel zin voor detail de studenten het cursusboek doorgenomen hebben. Tijdens het examen mag het geannoteerde cursusboek geraadpleegd worden.

Het eindresultaat R voor het opleidingsonderdeel komt tot stand door volgende scores op te tellen en te herleiden tot een punt op 20:

  • S1: score voor de reflectie-opdracht (beoordeeld op 10);
  • S2: score voor het voltooien van een van de universiteitsbrede RZL-modules (beoordeeld op 3; volledig afgewerkt = 3/3 en niet volledig afgewerkt = 0/3);
  • S3: score voor de synthese- en reflectievraag op het examen (beoordeeld op 10);
  • S4: score voor de open vraag op het examen (beoordeeld op 5);
  • S5: score voor de stelling of begripsverklaring op het examen (beoordeeld op 2).

Het eindresultaat voor het opleidingsonderdeel wordt berekend met behulp van de volgende formule in Excel: R = ROUND((((S1+S2+S3+S4+S5)*20)/30);0).

Wanneer de inleveringstermijn van de reflectie-opdracht niet wordt gerespecteerd, wordt de opdracht beschouwd als niet-ingeleverd, wat in de puntentelling neerkomt op een score 0. De indiendeadline wordt meegedeeld via Toledo.

Toelichting bij herkansen

In geval van een onvoldoende op het geheel herneemt de student het schriftelijke examen.

Wie niet geslaagd was voor het geheel, maar wel voor de reflectie-opdracht, neemt de score voor de reflectie-opdracht mee naar de derde examenperiode. Ontbrekende elementen kunnen eventueel nog aangevuld worden met het oog op een hogere score.

Ook de score voor het voltooien van een universiteitsbrede RZL-module gaat mee naar de derde examenperiode. Dit onderdeel kan niet herkanst worden.

Er is geen overdracht van deelresultaten naar een volgend academiejaar.

De puntenverdeling, ontvankelijkheidsvoorwaarden en voorwaarden om te slagen tijdens de derde examenperiode zijn dezelfde als bij de eerste examenkans. De indiendeadline voor de herziene opdracht wordt medegedeeld via Toledo.

ECTS Marketing engineering (B-KUL-D0H54A)

6 studiepunten Nederlands 39 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Bij het voltooien van dit opleidingsonderdeel kan de student:


- de voornaamste primaire en secundaire data bronnen binnen marketing aangeven en verduidelijken
- marketing vraagstukken oplossen aan de hand van verschillende marketing (beslissings)modellen:
       o beargumenteren welke methode het meest geschikt is voor een bepaald marketing vraagstuk
       o beargumenteren welke data/informatie vereist is om de gekozen methode toe te passen
       o analyseren van de vereiste data
       o interpreteren van de output van een marketing model
       o op basis van o.a. inzichten uit data analyse een gefundeerde marketing beslissing nemen

Begintermen

Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel is het:

* essentieel een inleidend vak Marketing gevolgd te hebben, omdat we ons zullen verdiepen in een aantal specifieke marketing topics
* aanbevolen om een minimum aan basiskennis van (beschrijvende en verklarende) statistiek en regressieanalyse te hebben

 

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Marketing engineering (B-KUL-D0H54a)

6 studiepunten : College 39 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Marketing Engineering geeft een beter inzicht in belangrijke marketing aspecten door de analyse van reële marketing problemen. Het hoofddoel van deze cursus is om kennis te verbreden door verschillende fundamentele marketing modellen en analysetechnieken te bespreken en zelf ook uit te voeren. Marketeers worden geconfronteerd met steeds snellere veranderingen in de markt, en moeten enerzijds marktgegevens verzamelen en anderzijds inzichten genereren uit reeds bestaande gegevens en informatie. Vandaag de dag is het voor marketing managers niet meer voldoende om alleen een grondige kennis van marketing concepten te bezitten. Meer en meer worden feiten-gebaseerde analyses en de aanwending van beslissingsmodellen gevraagd om de marketingstrategie van een onderneming te ondersteunen. In deze cursus zullen we theorie linken met de praktijk. Begrijpen hoe markting data verzameld wordt (dataverzameling), alsook weten welke analysetechnieken gebruikt moeten worden (data-analyse) zal managers een competitief voordeel geven. In deze cursus zullen de nodige know-how en tools worden aangeleerd die je in staat zullen stellen om de juiste informatie te verzamelen en te analyseren met als doel betere marketing plannen op te stellen, betere doelgroepen te selecteren, …. , kortom, betere beslissingen te nemen. Een bedrijfskundige vertaalslag naar de bruikbaarheid van deze analysetechnieken voor marketing beslissingsnemers wordt hierbij beklemtoond. Meer specifiek, zal er een overzicht gegeven worden van een aantal kwantitatieve methoden, voor welke vraagstukken deze kunnen gebruikt worden en hoe deze kunnen ingezet worden ter ondersteuning bij marketing beslissingen. Dit wordt telkens geïllustreerd aan de hand van enkele praktijk cases.

Volgende deeldomeinen zullen nader belicht worden in de cursus:
- Informatieverzameling binnen marketing
- Segmentatie, Targeting & Positionering beslissingen
- Marketing-Mix beslissingen
 

Studiemateriaal

Studiemateriaal
* Het verplichte en aanvullende studiemateriaal voor dit opleidingsonderdeel bestaat uit geselecteerde hoofstukken, een set van business cases, een selectie van academische artikels, powerpoint slides en al het bijkomend materiaal behandeld tijdens de colleges. Voor meer informatie zie Toledo.
* In de cursus zal gebruik gemaakt worden van Excel en R.
Toledo
*Bij dit opleidingsonderdeel wordt gebruik gemaakt van Toledo.

Toelichting werkvorm

Van de studenten worden volgende leeractiviteiten verwacht:

 

- Studenten maken tijdens de hoorcolleges kennis met verschillende beslissingsmodellen toegepast binnen het marketing veld. 

- Studenten werken in groep enkele bedrijfscasussen uit waarbij ze de theorie aangebracht in de hoorcolleges toepassen op een concreet marketing vraagstuk. Groepen worden ad random door de docent ingedeeld.

- Studenten nemen actief deel aan de interactieve werkcolleges, waar zij de conclusies van hun groep op de bedrijfscasus verdedigen. 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Marketing engineering (B-KUL-D2H54a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Paper/Werkstuk, Self assessment/Peer assessment, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

Evaluatiekenmerken

*De evaluatie bestaat uit een “eindexamen” en “evaluatie doorheen het jaar”.

1) Het eindexamen is een schriftelijk, gesloten boek examen dat bestaat uit open vragen, inclusief toepassingsvragen.
2) De evaluatie doorheen het jaar bestaat uit  individuele en groepsopdrachten doorheen het jaar, actieve deelname en peerassessment.

*De eerste opdrachten starten reeds in februari. De inleveringstermijn en deadline van de groepsopdrachten worden vastgelegd door de docent en via Toledo meegedeeld.

Bepaling eindresultaat

Het opleidingsonderdeel wordt beoordeeld door de docent(en), zoals meegedeeld via Toledo en de examenregeling. Het resultaat wordt berekend en uitgedrukt met een geheel getal op 20 en is een gewogen cijfer dat als volgt wordt bepaald:

  • Het onderdeel "eindexamen" en het onderdeel "evaluatie doorheen het jaar" wordt respectievelijk voor 50% en 50%  verrekend in het eindresultaat.
  • Indien men een onvoldoende behaalt voor het eindexamen (namelijk een score onder 9.5/20) wordt de score op het opleidingsonderdeel gelijkgesteld aan de score op het "eindexamen".

* Indien de student niet deelneemt aan één (of meerdere) van de deelevaluaties, wordt de beoordeling van de niet afgelegde deelevaluatie(s) meegeteld als een 0-score binnen het gewogen eindresultaat.

*Indien de vastgelegde inleveringstermijn van een opdracht niet wordt gerespecteerd, wordt een 0 score gegeven voor die opdracht, tenzij om een zwaarwichtige reden na aanvraag een nieuwe indieningsdatum wordt bepaald.

*Een individuele afwijking van de groepsscore is mogelijk. Er kan op basis van een peer review namelijk een correctie van -10% tot +10% toegepast worden op de score van de groepswerkjes. Bij vrijbuiterproblemen (afgeleid uit de peer review) kan er van de vooropgestelde correctie van -10% afgeweken worden. Tevens kan er een correctie van -10% tot +10% toegepast worden op basis van medewerking tijdens de colleges.

 

Toelichting bij herkansen

*De evaluatiekenmerken en de bepaling eindresultaat van de tweede examenkans verschillen van die van de eerste examenkans.

*Studenten die doorheen het jaar een score onder de 12/20 haalden op één of meerdere groepswerkjes dienen voor derde examenperiode (dit) deze groepswerkje(s) individueel te herwerken. Elk herwerkt groepswerkje telt mee voor 2  van de 20 punten (10%). Het niet-deelnemen aan één van deze opdrachten leidt tot 0 score voor deze opdracht. 
De resterende punten van het eindresultaat komen van het schriftelijk examen en bestaat uit open vragen, inclusief toepassingsvragen.

*Bijvoorbeeld, als een student bij eerste examen kans op 2 groepswerkjes onder de 12/20 scoort, moet hij deze twee groepswerkjes herwerken voor 20% van de punten. (2*10% =20%). De resterende 80% van het eindresultaat komt van het eindexamen.

*Indien men geen voldoende behaalt voor het schriftelijk examen (namelijk een score onder 9.5/20) wordt de score op het opleidingsonderdeel gelijkgesteld aan de score op het schriftelijk examen.

*Bij de tweede examenkans worden behaalde resultaten voor medewerking tijdens contactmomenten en peer review niet opnieuw in rekening gebracht

ECTS Economics of Innovation and Intellectual Property (B-KUL-D0T32A)

6 ECTS English 39 Second termSecond term Cannot be taken as part of an examination contract

Aims

This course will introduce students to the field of the economics of innovation and intellectual property. Among other topics, it will cover questions such as the following:
 

• Why is investment in research, development and eventually innovation different from investing into tangible assets?
• Why is investment into research, development and innovation subject to market failure?
• How does market structure affect the incentives to innovate?
• Why do industrialized economies have institutions for securing intellectual property rights (IPRs) such as patents, trademarks, and copyrights, and how should these IPRs be designed to be effective?
• How do other government policies support innovation?
 

 

 

Previous knowledge

Although there are no required prerequisites for this course, students should be familiar with basic microeconomic concepts such as profit maximization and production functions.

It is also assumed that students are familiar with basic statistics, like interpreting results of linear regression models, for instance.

 

Is included in these courses of study

Onderwijsleeractiviteiten

Economics of Innovation and Intellectual Property (B-KUL-D0T32a)

6 ECTS : Lecture 39 Second termSecond term

Content

In the course we will discuss theoretical concepts and models of innovation and intellectual property, and also discuss empirical research on the economics of innovation and intellectual property.
In addition to attending lectures, the students will have the opportunity to check their performance during the semester in online quizzes provided via Toledo.

Course material

Course material:

  • Lecture slides, uploaded on Toledo
  • Reading materials will be distributed via Toledo.

Toledo is used for this learning activitity

Format: more information

The focus of this course is on the "Economics of Innovation and Intellectual Property". Students are expected to critically and thoroughly study the theory and examples that are presented during the lectures.

 

Evaluatieactiviteiten

Evaluation: Economics of Innovation and Intellectual Property (B-KUL-D2T32a)

Type : Partial or continuous assessment with (final) exam during the examination period
Description of evaluation : Written, Paper/Project, Self assessment/Peer assessment
Type of questions : Multiple choice, Closed questions, Open questions
Learning material : Calculator

Explanation

FEATURES OF THE EVALUATION

• The evaluation consists of:

  • Group assignments (paper) with peer assessment
  • Online tests, which will be published on Toledo
  • A written, closed-book exam

• Students can use a NON-graphic calculator during the exam.
• Regarding the (group) assignments, the deadlines will be determined by the lecturer and communicated via Toledo.

DETERMINATION OF FINAL GRADES
 

• The grades are determined by the lecturer as communicated via Toledo and stated in the examination schedule. The result is calculated and communicated as a number on a scale of 20.
• The final grade is a weighted score and consists of:

  • The group assignments (paper) count for 30% of the final grade
  • The online tests count for 10% of the final grade
  • The final exam counts for 60% of the final grade

• If the set deadline for the online tests was not respected, the student will receive 0 for that online test, unless the student asked the lecturer to arrange a new deadline. This request needs to be motivated by grave circumstances
• If the set deadline for the paper was not respected, all students of the group will receive 0 for the paper, unless they asked the lecturer to arrange a new deadline. This request needs to be motivated by grave circumstances
• Peer assessment is used to determine a variation of maximum 4 out of the 20 points that are allocated to the group assignments
• If a student does not participate in the group assignments, the grade for these partial evaluations will be a 0-grade within the calculations of the final grade
• If there is a deficit score (<10/20) for the final exam, this exam grade becomes the final grade for the course. Hence, a minimum grade of 10/20 for the final exam is required to pass the course
• If the student does not participate in the final exam, the final grade of the course will be NA (not taken) for the whole course

SECOND EXAMINATION OPPORTUNITY

• The features of the evaluation and/or determination of grades are the same as for the first examination opportunity

• The grades obtained on the online tests remain valid: they will be copied to the second exam opportunity and count for 10% of the final grade. If the student did not participate in the online tests (in the first examination period), the grade for these partial evaluations will be a 0-grade within the calculations of the final grade
• The grades obtained on the paper (group assignment) remain valid: they will be copied to the second exam opportunity and count for 30% of the final grade. If the student did not participate in the group assignments (in the first examination period), the grade for these partial evaluations will be a 0-grade within the calculations of the final grade
• The final exam at the second exam opportunity counts for the other 60% of the final grade
• If there is a deficit score (<10/20) for the final exam, this exam grade becomes the final grade for the course. Hence, a minimum grade of 10/20 for the final exam is required to pass the course
• If the student does not participate in the final exam, the final grade of the course will be NA (not taken) for the whole course
 

ECTS Weer en klimaat (B-KUL-G00I4A)

6 studiepunten Nederlands 47 Tweede semesterTweede semester

Doelstellingen

Meteorologie of weerkunde speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven en het klimaat is één van de belangrijkste omgevingsfactoren die leven op aarde beïnvloedt. Dit opleidingsonderdeel heeft tot doel een algemene inleiding te bieden tot meteorologie en klimatologie. Aan het einde van de cursus wordt de student(e) geacht in staat te zijn om:
1. Een beschrijving te geven van verschillende meteorologische en klimatologische fenomenen, definities en begrippen
2. Relaties te leggen tussen verschillende meteorologische en klimatologische begrippen
3. De fysische wetmatigheden achter uiteenlopende fenomenen te herkennen
4. Een verklaring te geven voor verschillende fenomenen op basis van fundamentele fysische principes waarop weer- en klimaatkunde is gebaseerd
5. De theorie te interpreteren aan de hand van zowel voorbeelden die zijn besproken in de les als nieuwe voorbeelden
6. Beredeneren welke factoren een rol zouden kunnen spelen in nieuwe – niet gekende – situaties door gebruik te maken van de theorie en het inzicht dat is opgebouwd gedurende de cursus
7. Nieuwe wetmatigheid af te leiden uit een aantal basisformules uit de fysica (die als bijlage gegeven worden bij het examen)
8. Het gedrag van het atmosfeersysteem te analyseren en te voorspellen met behulp van wetmatigheden uit de fysica
9. Kennis te hebben van de basisbegrippen van de chemie van de atmosfeer
10. De verschillende synoptische weersystemen te onderkennen zodat men een weerkaart kan interpreteren
11. De huidige klimaatverandering te kunnen evalueren in het kader van natuurlijke trends en variaties in het klimaat op de geologische tijdschaal van de laatste 66 miljoen jaar
12. De theorie en formules toe te kunnen passen in oefeningen. De nadruk ligt op het toepassen van de theorie in nieuwe situaties
13. Een zelfstudie tekst uit het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) te analyseren

Begintermen

Wiskunde en fysica op secundair-schoolniveau, aangevuld met enige wis- en natuurkunde uit 1ste Ba (1ste semester), met name getallenstelsels, elementaire functies, afgeleiden en extrema, verloop van functies, integralen, partiële afgeleiden, gradiënt, richtingsafgeleide, fysische eigenschappen en fysische grootheden, basis van de Newton-mechanica en dynamica van puntmassa's, arbeid en energie, gravitatiekracht en dynamica in een krachtveld.

Onderwijsleeractiviteiten

Weer en klimaat: hoorcollege (B-KUL-G00I4a)

5 studiepunten : College 34 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Er wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste chemische aspecten van, en processen in de atmosfeer. De vorming en gedrag van ozon in de stratosfeer, evenals de chemie van de troposfeer (incl. smogvorming, zure regen, en de chemie van het broeikaseffect) komen aan bod. Daarnaast wordt dieper ingegaan op de verschillende synoptische weersystemen en wordt gewerkt met weerkaarten
 - Klimaat en variaties in het klimaatsysteem: het klimaat op aarde, klimaatvariaties op geologische tijdschalen, klimaatvariaties sinds industrialisatie, klimaatprojecties voor de toekomst
 - Samenstelling en structuur van de atmosfeer: chemische samenstelling, aërosolen, residentietijd, troposfeer-stratosfeer-turbosfeer, hydrostatisch evenwicht, vertikale drukgradiënt, hypsometrische vergelijking
 - Thermodynamica van droge lucht: hoofdwet van de thermodynamica, adiabatische temperatuurgradiënt, stabiliteit, gravitatiegolven
 - Waterdamp en verzadigde processen: waterdamp in de atmosfeer, verzadigde dampspanning, dauwpunt- en natte-boltemperatuur, mist, föhn/chinook, verzadigde adiabatische temperatuurgradiënt, thermodynamische diagrammen
 - Wolken en neerslag: wolkenvorming door opwaartse stromingen, wolkentypes, microfysica van wolken- en neerslagvorming, neerslagradar
 - Atmosfeerdynamica: 2de wet van Newton, drukgradiëntkracht, centrifugaalkracht, corioliskracht, bewegingsvergelijking
 - Windbalansen: schaalanalyse, geostrofe wind, gradiëntwind, tropische cyclonen, compensatie en opwaartse stromingen, cyclonische en anticylonische weerpatronen, thermische circulaties (zeebries)
 - Stralingswetten en -transfer: electromagnetisch spectrum, wetten van Planck, Wien, Kirchhof, kort- en langgolvige straling, cosinuswet voor instraling, verstrooiing, absorptie door sporengassen (H2O, CO2, ...).
 - Stralingsbalans van de aarde: stralingsbalans, stralings’forcing’, analyse van ERBE satellietgegevens (video), broeikaseffect, invloed van aërosolen (vulkanisch, industrieel) 
 - Energiebalans v/h aardoppervlak: Stralingsbalans, voelbare en latente warmte, bodemtemperaturen, evapotranspiratie.

Studiemateriaal

Verplicht studiemateriaal:

- Cursustekst Weer- en Klimaat

- Powerpoint presentaties

- The latest report of the IPCC, summary for policymakers and part of the WG The Physical Science Basis.

Voor meer achtergrondinformatie kan gebruik gemaakt worden van:

- Wallace J.M., Hobbs, P.V., 2006. Atmospheric Science: An Introductory Survey. Academic Press; 2 edition, ISBN-10: 012732951X, ISBN-13: 978-0127329512, 504 pp.

- Ahrens, C.D., 1999. Meteorology Today: An Introduction to Weather, Climate, and the Environment, Thomson Brooks/Cole; 6th Bk&Cdr edition, ISBN-10: 0534372015, ISBN-13: 978-0534372019, 528 pp

Toelichting werkvorm

In een 17-tal sessies wordt je begeleid in het: 
- Verwerken van begrippen uit de meteorologie en klimatologie en in het leggen van verbanden tussen deze begrippen
 - Analyseren van de fysische mechanismen achter bepaalde weer- en klimaatfenomenen aan de hand van concrete vraagstellingen en voorbeelden uit het dagelijkse leven. In de sessies behandelen we vragen zoals: 1 – waarom verandert het klimaat, 2 – hoe en wanneer ontstaan onweders en 3 – waarom waaien de winden in België meestal uit het westen.
 - Opbouwen van redeneringen. De focus ligt op het beredeneren welke factoren een rol kunnen spelen in nieuwe – niet gekende – situaties door gebruik te maken van de theorie en verworven inzichten. Om dit te bereiken stelt de docent voortdurend vragen die dan individueel beantwoord worden of waarover in kleine groepjes wordt gediscussieerd.
 - Plaatsen van huidige klimaatverandering in de context van de lange termijn ontwikkelingen en de extreme broekascondities van het verre verleden.
 - Relateren van de theorie aan gebeurtenissen uit het dagelijkse leven en het concretiseren van de theorie aan de hand van voorbeelden. Zo begint bijvoorbeeld iedere les met “het nieuws van de week” waarin een nieuws item, onder de aandacht gebracht door één van de studenten, nader verklaard wordt
 - Het toepassen van de theorie en verworven inzichten in concrete situaties. Er worden korte eenvoudige oefeningen aangeboden waarvoor je je cursustekst, een rekenmachine en papier nodig hebt.
 - Evalueren van je eigen voortgang. Er worden twee tussentijdse testen aangeboden: de eerste handelt over de stof aangeboden gedurende de eerste 7 sessies en de bijbehorende oefenzittingen. Deze tussentijdse test wordt afgenomen in week 8, en wordt nadien op het monitoraat besproken. Een tweede tussentijdse test, die handelt over de stof aangeboden gedurende sessie 9 tot en met sessie 17 wordt aan het einde van het semester aangeboden op Toledo en kan door de student zelf worden uitgewerkt. Je kan deze test zelf corrigeren aan de hand van een uitgewerkte versie, die je ook op Toledo kan vinden.
 Op Toledo kan je de presentatie en handouts telkens terugvinden op de vrijdag voor de komende les onder "Documenten". Onder "Communicatie" vind je drie discussiefora. Op deze fora kan je onderwerpen aanbrengen die je graag besproken wilt zien in de les of vragen stellen over de cursus. Die vragen zullen dan aan bod komen tijdens de les. Je kan ook steeds terecht op het Monitoraat om vragen te stellen over weer- en klimaat.

Weer en klimaat: practicum (B-KUL-G0P02a)

1 studiepunten : Practicum 13 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Zie hoorcollege 1

Studiemateriaal

Zie hoorcollege 1

Toelichting werkvorm

In een 7-tal sessies word je begeleid in het:
-         Toepassen van de theorie en verworven inzichten in concrete situaties. Een aantal oefeningen zullen eerst individueel worden opgelost en dan interactief worden uitgewerkt.
-         Analyseren van een zelfstudie tekst uit het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) aan de hand van vragen die je individueel of in groepjes kunt oplossen.
Er wordt van je verwacht dat je de behandelde stof hebt doorgenomen voor de oefensessie en dat je bovendien de zelfstudietekst hebt doorgelezen voor de eerste oefenzitting.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0P01B : Weer- en klimaatkunde

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Weer en klimaat (B-KUL-G20I4a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Formularium, Rekenmachine, Naslagwerk

Toelichting

Het examen bestaat uit twee gelijkwegende delen:

- In het eerste deel zullen doelstellingen 1 tot en met 11 geëvalueerd worden. Dit deel is een gesloten boek examen: Aantekeningen, cursusmateriaal en rekenmachine mogen niet gebruikt worden. Een blad met basisformules wordt bij het examen meegeleverd. Dit blad met basisformules kan op Toledo geraadpleegd worden.

- In het tweede deel zullen doelstellingen 12 en 13 geëvalueerd worden. Dit deel is een open boek examen: Aantekeningen, cursusmateriaal, IPCC zelfstudietekst en rekenmachine mogen gebruikt worden.

ECTS Een socio-ecologische inleiding tot duurzaamheid (B-KUL-G0D70A)

3 studiepunten Nederlands 20 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

1. Leerdoelen

De student kan de betekenis en samenhang van de ‘Megatrends’ en hun achtergrond, de ‘Sustainable Development Goals’, de ‘Sustainability Doughnut’ en de ‘Planetary Boundaries’ verwoorden.

De student kan de discussie over de termen ‘duurzaamheid’ en ‘duurzame ontwikkeling’ duiden.

De student kan zowel de ecologische, economische, sociale, ethische als culturele dimensies van duurzaamheidskwesties concreet illustreren.

De student kan een aantal maatregelen in het domein van de eigen discipline die geschikt zijn om duurzaamheid te vergroten, opsommen, en toelichten welke impact ze (kunnen) hebben.

De student kan diversiteit en een open ethiek als basiskenmerk van ‘cultures of sustainability’ verder toelichten vanuit de idee van veerkracht en systeemdenken in een sociaal-maatschappelijke context.

De student kan systeemdenken (beperkt) toepassen bij het kritisch bekijken en vervolgens beoordelen van duurzaamheidscontroverses aangebracht in de media.

De student kan het belang van transdisciplinaire samenwerking en teamwerk in het kader van duurzaamheid en duurzame ontwikkeling voor specifieke cases aangebracht in krantenartikels uitleggen, door concrete relevante onderzoeksvragen van diverse wetenschapsdomeinen te verwoorden.

 

2. Vormingsdoelen

De student kan een respectvolle discussie over aspecten van duurzaamheid voeren met studenten uit de eigen zowel als uit andere disciplines, en getuigt hierbij van zorgvuldigheid, verantwoordelijkheidszin en een ethische ingesteldheid.

De student is bereid en in staat om op een kritische wijze deel te nemen aan de maatschappelijke discussie omtrent duurzaamheid vanuit de eigen expertise in haar/zijn discipline.

De student is ‘actiecompetent’, m.a.w. de cursus heeft capaci­teiten én het engagement bijgebracht om actief bij te dragen aan het aanpakken van de structurele oorzaken van duurzaamheidskwesties.

 

Identieke opleidingsonderdelen

G0D70B: Een socio-ecologische inleiding tot duurzaamheid

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Een socio-ecologische inleiding tot duurzaamheid: theorie (B-KUL-G0D70a)

1 studiepunten : College 10 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

In dit onderdeel worden de verschillende aspecten van het begrip duurzaamheid (ecologisch, sociaal, economisch) toegelicht. Daarnaast wordt de methodologie aangebracht om duurzaamheidskwesties te leren doorgronden en er mee om te gaan of een oplossing ervoor na te streven (systeemdenken, transdisciplinariteit, de honest broker positie, ‘political moves’ herkennen, de betekenis van bestaande machtsverhoudingen en ideologieën inschatten). Dit alles gebeurt op basis van feitenkennis in verband met de ‘Megatrends’, de ‘Planetary Boundaries’, de ‘Sustainability Doughnut’ en de ‘Sustainable Development Goals’. Hierbij zal ook aandacht besteed worden aan specifieke disciplinaire aspecten, gekaderd in een bredere systemische en transdisciplinaire context.

Studiemateriaal

Cursustekst, colleges, slides, artikels, SPOC on-line leermodules.

Een socio-ecologische inleiding tot duurzaamheid: opdracht (B-KUL-G0D71a)

2 studiepunten : Opdracht 10 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

In dit onderdeel worden de studenten in interdisciplinaire teams verdeeld. Ze krijgen een aantal opdrachten aansluitend bij de theorie te vervullen, in en buiten de contactmomenten, om vaardigheden relevant voor duurzaamheid te verkennen. Anderzijds geven ze elkaar en de docenten feedback, tijdens en na het leerproces dat ze doorlopen.

Studiemateriaal

Syllabus en media-materiaal, materiaal in de toledo-leeromgeving, discussie/praktijk-sessies

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Een socio-ecologische inleiding tot duurzaamheid (B-KUL-G2D70a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Presentatie, Self assessment/Peer assessment
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

Toelichting

De evaluatie bestaat uit twee delen: een vormend proces in teamverband (deels gescoord via peer-evaluatie, en telt mee voor 6 van de 20 delen van de examenscore), en een afrondend, individueel te schrijven essay (buiten de examenperiode (net voor of tijdens de blokperiode), en dit telt mee voor 14 van de 20 delen van de examenscore). Wanneer meerkeuze-vragen worden gebruikt, wordt gis-correctie toegepast.

Elke student dient aan elk van de onderdelen deel te nemen om te kunnen slagen voor het geheel. Er is geen herkansing mogelijk voor het vormend proces dat in teamverband tijdens het jaar wordt doorlopen. De score van dit onderdeel wordt bij een herkansing overgedragen vanuit de eerste zittijd. Bijdrage in de evaluatie van dit procesonderdeel blijft 6 van de 20 punten bij een herkansing.

Toelichting bij herkansen

Er is geen herkansing mogelijk voor het vormend proces dat in teamverband tijdens het jaar wordt doorlopen. De score van dit onderdeel wordt bij een herkansing overgedragen vanuit de eerste zittijd. Bijdrage in de evaluatie van dit procesonderdeel blijft 6 van de 20 punten bij een herkansing.

ECTS Wetenschapscommunicatie: geologie (B-KUL-G0D87A)

3 studiepunten Nederlands 22 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Opgelet: dit opleidingsonderdeel kan enkel gevolgd worden door studenten van de Faculteit Wetenschappen.

Na dit opleidingsonderdeel zijn de studenten vertrouwd met het gebruik van het Nederlands én Engels als taal in een communicatie over wetenschappen.

De studenten moeten in staat zijn om:

- de criteria te identificeren waaraan technisch-wetenschappelijke vakteksten en populair-wetenschappelijke teksten beantwoorden;

- de criteria voor populair- en/of technisch wetenschappelijke teksten zelf toe te passen bij het uitwerken van dergelijke teksten;

- wetenschappelijke ideeën of concrete resultaten van metingen of berekeningen e.d. duidelijk te kunnen formuleren in een zakelijke tekst met correcte bronvermelding én dit in de taal die gangbaar is binnen het wetenschappelijk domein, en hierover mondeling te communiceren.

Begintermen

Studenten kunnen dit opo enkel opnemen nadat ze min. 51 stp behaald hebben van de 1ste bachelorfase.  Eventuele gedelibereerde opo's worden hier bij gerekend. 

De Nederlandse taal correct kunnen spreken en schrijven.
Engelstalige teksten kunnen lezen en begrijpen.

Voor de studenten van de bachelor Geografie en bacheolor Geologie geldt dat dit opo enkel opgenomen kan worden indien ze het opo G0O69B 'Fysische geografie' gevolgd hebben of aan het volgen zijn. De studenten hebben de kennis van fysische geografie nodig voor het zelfstudieluik van G0N14A.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden

129

Identieke opleidingsonderdelen

G0M75A: Wetenschapscommunicatie: biologie
G0D81A: Wetenschapscommunicatie: informatica
G0D83A: Wetenschapscommunicatie: wiskunde
G0D85A: Wetenschapscommunicatie: fysica
X0E15A: Wetenschapscommunicatie voor biowetenschappen
X0E17A: Wetenschapscommunicatie: chemie
X0E19A: Wetenschapscommunicatie: fysica
X0E21A: Wetenschapscommunicatie: informatica
X0E25A: Wetenschapscommunicatie: wiskunde
G0D89A: Wetenschapscommunicatie: chemie
G0D91A: Wetenschapscommunicatie: geografie
G0D93A: Wetenschapscommunicatie: biochemie en biotechnologie

Onderwijsleeractiviteiten

Wetenschapscommunicatie: geologie: hoorcollege (B-KUL-G0D87a)

0.8 studiepunten : College 6 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

1. Schrijven over wetenschappelijk onderzoek:

- wetenschappelijk of technisch rapport
- populair-wetenschappelijke tekst
 
2. Mondeling communiceren:
- algemene aspecten van mondelinge communicatie
- praktische regels
- technische en menselijke aspecten
 

Studiemateriaal

Crauwels M. & West L. 2007. Wetenschap communiceren. Tips voor het schrijven en presenteren van wetenschappelijk onderzoek. ACCO, 169p.

Wetenschapscommunicatie: geologie: oefeningen (B-KUL-G0D88a)

2.2 studiepunten : Opdracht 16 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Door middel van schrijf- en presentatie-opdrachten leren studenten mondeling en schriftelijk communiceren over de eigen discipline binnen de exacte wetenschappen.
Tijdens de inleidende werkcolleges krijgen de studenten toelichting bij de uit te voeren opdrachten. Nadien zal er tijdens de werkcolleges feedback gegeven worden bij de schrijfopdrachten, geven studenten presentaties voor de groep medestudenten en wordt er uitgebreid aandacht besteed aan feedback bij deze presentaties.
De precieze invulling en organisatie van deze opdrachten kan verschillen naargelang de opleiding waarbinnen de werkcolleges gevolgd worden maar in ieder geval zijn ze steeds gericht op het realiseren van de gemeenschappelijke doelstellingen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Wetenschapscommunicatie: geologie (B-KUL-G2D87a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Ontwerp/Product, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten

Toelichting

Studenten dienen aan alle leeractiviteiten deel te nemen en alle opdrachten uit te voeren.

Een noodzakelijke voorwaarde om te slagen voor dit opleidingsonderdeel is het opladen in Toledo van een certificaat informatievaardigheden. Dit certificaat kan behaald worden via de facultaire Toledo-community “Wetenschappelijke integriteit aan de Faculteit Wetenschappen”.  Het behalen en opladen van het certificaat informatievaardigheden wordt via ‘pass/fail’ beoordeeld. Een student die een ‘fail’ krijgt voor het certificaat, krijgt een ‘fail’ voor het volledige opleidingsonderdeel, die wordt omgezet in een niet-tolereerbaar cijfer. Concreet betekent dit dat wie het certificaat niet behaalt en oplaadt, niet kan slagen voor het opleidingsonderdeel en het opleidingsonderdeel ook niet kan tolereren.


Meer gedetailleerde informatie over de evaluatie wordt gegeven tijdens de werkcolleges die per discipline worden georganiseerd.

 

 

Toelichting bij herkansen

De tweede examenkans bestaat uit de herwerking van het ontwerp/product. Deelname en/of presentaties kunnen niet hernomen worden. Voor een student die in de loop van het academiejaar niet voldeed aan de aanwezigheidsplicht of geen presentatie heeft gegeven, blijft de score "niet afgelegd" (NA) behouden.

ECTS Inleiding in de ecologie en evolutie (B-KUL-G0L65A)

3 studiepunten Nederlands 18 Eerste semesterEerste semester
Declerck Steven (coördinator) |  Declerck Steven |  N.

Doelstellingen

De studenten verwerven een basis in ecologisch en evolutionair denken. Ze zijn in staat de samenhang tussen organismen en hun milieu te situeren en te begrijpen, en hebben een eerste inzicht verworven in de manieren waarop deze samenhang kan worden bestudeerd. Ze hebben inzicht in de relaties van organismen ten opzichte van het abiotische milieu alsook in de dynamieken die worden gegenereerd door biotische interacties zoals competitie, predatie, parasitisme en mutualisme. De studenten verwerven inzicht in de basisconcepten van ecologische processen op het niveau van populaties, gemeenschappen en ecosystemen. Ze zijn in staat ecologische inzichten toe te passen op hedendaagse uitdagingen zoals de huidige biodiversiteitscrisis, globale klimaatsverandering, de introductie van exotische soorten en pollutie. De studenten verwerven inzicht in de basisconcepten van de evolutionaire biologie. Ze zijn in staat de basisconcepten uit de ecologie en evolutiebiologie in een kritisch-wetenschappelijke context te hanteren.   

Begintermen

Geen specifieke voorkennis vereist.

Onderwijsleeractiviteiten

Inleiding in de ecologie en evolutie (B-KUL-G0L65a)

2 studiepunten : College 12 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Toelichting hoorzittingen: Inhoud

1. Situering.

2. Inleiding tot evolutie en het ontstaan van de biodiversiteit op aarde.

3. Globale processen.

4. Condities en bronnen.

5. Inleiding tot de populatie-ecologie.

6. Interacties tussen populaties: competitie, predatie, parasitisme, mutualisme.

7. Gemeenschaps- en ecosysteemecologie.

Studiemateriaal

Syllabus door de docent

 

Handboek:

- Begon et al., Ecology

of

- Townsend et al., Essentials of Ecology   

Inleiding in de ecologie en evolutie: werkzittingen (B-KUL-G0L70a)

1 studiepunten : Practicum 6 Eerste semesterEerste semester
Declerck Steven |  N.

Inhoud

Discussiesessie over (1) ecologische gevolgen klimaatsverandering, (2) invasieve soorten en (3) biodiversiteitsbehoud + Duowerk: schrijven van essay.

Interactieve sessie rond experimenteel design en pseudoreplicatie.

Deelname excursie (keuze uit excursies georganiseerd door erkende vereniging) + Duowerk: schrijven van een excursieverslag.

Studiemateriaal

Wetenschappelijke en populariserende publicaties

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Inleiding in de ecologie en evolutie (B-KUL-G2L65a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Verslag, Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Rekenmachine

Toelichting

Het examen is schriftelijk en bestaat vooral uit open vragen, maar kan deels ook meerkeuzevragen en gesloten vragen bevatten. Er is een verplicht excursieverslag en een verplicht kort essay rond een onderwerp geïnspireerd door de discussiesessies.  

Een student is geslaagd bij een eindscore hoger dan of gelijk aan 10 voor het examen, na het in rekening brengen van de scores van het excursieverslag en het essay, die samen voor 4 van de 20 punten meetellen. Bij niet tijdig inleveren van het excursieverslag en/of het essay (verplichte onderdelen) is de student niet geslaagd (NA).

Toelichting bij herkansen

Het herexamen is schriftelijk en bestaat vooral uit open vragen, maar kan deels ook meerkeuzevragen en gesloten vragen bevatten. In regel worden de punten van het excursieverslag en essay die bekomen zijn tijdens het eerste semester weer in rekening gebracht voor 4 van de 20 punten van het herexamen. 

 

ECTS Grondslagen van de chemie (B-KUL-G0N01C)

9 studiepunten Nederlands 87 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract
Clays Koen (coördinator) |  Clays Koen |  Depotter Griet |  Dirix Carolien

Doelstellingen

Studenten kunnen:
(theorie)

- alle aangeleerde principes (zie inhoud) op een gestructureerde manier uitleggen, met inbegrip van figuren, afleidingen, berekeningen
- verbanden leggen tussen de gezien hoofdstukken/delen van de cursus, met inbegrip van figuren, afleidingen en berekeningen.
(oefeningen)
- gecombineerde berekeningen uitvoeren aan de hand van alle aangeleerde principes, met correct gebruik van eenheden.
(practica)
- een aantal praktische chemische basisvaardigheden op een correcte, nauwkeurige en veilige manier uitvoeren.
- experimentele waarnemingen interpreteren en experimentele resultaten verwerken.
- resultaten van een experiment correct rapporteren.

-  een aantal maatregelen in het domein van de chemie die geschikt zijn om duurzaamheid te vergroten, opsommen, en toelichten welke impact ze (kunnen) hebben.

Identieke opleidingsonderdelen

X0E41A: Grondslagen van de chemie
X0C33C: Grondslagen van de chemie

Onderwijsleeractiviteiten

Grondslagen van de chemie: hoorcollege 1 (B-KUL-G0N01a)

3.3 studiepunten : College 26 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

INLEIDING: SITUERING EN IMPACT VAN DE CHEMIE

 

DEEL A.  DE WERELD VAN ATOMEN EN MOLECULEN

A.1.    Atoomstructuur

A.2.    Periodiciteit van atomaire eigenschappen

A.3.    De chemische binding

 

DEEL B. GASSEN, VLOEISTOFFEN, VASTE STOFFEN EN MENGSELS

B.1.     Intermoleculaire krachten

B.2.     Gassen en gasmengsels

B.3.     Vloeistoffen

B.4.     Vaste stoffen

B.5.     Mengsels

 

DEEL C. CHEMISCHE KINETICA

C.1.    Concentratie en snelheid: de differentiale en de integrale vorm van de snelheidsvergelijking

C.2.    De botsingstheorie en factoren die de reactiesnelheid beïnvloeden

C.3.    Reactiemechanismes

 

DEEL D. CHEMISCHE THERMODYNAMICA

D.1.    De reversibiliteit van scheikundige reacties, het dynamische evenwicht

D.2.     Rekenen met de evenwichtsconstante Kev, de reactiequotiënt Q en de omzettingsgraad a.

D.3.    Energetische aspecten van het chemisch evenwicht

D.4.    Entropische aspecten van het chemisch evenwicht

D.5.    Vrije energie G

D.6.    Verband thermodynamica (deel D) – kinetica (deel C)

 

DEEL E. EVENWICHTSREACTIES

 

E.1.      Zuur-base-reacties als protontransferreacties

E.1.1.   Zuren en basen in de Brönsted-Lowry theorie

E.1.2.   Protontransferreactie

E.1.3.   De autoprotolyse van water

E.1.4.   De pH-schaal en de pH van oplossingen

E.1.5.   De pOH van oplossingen

E.1.6.   Zwakke zuren en zwakke basen in water

E.1.7.   Zuur(dissociatie)constante Ka en base(ionisatie)constante Kb

E.1.8.   De sterkte van zuren in water

E.1.9.   De pH van waterige oplossingen van zwakke zuren en basen

E.1.10. De pH van waterige oplossingen van een polyprotisch zuur

E.1.11. Anorganische verbindingen die, opgelost in water, zure of basische eigenschappen vertonen

E.1.12. Buffers

 

E.2.      Redoxreacties als elektrontransferreacties

E.2.1.   Oxidantia en reductantia

E.2.2.   Redoxhalfreacties, beter “reductiehalfreacties”

E.2.3.   Het schrijven van de reductiehalfreacties voor een gegeven Ox/Red koppel

E.2.4.   Het koppelen van reductiehalfreacties voor het schrijven van redoxreacties

E.2.5.   Galvanische cellen

E.2.6.   De celpotentiaal, ook wel bronspanning genoemd

E.2.7.   De celpotentiaal E en de standaard vrije energie G

E.2.8.   Het verband tussen de evenwichtsconstante voor een redoxreactie en het verschil in standaardredoxpotentiaal voor de halfreacties

E.2.9.   De Nernstvergelijking

 

E.3.      Verband tussen protontransferreacties en elektrontransferreacties

E.3.1.   Reductiehalfreacties in zuur, neutraal of basisch milieu

 

E.4.     Neerslagreacties

E.4.1.         De moleculaire aard van oplossen

E.4.2.         De oplosbaarheid van ionische verbindingen in water als solvent

E.4.3.         De oplosbaarheid en het oplosbaarheidsproduct

 

E.5.     Complexatiereacties

E.5.1.    Stabiliteitsconstante of dissociatieconstante voor complexe ionen

E.5.2.     Overzicht van mogelijke liganden

E.5.3.     Het centraal kation

E.5.4.     Het coördinatiegetal

E.5.5.     De drijfveer voor het vormen van complexe ionen

E.5.6.     Factoren die KST beïnvloeden

E.5.7.     Liganduitwisselingsreacties - complexatiereacties in water

 

E.6.     Globaal verband tussen de verschillende soorten evenwichtsreacties

E.6.1.    Kwalitatief verband

 

In dit opleidingsonderdeel maakt de student ook kennis met de relevantie en hedendaagse uitdagingen van de chemie.

 

Studiemateriaal

Book of Data, Revised Nuffield Advanced Science, Longman Group, 166pp.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0N01D : Grondslagen van de chemie

Grondslagen van de chemie: hoorcollege 2 (B-KUL-G0N38a)

1.1 studiepunten : College 9 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

DEEL E. EVENWICHTSREACTIES

 

E.1.        Zuur-base-reacties als protontransferreacties

E.1.13.    pH indicatoren

E.1.14.    Titraties

 

E.2.      Redoxreacties als elektrontransferreacties

E.2.10. Concentratiecellen

E.2.11. Practische, (primaire, niet oplaadbare) cellen

E.2.12. Electrolyse en de elektrolysewetten van Faraday

E.2.13. Secundaire, wel heroplaadbare, batterijen

 

E.3.      Verband tussen protontransferreacties en elektrontransferreacties

E.3.2.    Opeenvolgende halfreacties en hun standaardredoxpotentialen

E.3.3.    Reactiemechanisme en katalyse bij redoxreacties

E.3.4.    Electrolyse van waterige oplossingen

E.3.5.    Redoxindicatoren

E.3.6.    Redoxtitraties

 

E.4.       Neerslagreacties

E.4.4.    Het verband tussen oplosbaarheid en de pH

E.4.5.    Het verband tussen oplosbaarheid en de redoxpotentiaal

 

E.5.       Complexatiereacties

E.5.8.    Verband tussen complexatiereacties en neerslagreacties

E.5.9.    Verband tussen complexatiereacties en protontransferreacties

E.5.10.   Verband tussen complexatiereacties en elektrontransferreacties

 

E.6.       Globaal verband tussen de verschillende soorten evenwichtsreacties

E.6.2.    Kwantitatief verband

E.6.3.    Een practische toepassing: de extractie van Au uit erts

E.6.4.    Biologische relevantie van complexatie. Een voorbeeld.

Grondslagen van de chemie: oefeningen 1 (B-KUL-G0N39a)

1.9 studiepunten : Practicum 15 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Oefeningen bij theoretische gedeelte Hoorcollege 1

Toelichting werkvorm

Oefensessie

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0N01D : Grondslagen van de chemie

Grondslagen van de chemie: oefeningen 2 (B-KUL-G0N40a)

1 studiepunten : Practicum 7 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Oefeningen bij theoretisch gedeelte Hoorcollege 2

Toelichting werkvorm

Oefensessie

Grondslagen van de chemie: practicum 1 (B-KUL-G0N41a)

0.8 studiepunten : Practicum 15 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Labo-oefeningen die inhoudelijk aansluiten bij theoretisch gedeelte Hoorcollege 1.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0N01D : Grondslagen van de chemie

Grondslagen van de chemie: practicum 2 (B-KUL-G0N42a)

0.9 studiepunten : Practicum 15 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Labo-oefeningen die inhoudelijk aansluiten bij theoretisch gedeelte Hoorcollege 2.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Grondslagen van de chemie (B-KUL-G2N01c)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Formularium, Rekenmachine

Toelichting

- oefeningen (schriftelijk) en theorie (schiftelijk) worden geëvalueerd tijdens de examenperiode.
- practica worden tijdens het semester geëvalueerd (permanente evaluatie). Er wordt voor het OLA practicum geen
herexamen aangeboden.
- Practica (on-campus en online opdrachten hieraan verbonden) zijn verplicht. Indien ongewettigd afwezig of bij niet inleveren van opdrachten zal de toegang tot het examen geweigerd worden.
- Book of Data mag steeds gebruikt worden.

- Voor het examenonderdeel (schriftelijke) oefeningen moet minstens 1/6 behaald worden, en voor het onderdeel (schriftelijk) theorie moet minstens 1/10 behaald worden. Indien één van deze twee grenzen niet behaald wordt, is het eindtotaal gelijk aan de som van de onderdelen, maar met een maximum van 9/20.

Toelichting bij herkansen

Er wordt voor het OLA practicum GEEN tweede examenkans aangeboden.  Het deelcijfer voor dit onderdeel  (uit permanente evaluatie) wordt overgenomen van de eerste examenkans.

ECTS Wiskunde I (B-KUL-G0N02B)

6 studiepunten Nederlands 60 Eerste semesterEerste semester

Doelstellingen

De student leert de noodzakelijke wiskundige basis voor de natuurwetenschappelijke opleidingsonderdelen.

Begintermen

Wiskundige basiskennis uit het secundair onderwijs, onder andere afgeleiden en integralen. 

Identieke opleidingsonderdelen

X0E76A: Wiskunde I

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Wiskunde I: hoorcollege (B-KUL-G0N02a)

3 studiepunten : College 24 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Calculus van functies van één en meerdere veranderlijken

1) Getallen: natuurlijke getallen, volledige inductie, reële getallen en complexe getallen.
2) Elementaire functies, goniometrische functies, exponentiële functie en logaritme.
3) Afgeleiden, verloop van functies, extrema, Taylorveelterm.
4) Bepaalde en onbepaalde integralen, integratietechnieken, berekening van oppervlakte
5) Differentiaalvergelijkingen: scheiding van veranderlijken en lineair met constante coëfficiënten.
6) Functies van meer veranderlijken, grafiek en niveaukrommen.
7) Partiële afgeleiden, stationaire punten en extrema, extrema onder nevenvoorwaarden.
8) Vectoren, gradiënt, scalair product.

Studiemateriaal

Cursustekst

Wiskunde I: oefeningen (B-KUL-G0N43a)

3 studiepunten : Practicum 36 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Wekelijks vinden er oefenzittingen plaats.

Calculus van functies van één en meerdere veranderlijken

1) Getallen: natuurlijke getallen, volledige inductie, reële getallen en complexe getallen.
2) Elementaire functies, goniometrische functies, exponentiële functie en logaritme.
3) Afgeleiden, verloop van functies, extrema, Taylorveelterm.
4) Bepaalde en onbepaalde integralen, integratietechnieken, berekening van oppervlakte
5) Differentiaalvergelijkingen: scheiding van veranderlijken en lineair met constante coëfficiënten.
6) Functies van meer veranderlijken, grafiek en niveaukrommen.
7) Partiële afgeleiden, stationaire punten en extrema, extrema onder nevenvoorwaarden.
8) Vectoren, gradiënt, scalair product.

Studiemateriaal

Cursustekst

Toledo

Toelichting werkvorm

Oefensessie

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Wiskunde I (B-KUL-G2N02b)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Rekenmachine

Toelichting

Meerkeuzevragen: zonder giscorrectie

ECTS Algemene natuurkunde I (B-KUL-G0N03B)

9 studiepunten Nederlands 80 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Studie van de fundamentele kenmerken van de materie, de wetmatigheden die de eigenschappen en het gedrag van de materie
bepalen, en hun toepassingen in een aantal concrete systemen. Tot de doelstellingen behoren zowel het verwerven van kennis als het opbouwen van inzicht hieromtrent. De nadruk wordt gelegd op de brede toepasbaarheid van de behandelde wetmatigheden en beschrijvingen van de materie. Dit moet de student toelaten de bestudeerde basiseigenschappen en -wetmatigheden toe te passen voor het begrijpen en analyseren van een brede waaier van fysische eigenschappen en fenomenen die zich manifesteren in diverse materievormen en deelgebieden van de wetenschap.

Begintermen

Geen voorkennis Fysica vereist. De cursus vereist wel elementaire wiskundige basistechnieken (calculus).

Onderwijsleeractiviteiten

Algemene natuurkunde I: hoorcollege 1 (B-KUL-G0N03a)

3 studiepunten : College 24 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Hoofdstukken uit het boek van Giancoli:

1. Inleiding, meten en schatten
2. Beweging beschrijven: kinematica in één dimensie
3. Kinematica in twee en drie dimensies; vectoren
4. Dynamica: de bewegingswetten van Newton
5. De wetten van Newton: wrijving, cirkelvormige beweging, weerstandskrachten
6. De zwaartekracht en de synthese van Newton
7. Arbeid en energie
8. Behoud van energie
9. Impuls
13. Vloeistoffen
14. Trillingen
15. Golfbeweging
16. Geluid
 

Studiemateriaal

Giancoli, "Physics for Scientists and Engineers with Modern Physics +masteringphysics, Custom reprint KU Leuven, 2014, ISBN 9781783991662. Opgelet: koop enkel een tweedehandsboek als je

1) er een code mee krijgt om in te loggen op Mastering Physics

2) die code voor de eerste keer minder dan 4 jaar geleden gebruikt is. De codes blijven slechts voor 4 academiejaren geldig.

Toelichting werkvorm

Interactief hoorcollege met demonstraties.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0N03C : Algemene natuurkunde I

Algemene natuurkunde I: oefeningen 1 (B-KUL-G0N44a)

3 studiepunten : Practicum 24 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Zie OLA hoorcollege 1

Studiemateriaal

Zie OLA hoorcollege 1

Toelichting werkvorm

Laboratoriumsessie - Oefensessie

Groepjes van ongeveer 15 studenten bestuderen fysische toepassingen door het oplossen van concrete probleemstellingen.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0N03C : Algemene natuurkunde I

Algemene natuurkunde I: hoorcollege 2 (B-KUL-G00D3a)

1.25 studiepunten : College 10 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Hoofdstukken uit het boek van Giancoli:

10. Rotatiebeweging
11. Impulsmoment; algemene rotatie
12. Statisch evenwicht; elasticiteit en breuk
36. Speciale relativiteitstheorie
37. Vroege kwantumtheorie en modellen van het atoom
38. Kwantummechanica
39. Kwantummechanica van atomen

Studiemateriaal

Giancoli, "Physics for Scientists and Engineers with Modern Physics, Custom reprint KU Leuven, 2014, ISBN 9781783991662.

Algemene natuurkunde I: oefeningen 2 (B-KUL-G00D4a)

1 studiepunten : Practicum 8 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Zie OLA Hoorcollege 2

Studiemateriaal

Zie OLA Hoorcollege 2

Toelichting werkvorm

Groepjes van ongeveer 15 studenten bestuderen fysische toepassingen door het oplossen van concrete probleemstellingen.

Algemene Natuurkunde I: Practicum (B-KUL-G00F2a)

0.75 studiepunten : Practicum 14 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Zie OLA Hoorcolleges 1 & 2

Studiemateriaal

Zie OLA Hoorcolleges 1 & 2

Toelichting werkvorm

Laboratoriumsessie

Teams van twee studenten voeren practicumproeven uit

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Algemene natuurkunde I (B-KUL-G2N03b)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Gesloten vragen, Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Formularium, Rekenmachine

Toelichting

Het practicum telt voor 3/20 punten en het schriftelijk examen voor 17/20. Het schriftelijk examen wordt in 3 stukken verdeeld. Een eerste tussentijdse examen vindt plaats in week 10 van semester 1, een tweede rond week 8 van semester 2, en een eindexamen in de junizittijd. De respectievelijke gewichten zijn 3 ptn, 4 ptn en 10 ptn. De twee tussentijdse examens beperken zich tot oefeningen, terwijl het eindexamen ook theoretische elementen bevat. Het eerste tussentijdse oefeningenexamen gaat over de leerstof tot dan toe gezien, het tweede oefeningenexamen over de leerstof gezien tussen de twee oefeningenexamens. Het eindexamen gaat over de gehele leerstof. De student is geslaagd indien er een minimum van 10/20 punten is gescoord op het geheel. Deelname aan het practicum is noodzakelijk om aan het eindexamen te mogen deelnemen.

Toelichting bij herkansen

De punten van de tussentijdse testen van het eerste en tweede semester zullen niet meer worden meegeteld in de 2e examenkans. Voor het practicum is geen herkansing mogelijk. De punten van het practicum van de eerste examenkans worden in dezelfde verhouding overgedragen naar de tweede examenkans.

ECTS Statistiek & data-analyse (B-KUL-G0N11C)

3 studiepunten Nederlands 31 Eerste semesterEerste semester

Doelstellingen

De cursus heeft tot doel de basisbegrippen van statistiek bij te brengen zodat de student inzicht verwerft in de methodiek van data−analyse en het gebruik ervan in wetenschappelijke disciplines. Een concrete en correcte toepassing van deze technieken primeert. De cursus beoogt eveneens de studenten vertrouwd te maken met statistische software.

Na het volgen van dit onderdeel:
- heeft de student kennis van  statistische software zoals R om een dataset op een duidelijke manier voor te stellen en samen te vatten door gebruik te maken van gepaste grafische methoden en samenvattende numerieke getallen uit de beschrijvende statistiek, waaronder een staafdiagram, histogram, boxplot, kwantielplot, kruistabel, steekproefgemiddelde, steekproefstandaardafwijking en steekproefvariantie, steekproefcorrelatie. 
- kent de student de belangrijkste kansregels, onafhankelijkheid van gebeurtenissen, voorwaardelijke kans, de wet van de totale kans en de regel van Bayes, en kan deze toepassen in concrete situaties.
- kan de student de belangrijkste eigenschappen van univariate dichtheidsfuncties, verdelingsfuncties en kwantielfuncties hanteren om kansen en kenmerken van een toevalsvariabele te berekenen. In het bijzonder is de student erg vertrouwd met de normale verdeling en de binomiaalverdeling.
- kent de student het belang van de centrale limietstelling en kan deze in concrete situaties toepassen.
- kan de student bij een concreet onderzoeksprobleem en bijhorende data-verzameling de gepaste statistische methode uit de beschrijvende en de inductieve statistiek selecteren en toepassen. De student kan in concrete situaties (cfr. inhoud) puntschattingen berekenen, betrouwbaarheidsintervallen opstellen, hypothesetesten uitvoeren, de resultaten interpreteren en op basis daarvan een correct besluit op een wetenschappelijke manier formuleren. Hij kent ook de voorwaarden om de analyse te mogen uitvoeren en kan deze op een concrete dataset nagaan.  De student kan de gegeven R-output analyseren.
 

Begintermen

Elementaire calculus

Identieke opleidingsonderdelen

X0A17A: Statistiek & data-analyse

Onderwijsleeractiviteiten

Statistiek & data-analyse: hoorcollege (B-KUL-G0N11a)

2 studiepunten : College 16 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

• Inleidend gedeelte: hier wordt aan de hand van eenvoudige praktische voorbeelden het belang van de statistiek uitgelegd. Eveneens worden de basiselementen van beschrijvende statistiek uitgewerkt. Dit omvat numerisch en grafisch weergeven van zowel univariate als bivariate gegevens.
• De belangrijkste rekentechnieken en modellen van de kansrekenen worden ingevoerd. Het betreft hier alleen de basisbeginselen van de kansrekening die behoren tot de meest essentiële toolbox van de statisticus. Na de basisregels van de kansrekening wordt het begrip toevalsvariabele geïntroduceerd tesamen met de overeenkomstige rekentechnieken voor het berekenen van verwachtingswaarden en de kansverdeling van een getransformeerde toevalsvariabele. Met behulp van deze basis worden enkele belangrijke kansmodellen ontwikkeld (binomiaal, Poisson, normaal, exponentieel). Het concept onafhankelijke toevalsvariabelen en correlatie wordt besproken.
• Het deel Verklarende Statistiek behandelt de basisprincipes die worden toegepast bij het schatten van een model op basis van meetgegevens. Daarna wordt de notie van kansverdeling van een statistiek ingevoerd. Verder komen betrouwbaarheidsintervallen en testen van hypothesen aan bod, tesamen met validatieprincipes van een kansmodel. Het verschil tussen een parametrische en niet−parametrische aanpak komt hierbij aan bod. Deze basisprincipes worden toegepast op univariate en bivariate gegevensstructuren, inclusief regressieanalyse.

Studiemateriaal

Er worden slides en on-line lesmateriaal  ter beschikking gesteld.

Materiaal voor de oefeningen wordt ter beschikking gesteld, alsook een formularium en statistische tabellen.

Het boek 'Statistiek en Wetenschap (Acco Uitgeverij) wordt als handboek gebruikt.

Toelichting werkvorm

Er wordt naast de hoorcolleges in het auditorium ook online lesmateriaal ter beschikking gesteld.

Statistiek & data-analyse: oefeningen 3 (B-KUL-G0W79a)

1 studiepunten : Practicum 15 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Begeleide oefenzittingen worden aangeboden waardoor de student vertrouwd wordt gemaakt met de rekentechnieken en methoden uit de kansrekening en de statistiek die in de cursus aan bod komen.

Daarnaast maken de studenten kennis met statistische software en worden de resultaten besproken in de oefenzittingen.

Toelichting werkvorm

Oefensessie - PC-sessie

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Statistiek & data-analyse (B-KUL-G2N11c)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Gesloten vragen
Leermateriaal : Formularium, Rekenmachine

Toelichting

 Het examen is volledig schriftelijk.

ECTS Algemene natuurkunde II (B-KUL-G0N13B)

6 studiepunten Nederlands 54 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Tijdens de opleiding moet de student leren om de natuurkundige ondergrond van dikwijls zeer uiteenlopende fenomenen te herkennen. In het opleidingsonderdeel Algemene Natuurkunde 2 wordt dat gerealiseerd voor het elektromagnetisme (inclusief golfoptica), op een inleidend niveau en dus zonder dat fundamentele opbouw echt nodig wordt. Na afloop moet de student in staat zijn hierover zelfstandig te redeneren en modellen op te stellen.

Begintermen

De materie sluit aan op intuïtieve ervaringen van de student met de elektrische, magnetische, en optische fenomenen. De student moet anderzijds over een meer gevorderde kennis van mechanische begrippen (incl. golven) beschikken, en deze kunnen toepassen op eenvoudige systemen. Deze begintermen kunnen verworven worden in het opleidingsonderdeel Algemene Natuurkunde 1.
Wiskundevaardigheden mogen beperkt zijn (Inleiding tot de hogere wiskunde), maar de student moet bereid zijn indien nodig (in beperkte mate) bijkomende vaardigheden te verwerven.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



SOEPEL( G0N03B ) OF SOEPEL( G0N03C ) OF SOEPEL( X0A09A ) OF SOEPEL( X0E38A )


G0N03BG0N03B : Algemene natuurkunde I
G0N03CG0N03C : Algemene natuurkunde I
X0A09AX0A09A : Algemene natuurkunde: mechanica
X0E38AX0E38A : Algemene natuurkunde: mechanica


Onderwijsleeractiviteiten

Algemene natuurkunde II: hoorcollege (B-KUL-G0N13a)

3.5 studiepunten : College 30 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Hoofdstukken uit het boek van Giancoli:

21. Elektrische lading en elektrische velden
22. Wet van Gauss
23. Elektrische potentiaal
24. Condensatoren, diëlektrica en opslag van elektrische energie
25. Elektrische stroom en weerstand
26. DC-kringen
27. Magnetisme
28. Bronnen van magnetische velden
29. Elektromagnetische inductie en wet van Faraday
30. Inductie, elektromagnetische oscillaties en AC-kringen
31. Vergelijkingen van Maxwell en elektromagnetische golven
34. Golfkarakter van licht, interferentie
35. Diffractie en polarisatie

Studiemateriaal

Giancoli, "Physics for Scientists and Engineers with Modern Physics +masteringphysics, Custom reprint KU Leuven, 2014, ISBN 9781783991662
Cursustekst (Nederlands)
Toledo (o.a. collegesheets)

Algemene natuurkunde II: oefeningen + practicum (B-KUL-G0N60a)

2.5 studiepunten : Practicum 24 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

cf. inhoud hoorcollege

Studiemateriaal

Handboek "Physics for Scientists and Engineers with Modern Physics" ISBN 9781783991662
Cursustekst
Toledo (o.a. collegesheets)

Toelichting werkvorm

Laboratoriumsessie - Oefensessie

Oefensessies (11 sessies van 2 uren) + 2 practicumsessies van elk 3 uren

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Algemene natuurkunde II (B-KUL-G2N13b)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Verslag

Toelichting

10% van de punten worden aan de practica toegekend

ECTS Geologie (B-KUL-G0O06A)

6 studiepunten Nederlands 56 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Studenten vertrouwd maken met de materialen waaruit de aarde bestaat, de processen die intern en extern op de aarde een rol spelen en de interactie tussen de verschillende sferen van de aarde.

Inzicht in de werking van het systeem aarde is van belang om de aarde: 1) te gebruiken voor de ontwikkeling van de maatschappij; 2) te beschermen tegen overmatig gebruik door de mens; en 3) leefbaar te houden voor mens en natuur door een basis te bieden voor ruimtelijke ordening en het beheersen van natuurlijke risico’s.

Deze drie ingrediënten van het systeem aarde, winning van grondstoffen, milieu­bescherming en het beheersen van natuurlijke risico’s vormen een geologische basis tot duurzame ontwikkeling (sustainable development). Het is dan ook een belangrijke doelstelling van het vak Geologie om duidelijk te maken hoe divers en relevant geologische inzichten voor de maatschappij zijn.

Begintermen

geen specifieke begintermen.

Identieke opleidingsonderdelen

I0N30A: Aardwetenschappen
X0B18A: Geologie

Onderwijsleeractiviteiten

Geologie: hoorcollege (B-KUL-G0O06a)

5 studiepunten : College 40 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de aarde

Hoofdstuk 2 Het inwendige van de aarde

Hoofdstuk 3 Platentektoniek

Hoofdstuk 4 Mineralen

Hoofdstuk 5 De vorming van stollingsgesteenten: plutonisme en vulkanisme

Hoofdstuk 6 De verwering van gesteenten

Hoofdstuk 7 Sedimentatie en sedimentaire gesteenten

Hoofdstuk 8 Metamorfose en metamorfe gesteenten

Hoofdstuk 9 Stratigrafie: ordening van gesteenten en geologische tijd

Hoofdstuk 10 Paleoklimaat

Hoofdstuk 11 De vervorming van gesteenten

Hoofdstuk 12 Grondwater in de natuurlijke watercyclus

Hoofdstuk 13 Geologie van België in een Noordwest-Europese context

 

In het vak geologie wordt de student ondergedompeld in tal van hedendaagse maatschappelijke uitdagingen waarin de geologie een rol van betekenis speelt.

Studiemateriaal

Cursustekst in het Nederlands

Powerpoint slides en video's met ingesproken uitleg van de slides m.b.v. Kaltura

Kennisclips

Aanbevolen handboek : Stephen Marshak (2019) Earth: Portrait of a Planet - 6th edition. 913 pp. Norton.
In de cursustekst wordt naar de figuren in het handboek verwezen.

Geologie: practicum (B-KUL-G0O08a)

1 studiepunten : Practicum 16 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Het doel van de practica is 1) een systematische onderzoeksmethode aan te leren om mineralen, gesteenten en fossielen te kunnen identificeren; 2) dit te kunnen toepassen op algemeen voorkomende mineralen, gesteenten en fossielen; en 3) het kunnen interpreteren van de vormingscondities van gesteenten.

 

In de practica worden oefenbakken met handstukken gebruikt, waarmee de meest elementaire kenmerken van mineralen, gesteenten en fossielen worden geïllustreerd en waarmee de identificatie van algemeen voorkomende mineralen, gesteenten en fossielen systematisch wordt geoefend. Na de practicumreeks volgt een praktijkexamen waarin de opgedane kennis en vaardigheden getoetst worden.

Studiemateriaal

Practicumhandleiding
Voorbeeldmateriaal mineralen, gesteenten en fossielen

Toelichting werkvorm

Aan de hand van visuele waarnemingen en op basis van een reeks tests leren studenten mineralen, gesteenten en fossielen te determineren.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Geologie (B-KUL-G2O06a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Praktijkexamen
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

Het schriftelijke theorie-examen tijdens de examenperiode staat op 16 van de 20 punten.

Het praktijkexamen (mineralen en gesteenten) aan het einde van het semester staat 4 van de 20 punten.

Indien minder dan 6,5 op 16 punten worden behaald voor het theorie-examen, dan is de maximale score voor het opleidingsonderdeel een 9 op 20.

Indien minder dan 5,5 op 16 punten worden behaald voor het theorie-examen, dan is de maximale score voor het opleidingsonderdeel een 7 op 20.

Toelichting bij herkansen

Er is geen herkansingsmogelijkheid voor het praktijkexamen.

ECTS Wiskunde II (B-KUL-G0O17D)

6 studiepunten Nederlands 54 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

De student leert de noodzakelijke wiskundige basis voor de natuurwetenschappelijke opleidingsonderdelen.

Begintermen

Wiskundige basiskennis uit het secundair onderwijs, onder andere afgeleiden en integralen. Calculus van functies van één en meerdere veranderlijken (voor meer info zie G0N02A Wiskunde I).

Identieke opleidingsonderdelen

X0E13A: Wiskunde II
X0F12A: Wiskunde II

Onderwijsleeractiviteiten

Wiskunde II, deel 1: hoorcollege 1 (B-KUL-G0O17a)

1.5 studiepunten : College 12 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

1) Stelsels lineaire vergelijkingen, Gauss eliminatie
2) Matrices en matrixbewerkingen, inverse matrix, getransponeerde matrix, symmetrische en orthogonale matrices.
3) Determinanten, eigenschappen, regel van Cramer, vectorproduct, oppervlakte van parallellogram.
4) Eigenwaarden en eigenvectoren, diagonaliseerbare matrices.
5) Toepassing op stelsels differentiaalvergelijkingen, linearisatie rond evenwichtspunt, stabiliteit.
6) Reeksen, convergentie en divergentie, machtreeksen en Taylorreeksen
7) Fourierreeksen, orthogonaliteit van goniometrische functies

Studiemateriaal

Cursustekst

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0O17E : Wiskunde II, deel 1

Wiskunde II, deel 2: hoorcollege 2 (B-KUL-G0O18a)

1.5 studiepunten : College 12 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

1) Fouriertransformatie en Fourierintegralen  
2) Meervoudige integralen, verandering van veranderlijken, Jacobiaan.
3) Vectorvelden, divergentie en rotor  
4) Lijnintegralen en stelling van Green  
5) Oppervlakte-integralen, flux, stellingen van Gauss en Stokes 

Studiemateriaal

Course notes

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0O17F : Wiskunde II, deel 2

Wiskunde II, deel 1: oefeningen 1 (B-KUL-G0O20a)

1.5 studiepunten : Practicum 18 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

1) Stelsels lineaire vergelijkingen, Gauss eliminatie
2) Matrices en matrixbewerkingen, inverse matrix, getransponeerde matrix, symmetrische en orthogonale matrices.
3) Determinanten, eigenschappen, regel van Cramer, vectorproduct, oppervlakte van parallellogram.
4) Eigenwaarden en eigenvectoren, diagonaliseerbare matrices.
5) Toepassing op stelsels differentiaalvergelijkingen, linearisatie rond evenwichtspunt, stabiliteit.
6) Reeksen, convergentie en divergentie, machtreeksen en Taylorreeksen
7) Fourierreeksen, orthogonaliteit van goniometrische functies

Studiemateriaal

Cursustekst

Toledo

Toelichting werkvorm

Oefensessie

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0O17E : Wiskunde II, deel 1

Wiskunde II, deel 2: oefeningen 2 (B-KUL-G0O21a)

1.5 studiepunten : Practicum 12 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

1) Fouriertransformatie en Fourierintegralen 
2) Meervoudige integralen, verandering van veranderlijken, Jacobiaan.
3) Vectorvelden, divergentie en rotor 
4) Lijnintegralen en stelling van Green 
5) Oppervlakte-integralen, flux, stellingen van Gauss en Stokes 
6) Kennismaking met MATLAB.

Studiemateriaal

Cursustekst

 K. Meerbergen  et al, Leren werken met MATLAB, Acco Leuven, 2012

Toledo

 

Toelichting werkvorm

Oefensessie

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0O17F : Wiskunde II, deel 2

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Wiskunde II (B-KUL-G2O17d)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal, Rekenmachine

Toelichting

Partiële evaluatie door middel van MATLAB opdracht met afrondend examen tijdens de examenperiode.

Toelichting bij herkansen

Indien reeds voldoende behaald is, is vrijstelling van Matlab opdracht mogelijk.

ECTS Fysische geografie (B-KUL-G0O69B)

6 studiepunten Nederlands 61 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Dit opleidingsonderdeel beoogt om de studenten kennis en inzicht bij te brengen in de voornaamste onderdelen van de fysische geografie, met name de fysico-chemische processen die het aardoppervlak beïnvloeden: klimatologie, geomorfologie, pedologie, hydrologie en biogeografie.
Meer bepaald heeft dit OPO als doel om:
- de fysisch-geografische kenmerken van een landschap te analyseren als een systeem
- een analyse te maken van de elementen van het fysische milieu die zowel de kenmerken als de dynamiek van het aardoppervlak bepalen
- een basis aan te reiken voor de studie van de fysische processen die zich aan het aardoppervlak afspelen
- de basiskennis van fysische geografie aangereikt tijdens de hoorcolleges te toetsen aan kaart en beeldmateriaal, en reële terreinsituaties, dit tijdens oefeningen en excursies.

Begintermen

Geen

Onderwijsleeractiviteiten

Fysische geografie: hoorcollege (B-KUL-G0J92a)

4.5 studiepunten : College 33 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Het fysische landschap wordt geanalyseerd vanuit een systeembenadering, waarbij de interactie tussen de hydrosfeer, biosfeer, lithosfeer en atmosfeer centraal staat. De invloed van ruimtelijke en temporele schaalniveaus op de dynamiek van het fysische systeem wordt benadrukt.

Volgende thema's komen aan bod tijdens de hoorcolleges:

1) Inleiding: het fysisch systeem
• het fysisch systeem: interactie tussen de sferen
• ruimtelijke en temporele schaalniveaus
• systeemconcepten (evenwicht, feedback, magnitude, herhalingsperiode, resilience, sensitivity)
2) Het weer- en klimaatsysteem
• atmosfeerprocessen
• globale en regionale klimaten
3) Het bodemsysteem
 verweringsprocessen
• bodemeigenschappen
• bodemvorming
• bodemklassificatie op nationale en globale schaal
4) Het ecosysteem
• ecosysteemprocessen
• biogeochemische cycli
• biomen
• biodiversiteit
5) Het geomorfologisch systeem
• reliëfeigenschappen en reliëfanalyse
• hydrologische processen en landvormen
• eolische processen en landvormen
• kustprocessen en landvormen• glaciale en periglaciale processen en landvormen
• massabewegingen
• structurele landvormen
• reliëfsevolutie
6) Conclusie: het fysisch systeem - enkele case studies


Studenten archeologie die dit ola opnemen in het kader van het opo basisbegrippen van de geomorfologie en pedologie volgen thema 4, het ecosysteem, niet. Voor deze studenten zijn er extra lessen rond postdepositionele processen.

Studiemateriaal

- Powerpoint-slides en cursustekst van een deel van de cursus beschikbaar op Toledo
- Handboek: Holden, J (ed.), 2012. An introduction to Physical Geography and the Environment.  3th ed. Pearson Ed., Harlow, UK.
 

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

F0WT1A : Basisbegrippen van de geomorfologie en de pedologie

Fysische geografie: practicum (B-KUL-G0O70a)

1.1 studiepunten : Practicum 20 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Tijdens de practicumzittingen analyseren studenten de verschillende aspecten van het fysisch systeem op basis van kaart- en fotomateriaal. De verwerking van ruimtelijke informatie gebeurt in een GISomgeving (ARCGIS). Verschillende types van landvormen worden op deze manier geanalyseerd. Veel aandacht gaat hierbij naar de analyse van het reliëf o.a. door het gebruik van digitale terreinmodellen.
Daarnaast is er een zelfstudiepakket beschikbaar onder de vorm van meerkeuzevragen via Toledo.

Studiemateriaal

Practicumhandleiding
GIS-software
Digitale databestanden
Zelfstudiepakket meerkeuzevragen op Toledo

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

F0WT1A : Basisbegrippen van de geomorfologie en de pedologie

Fysische geografie: excursie (B-KUL-G0O71a)

0.4 studiepunten : Excursie 8 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Excursie reliëfwaarneming en –kartering (1 dag): de student maakt een morfografische kaart op basis van terreinwaarnemingen. Daarbij worden enkele technieken aangewend om reliëfsvormen te herkennen in het landschap en deze op een kaart weer te geven. Ook de beschrijving van een bodem door middel van een handboring wordt aangeleerd. Na de excursie confronteert de student zijn/haar eigen observaties met topografische en bodemkaarten.

Studiemateriaal

Excursiegids - topografische kaarten en bodemkaarten

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

F0WT1A : Basisbegrippen van de geomorfologie en de pedologie

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Fysische geografie (B-KUL-G2O69b)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Praktijkexamen, Verslag, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Computer

Toelichting

Het examen verloopt via computer waarbij de verschillende onderdelen van het opleidingsonderdeel worden geëvalueerd. De puntenverdeling staat in verhouding tot het aantal studiepunten dat elk onderdeel inneemt in het totaal aantal studiepunten van dit opleidingsonderdeel.

Een aantal vragen hebben betrekking op de theorie gezien in het hoorcollege. Dit gaat zowel om invulvragen waarbij een fysisch-geografische term wordt gevraagd, als om open vragen waarbij een omstandig antwoord wordt gevraagd. Daarnaast zijn er enkele vragen die betrekking hebben op de praktijksessies en waarbij via foto- en kaartmateriaal een interpretatie van de verschillende aspecten van het fysisch systeem vereist is.

Het praktijkgedeelte wordt ook afzonderlijk geëvalueerd via een computertest waarbij studenten gebruik moeten maken van GIS-software. 

De excursie wordt geëvalueerd op basis van de medewerking en een verslag.

De excursie vormt een essentieel onderdeel van dit opleidingsonderdeel. Bij niet-deelname aan deze activiteit voldoet de student niet aan de voorwaarden om het examen af te leggen en zal dan ook gequoteerd worden als 'niet afgelegd'. In geval van een gewettigde afwezigheid dient een vervangopdracht te worden uitgevoerd na overleg met de titularis, en blijft de excursie verplichte leerstof.
Het niet indienen van verslagen (excursie en/of practicum) geeft eveneens aanleiding tot een quotering voor gans het opleidingsonderdeel als 'niet-afgelegd'. Te laat ingediende verslagen en/of verslagen van een lage kwaliteit worden gesanctioneerd met een lagere score op het eindresultaat. 

Toelichting bij herkansen

Het examen verloopt identiek als bij de eerste examenkans. De evaluatie van de excursie en van de medewerking bij de oefenzittingen blijft behouden - voor deze activiteiten is een herkansing dus niet mogelijk. Studenten die in de eerste zittijd geslaagd zijn voor het oefeninggedeelte hoeven dit niet te hernemen - hun punt wordt overgedragen van de eerste naar de tweede zittijd.

ECTS Optische mineralogie (B-KUL-G0O72C)

3 studiepunten Nederlands 28 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Deze cursus stelt zich tot doel dat studenten kennis verwerven over en inzicht krijgen in de optische fenomenen die optreden bij inwerking van gepolariseerd licht op kristallijne materialen. De studenten moeten na het volgen van dit opleidingsonderdeel in staat zijn om de belangrijkste mineralen onder de microscoop te determineren.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



SOEPEL( G0W53A )


G0W53AG0W53A : Mineralogie


Onderwijsleeractiviteiten

Optische mineralogie: hoorcollege (B-KUL-G0O72a)

1 studiepunten : College 8 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Als inleiding wordt een overzicht gegeven van enkele geometrische principes van optica. Vervolgens worden de optische fenomenen van isotrope en anisotrope, éénassige en twee−assige, mineralen verklaard voornamelijk op basis van de indicatrix−theorie. De mogelijke toepassingen o.a. voor de identificatie van mineralen worden toegelicht en worden verder in de practica ingeoefend.

Studiemateriaal

Optioneel:

W.D. Nesse. Introduction to optical mineralogy.
ISBN 0−19−514910−6, 3rd edition. Oxford University Press

 

Optische mineralogie: practicum (B-KUL-G0O74a)

2 studiepunten : Practicum 20 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Het practicum omvat het gebruik van de polarisatiemicroscoop. Dit houdt in dat de studenten optische fenomenen leren herkennen en verklaren en dat de studenten de mineralen leren determineren op basis van deze optische kenmerken. Door middel van extra PAL sessies kunnen studenten hun vaardigheid verder uitbreiden.

Studiemateriaal

Practicummateriaal

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Optische mineralogie (B-KUL-G2O72c)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Verslag
Vraagvormen : Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

ECTS Analytische geochemie (B-KUL-G0O76B)

3 studiepunten Nederlands 42 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

De student vertrouwd maken met de belangrijkste chemische analysetechnieken die aangewend worden in diverse takken van de aardwetenschappen. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de vak-specifieke problemen en analyseprocedures.
Aan de hand van oefeningen en labo's verwerft de student inzicht in de specifieke aanpak van geochemische analyses.

Begintermen

Algemene basisconcepten van chemie, fysica en geologie zoals die aan bod komen in de opleidingsonderdelen G0N01 Grondslagen van de chemie, G0N03 Algemene natuurkunde I en G0O06 Geologie.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



(SOEPEL (G0N01C) OF SOEPEL (G0N01D)) EN SOEPEL (G0O06A) EN SOEPEL (G0N03B)


G0N01CG0N01C : Grondslagen van de chemie
G0N01DG0N01D : Grondslagen van de chemie
G0O06AG0O06A : Geologie
G0N03BG0N03B : Algemene natuurkunde I


Onderwijsleeractiviteiten

Analytische geochemie: hoorcollege (B-KUL-G0O76a)

1.3 studiepunten : College 18 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Discipline-omschrijving

  • Het belang van kwantitatieve chemische gegevens voor de studie van diverse geologische problemen (3 * 2h)

 

Analyse van gesteenten en mineralen:

  • Monstername en monstervoorbereiding: verbrijzelen, opmalen, problemen van monstercontaminatie
  • Ontsluitingstechnieken: oplossing in zuren, smeltvorming…
  • Hoofdelementanalyse en spoorelementanalyse
  • ‘In situ’ analyse
  • Sequentiële extractie-schema’s

 

Foutenanalyse en kwaliteitscontrole:

  • Precisie en accuratesse, detectielimieten
  • Gebruik van ‘certified materials’ en referentiematerialen
  • Kwaliteitszorg

 

Instrumentele analysemethoden:

  • Beknopte behandeling van apparaat-constructie en werkingsprincipes
  • Spectrofotometrie (UV-VIS; AAS, DCP-OES, ICP-OES)
  • Methoden die steunen op geïnduceerde emissie van X–stralen (XRF, PIXE, EPMA, EDX, …)
  • Massaspectrometrie (gas-MS, TIMS, ICP-MS, SIMS…)
  • Ion- en gaschromatografie


Toepassingen in de stabiele en radiogene isotopengeochemie, geochronologie, spoorelementanalyse

 

Stabiele isotopen geochemie: (4 * 2h)

  • Isotopenfractionatie van waterstof, zuurstof en koolstof in de watercyclus en carbonaatsystemen.
  • ‘Niet-traditionele’ stabiele isotopen: isotopenfractionatie van e.g. Li, Ca, Fe, Cu… in geologische en biogeochemische processen

Principes en gebruik van 14C als dateringsmethode.

 

Radiogene isotopengeochemie en geochronologie:.(2 * 2h)

 

  • Sr, Nd, Hf, Os en Pb isotopen en geochronologie
  • De isotopische samenstelling van de Aarde

 

 

Studiemateriaal

Cursustekst en tijdschriftartikels beschikbaar via Toledo.

Analytische geochemie: practicum (B-KUL-G0O77a)

1.7 studiepunten : Practicum 24 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

 

Laboratorium practica over:

- bepaling van Fe, Mn, Zn in kalkgesteenten met AAS en ICP-OES.
- bepaling van de alkaliniteit van water met een Gran titratie.
- bepaling van Cl-, Br- en Sulfaat-anionen in bodem-poriënwater d.m.v. ion chromatografie.

- - analyse van zuurstof isotopenverhoudingen in water en/of carbonaatmonsters, analyse van C en N isotopenverhoudingen in organisch materiaal; inclusief data correcties.

Studiemateriaal

Practiucmhandleiding via TOLEDO

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Analytische geochemie (B-KUL-G2O76b)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Schriftelijk, Verslag, Procesevaluatie
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Formularium, Rekenmachine

Toelichting

De practica tellen voor 25% van het totale punt, het eindexamen voor 75% van het totale punt.

Toelichting bij herkansen

Enkel herkansing mogelijk voor examen hoorcollege, niet voor practica.

ECTS Paleontologie (B-KUL-G0O78B)

6 studiepunten Nederlands 50 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Paleontologie is onderdeel van de natuurwetenschappen: met behulp van empirische en wetenschappelijke methoden op zoek gaan naar natuurwetten die verklaringen kunnen bieden voor natuurverschijnselen. De belangrijkste bijdrage van paleontolgie is het reconstrueren van de de geschiedenis van het leven op aarde. Paleontologie behandeld onderwerpen als:

  • onze oorsprong / de oorsprong van het leven (waar komen wij vandaan? waar gaan wij heen?)
  • klimaat- en biodiversiteits-veranderingen in verleden en heden
  • het proces van evolutie
  • het dateren van gesteentes

De doelstellingen van dit vak zijn (1) het ervaren van de paleontologie als een wetenschap op het snijvlak van de biologie en geologie; (2) het vertrouwd maken met paleontologische onderzoeksmethodes; (3) het toepassen daarvan binnen geologisch onderzoek, en (4) inzicht verkrijgen in de belangrijkste gebeurtenissen in de ontwikkeling van het leven en het herkennen van de bouwplannen van de meest algemene invertebraten fossielgroepen, inclusief enkele microfossielgroepen.

De volgende generieke vaardigheden komen aan bod:

  • Het leggen van verbanden en interacties tussen de diverse sferen, m.n. de biosfeer, geosfeer en hydrosfeer.
  • Het plaatsen van de ontwikkeling van systemen in verschillende tijdskaders.
  • Het macroscopisch en microscopisch waarnemen en deze waarnemingen te kunnen synthetiseren en verwoorden.
  • Het sterk beschrijvende karakter van de paleontologie en historische geologie noopt ook tot het trainen van het onderscheiden tussen hoofd− en bijzaken.
  • Informatie zelfstandig en in samenwerking te verzamelen, ze te interpreteren en schriftelijk en/of mondeling te communiceren.

Begintermen

In dit opleidingsonderdeel wordt uitgegaan van algemene geologische basiskennis zoals die bijvoorbeeld aan bod komt in het opleidingsonderdeel G0O06A Geologie.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( G0O06A ) OF GELIJKTIJDIG( H01E4A ) OF GELIJKTIJDIG( X0B18A )


G0O06AG0O06A : Geologie
H01E4AH01E4A : Geologie
X0B18AX0B18A : Geologie


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Paleontologie: hoorcollege (B-KUL-G0O78a)

3 studiepunten : College 20 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Overzicht van de tijdvakken (Precambrium tot Recent) met de belangrijkste gebeurtenissen in de ontwikkeling van het leven in een
geologische context. Systematiek en taxonomie als basis voor een ordening van fossielgroepen. Inleidingen in fossilisatie en
tafonomie, micro− en macro−evolutie, biostratigrafie, historie van de paleontologie en paleoecologie.
Praktisch deel: Kennismaking met alle algemene invertebraten groepen op basis van een rijke collectie aan origineel fossiel materiaal.
Doorgang door fossiele overlevering van Proterozoicum tot en met Cenozoicum. Toepassen van biostratigrafische en paleoecologische concepten.

Studiemateriaal

  • Peter Doyle (1996) Understanding fossils: An introduction to invertebrate paleontology. 409 pp. John Wiley and Sons.
  • Derek E.G. Briggs and Peter R. Crowther (1990) Palaeobiology: a synthesis. 583 pp. Blackwell (online version).
  • Further supporting literature on specific fossil groups.

 

Paleontologie: practicum (B-KUL-G0O79a)

3 studiepunten : Practicum 30 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Kennismaking met alle algemene invertebraten groepen op basis van een rijke collectie aan origineel fossiel materiaal. Doorgang door fossiele overlevering van Proterozoikum tot en met Cenozoicum. Toepassen van biostratigrafische concepten. Introductie van toepassingen van fossielen in de paleoecologie.

Studiemateriaal

Fossielen van invertebraten en microfossielen en gesteenten

Practicumhandleiding

 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Paleontologie (B-KUL-G2O78b)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Schriftelijk, Take-home
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

De evaluatie bestaat uit een schriftelijk theoretisch deel tijdens de examenperiode en enkele thuisopdrachten en een praktisch (mondeling) examen tijdens het semester. Practica worden tijdens het semester geëvalueerd (permanente evaluatie). Aanwezigheid bij practica is verplicht. Indien ongewettigd afwezig kan de toegang tot het examen geweigerd worden. Voor het praktisch (mondeling) examen moet minstens 1/10 behaald worden. Indien deze grens niet behaald wordt, is het eindtotaal gelijk aan de som van de onderdelen, maar met een maximum van 9/20.

ECTS Hydrogeologie (B-KUL-G0O80C)

6 studiepunten Nederlands 54 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Het doel van de cursus is de student inzicht te laten verwerven in de basisprincipes van de hydrogeologie. De student moet begrijpen dat grondwater deel is van de hydrologische kringloop; waar en hoe grondwater voorkomt in afhankelijkheid van de geologie; hoe grondwater stroomt en dit fysisch−wiskundig beschreven kan worden; hoe zijn kwaliteit afhangt van de geologie en van menselijke beinvloeding.
Vergelijkingen m.b.t. tot stroming van grondwater en transport van polluenten moet de student inzichtelijk begrijpen en analytisch mee kunnen werken. Tenslotte wordt verwacht dat de student ervaring op doet met de realiteit van grondwater exploratie en hydrogeologie van België.
De cursus draagt bij aan een aantal algemene doelstellingen van de bacheloropleiding Geologie:
−de student verhoogt inzicht in de basiswetenschappen wiskunde, fysica, chemie door toepassing in de hydrogeologie;
−de student leert zelfstanding te werken met bestaand geologisch bronnenmateriaal;
−de student leert (hydro)geologische probleemstellingen, onderzoeksstrategieën en oplossingen te kunnen begrijpen;
−de student doet terreinervaring op
−de student wordt vertrouwd gemaakt met de (hydro)geologische opbouw van België.

Begintermen

Basiskennis wiskunde, scheikunde, natuurkunde en geologie zoals die bijvoorbeeld aan bod komt in de opleidingsonderdelen G0N02A Wiskunde I, G0O17A Wiskunde II, G0N01A Grondslagen van chemie, G0N03A Algemene Natuurkunde I en G0O06A Geologie.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



( SOEPEL( G0N01C ) OF SOEPEL( G0N01D ) ) EN
SOEPEL( G0O06A ) EN ( SOEPEL( G0N03B ) OF SOEPEL( G0N03A ) OF SOEPEL( E01A0A ) OF SOEPEL( G0R82A ) OF SOEPEL( G0R82B ) ) EN
( SOEPEL( G0N02B ) OF SOEPEL( G0N02A ) OF SOEPEL( E08H1B ) OF SOEPEL(E08H1C) )


G0N01CG0N01C : Grondslagen van de chemie
G0N01DG0N01D : Grondslagen van de chemie
G0O06AG0O06A : Geologie
G0N03BG0N03B : Algemene natuurkunde I
G0N03AG0N03A : Algemene natuurkunde I
E01A0AE01A0A : Biofysica
G0R82AG0R82A : Biofysica
G0R82BG0R82B : Biofysica
G0N02BG0N02B : Wiskunde I
G0N02AG0N02A : Wiskunde I
E08H1BE08H1B : Wiskundige methoden voor biomedische wetenschappen
E08H1CE08H1C : Wiskundige methoden voor biomedische wetenschappen


Onderwijsleeractiviteiten

Hydrogeologie: oefeningen (B-KUL-G0O81a)

2.5 studiepunten : Practicum 26 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

De inhoud bestaat uit een set aan schriftelijke oefeningen die van de student vraagt de theoretische kennis om te zetten in hydrogeologische concepten, stromingsproblemen en deze te kwantificeren door oplossing van analytische vergelijkingen.
Oefening 1: Hydrologische kringloop en nitraatmassabalans
Oefening 2: Recessiecurve
Oefening 3: Stijghoogte en stijghoogtegradiënten
Oefening 4: Permeameter
Oefening 5: Equivalente K−waarden
Oefening 6: Berging in een zandsteen aquifer
Oefening 7: Analytische oplossing freatische stroming tussen volledige kanalen
Oefening 8: Afpomping en Pompproeven
Oefening 9: Transport
Oefening 10: Piper Diagram
Een thuisopdracht over de hydrogeologie en grondwaterproblematiek in de eigen gemeente waarover een verslag wordt ingediend.

Studiemateriaal

Een bundel met oefeningen;
Oplossingen van oefeningen worden verspreid via het electronisch platform.
Extra oefeningen zijn ter beschikking in het gebruikte handboek.

Toelichting werkvorm

13 uur (13 * 1 uur), 0.7 SP, 1e semester

Hydrogeologie: excursie (B-KUL-G0O82a)

0.5 studiepunten : Excursie 8 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

De inhoud bestaat uit een excursie van 1 dag naar een aantal boven- en  ondergronds putwinningen en gallerijen. Deze worden bezocht, bestudeerd en besproken in termen van condities van winning, grondwaterkwaliteiten in relatie tot de geologie, bedreigingen voor de winning en invloed van grondwaterwinning op het landschap. Basisaspecten van zuivering van grondwater tot drinkwater worden eveneens behandeld.

Studiemateriaal

De verschillende aspecten van de excursie worden beschreven in een excursie gids.

Toelichting werkvorm

1 dag excursie, 0.4 SP

Hydrogeologie (B-KUL-G0U21a)

3 studiepunten : College 20 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Dit omvat een introductie tot het vakgebied van de Hydrologie en Hydrogeologie; elementen van de hydrologische kringloop; eigenschappen van watervoerende lagen; hydrogeologie van België
1. Inleiding
Voordelen en nadelen van het grondwater, hydrologie en hydrogeologie, hydrologische kringsloop en vergelijking, grondwater in de wereld.
2. Elementen van de hydrologische kringsloop
Verdamping – Evapotranspiratie, neerslag, rivier afvoer, oppervlakkige afvoer, uitdrogingskurve, grondwatervoeding.
3. Eigenschappen van watervoerende lagen
Porositeit definities, opbrengst coefficient, hydraulische conductiviteit, grondwater spiegel, watervoerende lagen, transmissiviteit; (specifieke) berging, anisotropie, gradient.
4. Stijghoogte, wet van Darcy, toepassing wet van Darcy, beperking.
5. Hydrogeologie van Vlaanderen en Belgie, Hydrogeologische Codering Ondergrond Vlaanderen, VGM, DOV, grondwater beschermingszones in België, wettelijke aspecten, Kwetsbaarheid van het grondwater en kwetsbaarheidskaarten. Definities, Methodologie, Voorbeelden van verschillende methodes.
Het tweede deel omvat principes en vergelijkingen voor grondwaterstroming; stroming van grondwater naar pomputten; grondwater kwaliteit en transport van verontreiniging; grondwater veldmeetmethoden.
6. Vergelijkingen voor grondwaterstroming voor afgesloten, freatische watervoerende lagen. Stroomlijnen en −netten
7. Pompproeven en recovery testen
Stationaire stroming [Afgesloten watervoerende laag: methode van Thiem−Dupuit, Vrije watervoerende laag: methode van Thiem−Dupuit], Niet stationaire stroming [De methode van Theis, De methode van Jacobs], Recovery curve en opeenstapelingsprincipe, Andere methoden [Niet stationaire stroming (Afgesloten watervoerende laag − Lek zonder verandering van de berging doorheen een slecht doorlatende laag), Niet stationaire stroming (Afgesloten watervoerende laag − Lek doorheen een slecht doorlatende laag met verandering van de berging), Pompproef in een anisotroop milieu, Injectie testen].
8. Regionale grondwaterstroming, grondwatervoeding, kwelgebieden, invloed van geologie, interactie grondwater−oppervlakte water.
9. Hydrochemie, carbonaat evenwicht, oxidatiepotentiaal, ionuitwisseling, isotopen hydrologie, presentatie chemische analyses.
10. Transport van opgeloste stoffen in grondwater
Inleiding, De verschillende types van polluent concentraties, Transportprocessen [Diffusie, Advectie/convectie, Dispersie, Opmerking over de klassieke convectie−dispersievergelijking, Adsorptie−desorptie, Degradatie, Effect van stilstand water], Transportvergelijkingen [Alleen diffusie; Alleen advectie/convectie; Advectie/convectie en dispersie; advectie/convectie, dispersie en diffusie; Advectie/convectie, dispersie, diffusie, adsorptie/desorptie en degradatie].
 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Hydrogeologie (B-KUL-G2O80c)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

Toelichting

De beoordeling van het opleidingsonderdeel Hydrogeologie bestaat uit een examen (16/20) en een verslag over de hydrogeologie en grondwaterproblematiek van de eigen gemeente (4/20).Het examen is een schriftelijk open boek examen. Hierin worden de concepten en theorie van de hydrogeologie als ook de analytische kennis van de studente t.a.v. het kwantificeren van stromingsproblemen getest. 

ECTS Cartografie (B-KUL-G0O99A)

3 studiepunten Nederlands 33 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Vakspecifieke doelstellingen:
1. Geografische data kunnen visualiseren door middel van diagrammen en
thematische kaarten met behulp van gespecialiseerde software
2. Inzicht verwerven in de principes van de cartografische beeldtaal en de cartografische grammatica
3. Aangepaste geografische voorstellingen kunnen ontwerpen rekening
houdend met de kenmerken van de beschikbare data en de concrete
probleemstelling
4. Eenvoudige databanken met ruimtelijke informatie in raster- of vectorformaat kunnen opbouwen en beheren.
5. Ruimtelijk data kunnen bewerken om voor de aanmaak van multivariate thematische kaarten
6. De principes van webcartografie en geografische animaties begrijpen en kunnen toepassen
 

Vakoverschrijdende doelstellingen:
Het beheersen van de noodzakelijke basisvaardigheden voor het analyseren van geografische problemen
1.kaartanalyse/ruimtelijke analyse: in staat zijn om ruimtelijke
voorstellingen van verschillende types gegevens op een kritische en
correcte manier te analyseren en interpreteren
2.Karteren en terreinopnames: in staat zijn om geografische gegevens op
te nemen, te verwerken en weer te geven in de meest geschikte vorm
3.Met geografische informatiesystemen kunnen werken en de
basisconcepten kunnen toepassen op eenvoudige geografische
probleemstellingen

 

Begintermen

Geen specifieke begintermen.

Identieke opleidingsonderdelen

G0D10A: Introduction to Cartography

Onderwijsleeractiviteiten

Cartografie: hoorcollege 1 (B-KUL-G0O99a)

1 studiepunten : College 6 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Inleiding

 1.Visualisatie van ruimtelijke informatie door de eeuwen heen

 2.Hoe liegen met kaarten?

 3.Een typologie van kaartgebruikers

 4.Het cartografische communicatieproces


Gegevensinvoer

  1.Digitaal landschapsmodel en digitaal cartografisch model
  2.Databronnen
  3.Ruimtelijke datastructuren
  4.Methoden voor gegevensinvoer
  5.Raster-vector en vector-raster conversies
 

Kaartontwerp


  1.Goede en slechte voorbeelden
  2.Meetniveau en ruimtelijke structuur van de data
  3. Grafische variabelen
    3.1. Grafische variabele ‘Textuur’
    3.2. Overzicht van het gebruik van grafische variabelen
    3.3. Visuele isolatie
  4.Visuele hiërarchie
  5.Het gebruik van tekst op kaarten
    5.1.Functies van tekst op kaarten
    5.2.Typografische variabelen
    5.3.Positie van tekst in het kaartblad
 

Studiemateriaal

Cursustekst

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

F9XC7A : Topografie en cartografie

Cartografie: practicum (B-KUL-G0P00a)

1 studiepunten : Practicum 20 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Studenten maken praktische oefeningen waarin de principes van het theorie gedeelte in de praktijk gebracht worden. Hierbij wordt gebruik gemaak van het softwarepakket 'QGIS'.

Behandelde thema's:

  • Basishandelingen in QGIS.
  • Aanmaken van een kaart
  • Labels en aantekeningen 
  • Data exporteren/bewaren op verschillende manieren 
  • Beheren van tabellen
  • Thematisch karteren.
  • Registreren van raster data
  • Digitaliseren van vector data

 

Studiemateriaal

Handleiding ArcGIS

Cartografie: hoorcollege 2 (B-KUL-G0V43a)

1 studiepunten : College 7 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Thematische kaarten
  1.Databronnen en data-analyse
  2.Data classificatie
    2.1. Classificatie met behulp van domeinspecifieke kennis
    2.2. Classificatie van kwantitatieve variabelen
    2.3. Welke classificatiemethode toepassen?
  3.Thematische kaarten met meerdere variabelen
  4.Typologie van thematische kaarten
    4.1. Chorochromatische kaarten
    4.2. Choropletenkaarten
    4.3. Isolijnenkaarten
    4.4. Nominale symbolenkaarten
    4.5. Graduele symbolenkaarten  
    4.6. Diagramkaarten
    4.7. Fluxkaarten
    4.8. 3D oppervlakken
Webcartografie en animaties
  1.Voor- en nadelen van webcartografie
  2.Typologie en voorbeelden
  3.Carteren van tijd en verandering
  4.Dynamische variabelen

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Cartografie (B-KUL-G2O99a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Praktijkexamen, Verslag
Vraagvormen : Open vragen

Toelichting

Het schriftelijk examen (10 punten) evalueert de kennis van de theoretische basisconcepten.  Het PC-examen (8 punten) test de praktische karteervaardigheden met cartografische software. De oefeningen (2 punten) worden permanent geëvalueerd door middel van in te dienen verslagen. Bij een niet-deelname aan de oefeningen of bij het niet tijdig indienen van oefening-verslagen wordt het hele examen als niet afgelegd beschouwd.

ECTS Ruimtelijke analysetechnieken (B-KUL-G0P06C)

6 studiepunten Nederlands 52 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Vakspecifieke doelstellingen

1. Geografische datasets kunnen analyseren met behulp van een aantal veel gebruikte technieken in het ruimtelijk onderzoek.
2. Deze technieken kunnen toepassen met behulp van gespecialiseerde statistische en cartografisch software
3. De principes van correlatie en autocorrelatie begrijpen en kunnen toepassen
4. De principes van multivariate regressietechnieken begrijpen en kunnen toepassen
5. De principes van clusteranalyse en principale componentenanalyse begrijpen en kunnen toepassen
6. De principes van classificatie begrijpen en kunnen toepassen

Vakoverschrijdende doelstellingen

1.Het beheersen van de noodzakelijke basisvaardigheden voor het analyseren van geografische problemen
  1.1 Bestaande geografische datasets kunnen analyseren m.b.v. de gepaste methodes.
  1.2.kaartanalyse/ruimtelijke analyse: in staat zijn om ruimtelijke voorstellingen van verschillende types gegevens op een kritische en correcte manier te analyseren en interpreteren
2.Het communiceren van geografische onderzoeksresultaten
  2.1.In staat zijn om de wetenschappelijke resultaten van een geografische analyse op een begrijpelijke manier schriftelijk te rapporteren

Begintermen

- Basisprincipes van statistiek en data-analyse.
- Basisprincipes van cartografie (Geografische Voorstellingen G0O99A of gelijkwaardig)

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



(SOEPEL (G0N02A) OF SOEPEL (G0N02B)) EN GELIJKTIJDIG (G0O99A) EN (GELIJKTIJDIG (G0N11A) OF GELIJKTIJDIG (G0N11B) OF GELIJKTIJDIG (G0N11C))


G0N02AG0N02A : Wiskunde I
G0N02BG0N02B : Wiskunde I
G0O99AG0O99A : Cartografie
G0N11AG0N11A : Statistiek & data-analyse
G0N11BG0N11B : Statistiek & data-analyse
G0N11CG0N11C : Statistiek & data-analyse


Onderwijsleeractiviteiten

Ruimtelijke analysetechnieken: theorie (B-KUL-G0P06a)

3 studiepunten : College 26 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Dit vak introduceert de fundamentele concepten en technieken van ruimtelijke analyse. Door de toepassing van deze technieken, traint het studenten in de bouwstenen van programmeren in het algemeen, en R meer specifiek. Programmeren is één van belangrijkste wijzen waarop we ruimtelijke analysetechnieken in de praktijk kunnen toepassen. We programmeren een computer om ruimtelijke data te lezen en te manipuleren; om data te visualiseren; en om data te analyseren – met het ultieme doel om inzicht te verkijgen of nieuwe kennis te creeeren over een geografisch onderwerp. Meer specifiek zal dit vak de volgende methoden behandelen: correlatie, regressie, clustering; dimensie reductie; en classificatie. Studenten zullen leren hoe ze de R programmeertaal kunnen toepassen om deze methoden toe te passen, in oefeningen met realistische data uit de praktijk, en zullen zo bekwaam worden in het gebruik van computationele analysetechnieken voor een breed scala aan geografische onderwerpen.

Ruimtelijke analysetechnieken: gevalstudies (B-KUL-G0P07a)

3 studiepunten : Practicum 26 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Hfst 1: Introductie tot R
Hfst 2: Correlatie
Hfst 3: Regressie
Hfst 4: Dimensie reductie
Hfst 5: Clusteren
Hfst 6: Classificatie

*

De oefeningen hebben betrekking op de aanmaak en manipulatie van
bestaande ruimtelijke databanken, de toepassing van ruimtelijke
analysetechnieken door programmatie (in R), de ontleding
van de outputs, de kartering van de resultaten en rapportering van de
interpretaties en conclusies.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Ruimtelijke analysetechnieken (B-KUL-G2P06c)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Praktijkexamen, Verslag
Vraagvormen : Open vragen

Toelichting

Tijdens het examen (12p) wordt de kennis van de leerstof uit hoorcolleges en oefeningen geëevalueerd. Er wordt ook gevraagd om één of meerdere oefeningen op PC uit te werken. Voor de oefeningen dient een verslag ingediend te worden (8p).
Bij een niet-deelname aan de oefeningen wordt het examen als niet afgelegd beschouwd.

ECTS Topografie (B-KUL-G0P08A)

6 studiepunten Nederlands 61 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Dit opleidingsonderdeel beoogt de student de nodige technische en analytische vaardigheden bij te brengen om geografische data en probleemstellingen op een professionele manier te analyseren. De student moet bijgevolg in staat zijn om geografische gegevens op te nemen, te verwerken en weer te geven in de meest geschikte vorm.

 

Meer bepaald beoogt dit opleidingsonderdeel:

Deel topografie:

 

  • De student een grondig inzicht verschaffen in de plaatsbepaling binnen bestaande coördinatiestelsels en in de noodzakelijke conversies tussen stelsels, zodat data van verschillende herkomst correct kunnen geïntegreerd worden.  
  • Inzicht verschaffen en leren werken met de voornaamste projectiesystemen met hun voor- en nadelen.  
  • De student een grondig inzicht verschaffen in de klassieke en moderne landmeetkundige toestellen, opnamemethodes en berekeningswijzen, alsook in de voor- en nadelen, nauwkeurigheid en foutenbronnen.
  • De student vertrouwd maken met het inzetten van landmeetkundige toestellen en methoden in de praktijk, de verwerking van de data en de interpretatie van de resultaten.

 

Deel cartografie:

 

  • Zelf kaarten leren ontwerpen met kennis van de cartografische beeldtaal en vertrekkend van zelf opgenomen topografische gegevens.
  • Leren optimaliseren van de communicatiewaarde van verschillende kartografische voorstellingswijzen.
  • Gevorderd inzicht verkrijgen in een aantal randvoorwaarden zoals (digitale) gegevensinvoer.
  • Leren generaliseren en klassificeren.

 

Begintermen

De student beschikt over een elementaire wiskundige kennis en heeft inzicht in de basisprincipes van geografische voorstellingen (zie opleidingsonderdeel G0O99A).

Onderwijsleeractiviteiten

Topografie: hoorcollege 2 (B-KUL-G0B64a)

2 studiepunten : College 8 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

  • Wiskundige berekeningen van plaatsbepaling
  • Basisprincipes van luchtfotogrammetrie
  • Topografische data uit teledetectiebronnen (satellietfotogrammetrie, LIDAR, Radartopografie)
  • Laserscanning en mobile mapping
  • Hoogtevoorstellingswijzen

 
 

Topografie: hoorcollege 1 (B-KUL-G0P08a)

1.5 studiepunten : College 14 Eerste semesterEerste semester

Inhoud


  • Geodesie (principes van plaatsbepaling en coördinatenstelsels)
  • Projectiesystemen
  • Verwerving van topografische/geodetische data in het veld op basis van elementaire landmeetkundige meetmethodes (waterpassen en hoekmeten, GPS) en de principes van topografische opnamen
  • Topografische gegevens uit teledetectiebronnen (eg LIDAR)
     
     

 

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

F9XC7A : Topografie en cartografie

Topografie: terreinpracticum (B-KUL-G0P09a)

1 studiepunten : Practicum 16 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Studenten voeren gedurende 3 dagen terreinmetingen uit waarbij de verschillende aangeleerde technieken in de praktijk worden toegepast. De meetresultaten worden gebruikt voor de aanmaak van een topografische kaart.

Toelichting werkvorm

Terreinopmetingen (3 dagen)

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

F9XC7A : Topografie en cartografie

Topografie: practicum (B-KUL-G0V41a)

0.5 studiepunten : Practicum 8 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

In dit opleidingsonderdeel ontwerpen de studenten topografische kaarten op basis van zelf uitgevoerde terreinobservaties met verschillende meettoestellen.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0P08C : Topografie

Topografie: practicum (B-KUL-G0V42a)

1 studiepunten : Practicum 15 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

  • fotogrammetrische basistechnieken worden aangeleerd a.d.h.v. fotogrammetrische verwerkingssoftware
  • verwerken van luchtopnames tot 3D modellen, orthofoto's en kaarten
  • GNSS metingen met lage en hoge nauwkeurigheid

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Topografie (B-KUL-G2P08a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Praktijkexamen
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Rekenmachine, Geen

Toelichting

De evaluatie omvat drie onderdelen:

  • Schriftelijk examen topografie tijdens de examenperiode met theoretische vragen over de hoorcolleges en praktijkdagen, en oefeningen.
  • Terreinpracticum: verslag van de praktijkdagen en de verwerking ervan. De praktische kennis van het land­meetkundig instrumentarium wordt afzonderlijk getest.
  • Oefeningen: individuele opgaven met in te dienen verslag

 

De praktijk­dagen vormen een essentieel onderdeel van dit opleidingsonderdeel. Bij niet-deelname aan deze activiteit voldoet de student niet aan de voorwaarden om het examen af te leggen en zal dan ook gequoteerd worden als 'niet afgelegd'. In geval van gewettigde afwezigheden dient een vervang­opdracht te worden uitgevoerd, dit na overleg met de titularis.

Als het resultaat van minstens één van de onderdelen 6/20 of 7/20 bedraagt, kan de student maximum 9/20 als eindresultaat van het opleidingsonderdeel behalen. Als het resultaat van minstens één van de onderdelen minder dan 6/20 bedraagt, kan de student maximum 7/20 als eindresultaat van het opleidingsonderdeel behalen. Als het resultaat van minstens twee van de drie onderdelen minder dan 10/20 bedraagt, kan de student maximum 9/20 als eindresultaat van het opleidingsonderdeel behalen.

 

ECTS Geographic Information Systems (B-KUL-G0P10B)

6 ECTS English 63 First termFirst term Cannot be taken as part of an examination contract
Vanmaercke Matthias (coordinator) |  Van Orshoven Jos |  Vanmaercke Matthias |  N.

Aims

This learning activity is specifically aimed at students having already acquired basic knowledge of GI-technology and having an understanding of its potential applications. Students will acquire knowledge of more advanced GI-applications and will be capable to assess the impacts of uncertainties and errors on a spatial analysis. More specifically:

- Students will acquire knowledge of multi-criterial and multi-objective techniques and will be able to apply these for the solution of specific problems.

- Students will know and understand the basic algorithms used in network and cost analysis.

- Students will acquire practical skills with 1 GIS-software package by means of a tutorial

- Students will apply the acquired skills in a number of case studies which are relevant for the inventory, monitoring and management of terrestrial ecosystems     

- Students acquire the necessary practical skills to solve a complex spatial problem using existing GIS-technology. They are capable to indepedently formulate a problem definition, a solution strategy as well as to perform the necessary practical steps to obtain the desired end result. They are capable to write a concise report describing the main results as well as the main conclusions that can be drawn.

- Students acquire the knowledge and skills necessary to work with spatial process models in a GIS enviroment. They know and understand basic modelling concepts and capable to use GI-technology to generate input data, to run the model and interprete its output.

Previous knowledge

1. Knowledge of basic algebra
2. Knowledge of map systems and map projections
3. Knowledge of technologies used for the collection of spatial data
4. Basic knowledge of Vector-GIS

Order of Enrolment



FLEXIBLE( G0N02A ) OR FLEXIBLE( G0N02B )


G0N02AG0N02A : Wiskunde I
G0N02BG0N02B : Wiskunde I


Onderwijsleeractiviteiten

Terrain Modelling, Spatial Interpolation and Error Propagation in GIS (B-KUL-G0M86a)

1 ECTS : Lecture 8 First termFirst term

Content

This LA introduces the use of digital terrain models and spatial interpolation techniques in a  GI (Geographic Information)-environment


I. Digitale terrain models (DTMs)
- data models for  DTMs
- creation of a DTM
- applications DTM's: profiles, blok diagrams, viewshed analysis, calculation of morphometric variables
II. Interpolation and classification
- Interpolation using crisp borders
- Trend surfaces
- Local methods: linear interpolation, splines, moving averages, Kriging
III. Errors and error propagation
- "Evident" sources of error
- Errors in the original data or due to natural variations
- Errors associated with data manipulation: overlays of vector- and raster layers
- Dealing with data uncertainty: use of fuzzy sets and Monte Carlo simulations

Course material

Slides and course texts

Language of instruction: more information

This Learning Activity is taught in English

Format: more information

Lectures are interactive, where theory and small exercises are combined

Spatial Decision Support and Uncertainty; Network and Cost Analysis in GIS (B-KUL-G0M87a)

1 ECTS : Lecture 8 First termFirst term

Content

I. Decision support
 - Definitions
 - Multi-criteria evaluation
 - Multi-objective evaluation
 - Weighted linear combination and Ordered Weighted Averaging
 - Dempster-Shafer theorie: decision uncertainty
II; Network and cost analysis
 - Graphs and trees
 - Calculations with networks: network searches, shortes path analysis
 - Calculation of a cost surface and a least cost path in a raster environment; impact of anisotropic costs
 - ACO solutions for  complex network problems

Course material

Lecture notes and slides

Format: more information

Interactive lectures

Practical GIS I (B-KUL-G0M88a)

1 ECTS : Practical 13 First termFirst term

Practical GIS II (B-KUL-G0M89a)

1 ECTS : Practical 13 First termFirst term

Content

 

 

Course material


 
 

Format: more information


 
 

Integration of Spatial Process Models and GIS (B-KUL-G0M90a)

1 ECTS : Practical 13 First termFirst term

Content

 

- Background and structure of  a spatially distributed erosion/sedimentation model (WATEM/SEDEM)
- Principles of model calibration
- Case study with WATEM/SEDEM.
 

Course material

- Datasets and software
- Slides and lecture notes
- Relevant literature

Format: more information

- Introductory presentation: principles of spatial modelling, implementation of WATEM/SEDEM, model calibration
- Autonomous implementation of a simle application of WATEM/SEDEM and interpretation of the model output.
 

Functionality of Geospatial Technology (B-KUL-I0D97a)

1 ECTS : Lecture 8 First termFirst term

Content

  • Structuring of geodatasets
  • Coordinate transformations
  • Analysis of vector- and raster-geodatasets
  • Space-Time modelling

Evaluatieactiviteiten

Evaluation: Geographic Information Systems (B-KUL-G2P10b)

Type : Exam during the examination period

Explanation

The written exams probes the student's knowledge of theoretical concepts, his/her capabilities to apply this knowlegde in calculations and exercises and the capability of the student to combine the acquired knowledge for solving spatial problems of intermediate to high complexity using GIS. The practical learning activities are also evaluated based on reports submitted by the students. Submission of these reports is a prerequisite to be able to take part in the final examination. The weighing of the learning activities in the final results is proportional to the credits of each learning activity. Students need to obtain at least 10/20 on the evaluation of the practical OLAs  as a whole (G0M88a, G0M89a) and at least 10/20 on the evaluation of the theoretical OLAs as a whole (G0M86a, G0M87a, G0M90a, I0D97a)  in order to pass the course as a whole.

Information about retaking exams

A student is exempted from retaking assignments if he/she obtained at least 10/20 for the practical OLAs (G0M88a and G0M89a) in the first exam period. In all other scenarios, a student who did not pass the course in the 1st examination period needs to retake the examination and assignments for all OLAs.

ECTS Geomorfologische processen (B-KUL-G0P13D)

6 studiepunten Nederlands 79 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Het karakteriseren en kwantificeren van geomorfologische processen met de systeembenadering als uitgangspunt
• De student vertrouwd maken met zowel de geomorfologische als de ingenieursliteratuur die betrekking heeft op de hellingsgeomorfologie.
• De student vertrouwd maken met technieken:
      o voor de studie van fysische eigenschappen van sedimenten
      o voor de analyse van geomorfologische processen en
      o voor de voorspelling van de lokale en hellingafwaartse gevolgen van deze processen.
• De student via practica vertrouwd maken met een aantal courant gebruikte methoden en meettechnieken voor het karakteriseren van hellingsmateriaal en geomorfologische processen.
• Meetresultaten en terreingegevens kritisch leren verwerken, deze gegevens toetsen aan literatuurdata en hierover rapporteren en communiceren.
• In een concrete regionale context tijdens de excursies een aantal geomorfologische processen karakteriseren en hun rol in de reliëfevolutie kwantificeren en de noodzakelijkheid van bodemconserverende maatregelen toelichten.
• De studenten de gelegenheid bieden om de geomorfologische karakteristieken van de bezochte gebieden te analyseren.
 

Begintermen

Basiskennis fysische geografie. 

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



SOEPEL( G0O69B ) OF SOEPEL( F0WT1A )


G0O69BG0O69B : Fysische geografie
F0WT1AF0WT1A : Basisbegrippen van de geomorfologie en de pedologie


Onderwijsleeractiviteiten

Geomorfologische processen: hoorcollege (B-KUL-G0P13a)

3.3 studiepunten : College 33 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Het theoretische gedeelte is een verbreding van elementen uit het opleidingsonderdeel “fysische geografie” en behandelt op een kwalitatieve en kwantitatieve wijze verschillende systemen van sedimenttransport: i.e.
- de kenmerken van het hellingsmateriaal; meetmethoden;
- de analyse van de elementen van waterbalans, die belangrijk zijn voor geomorfologische processen;
- de bodemerosie door regen en stromend water;
- de processen van massabeweging;
- winderosie en -afzetting
 

Studiemateriaal

Cursustekst en wetenschappelijke artikels.

Geomorfologische processen: practicum (B-KUL-G0P14a)

1.5 studiepunten : Practicum 22 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Tijdens practicasessies worden:

- een reeks bodemfysische parameters bepaald van verschillende types oppervlaktesedimenten. Er wordt gewerkt in kleine groepen. Volgende parameters worden gemeten:
  - korrelgrootten van zanden, lemen en kleien
  - infiltratie
  - aggregaatsstabiliteit
  - regenkarakteristieken met regensimulatieproeven
  - stromingsparameters
  - karakteristieken van sedimenten in transport en
  - water- analyses.
- Er worden per groep technische verslagen uitgewerkt van de meetresultaten. Daarna wordt een wetenschappelijk verslag opgesteld op basis alle meetresultaten op verschillende bodemmonsters volgens één bepaalde methode. Dit verslag wordt voorgesteld en kritisch besproken tijdens een groepsseminarie.

Studiemateriaal

Een practicumhandleiding staat ter beschikking van iedere student.

Geomorfologische processen: excursies (B-KUL-G0P15a)

1.2 studiepunten : Excursie 24 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Tijdens de excursies wordt vooral nadruk gelegd op de observatie van thans actieve geomorfologische processen en op landschapsvormen gekoppeld aan specifieke processen. Aandacht wordt besteed aan ruimtelijke en temporele variabiliteit van de (sub) actuele en fossiele processen. Tevens worden de relevante reliëfs in de bezochte gebieden bestudeerd:
- Massatransport in de Vlaamse Ardennen
- Geomorfologische processen in de Leemstreek 
- Windwerking, de evolutie en de landschappelijke betekenis van duinreliëfs in de Kempen

Studiemateriaal

De student vindt voor elke excursie op Toledo een excursiegids. Daarnaast beschikt elke student over zijn/haar eigen terreinmateriaal (wegenkaart, notaboek).

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Geomorfologische processen (B-KUL-G2P13d)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Verslag, Presentatie, Medewerking tijdens contactmomenten
Leermateriaal : Rekenmachine

Toelichting

Deelname aan excursies en practica is verplicht om aan het examen te kunnen deelnemen. Bij niet-deelname aan excursies en practica dient onmiddellijk contact te worden opgenomen met de titularis. Voor gewettigde afwezigheden zal een ad hoc vervangopdracht uitgewerkt worden. Het hoorcollege (gesloten boek) en de excursies (open boek) worden schriftelijk geëxamineerd. De practica worden geëvalueerd op basis van medewerking tijdens de contactmomenten, een beoordeling van het verslag van elke opdracht, een globaal verslag en presentatie van de resultaten tijdens een groepsseminarie.  De gewichten voor de OLA's in de eindevaluatie zijn overeenkomstig het aantal studiepunten: hoorcollege (33 punten), practicum (15 punten) en excursies (12 punten).  Indien echter een student een niet-tolereerbaar tekort (7 of minder op 20) op een deelexamen behaalt, geeft dit automatisch aanleiding tot een onvoldoende op het ganse opleidingsonderdeel.

Toelichting bij herkansen

Het examen verloopt op een identieke wijze voor wat betreft het hoorcollege en de excursies. Wie een zwaar onvoldoende (minder dan 7/20) behaalt op het practicum dient een aantal practica te herdoen en een nieuw rapport te maken.

ECTS Igneous and Metamorphic Petrology (B-KUL-G0P88C)

6 ECTS English 50 First termFirst term Cannot be taken as part of an examination contract

Aims

Lectures introduce classification and naming schemes for igneous and metamorphic rocks. Students learn how to describe rocks and identify evidence that may provide insight into chemical and physical processes. These processes govern the formation and evolution of igneous and metamorphic systems, many of which form critically important mineral and energy deposits. There is a special focus on associations between rock types and processes and plate-tectonic environments.

Previous knowledge

Knowledge of basic concepts in plate tectonics and its relation to rock formation, knowledge of mineralogy and familiarity with optical microscopy and identification of minerals in rocks.

Order of Enrolment



STRICT(G0O72C)


G0O72CG0O72C : Optische mineralogie


Onderwijsleeractiviteiten

Igneous and Metamorphic Petrology: Lecture (B-KUL-G0P88a)

3 ECTS : Lecture 20 First termFirst term

Content

  • Earth structure, composition, and thermophysical properties.
  • Classification of igneous rocks; igneous fabrics
  • Phase diagrams
  • Igneous thermodynamics/phase equilibria
  • Igneous structures, field relations
  • Magma properties and differentiation mechanisms
  • Mantle melting and magma diversification
  • MORB and OIB magmatism
  • Subduction zone magmatism and mantle processes, eruption dynamics
  • Classification of metamorphic rocks
  • Metamorphic phase equilibria
  • Metamorphic environments and pressure–temperature–time paths

Course material

Recommended text book 'Igneous and Metamorphic Petrology' by Myron G. Best, 2003. 2nd edition
(available at CuDi), lecture notes, slides.

Igneous and Metamorphic Petrology: Laboratory Session (B-KUL-G0P89a)

3 ECTS : Practical 30 First termFirst term

Content

Identification of igneous and metamorphic rocks and construction of their petrogenetic histories via hand sample and thin section examination.

Course material

Rock samples, thin sections, identification manuals.

Evaluatieactiviteiten

Evaluation: Igneous and Metamorphic Petrology (B-KUL-G2P88c)

Type : Partial or continuous assessment with (final) exam during the examination period
Description of evaluation : Written, Practical exam, Participation during contact hours, Take-Home
Type of questions : Multiple choice, Open questions, Closed questions

ECTS Sedimentologie en sedimentpetrologie (B-KUL-G0P91A)

6 studiepunten Nederlands 53 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Doelstelling van deze cursus zijn:
- de voornaamste sedimentaire gesteenten zowel macroscopisch als microscopisch (mineralogische samenstelling) kunnen herkennen en kunnen inpassen in een genetische systematiek (internationaal classificatiesysteem). Tevens wordt verwacht dat men kan argumenteren in welk afzettingsmilieu deze sedimentaire gesteenten mogelijk werden gevormd

  • sedimentaire sequenties en cycli kunnen herkennen en kunnen relateren aan afzettingsmechanismen
  • sedimentaire structuren correct kunnen interpreteren en kunnen relateren aan sedimentaire processen
  • de basisbegrippen van faciesanalyse en diagenetische modificatie van sedimenten hebben verworven
  • inzicht hebben verworven in verscheidene afzettingsprocessen in recente milieus (alluviale fans, eolisch, lacustrien, glaciaal, fluviatiel, deltaïsch, ondiep marien, diep marien) en de relatie kunnen leggen met soortgelijke paleomilieus.

Het practicum heeft daarbij aansluitend volgende doelstellingen:

  • de voornaamste sedimentaire gesteenten zowel macroscopisch als microscopisch (mineralogische samenstelling en opbouwende componenten) kunnen determineren
  • op basis van petrografische waarnemingen conclusies kunnen trekken over sedimentaire afzettingscondities alsook beperkt over specifieke diagenese processen
  • de in dit practicum verworven kennis kunnen inpassen in de theorie die hierbij aansluit (en vice versa).

Begintermen

- Basiskennis Geologie zoals die bijvoorbeeld aan bod komt in het opleidingsonderdeel G0O06B Geologie.
- Voorkennis van optische mineralogie zoals die aan bod komt in het opleidingsonderdeel G0O72B Mineralogie.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



GELIJKTIJDIG( G0O06A )


G0O06AG0O06A : Geologie


Onderwijsleeractiviteiten

Sedimentologie en sedimentpetrologie: hoorcollege (B-KUL-G0P91a)

3.5 studiepunten : College 27 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Na een bespreking van de internationaal aanvaarde classificatiesystemen voor kalkstenen, zandstenen en schalies wordt een overzicht gegeven van de meest frequent voorkomende sedimentaire structuren en diageneseprocessen en –producten.
Vooreerst worden eolische en deltaïsche afzettingen in detail besproken (zowel recent als onder de vorm van paleo-afzettingen). Hierbij wordt eveneens aandacht besteed aan het mogelijke economische belang van deze afzettingen.

Aansluitend worden fluviatiele en lacustriene afzettingen besproken (recent en paleo-afzettingen).

Nadien worden ondiep mariene (zowel carbonaat als siliciklastisch) tot diep mariene afzettingen besproken (recent en paleo-afzettingen).

Studiemateriaal

Boek: Sedimentology and Stratigraphy. Gary Nichols

Handouts (slides)

Sedimentologie en sedimentpetrologie: practicum (B-KUL-G0P93a)

2.5 studiepunten : Practicum 26 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Tijdens dit practicum leren de studenten siliciclastische- en karbonaatgesteenten te determineren. Verder komen organisch rijke gesteenten en evaporieten aan bod. Men leert deze gesteenten macroscopisch en microscopisch te beschrijven, de sedimentaire structuren te duiden en gesteentesequenties in een mogelijke geologische context van een studiegebied te plaatsen.

Studiemateriaal

gesteente collecties en foto materiaal

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Sedimentologie en sedimentpetrologie (B-KUL-G2P91a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Praktijkexamen
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen

ECTS Bachelorproef: Geologie (B-KUL-G0Q01B)

6 studiepunten Nederlands 0 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract Uitgesloten voor creditcontract

Doelstellingen

De student moet aantonen dat :
• hij/zij in staat is om zelfstandig een geologische onderzoeksactiviteit met beperkte omvang en complexiteit te kunnen uitvoeren.
• zij/hij een geologisch onderzoek kan uitvoeren met inbegrip van probleemformulering, werkwijze en rapportering (schriftelijk en mondeling).
• hij/zij kennis en vaardigheden opgedaan tijdens de bacheloropleiding kan toepassen op reële geologische onderwerpen.

Begintermen

Dit is de afsluitproef voor het behalen van de bachelor en veronderstelt dus dat het grootste deel van de geologische vakken en zeker alle basiswetenschapsopleidingsonderdelen reeds gevolgd werden.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden

80



( SOEPEL( G0O83A ) OF ( SOEPEL( G0W50A ) EN SOEPEL( G0Y34A ) ) ) EN
( SOEPEL( G0O06A ) OF SOEPEL( G0O06B ) ) EN
( SOEPEL( G0O72B ) OF SOEPEL( G0O72C ) ) EN
( SOEPEL( G0O78A ) OF SOEPEL( G0O78B ) ) EN
( GELIJKTIJDIG( G0O76A ) OF GELIJKTIJDIG( G0O76B ) ) EN
( SOEPEL( G0O80A ) OF SOEPEL( G0O80C ) ) EN
( GELIJKTIJDIG( G0L88B ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z19A ) ) EN
( GELIJKTIJDIG( G0S19A ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z15A ) )


G0O83AG0O83A : Stratigrafie en geologie van België in een West-Europese context
G0W50AG0W50A : Geologische analyse en synthese I
G0Y34AG0Y34A : Geologische analyse en synthese II
G0O06AG0O06A : Geologie
G0O06BG0O06B : Geologie
G0O72BG0O72B : Mineralogie
G0O72CG0O72C : Optische mineralogie
G0O78AG0O78A : Algemene paleontologie
G0O78BG0O78B : Paleontologie
G0O80AG0O80A : Hydrogeologie
G0O80CG0O80C : Hydrogeologie
G0O76AG0O76A : Analytische geochemie
G0O76BG0O76B : Analytische geochemie
G0L88BG0L88B : Geologische analyse en synthese III
G0Z19AG0Z19A : Geologische Analyse en Synthese III
G0S19AG0S19A : Regionale Geologie I
G0Z15AG0Z15A : Regionale Geologie I

Onderwijsleeractiviteiten

Bachelorproef: Geologie (B-KUL-G0Q01a)

6 studiepunten : Bachelorproef 0 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Het vertrekpunt van de bachelorproef is gebaseerd op de literatuur, aangevuld met een set eigen waarnemingen, interpretaties van onderzoeksresultaten en/of resultaten van een computermodellering.
De student maakt een kritische synthese van relevante literatuur. Het onderwijsteam staat ter beschikking om de student te begeleiden bij de interpretatie van de gegevens en de literatuur, het uitvoeren van hun eigen onderzoek en bij de redactie van het rapport.

Studiemateriaal

Artikels en literatuur
Voorbeeldmateriaal

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Bachelorproef: Geologie (B-KUL-G2Q01b)

Type : Examen buiten de normale examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling

Toelichting

Tegen het einde van het academiejaar dient de student een schriftelijk rapport in en verdedigt hij/zij dit rapport door middel van een mondelinge presentatie, gevolgd door een discussie.

Dit opo komt niet in aanmerking voor het tolerantiekrediet.

ECTS Wijsbegeerte (B-KUL-G0Q80A)

3 studiepunten Nederlands 26 Tweede semesterTweede semester

Doelstellingen

Na het succesvol afronden van dit opleidingsonderdeel kan de student:

  • Belangrijke fases in de historische ontwikkeling van Westerse wijsbegeerte en de wetenschappen opnoemen en relateren aan de huidige situatie.
  • De rol van empirie en rationaliteit bij het verwerven van hedendaagse wetenschappelijke kennis analyseren.
  • Drie types van wetenschappelijke denken (deductie, inductie en abductie) benoemen, toelichten en herkennen.
  • Grondbegrippen van de zinslogica toepassen.
  • Verschillende interpretaties van waarschijnlijkheid en hoe deze toegepast worden in de wetenschappen toelichten.
  • De rol van deductie en waarschijnlijkheid bij falsificatie en (dis-)confirmatie uitleggen.
  • De rol van natuurwetten, deductie, waarschijnlijkheid en causaliteit bij wetenschappelijke verklaringen uitleggen.
  • Verschillende strategieën en valkuilen bij het demarcatievraagstuk benoemen.
  • De eigen (impliciete) opvattingen over wetenschap expliciteren en kritisch evalueren.
  • De verbanden en de verschillen tussen wetenschap en wijsbegeerte uitleggen.
  • Kritisch reflecteren over de eigen discipline.

Begintermen

Er is geen specifieke voorkennis vereist, enkel de algemene vorming uit de middelbare school.

Identieke opleidingsonderdelen

G0U44A: Wijsbegeerte
X0A13A: Wijsbegeerte

Onderwijsleeractiviteiten

Wijsbegeerte (B-KUL-G0Q80a)

3 studiepunten : College 26 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Onder meer de volgende onderwerpen uit de logica en de algemene wetenschapsfilosofie komen aan bod:

  • Zinslogica
  • Inferenties, theorieën en observaties
  • Verificatie en falsificatie
  • Waarschijnlijkheid
  • Inductie en confirmatie
  • Abductie en verklaringen
  • Wat is wetenschap?

Ook thema's uit de bijzondere wetenschapsfilosofie zullen aan bod komen.

 

Studiemateriaal

Heylen, Jan. Over denken. Inleiding tot logica en wetenschapsfilosofie.Owl Press, 2024. ISBN voor studenten: 9789464778861.

 

 

Toelichting werkvorm

  • Hoorcolleges met activering
  • Leermodules op Toledo

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Wijsbegeerte (B-KUL-G2Q80a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Vraagvormen : Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

De evaluatie bestaat uit een examen tijdens de examenperiode, dat bestaat uit:

  • meerkeuzevragen met correctie voor raden (gewicht in het eindresultaat: 17/20)
  • open vragen (gewicht in het eindresultaat: 3/20).

De gewogen resultaten behaald op de verschillende componenten worden bij elkaar opgeteld en vervolgens afgerond.

 

Toelichting bij herkansen

De 2de examenkans bestaat uit een examen tijdens de examenperiode, dat bestaat uit:

  • meerkeuzevragen met correctie voor raden (gewicht in het eindresultaat: 17/20)
  • open vragen (gewicht in het eindresultaat: 3/20).

De gewogen resultaten behaald op de verschillende componenten worden bij elkaar opgeteld en vervolgens afgerond.

ECTS Principles of Economics for Scientists (B-KUL-G0S62A)

6 ECTS English 52 First termFirst term

Aims

Learn how to solve economic problems using calculus. Develop micro-economic thinking and learn how to apply this to problems in innovation.

Students learn the principles of consumer and producer theory, decision making under uncertainty, competitive markets, monopoly, imperfect competition, game theory and information economics, innovation economics and network industries.

Previous knowledge

Students should have followed one of the following courses :
- Students from bachelor Geologie, Geografie, Chemie, Biochemie en biotechnologie and Informatica : Wiskunde 1
- Students from bachelor Wiskunde and Natuurkunde: Calculus 1
- Students from bachelor Biologie : Wiskundige methoden voor biomedische wetenschappen
 

Is included in these courses of study

Onderwijsleeractiviteiten

Principles of Economics for Scientists: Microeconomics - Lectures (B-KUL-G0S62a)

2 ECTS : Lecture 16 First termFirst term

Content

The course covers principles of economics, with an emphasis on the economics of information and innovation. All topics will be based on microeconomic principles with an emphasis on calculus and problem-solving.
Lectures will cover applications that are relevant for students in innovation.
Part 1 Microeconomics
1) Supply and demand (MLD, Ch 2,3) Rangel, Unit 4
2) Government interventions (MLD, Ch 5,7,8) Rangel, Unit 5,6,9
3) Producer theory (MLD, Ch 9,10,11) Rangel, Unit 3
4) Consumer theory (MLD, Ch 12) Rangel, Unit 2
5) Monopoly (MLD, Ch 15) Rangel, Unit 7
6) Price discrimination and asymmetric information Rangel, Unit 7
Students learn the principles of consumer and producer theory, decision making under uncertainty, competitive markets, monopoly.
 

Course material

- Antonio Rangel, Principles of Economics for Scientists (Coursera course), and recent 2014 version: Principles of economics with calculus (edX course)
- Preston McAfee, Tracy Lewis, Donald Dale (MLD), Introduction to Economic Analysis, 2009
The course material consists of slides used in the lectures, problem sets and a handbook in intermediate microeconomics (for example: McAfee, Lewis and Dale; selected chapters from Belleflamme and Peitz).
 

Format: more information

The type of instruction is based on lectures and illustrated with examples based on calculus.

Principles of Economics for Scientists: Microeconomics - Assignments (B-KUL-G0S63a)

1 ECTS : Practical 10 First termFirst term

Content

The assignments will cover applications that are relevant for students in innovation.

Course material

- Antonio Rangel, Principles of Economics for Scientists (Coursera course), and recent 2014 version: Principles of economics with calculus (edX course)
- Preston McAfee, Tracy Lewis, Donald Dale (MLD), Introduction to Economic Analysis, 2009
The course material consists of slides used in the lectures, problem sets and a handbook in intermediate microeconomics (for example: McAfee, Lewis and Dale; selected chapters from Belleflamme and Peitz).
 

Format: more information

There are several practical sessions where problem sets are solved.

Principles of Economics for Scientists: Information and Innovation - Lectures (B-KUL-G0S64a)

2 ECTS : Lecture 16 First termFirst term

Content

The course covers principles of economics, with an emphasis on the economics of information and innovation. All topics will be based on microeconomic principles with an emphasis on calculus and problem-solving.
Lectures will cover applications that are relevant for students in innovation.
Part 2 Information and innovation
7) Dynamic choice and uncertainty (MLD, Ch 13)
8) Game theory and oligopoly (MLD, Ch 16, 17) Rangel, Unit 8
9) Information and incentives (MLD, Ch 18, 19)
10) Innovation and R&D (BP, Ch 18)
11) Intellectual property (BP, Ch 19)
12) Networks, standards and two-sided markets (BP, Ch 20-22)
Students learn the principles of imperfect competition, game theory and information economics, innovation economics and network industries.
 

Course material

- Preston McAfee, Tracy Lewis, Donald Dale (MLD), Introduction to Economic Analysis, 2009
- Belleflamme and Peitz (BP), Industrial Organization: Markets and Strategies, Cambridge University Press, 2010
The course material consists of slides used in the lectures, problem sets and a handbook in intermediate microeconomics (for example: McAfee, Lewis and Dale; selected chapters from Belleflamme and Peitz).
 

Format: more information

The type of instruction is based on lectures and illustrated with examples based on calculus.

Principles of Economics for Scientists: Information and Innovation - Assignments (B-KUL-G0S65a)

1 ECTS : Practical 10 First termFirst term

Content

The assignments will cover applications that are relevant for students in innovation.

Course material

- Preston McAfee, Tracy Lewis, Donald Dale (MLD), Introduction to economic Analysis, 2009
- Belleflamme and Peitz (BP), Industrial Organization: Markets and Strategies, Cambridge University Press, 2010
The course material consists of slides used in the lectures, problem sets and a handbook in intermediate microeconomics ( for example: McAfee, Lewis and Dale; selected chapters from Belleflamme and Peitz).
 

Format: more information

There are several practical sessions where problems sets are solved.

Evaluatieactiviteiten

Evaluation: Principles of Economics for Scientists (B-KUL-G2S62a)

Type : Exam during the examination period
Description of evaluation : Written
Type of questions : Open questions
Learning material : Calculator

Explanation

FEATURES OF THE EVALUATION

The final exam:

  • The final exam will be a written, closed-book exam.
  • Students can use a NON-graphic calculator to solve mathematical questions
  • The exam consists of open questions

 

DETERMINATION OF FINAL GRADES#

* The grades are determined by the lecturer as communicated via Toledo and stated in the examination schedule. The result is calculated and communicated as a whole number on a scale of 20.

Both components of the course (“Microeconomics” and “Information and Innovation”) will count for 50% of the final grade.

 

SECOND EXAMINATION OPPORTUNITY

*The features of the evaluation and determination of grades are identical to those of the first examination opportunity, as described above

If a student passed for one of the components in the first examination period, he does not have to retake this part of the exam in the second examination period.

ECTS Workshops innovatie in de praktijk (B-KUL-G0S66A)

3 studiepunten Nederlands 15 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract
Schoutens Wim (coördinator) |  Lips Daniel |  Maes Tom |  Schoutens Wim

Doelstellingen

- Aspecten van intellectual property en patentscreening als deel van het opzetten van innovatieve projecten in te schatten.
- Leren hoe innovaties ontstaan, evolueren en welke aspecten hierin een cruciale rol spelen, zoals inzicht te hebben in het hele proces van vinding tot product,  afwegingen te maken aangaande commercialiseerbaarheid, scaling en productieproces, Design,...
- Leren een wetenschappelijk verhaal te pitchen.
 

Begintermen

Dit opo mag enkel gevolgd worden door studenten die de minor Business & Innovation aan de faculteit Wetenschappen volgen.

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Workshops innovatie in de praktijk (B-KUL-G0S66a)

3 studiepunten : Opdracht 15 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Het vak Workshops Innovatie in de praktijk I bestaat uit verschillende thematische workshops:

- Innovatie workshops

- Picthing workshops

- Intellectual Property workshops

De studenten nemen verplicht deel aan elke van de workshops. Soms worden er assignments gegeven. Soms wordt er gevraagd in groep of teamverband  opdrachten uit te voeren. 

Studiemateriaal

werkmap

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Workshops innovatie in de praktijk (B-KUL-G2S66a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Verslag, Presentatie, Self assessment/Peer assessment, Medewerking tijdens contactmomenten, Portfolio

Toelichting

Afhankelijk van de workshop worden er taken op gegegeven waarvoor een kort verslag hoor ingediend te worden. Studenten bereiden ook een pitch voor.

Niet-deelname aan de contactmomenten of aan één van de evaluatieactiviteiten of het niet indienen van een taak, resulteert in 'niet geslaagd' voor dit opo.

Door de specifieke vorm van deze workshops is het niet mogelijk om een tweede examenkans aan te bieden.

Dit opo heeft een evaluatievorm geslaagd/niet geslaagd.

Toelichting bij herkansen

Door de specifieke vorm van deze workshops is het niet mogelijk om een tweede examenkans aan te bieden. 

ECTS Innovatieproject (B-KUL-G0S68A)

6 studiepunten Nederlands 30 Beide semestersBeide semesters Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

-Innovatie:  Studenten leren en denken na hoe een resultaat van (fundamenteel) wetenschappelijk onderzoek of een idee of concept tot een commercieel innovatief product kan leiden. De studenten maken kennis met de verschillende stappen tussen vinding/idee en product.

-Communicatie:  Studenten leren een (complex) (wetenschappelijk) vinding/idee uit te leggen voor mensen buiten het vakgebied. Studenten leren een case te presenteren en voor te stellen; zij leren te communiceren over innovatieve vindingen en de uitwerking ervan.

-Teamwork en management: Studenten leren in team te werken en de facetten van een gegeven opdracht zowel in de tijd als in de ruimte te managen.

Begintermen

Dit opleidingsonderdeel kan enkel opgenomen worden door studenten die de minor Business & Innovation aan de faculteit Wetenschap volgen.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



(SOEPEL( G0S66A ) OF SOEPEL( D0X14A ))AND (SOEPEL( G0S62A ) OF SOEPEL( D0W67A ))AND (SOEPEL( D0H54A ) OF SOEPEL( X0F39A ) OF SOEPEL( D0W68A ) )AND GELIJKTIJDIG( D0T32A )


G0S66AG0S66A : Workshops innovatie in de praktijk
D0X14AD0X14A : New product and service development
G0S62AG0S62A : Principles of Economics for Scientists
D0W67AD0W67A : De globale economie
D0H54AD0H54A : Marketing engineering
X0F39AX0F39A : Bedrijfskunde en ondernemen
D0W68AD0W68A : Markten en prijzen
D0T32AD0T32A : Economics of Innovation and Intellectual Property


Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Innovatieproject (B-KUL-G0S68a)

6 studiepunten : Opdracht 30 Beide semestersBeide semesters

Inhoud

Het vak innovatieproject bestaat o;a. uit verschillende thematische workshops, seminaries, excursies waaraan de studenten verplicht moeten deelnemen.   Soms worden er assignments gegeven. Soms wordt er gevraagd in groep of teamverband opdrachten uit te voeren. 

Studenten werken in groepjes op een specifiek innovatieproject.  Een project bestaat uit

  • een specifiek onderzoeksresultaat waarvan men denkt dat de toepassing ervan potentieel commercialiseerbaar is;
  • een vinding waarover eventueel al verschillende initiatieven genomen zijn om deze vinding te valoriseren;
  • een concreet idee dat al of niet reeds in een start-up fase zit;

Enerzijds leren de studenten het proces van vinding tot product tot in detail kennen, anderzijds krijgen de betrokken onderzoekers/projectbegeleiders feedback en input over de commercialiseerbaarheid van hun vinding. Mogelijks wordt er een second opinion aangeleverd.

De studenten nemen actief contact op met de begeleider, zij bespreken zowel de vinding, de aangedragen pistes voor valorisatie en de mogelijke toepassingen ervan. Zij werken een concrete toepassing uit en overleggen hiervoor eventueel met andere mensen, diensten, bedrijven.

Het project beoogt alsook een financieel en business plan uit te werken.

Studenten die dit opleidingsonderdeel opnemen zullen een Non Disclosure Agreement moeten ondertekenen en afstand doen van alle rechten op het resultaat van het project.

Studiemateriaal

Elke begeleider stelt in samenspraak met de departementale coördinator een werkmap samen met achtergrondinfo, wetenschappelijke artikels, white-papers, rapporten,  referentie, contactpersonen, …
 

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Innovatieproject (B-KUL-G2S68a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Paper/Werkstuk, Verslag, Presentatie, Self assessment/Peer assessment, Medewerking tijdens contactmomenten, Portfolio

Toelichting

Elke groep levert een tussentijds- en eindverslag in en geeft twee presentaties.

Het eindverslag bestaat minstens uit de volgende delen:

  • Inleiding:  situatieschets, inleiding, waarom is er nood aan het product, over wat gaat het, …;
  • Vinding/idee: beschrijving van de wetenschappelijke vinding of het idee dat aan de basis ligt van het te ontwikkelen product. Nadruk ligt niet op het technische maar eerder op een formulering die nuttig kan zijn voor mensen buiten het specifieke vakgebied; 
  • Innovatie: beschrijving van het product (in de ruime zin) dat uit de vinding/idee eventueel kan voortvloeien.
  • Financieel en Business plan voor project met toelichten van de aannames.
  • Markt: Voor wie is het product bestemt, wie koopt het product, wie gebruikt het product,  wie is de concurrentie, hoe vergelijkt het zich met andere gerelateerde producten, prijszetting, groeimogelijkheden, distributiekanalen, … ;
  • Intellectual property: Kan het product gepatenteerd worden ? Hoe kan men (KU Leuven) het product beschermen ?  … ;
  • Marketing: Hoe zou je het product marketen ? Hoe breng je het product aan de man ?;
  • Conclusie 
  • Feedback: welke aspecten van de opleidingsonderdelen van de Minor Business and Innovation waren nuttig en heb je concreet gebruikt. Over welke onderdelen van het project had je graag meer achtergrond of basis informatie gehad ?

Het tussentijdsverslag werkt de delen Inleiding en Vinding/idee in detail uit. Een eerste aanzet van een Financieel en Business Plan wordt aangeleverd. Verder bevat het verslag minimum ook een uitgewerkt eerste voorstel voor het deel Innovatie, en een plan/bulletpoints voor de delen Markt, Intellectual Property en Marketing.

In het tweede semester werken de studenten voornamelijk de toepassing en de commercialiseerbaarheid ervan verder uit. Zij maken eventueel aanpassingen aan het eerste voorstel beschreven in hun tussentijdsrapport. Zij overleggen eventueel met andere mensen, mogelijke klanten, diensten, bedrijven, …

Tenslotte presenteren de studenten hun werk:

  • Men maakt zelf een short video (1-2 min) die het product voor een zeer breed publiek voorstelt.
  • Pitch (10 min) van project (incl. business plan, IP aspecten)  gevolgd door een technische Q&A (15 min) voor begeleiders en coördinatoren.
  • Pitch (5 min) van idee en product (niet technisch) voor algemeen publiek (medestudenten, wetenschappers, onderzoekers, mensen uit bedrijfsleven, …) .

Door de specifieke vorm van dit project is het niet mogelijk om een tweede examenkans aan te bieden.

Toelichting bij herkansen

 

ECTS Introduction to Geoprocessing (B-KUL-G0S73A)

3 ECTS English 30 Second termSecond term Cannot be taken as part of an examination contract

Aims

After following this course, a student should be:
• familiar with the basic concepts of programming that are specifically applicable to the processing and analysis of spatial data
• able to work out a solution strategy to analyze spatial data, based on a general scientific problem
• able to write program codes that allow for processing and analyzing spatial data (incl. time series).
• develop simple programming applications in existing GIS software.
 

Previous knowledge

Basic knowledge geosciences (physical geography, social geography, geology and/or climatology).

Identical courses

G0U71A: Introduction to Geoprocessing

Onderwijsleeractiviteiten

Introduction to Geoprocessing (B-KUL-G0S73a)

3 ECTS : Practical 30 Second termSecond term

Content

• Introduction to Python
• Reading data in Python (time series and spatial data)
• Python Applications in Argis and / or QGIS
• Working with GIS vector data in Python
• Working with raster data in Python
• Analysis of time series
• Programming of case studies. The following topics are possible:
  o calculation of simple terrain attributes based on digital terrain models (2D)
  o calculation of location preferences (2D)
  o calculation of erosion and sedimentation along a slope profile (1D)
  o calculation of movements along normal faults (1D)
  o analysis of similar climate series (eg comparison of temperature and snow melt series) (1D)
  o calculate the spatial distribution of heat waves in Europe, based on temperatures from a climate model (2D)
 

Course material

Handouts of slides, links to websites, software documentation.

Format: more information

There are 10 sessions of 3 hours in a PC equipped classroom. During each session, the students will get an introduction to the programming of spatial issues before they solve problems of a limited complexity individually and under supervision. Students can continue to work on this exercise at home so that they can practice and deepen their knowledge and skills. A greater programming exercise is given as a take-home at the end of the sessions. Students should be able to solve this independently by combining the various skills they have learned. The take-home assignment must be submitted 7 days before the start of the examination period.

Evaluatieactiviteiten

Evaluation: Introduction to Geoprocessing (B-KUL-G2S73a)

Type : Partial or continuous assessment with (final) exam during the examination period
Description of evaluation : Written, Practical exam, Take-Home
Type of questions : Open questions
Learning material : Course material, Computer, Reference work

Explanation

• Part 1 is an examination about the exercises that were made during class and the take-home exercise. Take-home assignment must be submitted at least 7 days before the start of the examination period through Toledo
• Part 2 is a PC exam where the student must write a functioning and well-structured program where a specific spatial problem is simulated or where spatial data (including time series) are processed.
Students need at least an 8 on both Part 1 and Part 2 in order to pass for this course.
 

Information about retaking exams

Students receive an adjusted take-home programming exercise that they need to hand in at least 7 days before the start of the examination period via Toledo.

ECTS Geologische analyse en synthese I (B-KUL-G0W50A)

3 studiepunten Nederlands 44 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Geologische kartering is een van de basisvaardigheden van de geowetenschapper. Geologische kaarten doen dienst als basisinstrument in tal van economische en maatschappelijke probleemstellingen waarbij de ondergrond betrokken is (bv. grondstoffen, georisico's, ondergrondse opslag, infrastructuurwerken, ...). Geologische kaarten vormen eigenlijk geen feitelijk gegeven, maar zijn testbare modellen, eigen aan de heersende geologische paradigma's, en sterk afhankelijk van de kwaliteit van het zeer onvolledig gegevensbestand van geologische waarnemingen beschikbaar voor de karteerder, alsook afhankelijk van de ervaring en expertise van de karteerder.

Het aanleren van de wetenschappelijke praktijk van het geologisch karteren staat centraal in de leerlijn Geologische Analyse & Synthese. Deze leerlijn start met het opleidingsonderdeel Geologische Analyse & Synthese I (G0W50A), waarin de nadruk ligt op het leren 'lezen' van geologische kaarten en het aanleren van een aantal (terrein)vaardigheden die verband houden met geologisch karteren. In de afstudeerrichting Geologie bouwen de opleidingsonderdelen Geologische Analyse & Synthese II (G00H5A) en Geologische Analyse & Synthese III (G00H0A) hierop verder. Het accent verschuift geleidelijk naar het zelf uitvoeren van een geologische kartering.

Concrete doelstellingen van dit opleidingsonderdeel zijn

  • 'lezen' van geologische kaarten;
  • herkennen, beschrijven en benoemen van geologische structuren.

Concrete vaardigheden die verworven worden in dit opleidingsonderdeel zijn

  • gebruik maken van het kompas;
  • gebruik van terreinboek als document van wetenschappelijk onderzoek;
  • natuurgetrouw tekenen van geologische structuren op het terrein;
  • uitvoeren van oriëntatieanalyse aan de hand van stereografische projectietechnieken;
  • geometrische analyse van geologische kaarten aan de hand van geologische profielen.

Begintermen

Geologische basiskennis zoals die aan bod komt in het opleidingsonderdeel G0O06A Geologie.

Onderwijsleeractiviteiten

Geologische analyse en synthese I: oefeningen (B-KUL-G0W51a)

1.5 studiepunten : Practicum 20 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Tijdens het inleidend college wordt de cursus ingeleid en worden de basisprincipes van geologisch karteren geïllustreerd.

Tijdens de oefensessies ligt de nadruk op het aanleren van een aantal basisvaardigheden die betrekking hebben tot geologische kaarten, zoals interpreteren van geologische kaarten, oriëntatieanalyse aan de hand van stereografische projectie, concepten van geologische profielen, principes van interactie tussen geologie en topografie. Deze basistechnieken worden ingeoefend aan de hand van enerzijds conceptuele kaarten met plooien, breuken en hoekdiscordanties, en anderzijds reële geologische kaarten. Tijdens de oefensessies vinden tweewekelijks een toets plaats, waarbij nagegaan wordt of de aangeleerde concepten verworven zijn.

Tijdens de finale evaluatiesessie op het einde van het semester wordt aan de hand van een syntheseoefening, waarin alle aspecten die aan bod kwamen in de voorafgaande oefensessies, getest in hoeverre alle aangeleerde vaardigheden zijn verworven.

Studiemateriaal

Studiekost: niet van toepassing (De informatie over studiekosten zoals hier opgenomen is indicatief en geeft enkel de prijs weer bij aankoop van nieuw materiaal. Er zijn mogelijk ook e- en tweedehandskopijen beschikbaar. Op LIMO kan je nagaan of het handboek beschikbaar is in de bibliotheek. Eventuele printkosten en optioneel studiemateriaal zijn niet in deze prijs vervat.)

  • presentaties
  • kennisclips
  • handleiding
  • oefenmateriaal
  • voorbeeldmateriaal

Geologische analyse en synthese I: excursies (B-KUL-G0W52a)

1.5 studiepunten : Excursie 24 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Tijdens een driedaagse terreinstage worden de vaardigheden, verworven in de oefensessies, verder ingeoefend in de reële context van het terrein. Verder wordt de nadruk gelegd op het aanleren van de specifieke terreinvaardigheden, zoals het gebruik van het kompas, het gebruik van het terreinboek, terreinschetsen, het interpreteren van een lithostratigrafie, alsook het geologische karteren.

Studiemateriaal

Studiekost: meer dan 100 euro (De informatie over studiekosten zoals hier opgenomen is indicatief en geeft enkel de prijs weer bij aankoop van nieuw materiaal. Er zijn mogelijk ook e- en tweedehandskopijen beschikbaar. Op LIMO kan je nagaan of het handboek beschikbaar is in de bibliotheek. Eventuele printkosten en optioneel studiemateriaal zijn niet in deze prijs vervat.)

  • handleiding
  • kaartmateriaal

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Geologische analyse en synthese I (B-KUL-G2W50a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Procesevaluatie, Vaardigheidstoets
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Cursusmateriaal

Toelichting

De permanente evaluatie is opgebouwd uit drie evaluatievormen: (1) 5 toetsen (tweewekelijks) doorheen het semester, waarbij nagegaan wordt of de student de aangeleerde concepten begrepen heeft; (2) een aantal vaardigheidstoetsen (terreinschetsen, geologische doorsnede, geologische kaart) tijdens de terreinstage; en (3) een syntheseoefening tijdens de evaluatiesessie op het einde van het semester.

De finale quotering voor dit opleidingsonderdeel is als volgt samengesteld: (1) 5 punten op de toetsen; (2) 5 punten op de vaardigheidstoetsen tijdens de terreinstage; en (3) 10 punten op de syntheseoefening op het einde van het semester. Om geslaagd te zijn voor dit opleidingsonderdeel, dient de student geslaagd te zijn op alle onderdelen van de permanente evaluatie.

Toelichting bij herkansen

 

ECTS Mineralogie (B-KUL-G0W53A)

6 studiepunten Nederlands 53 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Deze cursus stelt zich tot doel dat studenten kennis verwerven over en inzicht krijgen in:
- kristallografie,
- de kristalchemische en structurele opbouw van mineralen,
- het mineralogisch klassificatiesysteem,
- de variabele chemische samenstelling en de bestaansgebieden in een P-T-X ruimte van de verschillende mineralen
- het ontstaan, voorkomen en de toepassing van mineralen
Daarnaast moeten studenten na het volgen van dit opleidingsonderdeel in staat zijn om de belangrijkste mineralen in handstuk  te herkennen.
Tijdens de individuele opdracht leert de student zelfstandig literatuurbronnen te verzamelen, een databank te raadplegen en deze informatie te synthetiseren in een verslag.

Begintermen

- Chemische elementen en de atoomstructuur.
- Inleidende begrippen over magmatische gesteenten.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



( GELIJKTIJDIG( G0N01C) OF GELIJKTIJDIG( H01A8A ) ) EN
( GELIJKTIJDIG( G0O06A ) OF GELIJKTIJDIG( H01E4A ) )


G0N01CG0N01C : Grondslagen van de chemie
H01A8AH01A8A : Algemene en technische scheikunde
G0O06AG0O06A : Geologie
H01E4AH01E4A : Geologie


Onderwijsleeractiviteiten

Mineralogie: hoorcollege (B-KUL-G0W53a)

3 studiepunten : College 20 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

- Kristalchemische kenmerken :
Inleidend wordt i.v.m. de kristalchemische kenmerken van mineralen een overzicht gegeven van  kristallografische concepten. Vervolgens worden de coördinatie, vaste oplossingen en stabiliteit van de mineralen behandeld.


- Systematiek :
In dit gedeelte van deze cursus worden de kristalfysische kenmerken, het voorkomen en een overzicht van de mineralen gegeven. Bij de kristalfysische kenmerken wordt de nadruk gelegd op macroscopisch waarneembare kenmerken en op de implicaties ervan voor de toepassingen van mineralen. Vervolgens wordt een overzicht gegeven van de verschillende mineraalklassen waarbij vooral de kristalchemische basis voor de indeling wordt toegelicht en waarbij het accent gelegd wordt op deze mineralen die belangrijk zijn als erts- of als industrieel mineraal.

Studiemateriaal

Verplicht:
C. Klein & C.S. Hurlbut. Manual of Mineralogy.
ISBN 0-471-25177-1, 23nd edition. John Wiley & Sons inc.

Mineralogie: practicum (B-KUL-G0W54a)

2 studiepunten : Practicum 26 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

- Studie van de kristallografie; symmetrie, stererografische projectie, puntgroepen, ruimtegroepen,..
- Toelichting bij de systematiek der mineralen.
- Studie van determinatietechnieken van fysische kenmerken en van handstukken.
-Vraagstukken over de kristalchemie en kristalopbouw die opgelost worden aan de hand van ruimtelijke modellen en analysen.
- Vraagstukken in verband met structuur, samenstelling en stabiliteit van mineralen zoals ze gevormd en aangetroffen worden in de natuur

Studiemateriaal

Handleiding Practicum 

Handboek horende bij het Hoorcollege

 

 

Mineralogie: opdracht (B-KUL-G0W55a)

1 studiepunten : Opdracht 7 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Deze opdracht wordt opgenomen in de leerlijn Informatievaardigheden van de opleiding geologie:

Fase 1: Mineralogie: kort technisch verslag

De doelstelling van deze opdracht is om de eigenschappen van één welbepaald mineraal alomvattend te doorgronden.

De student  verzamelt hiervoor informatie waarbij de volgende punten aan bod dienen te komen:

- kristalstructuur en kristallografische eigenschappen (ruimtegroep, Z, celparameters, ..)
      met enkele figuren (projectie)  van de kristalstructuur;

- fysische eigenschappen  (kleur, glans, ....);

- chemische samenstelling;

- voorkomen en genese;

- toepassingen, zowel wetenschappelijke als industriële;

- referenties

Als resultaat wordt een verslag verwacht van ongeveer 4 à 5 pagina's A4 - dat bij het laatste practicum van mineraal-systematiek wordt afgegeven.

Toelichting werkvorm

Gedurende het semester verzamelt de student alle relevante informatie over één specifiek mineraal en verwerft de student een gevorderde kennis en inzicht in deze materie.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Mineralogie (B-KUL-G2W53a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Formularium, Rekenmachine, Geen

ECTS Geologische analyse en synthese II (B-KUL-G0Y34A)

6 studiepunten Nederlands 84 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Geologische kartering is een van de basisvaardigheden van de geoloog. Geologische kaarten doen dienst als basisinstrument in tal van economische en maatschappelijke probleemstellingen waarbij de ondergrond betrokken is (bv. grondstoffen, georisico's, ondergrondse opslag, infrastructuurwerken, ...). Geologische kaarten vormen eigenlijk geen feitelijk gegeven, maar zijn testbare modellen, eigen aan de heersende geologische paradigma's, en sterk afhankelijk van de kwaliteit van het zeer onvolledig gegevensbestand van geologische waarnemingen beschikbaar voor de karteerder, alsook afhankelijk van de ervaring en expertise van de karteerder.

Het aanleren van de wetenschappelijke praktijk van het geologisch karteren staat centraal in de opleidingsonderdelen Geologische Analyse & Synthese I (G0W50) en Geologische Analyse & Synthese II (G0Y34). In Geologische Analyse & Synthese I (G0W50) ligt de nadruk vooral op het leren 'lezen' van geologische kaarten en het aanleren van een aantal terreinvaardigheden. In Geologische Analyse & Synthese II (G0Y34) verschuift nu het accent naar het zelf uitvoeren van een geologische kartering. Cruciaal bij een geologische kartering is het begrijpen van de driedimensionale, zelfs vierdimensionale, structurele opbouw van de ondergrond. Daarom staat ook de structurele analyse van geologische structuren centraal in dit opleidingsonderdeel, in het bijzonder de geometrische analyse, waarin geologische structuren kwalitatief, en indien mogelijk kwantitatief worden beschreven. In het opleidingsonderdeel Geologische Analyse & Synthese III (G0Z19) wordt vervolgens de structurele analyse van geologische structuren aangevuld door een kinematische en dynamische analyse.

Concrete doelstellingen van dit opleidingsonderdeel zijn

  • herkennen, beschrijven en benoemen van geologische structuren;
  • interpreteren van geologische structuren in een vierdimensionale context;
  • instrumentarium opbouwen van structurele hulpmiddelen voor de geologische kartering;
  • uitvoeren van een structurele analyse door waarnemingen te integreren tot een beredeneerde interpretatie.

Concrete vaardigheden die verworven worden in dit opleidingsonderdeel zijn

  • vlot gebruik maken van het kompas in een structurele terreinanalyse;
  • natuurgetrouw tekenen van geologische structuren op het terrein;
  • gestructureerd bijhouden van een terreinboek;
  • uitvoeren van een oriëntatieanalyse aan de hand van stereografische projectietechnieken;
  • opstellen van interpretatieve structurele profielen;
  • geologisch karteren.

Begintermen

Geologische basiskennis zoals die aan bod komt in het opleidingsonderdeel G0O06A Geologie. Basiservaring met een aantal terreinvaardigheden  zoals deze verkregen werden in het opleidingsonderdeel G0W50A Geologische analyse & synthese I.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



(SOEPEL( G0O06A ) OF SOEPEL( G0O06B ) OF SOEPEL( H01E4A )) EN SOEPEL( G0W50A )


G0O06AG0O06A : Geologie
G0O06BG0O06B : Geologie
H01E4AH01E4A : Geologie
G0W50AG0W50A : Geologische analyse en synthese I


Onderwijsleeractiviteiten

Geologische analyse en synthese II: oefeningen en interactiecollege (B-KUL-G0Y35a)

2 studiepunten : College 20 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Tijdens de interactiecolleges ligt de nadruk op de opbouw van de theoretische kennis met betrekking tot de basisprincipes van de structurele analyse. Zowel de theorie van de structurele geologie als de praktische toepassingen ervan met het oog op de geologische kartering komen aan bod.

Studiemateriaal

  • presentaties
  • teksten
  • oefeningen

Aangeraden basishandboek over Structurele Geologie:

  • Fossen, H. 2010. Structural Geology. Cambridge University Press, Cambridge, 463p.

Geologische analyse en synthese II: terreinopnamen en rapportering (B-KUL-G0Y36a)

4 studiepunten : Excursie 64 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Er zijn in totaal 8 terreindagen, die uiteenvallen in 3 terreinstages:

  • Terreinstage I - La Gileppe: tijdens de eerste 2 terreindagen wordt intensief aandacht besteed aan het strategisch denken tijdens de geologische kartering, aan de interactie tussen geologie en topografie, aan terreinschetsen, en aan het opstellen van structurele profielen;
  • Terreinstage II - Spa-Marteau: tijdens de volgende 3 terreindagen wordt aandacht besteed aan het begeleid aanleren van de principes van de geologische kartering op terrein, de uitwerking van een geologische kaart van een gebied (inclusief stratigrafische kolom, structurele profielen, ...);
  • Terreinstage III - Ninglinspo: tijdens de laatste 3 terreindagen verschuift de focus naar het individueel karteren van een klein gebied, waarbij getest wordt in hoeverre de principes van geologisch karteren en de structurele analyse verworven zijn.

Studiemateriaal

  • topgrafische kaarten
  • geologische kaarten
  • terreinhandleiding
  • terreinboek
  • kompas
  • stereografische projectiemiddelen
  • literatuur

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Geologische analyse en synthese II (B-KUL-G2Y34a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk, Medewerking tijdens contactmomenten, Portfolio, Procesevaluatie, Vaardigheidstoets
Vraagvormen : Open vragen, Gesloten vragen
Leermateriaal : Geen

Toelichting

De evaluatie is tweeledig: (1) Permanente evaluatie tijdens de terreinstages, die voornamelijk gebaseerd is op de neerslag in het terreinboek van de activiteiten (bv. terreinschetsen, terreinkaarten, geologische kaarten, doorsneden, ...); en (2) een schriftelijk examen, waarbij voornamelijk getest wordt in hoeverre de theoretische kennis van de structurele geologie en de praktische vaardigheden van de structurele analyse verworven zijn.

De finale quotering voor dit opleidingsonderdeel is als volgt samengesteld: (1) 5 punten op de permanente evaluatie tijdens de terreinstage; en (2) 15 punten op het schriftelijke examen. Om geslaagd te zijn voor dit opleidingsonderdeel, dient de student geslaagd te zijn op beide onderdelen van de evaluatie.

Toelichting bij herkansen

Een tweede examenkans is enkel mogelijk voor het schriftelijke examen.

Voor de permanente evaluatie tijdens de terreinstages is er geen herkansing mogelijk.

ECTS Regionale Geologie I (B-KUL-G0Z15A)

5 studiepunten Nederlands 60 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract
Speijer Robert (coördinator) |  Speijer Robert |  Weltje Gert Jan

Doelstellingen

Regionale geologie I beoogt vanuit alle relevante geologische disciplines (stratigrafie, structurele geologie, geomorfologie, sedimentologie, petrologie, …) de geodynamische geschiedenis van de ondergrond van België en omstreken te doorgronden. Gesteente-opeenvolgingen en geologische structuren zijn hierbij de instrumenten. Ze laten toe zowel de tektonische als de paleomilieu-context, waarin de gesteenten en geologische structuren gevormd zijn, te reconstrueren. Zo reconstrueren we 600 miljoen jaar geodynamische geschiedenis, met bijzondere aandacht voor de Paleozoïsche supercontinentcyclus en de Mesozoïsche en Cenozoïsche evolutie van het Parijs- en Noordzeebekken.

Concrete doelstellingen van Regionale geologie I zijn:

  • Leren vierdimensioneel te denken binnen een geodynamische context
  • Leren geologische waarnemingen te integreren in enerzijds een stratigrafische opeenvolging, en anderzijds een plaattektonische context
  • Leren een geodynamisch verhaal te reconstrueren, met bijzondere aandacht voor tektonische en paleomilieucontexten

Concrete vaardigheiden die verworven worden in dit opleidingsonderdeel zijn:

  • Stratigrafische analyse uitvoeren op het terrein
  • Paleomilieuanalyse uitvoeren op het terrein
  • Sedimentologische analyse uitvoeren op het terrein

Begintermen

Geologische basiskennis zoals die aan bod komt in het opleidingsonderdeel G0O06A Geologie.

Geologische basiskennis verworven in de opleidingsonderdelen G0O78B Paleontologie, G0P91A Sedimentologie en sedimentpetrologie, en G0O80C Hydrogeologie

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



SOEPEL( G0O06A ) EN SOEPEL( G0W50A ) EN SOEPEL( G0Y34A ) EN GELIJKTIJDIG( G0O78B ) EN GELIJKTIJDIG( G0P91A ) EN GELIJKTIJDIG( G0O80C )


G0O06AG0O06A : Geologie
G0W50AG0W50A : Geologische analyse en synthese I
G0Y34AG0Y34A : Geologische analyse en synthese II
G0O78BG0O78B : Paleontologie
G0P91AG0P91A : Sedimentologie en sedimentpetrologie
G0O80CG0O80C : Hydrogeologie


Onderwijsleeractiviteiten

Regionale Geologie I: hoorcollege (B-KUL-G0S19a)

3 studiepunten : College 20 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Tijdens het hoorcollege ligt de nadruk op het aanleren van de basisprincipes van stratigrafische analyse, paleomilieureconstructies, en plaattektonische reconstructies op basis van geologische en geofysische waarnemingen (gesteenten, geologische structuren). Deze basisprincipes worden bijgebracht door op een gestructureerde manier de geologische geschiedenis van België en omstreken te doorlopen.

Hierbij onderscheiden we:

  • De supercontinentcyclus van het Paleozoïcum gereflecteerd in een reeks van grootschalige sedimentaire cycli, die gekoppeld zijn aan de platentektonische ontwikkeling van Avalonia en de diverse omliggende (micro-)platen.
  • De evolutie van het Parijs- en Noordzeebekken tijdens het Mesozoïcum en Cenozoïcum, inclusief het Quartair.

Verder wordt aandacht besteed aan de relatie tussen de geologie en menselijke activiteiten (bv. natuurlijke rijkdommen, bouwstenen, …), alsook actuele maatschappelijke problemen, zoals klimaatgerelateerde risico’s, de berging van radioactief afval, waterhuishouding, ….

Studiemateriaal

  • Presentaties
  • Wetenschappelijke artikels
  • Begeleidende teksten
  • Online bronnen

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

G0S19A : Regionale Geologie I

Regionale Geologie I: terreinstage (B-KUL-G0Z15a)

2 studiepunten : Excursie 40 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Terreinstage (5 dagen) – Tijdens de terreinstagedagen wordt aan de hand van een beperkt aantal locaties de stratigrafische en sedimentologische ontwikkeling van het Mesozoïcum en het Cenozoïcum in België onderzocht.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Regionale Geologie I (B-KUL-G2Z15a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Schriftelijk, Verslag, Medewerking tijdens contactmomenten
Vraagvormen : Open vragen

Toelichting

Het schriftelijke theorie-examen tijdens de examenperiode staat op 15 van de 20 punten.

De evaluatie van de terreindagen is gebaseerd op de actieve participatie op het terrein en 4 terreinverslagen. In totaal staat dit deel op 5 van de 20 punten.

Indien minder dan 6 op 15 punten worden behaald voor het theorie-examen, dan is de maximale score voor het opleidingsonderdeel een 9 op 20.

Indien minder dan 4,5 op 15 punten worden behaald voor het theorie-examen, dan is de maximale score voor het opleidingsonderdeel een 7 op 20.

Toelichting bij herkansen

Er is geen herkansingsmogelijkheid voor de terreindagen en de evaluaties hiervan.

ECTS Ondiepe geofysische verkenning (B-KUL-G0Z16A)

3 studiepunten Nederlands 30 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract
Halleux Lucien (coördinator) |  Depreiter Davy |  Halleux Lucien

Doelstellingen

Het opleidingsonderdeel “Ondiepe Geofysische Verkenning” geeft een inleiding en overzicht van courante geofysische methoden. Dit omvat zowel onshore als offshore ondiepe bodemverkenning, en vindt toepassingen in milieu- en grondwaterstudies, openbare werken, baggerwerken, offshore renewables, detectie van ondergrondse structuren, ...

De focus van het onderdeel ligt op de relaties tussen geofysische observaties enerzijds en de fysische en geologische kenmerken van de ondergrond anderzijds. Er wordt ingegaan op de toepassingen van verschillende geofysische methoden, de achterliggende theorie, uitvoerings- en analyseaspecten en de interpretatie van de meetdata.

Na het volgen van dit vak zal de student 1) een goed begrip hebben van de grondslagen van de meest belangrijke geofysische methoden met hun mogelijkheden én beperkingen, 2) basiskennis bezitten over data-acquisitie en verwerking, 3) kennis hebben van de toepassingsgebieden, en 4) voorbeelden van geofysische resultaten kunnen interpreteren.

Begintermen

Kennis van wiskunde, natuurkunde en geologie.

Onderwijsleeractiviteiten

Ondiepe geofysische verkenning: hoorcollege (B-KUL-G0Z16a)

1.5 studiepunten : College 15 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

De cursus bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Petrofysica (elementen): de relatie tussen geologie en geofysica
  • Boorgatmetingen
  • Potentiaalmethoden:
    • Gravimetrie
    • Magnetometrie
    • Elektrische methoden (actief en passief)
    • Elektromagnetische methoden (actief en passief)
  • Golfmethoden:
    • Seismische methoden, met ondiepe mariene reflectieseismiek en refractieseismiek
    • Sonartechnieken
    • Grond penetratie radar

Per methode worden basistheorie, uitvoerings-, acquisitie- en verwerkingsaspecten besproken.

Studiemateriaal

  • Slides in de les weergegeven worden als PDF ter beschikking gesteld.
  • Suggesties voor referentiewerken worden gegeven, maar er is geen aankoopverplichting.

Toelichting werkvorm

De hoor- en werkcolleges zijn geïntegreerd, wat betekent dat theoretische toelichting afgewisseld wordt met diverse voorbeelden. De praktische toepassing behelst voornamelijk het gezamenlijk bespreken van voorbeelden en maken van individuele oefeningen.

 

Ondiepe geofysische verkenning: oefeningen (B-KUL-G0Z25a)

1.5 studiepunten : Practicum 15 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

De praktische oefeningen zijn grotendeels geïntegreerd met de theoretische colleges. De toepassingen omvatten:

  • Presentatie en klassikale bespreking van diverse voorbeelden
  • Analyse en interpretatie van geofysische gegevens (incl. individuele oefeningen)
  • Verwerking van digitale gegevens
  • Bespreking van geïntegreerde case studies

Studiemateriaal

Er worden diverse voorbeelden van geofysische gegevens, interpretaties, profielen, kaarten ter beschikking gesteld. 

Toelichting werkvorm

De praktische oefeningen worden afgewisseld met de theoretische colleges. 

Voor een practicum omtrent geofysische inversie wordt gebruik gemaakt van specifieke software die in de les wordt verdeeld (laptop vereist). Oefeningen kunnen desgevallend in Python (script of Jupyter notebooks) of Matlab (beschikbaar met KUL studentenlicentie) worden gemaakt.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Ondiepe geofysische verkenning (B-KUL-G2Z16a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Schriftelijk, Medewerking tijdens contactmomenten, Procesevaluatie
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Rekenmachine

Toelichting

The evaluation consists of two cases that build upon a geophysical data example. Through this example, the insight and knowledge of theoretical elements is tested, as well as the possibilities and limitations, interpretation and the relations with geological or physical properties. Each case corresponds to a part of the course structure: wave methods and potential field methods (each 50%).

The evaluation is written, with the possibility to discuss the results.

ECTS Regionale Geologie (B-KUL-G0Z18A)

3 studiepunten Nederlands 72 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract
Namur Olivier (coördinator) |  Namur Olivier |  Sintubin Manuel

Doelstellingen

Regionale geologie beoogt vanuit alle relevante geologische disciplines (stratigrafie, structurele geologie, sedimentologie, petrologie, …) de geodynamische geschiedenis van een bepaalde regio te doorgronden. Gesteenten en geologische structuren zijn hierbij de instrumenten. Ze laten toe de paleomilieucontext alsook de tektonische context, waarin de gesteenten en geologische structuren gevormd zijn, te reconstrueren.

In het opleidingsonderdeel G0S19A Regionale Geologie I (OLA hoorcollege) is op een gestructureerde manier een overzicht gegeven van de geologische geschiedenis van België in een West-Europese context. Daarbij werden drie tektonostratigrafische eenheden onderscheiden: (1) Paleozoïcum; (2) Mesozoïcum-Cenozoïcum; en (3) Quartair.

In dit opleidingsonderdeel, dat bestaat uit een 3-daagse terreinstage in de Eifel en een 5-daagse terreinstage in Brabant en de Ardennen, wordt op het terrein dieper ingegaan op zowel de Paleozoïsche als de recente geodynamische geschiedenis in België en omstreken. De focus ligt op een tektonische analyse, waarbij vanuit de gesteenten en geologische structuren een reconstructie wordt gemaakt van de geodynamische geschiedenis. Aandacht gaat naar de opbouw en evolutie van enerzijds een orogeen systeem en anderzijds vulkanisch systemen in een riftcontext.

Concrete doelstellingen van dit opleidingsonderdeel zijn

  • Leren vierdimensioneel te denken binnen een geodynamische context
  • Leren geologische waarnemingen te integreren in enerzijds een stratigrafische opeenvolging, en anderzijds een plaattektonische context
  • Leren een geodynamisch verhaal te reconstrueren, met bijzonder aandacht voor tektonische en paleomilieucontexten
  • Leren de opbouw en evolutie van vulkanische systemen te doorgronden

Concrete vaardigheiden die verworven worden in dit opleidingsonderdeel zijn

  • Tektonische analyse uitvoeren op het terrein
  • Onderzoekstrategie ontwikkelen voor specifieke tektonometamorfe en vulkanische contexten

Begintermen

Geologische basiskennis zoals die aan bod komt in het opleidingsonderdeel G0O06A Geologie
Geologische terreinkennis verworven in de opleidingsonderdelen G0W50A Geologische Analyse & Synthese I en G0Y34A
Geologische Analyse & Synthese II
Geologische basiskennis die aan bod komt in het opleidingsonderdeel G0S19A Regionale Geologie I (OLA hoorcollege),
G0L88B Geologische Analyse & Synthese III, G0P88C Igneous and Metamorphic Petrology, G0O78B Paleontologie, en
G0P91A Sedimentologie en sedimentpetrologie

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



SOEPEL( G0O06A ) EN SOEPEL( G0W50A ) EN SOEPEL( G0Y34A ) EN ( SOEPEL( G0L88B ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z19A ) ) EN
GELIJKTIJDIG( G0P88C ) EN SOEPEL( G0P91A ) EN ( GELIJKTIJDIG( G0S19A ) OF GELIJKTIJDIG( G0Z15A ) )


G0O06AG0O06A : Geologie
G0W50AG0W50A : Geologische analyse en synthese I
G0Y34AG0Y34A : Geologische analyse en synthese II
G0L88BG0L88B : Geologische analyse en synthese III
G0P91AG0P91A : Sedimentologie en sedimentpetrologie
G0Z19AG0Z19A : Geologische Analyse en Synthese III
G0P88CG0P88C : Igneous and Metamorphic Petrology
G0S19AG0S19A : Regionale Geologie I
G0Z15AG0Z15A : Regionale Geologie I

Onderwijsleeractiviteiten

Regionale Geologie: terreinstage (B-KUL-G0Z18a)

3 studiepunten : Excursie 72 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

Tijdens de twee terreinstages met als thema continentale tektoniek wordt een geologische doorsnede doorlopen van
in de Vroeg-Paleozoïsche Brabantsokkel, over het Paleozoïsche Ardennenallochtoon, tot in de vulkaaneifel.


Tijdens de terreinstages komen de volgende aspecten aan bod:

  • Reconstructie van Vroeg-Paleozoïsche orogene cyclus op basis van de tektonostratigrafie in de Brabantsokkel
  • Reconstructie van Vroeg-Paleozoïsche geschiedenis van de Ardense sokkelmassieven
  • Reconstructie van de Laat-Paleozoïsche orogene evolutie van het Ardennenorogeen op basis van de aderontwikkeling in de Hoge-Ardennenleisteengordel
  • Reconstructie van het recente vulkanisme in de Eifel

Studiemateriaal

  • Wetenschappelijke artikels
  • Begeleidende teksten

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Regionale Geologie (B-KUL-G2Z18a)

Type : Permanente evaluatie zonder examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Verslag, Medewerking tijdens contactmomenten, Portfolio, Procesevaluatie, Take-home
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Geen, Cursusmateriaal

Toelichting

De permanente evaluatie is in de eerste plaats gebaseerd op het terreinboek, dat een schriftelijke neerslag vormt van de opdrachten die de studenten volbracht hebben tijdens de terreinstages. Een van de opdrachten is het presenteren op terrein van een synthese van een wetenschappelijke publicatie die verband houdt met de geologie die aan bod komt op terrein. Daarnaast houdt de evaluatie ook rekening met de medewerking van de studenten tijdens de terreinstages.

Toelichting bij herkansen

Gezien dit gaat over een terreinstage met permanente evaluatie is een tweede examenkans uitgesloten.

ECTS Geologische Analyse en Synthese III (B-KUL-G0Z19A)

3 studiepunten Nederlands 24 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

Structurele geologie is de studie van geologische structuren. De structurele analyse van geologische structuren gebeurt in een aantal opeenvolgende stappen. Vooreerst is er de geometrische analyse, waarin de geologische structuren kwalitatief, en indien mogelijk kwantitatief worden beschreven. De geometrische analyse staat centraal in het opleidingsonderdeel G0Y34A Geologische Analyse & Synthese II. De volgende stap is een kinematische analyse, waarbij dieper wordt ingegaan op de processen die aan de basis liggen van geologische structuren. Vervorming staat centraal in de kinematische analyse. Daarnaast focust een dynamische analyse op de krachten die de vervorming – en dus de geologische structuren – veroorzaken. Spanning staat centraal in een dynamische analyse. Uiteindelijk legt een reologische analyse het verband tussen spanning en vervorming.

Dit opleidingsonderdeel legt zich toe op de theoretische principes van spanning en vervorming, de onderlinge relatie (reologie), en hoe vanuit geologische structuren op een kwalitatieve – en mogelijk kwantitatieve – manier, parameters die de vervorming en/of spanning karakteriseren, kunnen worden afgeleid.

Concrete doelstellingen van dit opleidingsonderdeel zijn

  • Doorgronden van de theoretische concepten van druk, spanning, spanningstoestand, en vervorming
  • Doorgronden van de basisprincipes van reologie
  • Toepassen van aangeleerde concepten in concrete geologische contexten
  • Aanleren van basisprincipes van een kinematische analyse van geologische structuren
  • Aanleren van basisprincipes van een dynamische analyse van geologische structuren

Concrete vaardigheden die verworven worden in dit opleidingsonderdeel zijn

  • Uitvoeren van een spanningsanlayse, o.a. aan de hand van het Mohrdiagramma
  • Uitvoeren van een vervormingsanalyse, o.a. aan de hand van het Flinndiagramma, de Frymethode

 

Begintermen

Geologische basiskennis zoals die aan bod komt in het opleidingsonderdeel G0O06A Geologie. Structureel geologische kennis en vaardigheden (o.a. geometrische analyse) verworven in het opleidingsonderdeel G0Y34A Geologische Analyse & Synthese II

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



SOEPEL( G0W50A ) EN SOEPEL( G0Y34A )


G0W50AG0W50A : Geologische analyse en synthese I
G0Y34AG0Y34A : Geologische analyse en synthese II


Onderwijsleeractiviteiten

Geologische Analyse en Synthese III: interactiecollege en oefeningen (B-KUL-G0Z19a)

3 studiepunten : College 24 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Tijdens het interactiecollege wordt ingegaan op de theoretische basisconcepten van spanning, vervorming en reologie. Deze theoretische basisconcepten worden ingeoefend aan de hand van oefeningen, en geïllustreerd aan de hand van concrete gevallenstudies.

Studiemateriaal

  • Presentaties
  • Wetenschappelijke artikels
  • Handboeken
  • Begeleidende teksten
  • Oefeningen

Aangeraden basishandboek over Structurele Geologie (zie ook G0Y34A Geologische Analyse & Synthese II)

  • Fossen, H. 2010. Structural Geology. Cambridge University Press, Cambridge, 463 p.

Toelichting werkvorm

Tijdens de contactmomenten ligt de nadruk op het inoefenen van verworven theoretische kennis aan de hand van oefeningen en concrete gevallenstudies.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Geologische Analyse en Synthese III (B-KUL-G2Z19a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Formularium, Rekenmachine

Toelichting

Het schriftelijke examen bestaat voornamelijk uit oefeningen en opdrachten die de praktische uitvoering van de theoretische concepten toetst, gaande van geotechnische berekeningen die verband houden met de spanningstoestand in de diepe ondergrond tot klassieke vervormingsanalyses.

Het schriftelijk examen is gesloten boek. Er wordt een formularium voorzien met alle relevante formules.

ECTS Geografie: interactie mens en aarde (B-KUL-G9X08A)

6 studiepunten Nederlands 45 Eerste semesterEerste semester

Doelstellingen

- Kennis verwerven van de voornaamste factoren die de ruimtelijk gedifferentieerde evolutie van de menselijke bevolking en haar economische ontwikkeling hebben bepaald/bepalen op globale schaal.
- Inzicht hebben in de impact die menselijke activiteiten hebben op het systeem Aarde en de wijze waarop deze impact bestudeerd en begroot kan worden.
- Inzicht hebben in de gevolgen van menselijke impact voor het functioneren van het Systeem Aarde.
- De waterbeheersingsproblematiek in Midden België kunnen duiden als een voorbeeld van (lokale) interactie tussen mens en omgeving en in staat zijn om eenvoudige berekeningen te kunnen maken mbt waterbeheer en overstromingsrisico.
- Kennis hebben van het ontstaan en de ruimtelijke spreiding van homeniden en meer specifiek homo Sapiens over de aarde.
- Een algemeen inzicht hebben in de omgevingsfactoren die bevolkings- en welvaartsgroei op globale schaal beïnvloed hebben tot en met de 15de eeuw.
- In staat zijn om voor de belangrijkste regio's actuele variaties in bevolkingsdichtheid en economische ontwikkeling te verklaren en te duiden vanuit een historisch kader.
- Inzicht hebben in de voornaamste mechanismen die de globale bevolkingsdynamiek bepalen (geboorte, sterfte, migratie, demografische transitie) en hun relatieve rol in functie van tijd en ruimte kunnen beschrijven.
- In staat zijn om eenvoudige ecologische modellen uit te leggen en te hanteren om interacties tussen mens en hulpbron te modelleren.
- Kennis hebben van de factoren die de ontwikkeling van menselijke beschavingen beperken en kunnen leiden tot hun instorting.
- Kennis hebben van de (basisprincipes van de ruimtelijke gedifferentieerde impact van de mens op enkele van de belangrijkste componenten van het system aarde (bodemgebruik, biogeochemische cycli, biodiversiteiet, water, bodem).
- Kennis hebben van een aantal belangrijke beperkingen voor menselijke ontwikkeling (voedsel, water, energie).
- Grondig inzicht hebben in de globale voedselproblematiek.
- De belangrijkste gevolgen van de menselijke impact op het Systeem aarde en hun interacties kunnen beschrijven (klimaat, functioneren van biosystemen, koolstofhuidhouding).
- Enkele voorname mechanismes die leiden tot terugkoppelingen tussen de verschillende componenten van het Systeem Aarde en menselijke activiteit begrijpen en kunnen begrijpen.
- Uitgaande van deze kennis een gefundeerde voorspelling kunnen maken van mogelijke toekomstige gevolgen van deze impact.
Inzicht hebben in de principes die gebruikt worden om toekomstige impacten te evalueren.
- Inzicht hebben in enkele voorbeelden van beheersstrategieën die tot een meer duurzaam beheer van hulpbronnen kunnen leiden.
- Kennis hebben van enkele belangrijke principes voor het duurzaam beheer van hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen en deze principes kunnen hanteren in eenvoudige modellen.
 

Begintermen

Kennis van algebra en enige vertrouwdheid met eenvoudige toepassingen van differentiaalrekenen.

Onderwijsleeractiviteiten

Geografie: interactie mens en aarde - hoorcollege (B-KUL-G0O12a)

6 studiepunten : College 45 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

I.    Pre-industriële differentiatie
    a.    Verspreiding van de mens over de aarde
    b.    Ontstaan van de landbouw en domesticatie van dieren
    c.    De rol van de topografie en morfologie van continenten
    d.    De rol van zoönosen
II.    De natuurlijke bevolkingsaangroei in tijd en ruimte
    a.    De evolutie van de bevolking van de 17de eeuw tot heden
    b.    Het demografisch transitiemodel
    c.    De diffusie van de demografische transitie
    d.    De natuurlijke aangroei
III.    Leeftijdsstructuur en bevolkingsvooruitzichten
    a.    De leeftijdsstructuur
    b.    Toekomstige bevolkingsevolutie
IV.    De bevolkingssspreiding op aarde: verklaringsfactoren
    a.    Oecumene en ongelijke spreiding
    b.    Oorzaken van ongelijke bevolkingsspreiding: rol van fysische factoren
    c.    Huidige ruimtelijke differentiatie in een historisch perspectief
    d.    Verstedelijking
    e.    Socio-economische ontwikkeling: welvaart en welzijn
V.    Het voedselprobleem
    a.    Kwantitatieve voedselbehoeften en –verbruik
    b.    Kwalitatieve voedselbehoeften
    c.    FAO-voedingsbalansen
    d.    De voedingstoestand
    e.    Voedingsverbruik en inkomen
    f.    Voedselproductie en demografische aangroei
    g.    Voedselproductie en voedselverbruik evolueren niet gelijk
    h.    De maximale voedngscoapaciteit van de aarde
    i.    Vooruitzichten voro 2050
VI.    De aarde onder druk
    a.    Bevolkingsdruk
    b.    Erkenning van het probleem
    c.    Industrielanden vs. ontwikkelingslanden
VII.    Beperkingen aan de groei
    a.    Exponentiële vs. Logistische groei
    b.    Redenen tot bezorgdheid
    c.    Kan het misgaan ? Het lot van historische beschavingen
VIII.    Menselijke impact op het systeem aarde
    a.    Sectoriële activiteiten als oorzaken van menselijke impact
    b.    Een systeembenadering voor menselijke impacten
    c.    De belangrijkste veranderingen in het Systeem Aarde
IX.    Gevolgen van menselijke impact
    a.    Invloed van CO2 op het klimaat
    b.    Effecten van CO2 op terrestische ecosystemen
    c.    Effect van CO2 op mariene systemen
    d.    De complexiteit van Global Change
X.    Leven met Global Change
    a.    Scenario-analyse
    b.    Kwetsbaarheidsanalyse
    c.    Naar een beter beheer van het Systeem Aarde

In dit opleidingsonderdeel maakt de student ook kennis met de relevantie en hedendaagse uitdagingen van de geografie.

Studiemateriaal

Cursustekst en powerpoint-slides, beschikbaar op Toledo.

 

Toelichting werkvorm

Interactieve hoorcolleges

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Geografie: interactie mens en aarde (B-KUL-G2X08a)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Schriftelijk

ECTS Globale uitdagingen voor een duurzame samenleving (B-KUL-H0O00A)

3 studiepunten Nederlands 24 Tweede semesterTweede semester Uitgesloten voor examencontract

Doelstellingen

De hoofddoelstelling van dit vak is dat de studenten de nodige kennis (en vaardigheden) verwerven met betrekking tot de ‘staat van de planeet’. Daarvoor zetten we in op de volgende concrete leerresultaten:

  • Studenten zijn op de hoogte van de stand van zaken m.b.t. de voornaamste problemen waarmee de globale samenleving wordt geconfronteerd. Zij beschikken over de nodige parate kennis (ook kwantitatief) en zijn in staat om nieuwe informatie, op basis van deze kennis, inzichtelijk te interpreteren.
  • Zij kunnen een op feiten en rationale afwegingen gebaseerd standpunt innemen m.b.t. de voornaamste thema’s van de duurzaamheidsproblematiek. Hierbij kunnen zij, waar nodig, ook het cruciale cijfermateriaal correct interpreteren.
  • Studenten zijn zich bewust van het feit dat de wereld voortdurend in evolutie is en hebben de reflex om, wanneer nodig hun kennis bij te werken door het opzoeken en interpreteren van recent, relevant feitenmateriaal.
  • Zij hebben inzicht in de samenhang tussen de verschillende problematieken en zijn in staat om, als ze een standpunt innemen m.b.t. een bepaald thema, de samenhang met andere thema’s te duiden, waar mogelijk vanuit een systeemgebaseerde benadering.
  • Studenten kennen de implicaties van verschillende oplossingsstrategieën voor elk van de behandelde thema’s. Ook hier kunnen ze de samenhang met andere thema’s duiden, waar mogelijk vanuit een systeemgebaseerde benadering.
  • Studenten begrijpen waarom mensen dikwijls verkeerde denkbeelden koesteren (en welke de voornaamste zijn) en weten hier in een debat mee om te gaan.

 

De vormingsdoelen kunnen als volgt geformuleerd worden:

  • Studenten hebben de reflex ontwikkeld om uitspraken rond de behandelde thema’s kritisch te benaderen en te verifiëren aan de hand van recente informatie en inzichten, ook kwantitatief indien dat nodig is.
  • Studenten zijn in staat om informatie die hen bereikt i.v.m. de besproken thema’s te toetsen aan hun eigen kennis en kunnen de redenen formuleren waarom informatie al dan niet correct is.
  • Studenten hebben ook een ‘systeemreflex’ ontwikkeld: zij gaan, wanneer de behandelde thema’s besproken worden, spontaan op zoek naar de samenhang met andere thema’s en wegen uitspraken of standpunten niet enkel af ten opzichte van de kosten/benefits voor de thematiek in kwestie maar hebben oog voor het grotere geheel.

Begintermen

Geen specifieke voorkennis vereist.

Identieke opleidingsonderdelen

H04M8A: Interdisciplinair college duurzame ontwikkeling

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Globale uitdagingen voor een duurzame samenleving (B-KUL-H0O00a)

3 studiepunten : College 24 Tweede semesterTweede semester

Inhoud

In deze lessenreeks worden globale duurzaamheidsuitdagingen ontrafeld, waarbij we de uitdagingen bekijken vanuit een globaal perspectief. De volgende thema’s worden behandeld:

  • "planetary boundaries" en klimaat
  • Biodiversiteit en landgebruik
  • Bevolkingsdemografie en globale gezondheid
  • Voedsel en water
  • Energie
  • Grondstoffen en circulaire economie
  • Urbanisatie en mobiliteit
  • Sociale en economische ongelijkheid
  • Migratie en diversiteit
  • Ethische, culturele en psychologische dimensies van globale veranderingen
  • Economie van duurzame ontwikkeling
  • Globale governance

 

Elke les wordt verzorgd door één of meerdere docenten uit de betrokken discipline.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal zal bestaan uit de slidesets van de verschillende lesgevers die op een zo uniform mogelijke manier worden vormgegeven. Er wordt ook een Engelstalige versie van de slides gemaakt. Verder ondersteunen we het leerproces via digitale middelen zoals kennisclips zodat ook studenten die het Nederlands niet machtig zijn het vak via zelfstudie kunnen opnemen.

Toelichting onderwijstaal

Het OPO zal in het Nederlands gedoceerd worden. Wel zoeken we, op wat langere termijn, naar een oplossing om ook niet-Nederlandstalige studenten het OPO te laten volgen door het aanbieden van Engelstalig digitaal lesmateriaal.

Toelichting werkvorm

Het vak bestaat uit 12 lessen van twee uur die elk 1-2 thema’s behandelen. De lessen zullen interactief worden opgevat, o.a. door de studenten bij het begin te bevragen (met behulp van Poll Everywhere) over hun huidige kennis en hierover met hen in gesprek te gaan. Ook tijdens de les zullen regelmatig vragen gesteld worden en zal aan de studenten gevraagd worden om kleine oefeningen te maken.

Komt ook voor in andere opleidingsonderdelen

F0BX5A : Globale uitdagingen voor een duurzame samenleving

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Globale uitdagingen voor een duurzame samenleving (B-KUL-H2O00a)

Type : Examen buiten de normale examenperiode
Vraagvormen : Meerkeuzevragen
Leermateriaal : Rekenmachine

Toelichting

Het examen is een casusgebaseerd schriftelijk meerkeuzevraag examen met giscorrectie.

Toelichting bij herkansen

De tweede examenkans zal dezelfde vorm hebben als de eerste.

ECTS Milieuchemie (B-KUL-I0N45A)

4 studiepunten Nederlands 36 Eerste semesterEerste semester Uitgesloten voor examencontract
Verbeeck Mieke (coördinator) |  Rombouts Ine |  Verbeeck Mieke

Doelstellingen

Na het succesvol doorlopen van dit curriculum is de student vertrouwd met de concepten uit de chemie van het leefmilieu, met name chemie van water, bodem en atmosfeer en met de kringlopen van plantennutriënten. Deze chemische reacties worden toegepast op een aantal milieuproblemen met referentie naar het maatschappelijk belang ervan. De student leert berekeningen te maken over sorptie, speciatie (effecten van pH, redoxspeciatie) en massabalansen van nutriënten in het ecosysteem. Deze berekeningen moeten analytisch oplosbaar zijn, waarbij de nadruk ligt op het conceptuele aspect. 

 

Begintermen

Basiskennis anorganische en organische chemie, aardwetenschappen en biochemie.

Volgtijdelijkheidsvoorwaarden



( SOEPEL( I0N26C ) OF SOEPEL (X0C33A) OF SOEPEL (X0C33C) OF SOEPEL ( X0E41A ) OF SOEPEL (G0N01C) OF SOEPEL (G0N01D) ) EN (( SOEPEL (X0B18A) OF SOEPEL (X0E54A)) OF SOEPEL (I0N30A) OF GELIJKTIJDIG(G0O06B) OF GELIJKTIJDIG( G0O06A ) )


I0N26CI0N26C : Anorganische chemie
X0C33AX0C33A : Grondslagen van de chemie
X0C33CX0C33C : Grondslagen van de chemie
X0E41AX0E41A : Grondslagen van de chemie
G0N01CG0N01C : Grondslagen van de chemie
G0N01DG0N01D : Grondslagen van de chemie
X0B18AX0B18A : Geologie
X0E54AX0E54A : Geologie
I0N30AI0N30A : Aardwetenschappen
G0O06BG0O06B : Geologie
G0O06AG0O06A : Geologie

Plaats in het onderwijsaanbod

Onderwijsleeractiviteiten

Milieuchemie: hoorcollege (B-KUL-I0N45a)

3.5 studiepunten : College 26 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Milieuchemie bestudeert de chemische reacties die plaatsvinden in de natuurlijke omgeving, met name in water, bodem en atmosfeer. Deze reacties zijn zuur-base reacties, complexatiereacties, neerslagreacties, redoxreacties, gasuitwisseling en sorptiereacties. Deze reacties bepalen de vorm (speciatie) waaronder de chemische elementen voorkomen in het milieu. De speciatie beïnvloedt op haar beurt het lot van het element in het milieu, met name de chemische reactiviteit en de biologische beschikbaarheid ervan. Milieuchemie kent toepassingen bij onder meer de analyse van bodemvruchtbaarheid en milieutoxicologie.

In het eerste gedeelte worden de reacties in water besproken ('waterchemie') en wordt een schema aangeleerd om evenwichtsreactie te berekenen. De illustraties van de reacties in water zijn zo gekozen dat ze best aansluiten bij reacties in bodem. Er wordt uitvoerig aandacht besteed aan de carbonaatuitwisselingen, en ook een aantal voor het aquatische ecosysteem relevante reacties worden besproken. 

In het tweede gedeelte ('bodemchemie')  worden de vast-vloeibaarreacties besproken en wordt een overzicht gemaakt van de nutriënten voor planten. Het start met de samenstelling van de vaste fase (onder meer kleimineralogie) en de bespreking van de oppervlakte-eigenschappen. De theorie van de dubbellaag en colloïdale stabiliteit wordt kwantitatief geanalyseerd. De begrippen CEC, AEC, baseverzadiging en pH bufferend vermogen worden uitgelegd op basis van de vast-vloeibaarreacties. Verder worden de plantenvoedingsstoffen besproken, hun voorkomen, de kringloop en de bodemeigenschappen die een rol spelen bij de beschikbaarheid ervan. 

In het laatste deel ('atmosfeerchemie') worden kort de chemische reacties besproken in de atmosfeer  die relevant zijn voor het milieu. Er wordt ingegaan op de vorming van zure regen, vorming van smog, ozon (troposfeer/stratosfeer) en de fluxen van broeikasgassen worden in relatie gebracht met reacties in bodem en water. Het maatschappelijk belang van deze reacties wordt kort aangehaald.
 

Studiemateriaal

Cursustekst: Milieuchemie, Erik Smolders

Slides en formularium zijn te verkrijgen via Toledo

Milieuchemie: oefeningen (B-KUL-I0V55a)

0.5 studiepunten : Practicum 10 Eerste semesterEerste semester

Inhoud

Aan de hand van oefeningen die analytische oplosbaar zijn, worden de verschillende onderdelen van de cursus uitgediept. Actieve deelname aan de oefenzittingen helpt de studenten om meer inzicht te verwerven in de leerstof van het hoorcollege. De vaardigheden verworven tijdens de oefenzittingen maken integraal deel uit van de examenleerstof.  

Studiemateriaal

Toledo

Toelichting werkvorm

Oefensessie

In 5 sessies van 2u worden studenten begeleid bij het uitwerken van oefeningen.

Evaluatieactiviteiten

Evaluatie: Milieuchemie (B-KUL-I2N45a)

Type : Partiële of permanente evaluatie met examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Schriftelijk
Vraagvormen : Open vragen
Leermateriaal : Formularium, Rekenmachine

Toelichting

De evaluatie van het opleidingsonderdeel bestaat uit een schriftelijk tussentijds examen (3 punten) tijdens het semester en een mondeling eindexamen (17 punten) tijdens de examenperiode.

Tijdens het eindexamen mogen de studenten gebruik maken van een formularium. Tijdens eindexamen én het tussentijds examen mogen de studenten gebruik maken van een rekenmachine.

Deelname aan het tussentijds examen is verplicht. Afwezigheid bij het tussentijds examen moet zo snel mogelijk en uiterlijk vóór de start van het examen gemeld worden aan de lesgever. Bovendien moeten studenten hun niet-deelname verantwoorden aan de hand van een geldig bewijsstuk. Studenten die niet (tijdig) hun afwezigheid melden of niet (tijdig) een geldig attest bezorgen, worden uitgesloten voor het eindexamen van het opleidingsonderdeel (OPO) in de januari-examenperiode van het betreffende academiejaar. Het betreffende OLA en OPO wordt in de januari-examenperiode van dat academiejaar als "niet-afgelegd" (NA) beschouwd.

Toelichting bij herkansen

Er is geen herkansing voor het tussentijdse examen. De herkansing in de derde examenperiode bestaat enkel uit het mondeling eindexamen (op 20 punten).

ECTS Bio-Economics (B-KUL-I9X36A)

4 ECTS English 26 First termFirst term Cannot be taken as part of an examination contract

Aims

Students gain insight in the functioning of the economy, in particular those parts of the economy that use renewable biological resources to produce food, material and energy (or the bio-economy), and in the power of economics to explain society and everyday life. Students gain insight in microeconomics, macroeconomics and international trade. Students become acquainted with how markets function and with policy decisions in an economic context. Students get a sense of economics as a way of thinking. 

This course allows students to:

  • Understand and describe economic terms and concepts such as income, welfare, supply and demand, market equilibrium, efficiency, …. and to use these terms in an appropriate way
  • Understand, apply and know basic concepts and equations of economic analysis
  • Make links between various economic terms and concepts
  • Understand and predict how various factors influence an economic equilibrium
  • Interpret economic theory based on examples from everyday life, topical subjects and the bio-economy
  • Solve numerical questions using economic concepts, equations and theory.

Previous knowledge

No specific previous knowledge needed.

Identical courses

D0W12B: Inleiding tot de economie (TEW)
X0E50A: Inleiding tot de economie (TEW)

Is included in these courses of study

Onderwijsleeractiviteiten

Bio-Economics (B-KUL-I0O63a)

4 ECTS : Lecture 26 First termFirst term

Content

  • An introduction explaining the scope and methods of the course, and the basic economic problem of scarcity and choice.
  • A first microeconomic part looking into demand, supply and the market equilibrium; household behavior and consumer choice; the production process, input and output decisions and the profit-maximizing firm; and perfect competition.
  • A second microeconomic part looking into market imperfections such as asymmetric information and externalities; monopolistic competition; income distribution; and the role of the government.
  • A third macroeconomic part looking into measuring national income; aggregate output and price levels; inflation; unemployment; policy effects and shocks.
  • A fourth macroeconomic part looking into the world economy; international trade and comparative advantages; and economic growth in developing countries.   

  

Course material

Karl E Case, Ray C. Fair, Sharon M. Oster, Principles of Economics, 13th edition, Global edition, Pearson Education Limited 2020. Handbook available for purchase through Acco. 

Lecture recordings and lecture slides: available through Toledo

Exercises, questions and solutions: availabe through Toledo 

List of economic terms and their Dutch translation: available through Toledo

Language of instruction: more information

This course is taught in English. 

Format: more information

The course consists of lectures, complemented with online exercises. 

Evaluatieactiviteiten

Evaluation: Bio-Economics (B-KUL-I2X36a)

Type : Exam during the examination period
Description of evaluation : Written
Type of questions : Open questions, Closed questions, Multiple choice
Learning material : Calculator

Explanation

The evaluation of this course is based on a written, closed book, exam during the normal examination period. The exam exists of various questions, including multiple choice questions, closed questions and open question; and including theoretical questions and exercises. For multiple choice questions, a correction for guessing is applied with a subtraction of points for wrong responses. 

Information about retaking exams

The same exam format with the same type of questions is applicable during the august/september examination period.